Zobna proteza

zobna proteza

Zobna proteza je mehanizem in pripomoček, ki nadomesti mankajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Zobne proteze so lahko totalne v primeru, ko manjkajo vsi zobje ali delne, če manjka le določeno število zob v čeljusti.

Kaj predstavlja zobna proteza?

Zobne proteze so navadno snemljive, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje zob. Totalne zobne proteze se na brezobe čeljusti prisesajo – delujejo na principu vakuma. Kadar je čeljustna kost zelo obrabljena, so adhezivne paste lahko v veliko pomoč. Delne zobne proteze se fiksirajo na obstoječe zobe z zaponami.

Vsakdo se lahko sreča z izgubo naravnih zob, ki so pogosto posledica zobne gnilobe ali težav z ustno higieno. V tem primeru je rešitev zobni implantat ali zobna proteza. Zobna proteza je nadomestek naravnih zob. Navadno je narejena iz akrilata, smole, plastike in lahkih kovin, ki izgledajo kot pravi zobje. Druga možnost, zobni impantant je pravtako nadomestek, vijak iz titana na katerega se namesti zob. Implantat je vgrajen v čeljustno kost in nadomesti zobno korenino.

Z zobozdravnikom se boste pogovorili in dogovorili katere možnosti obstajajo za vaše zobe in kaj je za vas najboljša rešitev. Zobozdravnik bo po pregledu izdelal model vaše čeljusti. Na podlagi tega modela se izdela zobna proteza. Ko govorimo o zobni protezi, obstaja več vrst zobnih protez. Obstajajo trije glavni tipi in glavne razlike med njimi so opisane spodaj. V primeru nejasnosti se obrnite na  zobozdravnika in dobili boste bolj jasne predstave, katera je katera. Zobozdravnik bo na podlagi slike vaše čeljusti prepoznal vaše potrebe in vam bo povedal, katera zobna proteza je najbolj primerna za vas. Tukaj je na voljo hiter pregled.

Razdelitev, vrste zobne proteze

Zobna proteza se razdeli na mesto, kjer se nosi in sicer poznamo zgornjo in spodnjo, ter celo zobno protezo. Za celo zobno protezo se zobozdravnik odloči v primeru nadomestitve vseh zob, tako spodnje ko zgornje čeljusti. Zgornja proteza se uporablja za nadomestitev gornjega zobnega loka, spodnja proteza se uporablja za nadomestitev spodnjega. Delne zobne proteze se izdela v primeru nadomestitve enega zoba ali več zob. Delna zobna proteza pomaga vzdrževati zobe v ravni liniji in preprečuje, da bi se premikali v nepravilno smer.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Izdelava zobne proteze

Zdravnik bo ocenil stanje vaših zob in se odločil za najprimernejši način zdravljenja. Svetoval vam bo glede nameščanja zobne proteze. Pred tem lahko pride do odstranjevanja zob ali ekstrakcije. Po odstranitvi zob je potreben čas za zdravljenje, nato pa se lahko izdela zobna proteza.

Ekstrakcija ali odstranitev zoba se opravi v lokalni anesteziji. S posebnim instrumentom se odmakne dlesen od zobnega vratu in se nato s pomočjo vzvoda ali klešč zob omaja ter dvigne in izvleče iz kostnega ležišča, v celoti ali po delih. Če je potrebno se odstrani tudi vneto tkivo v kosti odstranjenega zoba. Na rano se položi sterilno gazo, na katero ugriznete in zadržite na mestu vsaj pol ure. S tem pripomorete k ustavitvi te krvavitve. Večje rane po ekstrakciji sosednjih zob zašijemo in po tednu dni odstranimo tudi šive. Bolečine po posegu so zmerne in jih je mogoče z običajnimi zdravili povsem odpraviti (odsvetuje se aspirin in podobna zdravila, ker vplivajo na strjevanje krvi).

zobne proteze

Takojšnja ali začasna zobna proteza

Vaš zobozdravnik se zna odločiti, da naredi začasno zobno protezo. Po ekstrakciji zob bo vaša ustna votlina mehka, občutljiva in razbolena. Nekaj časa je potrebno, da se stanje umiri in se nadaljuje z zdravljenjem. Izdelava zobne proteze in celoten postopek zdravljenja je lahko stresna izkušnja. Da vas potolažimo, naj povemo, da je to pogost postopek, ki ga zobozdravniki opravijo pri milijonih ljudi vsako leto.  Zobozdravnik ima navadno že veliko izkušenj na danem področju, kar pomeni, da vam bo svetoval, vas usmerjal in zagotovil, da bo vse potekalo v kar se da najboljšem redu. Po operaciji boste potrebovali nekaj časa, da se privadite na stanje brez zoba, nato pa boste z zdravljenjem nadaljevali.

Izdelava odtisa ustne votline kot osnova za izdelavo proteze

V začetku postopka izdelave nove zobne proteze vam bo zobozdravnik izdelal odtis ustne votline. Kasneje bo narejenih še več dodatnih odtisov. Na podlagi odtisov bo izdelana zobna proteza. Zobozdravnik vam bo pomagal in svetoval, katere oblike in velikosti so najbolj primerne. Namen je, da se vam zobna proteza kar najbolje prilega.

Po novi pridobitvi redni pregledi  

Ko prejmete novo zobno protezo, bo ta postala del vas in vašega življenja. Pomembno je, da skrbite za ustno higieno in redno obiskujete zobozdravnika. S tem poskrbite za optimalno zdravje ustne votline. Vaš zobozdravnik vam bo v primeru neprijetnosti ali napačnega prileganja zobne proteze pomagal. Skozi redne preglede bo spremljal napredek prilagoditve in ukrepal v kolikor bo to potrebno.

Svetujemo vam, da obiščete stran Doktor 1A in pridobite še dodatne informacije o storitvah zobozdravstva in zobne protetike. Doktor 1A ocenjuje uspešnost posegov na podlagi zadovoljstva pacientov. Ko pošljete ponudbo za povpraševanje, boste prejeli seznam vseh ambulant s katerimi sodelujemo. Za eno povpraševanje prejmete 17 različnih ponudb zobozdravnikov. Pri ambulantah je vsaj 99% anketiranih odgovorilo, da bi se v primeru ponovnega obiska vrnili k isti ambulanti. Lahko nas pokličete po telefonu ali nam pišete na email naslov. Nudimo vam dodaten popust v višini 100€, v kolikor storitev naročite preko nas.

Zobna proteza 5.00/5 (100.00%) 1 vote