Nevidni zobni aparat

nevidni zobni aparat

Nevidni zobni aparat je ena od opcij, ki jih ponujajo ambulante za zdravljenje zobnih nepravilnosti. V nadaljevanju boste izvedeli več o prednosti in slabostih, ki jih nevidni zobni aparat prinaša.

Veliko ljudi nima ravnih zob. Včasih gre za manjša odstopanja, drugič za večje nepravilnosti. Zobni aparat je rešitev za odpravo zobnih nepravilnosti in čeljustnih nepravilnosti.  Zobni aparati so po definiciji mehanizmi vstavljeni v ustni votlini, ki s silo delujejo na zobe in s tem prestavijo zobje iz  nepravilnega v pravilen položaj. Da zobni aparat opravi svojo nalogo, ga mora pacient nositi dovolj časa. Le tako se nepravilnosti popravijo in pravilni položaji zob utrdijo. Nepravilni položaj zob hitreje povzroča karies in paradontozo.

Nevidni zobni aparat je nameščen na notranji strani zob – na ligvalni – jezični strani in je zato manj viden in manj opazen, rečemo mu pa da je neviden. To je definitivno estetska prednost zobnega aparata, ki za pacienta ni zanemarljiva. Nevidni zobni aparati so lahko v obliki plastične folije, ki se jo namesti na zobe in je snemljiva ( ta tip aparata se imenuje INVISALIGN) in fiksni aparati – nosilci na zobeh so bele barve ali prozorne in s tem manj vidni. Možno je tudi, da so nosilci nameščeni na notranji strani zob (lingvalna tehnika).

Zobne aparate lahko razdelimo v dve veliki skupini in sicer snemljivi zobni aparati, ki jih pacienti lahko sami snamejo in vzamejo iz ust in fiksni aparat za zobe, ki se po namestitvi v ustno votlino nekaj časa ne sname. Tudi nevidni zobni aparat je lahko fiksni ali snemljivi. Fiksni zobni aparat ortodont pritrdi na zobe tako, da ga pacient sam ne more sneti. Prednost fiksnegaortodontskega aparata je, da njegovi mehanizmi premikajo zobe iz nepravilnega v pravilni položaj, sile aparata pa so stalno delujoče. Fiksni zobni aparat so izdelani iz nosilcev različnih materialov. Tudi nevidni zobni aparat pozna različne vrste nosilcev. Nosilci, po angleško bracket za fiksni zobni aparat solahko kovinsko jekleni, zlati, keramični in plastični. Različni materiali imajo različne prednosti in slabosti. Kovinski so najmočnejši, zlati so v svoji barvi znak prestiža, keramični sozelo lepi, vendar pri odstranjevanju obstaja nevarnost, da se sklenina zob poškoduje, kar ortodonti rešujejo z zelo pazljivim ravnanjem ter plastični, ki so sicer preprosti vendar zelo varni in enostavni.

Postopek

Nevidni zobni aparat predpiše ortodont, ko po pregledu zob nevidni zobni aparatugotovi, da le ti niso v pravilnem položaju. Predpiše se tako zaradi funkcionalnih kot tudi estetskih razlogov. V smislu estetskih razlogov se predpiše, da se zobje lepo poravnajo in so po dovolj dolgem nošenju v pravilnem in celovitem zaporedju. Funkcionalni razlogi predstavljajo vse preventivne razloge, ki
pripomorejo k boljši in bolj zdravi ustni votlini. Ko so zobje preveč blizu je zobna higiena ovirana in z leti se stanje le še poslabša. Ko so zobje preveč oddaljeni, se v praznih prostorih nabira hrana in ta je pogoj za nastanek kariesa ali zobnega kamna. Nevidni zobni aparat je po namestitvi enostaven za uporabo, le poskrbeti morate za dovolj dobro ustno higieno.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov.

