Ortodontija

ortodontija

Beseda ortodontija izhaja iz grške besede orthos, ki pomeni naravnost ali ustrezno in odontos, ki pomeni zob. Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja s preučevanjem in zdravljenjem nepravilnega ugriza, ki je posledica nepravilnosti zob, nesorazmerne čeljusti ali obojega.

Beseda ortodontija izhaja iz grške besede orthos, ki pomeni naravnost ali ustrezno in odontos, ki pomeni zob. Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja s preučevanjem in zdravljenjem nepravilnega ugriza, ki je posledica nepravilnosti zob, nesorazmerne čeljusti, ali obojega. Ortodontija se ukvarja z nadzorom in spremembo rasti obraznih kosti. Ortodonstka terapija, ki se izvaja tudi iz estetskih razlogov za splošno izboljšanje videza pacientovih zob.

Zobni aparati so mehanizmi za odpravljanje zobnih nepravilnosti in čeljustnih nepravilnosti. Omogočajo, da s primerno silo delujejo na zobe, ki jih želimo premakniti iz nepravilnega položaja v pravilen položaj. Da je namenu zobnega aparata zadoščeno, je bistveno da je zobni aparati v ustih dovolj časa in da pacienti upoštevajo navodila ortodonta. Le tako bo nošenje učinkovito in aparat bo izpolnil svojo nalogo.

Zobni aparat predpiše ortodont, ko po pregledu zob ugotovi, da le ti niso v primernem položaju in je precej prostora za izboljšave. Ortodontija se predpiše tako zaradi funkcionalnih kot zaradi estetskih razlogov. Estetski razlogi in učinki pomenijo lepo poravnavo, ravne zobe in pravilno razporeditev. Zobje šele v pravih položajih dobijo pogoje za novo življenje in tako je omogočen zdrav nadaljnji razvoj. Pozitivni učinki zobnega aparata po njegovi opravljeni nalogi je v prvi vrsti lep, bel in bolj zapeljiv nasmeh, lažje žvečenje in grizenje, lažje in bolj učinkovito čiščenje zob. Nepravilni položaj zob hitreje povzroča karies in paradontozo. Ko so zobje preveč blizu je zobna higiena ovirana in z leti se stanje le še poslabša. Ko so zobje preveč oddaljeni, se v praznih prostorih nabira hrana in ta je pogoj za nastanek kariesa ali zobnega kamna. Pozitivna posledica zobnega aparata je tudi lepša izgovorjava. Zobni aparat sicer največkrat nosijo otroci in mladostniki, vendar odrasli niso izjema. Čas za izboljšavo zob je lahko kadarkoli je to potrebno in ortodontija tukaj ne pozna meja.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Ortodontija ali ortodontska obravnava je možna ne glede na leta, torej v vseh obdobjih človekovega življenja. V otroštvu se ortodontija navadno prične z zdravljenjem zob s snemnimi zobnimi aparati in se kasneje nadaljuje z fiksnimi aparati v obdobju stalnih zob. Zobni aparati so najbolj pogosti pri otrocih in mladostnikih, v času ko se zobje še razvijajo, niso pa izjema pri odraslih. Otroci in mladostniki velikokrat aparata nočejo nositi in zato potrebujejo precej motivacije oziroma nadzora in usmeritve odraslih. Zobni aparat jih moti, povzroča bolečine ali jih skrbi, da se jim bodo mladostniki posmehovali.

Kakšen je postopek izdelave in namestitve aparata za zobe?

Namestitev aparata za zobe je enostavna in se izdela za vsakega posameznika individualno. Vaše zobe bodo slikali in nato na podlagi rentgenskih slik izdelali model čeljusti ter načrt zdravljenja, kako zobe preusmeriti v pravilne položaje. Ortodontija je pripravljena na vse vrste nepravilnosti zob ali dlesni. Nosilci aparata so izdelani iz različnih materialov: najpogostejše uporabljeni in z dobrimi lastnostmi so kovinsko- jekleni nosilci, prestižni zlati nosilci (redkejši), brezbarvni keramični (estetsko odlični vendar z možnostjo poškodb sklenine pri odstranjevanju)  ter brezbarvni kompozitni – plastični (estetsko zadovoljivi in varni pri odstranjevanju). Pri otrocih so elementi nosilcev lahko tudi barvni in otroci so zelo veseli, če si barve lahko izberejo. Nosilci so lahko samo zaklepni – bolj sofisticirani nosilci in optmalni za zobje, vendar imajo večjo verjetnost da se poškodujejo. V primeru nepravilne higiene, je več možnosti da se okoli njih nabira hrana. Druge vrste nosilci se pritrdijo z žico ali elastiko.

Svet, ki ga pozna ortodontija pogosto uporablja fiksni zobni aparat, ki je nameščen na notranji – jezični strani. Največja prednost tega tipa aparata je njegova neopaznost – pravimo mu tudi nevidni zobni aparat. Slaba stran aparata pa je omejeno gibanje jezika, saj mu je aparat nekoliko v napoto. Sčasoma se pacienti tudi tega navadijo, sploh če jih je estetski vidik neopaznosti oziroma manjše vidnosti pomembnejši. Namestitev aparata je nekoliko dražja od običajnih. Nevidni zobni aparati se še naprej delijo glede na način kako deluje na zobe. En tip aparatov kontrolira položaj zob v vseh treh dimenzijah in je zato pritisk na zobe močnejši, uporablja pa se v bolj zahtevnih primerih. Ortodontija izbira glede na potrebe in stanje vsakega posameznika. Drug tip fiksnega zobnega parata premika zobe le v dveh dimenzijah, ta tehnika je preprostejša, enostavnejša, cenejša in uporabnejša v manj zahtevnih primerih. Kljub svoji preprostosti pa dosega prav tako dobre rezultate.

ortodontija

Pri zdravljenju zob z zobnim aparatom je higiena bistvena. Če za to pacient primerno ne poskrbi, lahko pride do zobne gnilobe ali vnetja dlesni. Kadar zobna higiena ni na dovolj visokem nivoju, ima ortodont pravico, da zdravljenje z aparatom prekini. V primeru, da je zobna gniloba prisotna pred zdravljenjem, jo je treba do začetka nošenja aparata pozdraviti.

Kaj pridobite, ko se odločite za ortodontsko zdravljenje oz. ortodontija?

  • Pravilen ugriz
  • Ravni zobje in pravilni zobni loki
  • Preventiva proti kariesu in paradontozi
  • Lep in predvsem bel nasmeh
  • Boljša samopodoba
  • Ne pozabi na ljubezen do ustne higiene – ta je rešitev za odpravo vseh zobnih težav!

Zavedamo se, da ni vse le v izgledu zob, temveč je pomemben videz celotnega obraza. Zato obiščite ortodonta in poskrbite za lep in sijoč nasmeh! Ortodontija je prava odločitev za vas! Klinike, ki izvajajo ortodontsko zdravljenje so v Ljubljani in v Zagrebu na Hrvaškem. Priporočamo vam, da obiščete stran doktor 1A in pridobite še več informacij. Pošljite povpraševanje in pridobite primerjalno tabelo najbolj iskanih ambulant v Sloveniji in na Hrvaškem. Doktor 1A sodeluje le z najboljšimi kandidati. Uspešnost ambulant smo preverjali na podlagi zadovoljstva uporabnikov z storitvami, ki jih ambulante ponujajo. Preverite jih tudi sami!

Ocenite zgornjo objavo