Fiksni zobni aparat

fiksni zobni aparat

Fiksni zobni aparat je rešitev za vaše zobe in kljub določenim neprijetnostim prinaša številne koristi. Veliko ljudi nima ravnih zob. Včasih gre za rahla odstopanja med zobmi, drugič za večje nepravilnosti zob in čeljusti.

Zobni aparati so priprave, ki jih vstavimo v usta in odpravljajo zobne nepravilnosti in čeljustnih nepravilnosti ter omogočajo, da s primerno silo delujejo na zobe in jih premaknejo iz nepravilnega položaja v pravilen položaj. Da zobni aparat upraviči svoj namen je bistveno, da je ta v ustni votlini dovolj časa in da se nosi v skladu z navodili ortodonta.

Groba razdelitev zobnih aparatov je enostavna; fiksni zobni aparat in snemljivi zobni aparat. Snemljivi zobni aparat si pacienti lahko sami snamejo iz ust, medtem ko fiksni zobni aparat ni mogoče enostavno sneti iz ust. Le ta je čvrsto pritrjen na zobe z nosilci in vsakodnevno snemanje pacientu ni omogočeno. Prednost ortodontskega fiksnega zobnega aparata je v tem, da zobe premikajo iz nepravilnega v pravilni položaj v vseh smereh in da so sile aparata, ki delujejo na zob šibke ter stalno delujoče. Negativna stran fiksega zobnega aparata pa je njegova nezmožnost snemanja, kar za pacienta pomeni vsaj sprva neprijeten občutek v ustih in nekoliko otežena zobna higiena ter prehranjevanje. Vendar se sčasoma tudi vsak le tega privadi in navadi in fiksni zobni aparat postane del vas.

Fiksni zobni aparat vam bo predpisal ortodont, ko po pregledu zob ugotovi, da le ti niso v primernem položaju. Pozitivni učinki zobnega aparata po njegovi opravljeni nalogi so lep in bolj zapeljiv nasmeh, lažje žvečenje in grizenje, lažje in bolj učinkovito čiščenje zob. Razlogi za nošenje zobnega aparata so vsi preventivni razlogi, ki pripomorejo, da se nepravilnosti odpravijo. Nepravilni položaj zob hitreje povzroča karies in paradontozo. Ko so zobje preveč blizu je zobna higiena ovirana in z leti se stanje le še poslabša. Ko so zobje preveč oddaljeni, se v praznih prostorih nabira hrana in ta je pogoj za nastanek kariesa ali zobnega kamna. Pozitivna posledica zobnega aparata je tudi lepša izgovorjava. Zobje šele v pravih položajih dobijo pogoje za novo življenje in tako je omogočen zdrav nadaljni razvoj. Odločitve za fiksni zobni aparat se ne poslužujejo le otroci in mladostniki, ampak tudi posamezniki stari nad 30 let, nad 40 let in več.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov.

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Fiksni zobni aparat je izdelan iz nosilcev različnih materialov. Nosilci (bracketi) za fiksni zobni aparat so lahko izdelani iz različnih materialov in sicer so lahko kovinski jekleni (najpogostejše uporabljeni z najbolj uporabnimi lastnostmi), prestižno zlati (precej redki), brezbarvni keramični (estetsko fiksni zobni aparatodlični, vendar obstaja možnost poškodbe sklenine pri odstranitvi aparata), brezbarvni kompozitni ali plastični (estetsko zadovoljivi in varni pri odstranjevanju). Nosilci lahko vsebujejo elemente različnih barv, kar je otrokom še posebej všeč ko imajo možnost, da sami izberejo barvo. Obstajajo samozaklepni nosilci in taki, ki se morajo na pritrditi z žico ali elastiko. Samozaklepni nosilci so bolj optimalni, vendar so nekoliko dražji in ker imajo precej specifičen mehanizem hitreje pride do poškodb le tega. Negativna stran je tudi nabiranje zobnih oblog okoli mehanizma, zato je redna zobna higiena in temeljito čiščenje v tem primeru bistveno.

Obstaja tudi fiksni zobni aparat, ki je nameščen na notranji – jezični strani. Največja prednost tega tipa aparata je njegova neopaznost – pravimo mu tudi nevidni zobni aparat. Slaba stran aparata pa je omejeno gibanje jezika, saj mu je aparat nekoliko v napoto. Sčasoma se pacienti tudi tega navadijo, sploh če jih je estetski vidik neopaznosti oziorma manjše vidnosti pomembnejši. Namestitev aparata je nekoliko dražja od običajnih. Nevidni zobni aparati se še naprej delijo glede na način kako deluje na zobe. En tip aparatov kontrolira položaj zob v vseh treh dimenzijah in je zato pritisk na zobe močnejši, uporablja pa se v bolj zahtevnih primerih. Drug tip fiksnega zobnega parata premika zobe le v dveh dimenzijah, ta tehnika je preprostejša, enostavnejša, cenejša in uporabnejša v manj zahtevnih primerih. Kljub svoji preprostosti pa dosega pravtako dobre rezultate.

Pri zdravljenju zob z zobnim aparatom je higiena bistvena. Če za to pacient primerno ne poskrbi, lahko pride do zobne gnilobe ali vnetja dlesni. Kadar zobna higiena ni na dovolj visokem nivoju, ima ortodont pravico, da zdravlejnje z aparatom prekini. V primeru, da je zobna gniloba prisotna pred zdravljenjem, jo je treba do začetka nošenja aparata pozdraviti.

Zakaj se odločiti za fiksni zobni aparat in katere so prednosti le tega?

  • Pravilen ugriz
  • Ravni zobje in pravilni zobni loki
  • Preventiva proti kariesu in paradontozi
  • Lep in predvsem bel nasmeh
  • Boljša samopodoba
  • Ne pozabi na ljubezen do ustne higiene – ta je rešitev za odpravo vseh težav!

Fiksni zobni aparat je samoplačniška zdravstvena storitev in se ne krije iz zdravstvenega zavarovanja. Klinike, ki izvajajo zdravljenje so v Ljubljani in v Zagrebu na Hrvaškem. Priporočamo vam, da obiščete stran doktor 1A in pridobite še več informacij. Pošiljite povpraševanje in pridobite primerjalno tabelo najbolj iskanih ambulant v Sloveniji in na Hrvaškem. Doktor 1A sodeluje le z najboljšimi kandidati. Uspešnost ambulant smo preverjali na podlagi zadovoljstva uporabnikov z storitvami, ki jih ambulante ponujajo. Preverite jih tudi sami!

Fiksni zobni aparat 3.00/5 (60.00%) 2 votes