Zobni vsadki

zobni vsadki

Zobni vsadki ali zobni implantati so nadomestilo za izgubljeni zob, pri čemer ti vsadki ne potrebujejo opore sosednjih zob. Zobni vsadki so nosilci za zobne krone, zobni mostiček ali pa predstavljajo celotno oporo za zobno protezo.

Zobni vsadki imajo različno stopnjo uspešnosti, odvisna pa je od mesta namestitve implantata v čeljusti. Na splošno imajo zobni implantati vse do 98% stopnjo uspešnosti. Z ustrezno, redno in skrbno ustno nego se vsadki lahko ohranijo celo življenje.

Zobni vsadek je pravzaprav vijak iz titana, ki je vsajen v čeljustno kost in na katerega se postavi končni nadomestek. Zobni vsadek zamenja zobne korenine. Zobni implantant zagotavlja trdno osnovo za stalne ali zamenljive nadomestne zobe, ki so narejeni tako, da se ujemajo z vašimi naravnimi zobmi. Če ste npr. izgubili en zob, zobozdravniku ni potrebno brusiti sosednjih zdravih zob, da bi izgubljenega nadomestili. Zobni vsadek zapolni mesto naravne zobne korenine, saj se ga čvrsto umesti v čeljustno kost.

Komu so namenjeni in kakšne so omejitve?

V večini primerov so zobni vsadki – implantati primerni za vsakogar, ki je dovolj zdrav za rutinsko zobno ekstrakcijo ali oralno kirurgijo. Pacienti morajo imeti zdrave dlesni in dovolj kosti, ki drži zobni implantat. Prav tako morajo imeti dobro higieno ustne votline in morajo redno obiskovati zobozdravnika. Težki kadilci, ljudje, ki trpijo za kroničnimi boleznimi – kot je sladkorna bolezen ali srčna bolezen – ali pacienti, pri katerih je bila opravljena radioterapija na glavi/vratu, morajo biti ocenjeni individualno.

zobni vsadki ljubljana

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Načrt zdravljenja manjkajočega zoba

Zobni vsadki ali implantati so prvi korak v postopku individualnega načrta zdravljenja. Pri načrtu zdravljenja se upoštevajo vaše posebne potrebe, izdela pa ga skupina strokovnjakov, ki so posebno usposobljeni in izkušeni na področju oralne kirurgije in obnovitvenega zobozdravstva. Ta skupinski pristop zagotavlja koordinirano nego in omogoča da vaši zobni vsadki kar najbolje opravijo svojo nalogo.

Implantati ali zobni vsadki zobne korenine je majhen stebriček narejen iz titana in je nameščen v kostni žep manjkajočega zoba. Ko se čeljustna kost celi, se zaraste okoli kovinskega stebrička vsadka in se varno zasidra v čeljust. Proces zdravljenja lahko traja od šest do dvanajst tednov. Ko je zobni vsadek povezan s čeljustno kostjo, je majhen povezovalni stebriček imenovan opornik – pritrjen na stebriček in tako varno drži zob. Za izdelavo nove korenine ali zoba vaš zobozdravnik naredi odtis vaših zob in izdela model vašega ugriza ( v modelu so ujeti vsi vaši zobje, njihova vrsta in porazdelitev). Na tem modelu je osnovana nova korenina ali zob. Nadomestni zob, imenovan krona, je nato pritrjena na opornik. Vaš zobozdravnik bo barvo vaših novih zob uskladil z barvo vaših naravnih zob. Ker je zobni implantat zavarovan v vaši čeljusti, je videz in občutenje nadomestnih zob enak vašim naravnim zobem.

Ali je postopek boleč?

Večina oseb, ki je dobila zobni implantat poroča, da so med postopkom občutili zelo malo neudobja. Med postopkom se lahko uporabi lokalna anestezija, večina pacientov pa poroča, ob vgradnji zobnega implantata čutila manj bolečin, kot pri ekstrakciji zob. Zobni implantati potrebujejo enako nego, kot pravi zobje, vključno s ščetkanjem, nitkanjem in rednimi pregledi pri zobozdravniku.

Zobni vsadki prinašajo veliko prednosti in pozitivnih učinkov

  • Izboljšan videz vaših zob. Zobni implantati prinesejo nov in svež videz, saj se občutijo kot vaši lastni zobje. Zobni implantati so apriori zasnovani tako, da se spojijo s kostjo in tako ostanejo za stalno.
  • Izboljšano udobje. Zobni vsadki postanejo del vas in vaše čeljusti in vam prinesejo izboljšano udobje. V primeru zobne proteze ni ravno tako.
  • Izboljšana samozavest: Zobni implantati vam povrnejo nasmeh in vam s tem izboljšajo samozavest.
  • Zobni vsadki so izredno vzdržljivi in imajo dolgo življenjsko dobo. Ob dobri negi se veliko vsadkov ohrani celo življenje. Mar ni to enkratno?
  • Zaradi zobnih vsadkov vam med govorom ni potrebno skrbeti, da vam bodo zobje zdrsnili v usta kot se lahko zgodi pri zobni protezi. Zobna proteza se vam slabše prilagaja in obstaja manjša verjetnost, da vam zobje zdrsnejo v usta, kar povzroča, da med govorom momljate ali nerazločno izgovarjate besede.
  • Zobni vsadki omogočajo enostavno prehranjevanje, saj delujejo kot vaši lastni zobje in vam omogočajo, da vašo najljubšo hrano jeste samozavestno in brez bolečin.
  • Zobni implantati omogočajo ohranitev števila vaših lastnih zob, kar ni mogoče pri mostičkih za podporo zob. Ker sosednjih zob ni potrebno spremeniti, več vaših zob ostane nedotaknjenih, kar dolgoročno izboljšuje zdravje ustne votline in omogoča lažjo higieno ustne votline

Kot je bilo že večkrat omenjeno so zobni vsadki zelo dobra odločitev, ki po uspešni vstavitvi prinaša številne prednosti. Druga možnost v primeru nepravilnosti v ustni votlini so zobne proteze, ki so odstranljive. Negativna stran le teh je ravno njihova odstranljivost, ki pomeni dodatno skrb za pacienta. Življenjska doba zobnih implantatov je ob pravilnem vzdrževanju, čiščenju in skrbni, redni ustni higieni lahko vse življenje. Potrebno je tudi upoštevanje vseh zobozdravnikovih navodil in redno obiskovanje kontrolnih pregledov. Če so vsi ti pogoji izpolnjeni lahko učinkovitost in uporabnost zobnih vsadkov primerjamo z pogoji v primeru naravnega zoba.

Cena zobnih vsadkov je različna; v osnovi pa se giblje od okoli 500 EUR naprej (zobni implantat cena). Cena je lahko višja, če se odločimo za bolj kvalitetni implantat.

Zobni vsadki 5.00/5 (100.00%) 1 vote