Zobni mostiček

zobni mostiček

Zobni mostiček vam lahko:

  • Povrne vaš nasmeh
  • Povrne zmožnost pravilnega žvečenja in govora
  • Ohranja obliko vašega obraza
  • Z zamenjavo manjkajočega zoba so sile vašega ugriza ustrezno razdeljene
  • Zobni mostiček preostalim zobem preprečuje drsenje iz njihovega položaja

Zobni mostiček ima tri glavne lastnosti:

Pri tradicionalnih mostičkih je ustvarjena krona za zob ali vsadek na katerikoli strani manjkajočega zoba, vmes pa je umetni zob. Tradicionalni zobni mostiček je najbolj običajna vrsta mostička, narejen pa je iz porcelana spojenega s kovino ali iz keramike.

Previsni zobni mostiček se uporablja takrat, ko je na eni od straneh manjkajočega zoba samo en zob. Danes njihova uporaba ni več pogosta in ni priporočljiva na zadnjemu delu zob, saj je lahko na drugih zobeh preveč sile, kar jih lahko poškoduje.

Ob prvem obisku za pridobitev zobnega mostička se pripravijo oporni zobje. Priprava vključuje preoblikovanje teh zob tako, da se odstrani del sklenine, kar omogoča namestitev krone. Nato je izdelan vtis zob, ki služi kot model na osnovi katerega je nato v zobnem laboratoriju izdelan mostiček, umetni zob in kroni. Vaš zobozdravnik izdela začasni mostiček, ki ga nosite za zaščito izpostavljenih zob in dlesni medtem, ko se izdeluje pravi zobni mostiček.

Ob drugem obisku je začasni zobni mostiček odstranjen, porcelanasti ali kovinski mostiček pa se pregleda in prilagodi kot je potrebno za ustrezno ujemanje. Lahko je potrebnih več obiskov, ob katerih se preveri ujemanje kovinskega okvirja in ugriza. To pa je odvisno od vsakega posameznega primera. Če je mostiček fiksni mostiček, ga vaš zobozdravnik lahko za nekaj tednov utrdi na mesto, da se prepriča ali se pravilno ujema. Po nekaj tednih pa je zobni mostiček pritrjen na svoje mesto.

zobni mostiček
zobni mostiček

Zobni mostiček lahko doseže do 15 let življenjske dobe ali pa celo več. Ob dobri ustni higieni in z rednimi pregledi pa je običajno, da je življenjski razpon fiksnih mostičkov čez deset let.

Zaradi zamenjave manjkajočega zoba z zobnim mostičkom bi moralo biti prehranjevanje lažje. Dokler se mostička ne navadite, jejte mehko hrano, ki je razrezana na manjše koščke.

Zaradi manjkajočih zob je težko jasno govoriti. Zobni mostiček, ki je v pravem razmerju s sprednjimi zobmi omogoča pravilnejše govorjenje.

Pomembno je, da vaše obstoječe zobe ohranjate zdrave in močne, saj je zobni mostiček najbolj uspešen, ko imamo (odvisno od izbrane vrste) trdno osnovo, ki jo nudijo sosednji zobje. S ščetkanjem dvakrat na dan in vsakodnevnim nitkanjem lahko preprečujete zobno gnilobo in bolezni dlesni, ki lahko povzročijo izgubo zob. Vaš zobozdravnik ali zobni higienik vam lahko pokaže, kako si pravilno ščetkate in nitkate zobe. Z rednim urnikom čiščenja boste težave lažje prepoznali v zgodnji fazi, ko je zdravljenje lažje. Prav tako je pomembna dieta z uravnoteženimi hranili.

zobni mostiček

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Zobni mostiček 5.00/5 (100.00%) 1 vote