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Invisalign

Invisalign zobni aparat je pogost in priljubljen nevidni zobni aparat. Gre za snemljiv zobni aparat, ki je izdelan iz prozorne plastične folije. Po angleško se tej vrsti aparata reče aligner in v svoji sestavi ne vsebuje klasičnih nosilcev. Sestavljen je iz termoplastičnih folij, ki se nosijo nekaj tednov, da se zobje premaknejo v želeni smeri, nato se izdela nove, ki zobe zopet premaknejo naprej v želeni smeri. Postopek se ponavlja, doker zobje niso v končnem pravilnem položaju.

Ta princip ni nič novega, v zgodovini ortodontije se uporablja že od nekdaj in sicer gre za postopno premikanje zob v položaj končne najbolj pravilne postavitve. Fiksni zobni aparat je v zobeh leto ali dve, medtem ko se pri tej vrsti aparata, se nevidni zobni aparat vsakih 14 dni zamenja.  V preteklosti se je ta princip uporabljal po zdravljenju s fiksnim zobnim aparatom, da se je dosegla idealna postavitev zob. Ne gre za revolucijo v ortodontskem zdravljenju, ampak je to princip premikanja zob, ki je ortodontom poznan že od nekdaj. Danes je razvoj računalniške tehnologije sistem le še nadgradil. Tako slikajo vaše zobje, naredijo 3D model zob in pripravijo načrt zdravljenja. Ortodont načrt potrdi in za postopne etape se z 3D tiskalnikom izdelajo termoplastične folije.  Tako dobimo več folij, ki jih pacient nosi v točno določenem zaporedju in  s postopnimi premiki zob pridemo do želenega rezultata.

Prvi so se na tržišču pojavili izdelki pod tržnim imenom Invisalign in zato je postal skoraj sinonim za omenjeno tehniko, vendar pa so se hitro po tem pojavili tudi drugi sistemi, naprimer Orthocaps ter In-line, za katere je vse značilen enak princip delovanja. Potrebno je poudariti, da je tehnika izdelave za nevidni zobni aparat resda enostavna in za pacienta zelo prijazna, vendar je uporabnost te tehnike omejena na izboljšanje manjših ter manj zahtevnih nepravilnosti in za reševanje kompleksnejših primerov ni najbolj uporabna.

Prednosti in slabosti

Nevidni zobni aparat je popularen predvsem zaradi svoje manj vidne funkcije. Za marsikoga so kovinski nosilci preveč opazni in estetsko neprimerni. Mlajši otroci aparatov zaradi tega tudi nočejo nositi. Slaba stran te vrste aparata je, da zna biti aparat na jezični strani moteč, saj ovira naravno gibanje jezika. Pri nevidnem zobnem aparatu so sile, ki se sproščajo ob delovanju močne. Namestitev te vrste aparata je zahtevna in draga.

Pozitivni učinki, ki jih nevidni zobni aparat prinaša so estetske narave v obliki lepega in bolj zapeljivega nasmeha, prinašajo pa tudi druge prednosti kot so lažje žvečenje in grizenje, lažje in bolj učinkovito čiščenje zob, saj je manj prostora, kjer bi se lahko nabirala hrana in posledično nastajal zobni kamen ter karies. Za zobe ni dobro niti da so preveč narazen, niti da so si preblizu. V primeru preveč oddaljenih zob se v manjkajočih prostorih nabira hrana, v primeru da so si zobje preblizu je otežena zobna higiena. Pozitivna posledica zobnega aparata je tudi lepša izgovorjava.

Nevidni zobni aparat je samoplačniška zdravstvena storitev in se ne krije iz zdravstvenega zavarovanja. Klinike, ki izvajajo zdravljenje zobnih nepravilnosti in nudijo namestitev zobnega aparata so v Ljubljani in v Zagrebu na Hrvaškem. Svetujemo vam, da obiščete stran Doktor 1A in pridobite še dodatne informacije. Lahko nas pokličete po telefonu ali nam pišete na e-mail naslov. Nudimo vam dodaten popust v višini 50€, v kolikor storitev naročite preko nas.

Ocenite zgornjo objavo