Zobozdravnik

zobozdravnik

Zobozdravnik je zdravnik, ki bo popravil vaše zobe, če je z njimi karkoli narobe. V primeru težav v ustni votlini, bolečinah v zobeh, poškodbah v primeru zlomljenega poškodovanega zoba, nepravilnosti, v primeru zobne gnilobe ali drugih neprijetnosti, je zobozdravnik vaša rešitev in balzam za rane v ustni votlini.

Zobozdravnik je strokovnjak dentalne medicine. Tekom študija se izuči, da prepozna in pozdravi bolezenske spremembe zob, dlesni, sluznice, jezika, ustne votline. Zobozdravnik na fakulteti za medicino pridobi znanje o normalnem stanju delovanja telesa in bolezenskem stanju – predvsem o bolezenskem stanju. Bolj natančno prepozna področja glave. Pri diagnosticiranju bolezenskih stanj in sprememb si pomaga z lastnimi čutili in opazovanji. V veliko pomoč so zobozdravniku rentgenska slikanja.

Naloge zobozdravnika

Med nalogami zobozdravnika so sistematski pregledi otrok ter mladostnikov. V okviru sistematskih in drugih pregledov zobozdravnik zdravi zobno gnilobo in čisti zobni kamen, izdeluje plombe, zdravi zobne kanale in odstranjuje zobne živce, korenine, dele zob kadar je to potrebno – največkrat zaradi zobne gnilobe. Z zobnimi aparati naravna zobe in jih prestavi iz nepravilnega v pravilni položaj – nepravilno raščene zobe in tiste, ki se ne razvijajo pravilno. Če zob ni moč popraviti in so za odstranitev, jih nadomesti z impantati, mostički ali zobno protezo. Vsa specifična in kirurška opravila izvaja specialist obrazne ali čeljustne kirurgije.

Zobozdravnik dela navadno v zdravstvenem domu ali odpre zasebno ambulanto. Zaposli se lahko v raziskovalnih znanstvenih ustanovah ali inštitutu za stomatologijo. Zobozdravnik se lahko zaposli tudi v farmacevtski industriji, zavarovalnici ali drugi svetovalni službi. Če se odloči za akademsko kariero, lahko po diplomi nadaljuje in napiše ter izdela magisterij ali doktorat. Na medicinski fakulteti se lahko zaposli kot asistent, docent ali profesor za izbrano področje. Zobozdravnik se z izpopolnjevanjem in pridobivanjem novega znanja lahko specializira za otroško zobozdravstvo, za pravilno razvite zobe in čeljusti, za obzobna tkiva, za bolezni ustne votline, protetiko in čeljustno kirurgijo.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Delovni pripomočki

Zobozdravnik za delo, ki ga opravlja potrebuje veliko pripomočkov, delovne opreme in drugih materialov. Med pripomočke spadajo zobozdravniški stol in pripomočki za čiščenje, urejanje, puljenje in ravnanje zob; to so vrtalni nastavki, nastavek za vodo, ultravijolični čistilec zobnega kamna, UV lučka, mešalec plomb, laser, rentgenski aparat, ogledalca, aparati za natančno obdelavo zob. Vse kar pri posameznem pacientu dela, si skrbno zapisuje v kartoteko zobna asistentka.

Psihofizične sposobnosti

Poklic zobozdravnika je psihofizično zahteven in naporen. Zobozdravnik mora imeti dober vid in dobro mora ločiti barve ter posamezne odtenke, pri čemer lahko uporablja korekcijska očala ali leče. Dela zobozdravnika ne more opravljati nekdo, ki ima kronično nevrološko obolenje, kot je tremor ali bolezensko tresenje rok. Ovira pri delu je tudi alergija na razkužila, gumjaste rokavice, plastične mase, amalgam ali smolnate premaze, ki se vsakodnevno uporabljajo. Za opravljanje dela so potrebni redni zdravstveni pregledi. Delo zobozdravnika zahteva odlično razvite ročne spretnosti, mirne roke, natančnost in doslednost pri delu, občutek za estetiko in prostorsko razporeditev. Dobre komunikacijske sposobnosti zobozdravniku omogočajo učinkovito sodelovanje z zobno asistentko in mu olajšajo delo z nervoznimi, prestrašenimi in zahtevnimi pacienti.

zobozdravnik

Potek dela

Zobozdravnik vedno najprej preuči pacientovo ustno votlino in nato postavi diagnozo ter izdela načrt zdravljenja. Pri nadaljnjem zdravljenju mu pomaga zobna asistentka z mešanjem potrebnih past za izdelavo plomb.  Zobozdravnik načrtuje izdelavo mostičkov in prevlek. Prav tako izdela model čeljusti v procesu izdelave zobne proteze. Elemente potrebne za popravitev zoba izdela zobotehnik v za to specializiranem zobnem laboratoriju.

Znanja in spretnosti

Znanja in spretnosti si kandidati pridobijo, ko se vpišejo na  fakulteto za medicino, oddelek dentalna medicina. Fakulteto obiskujejo 6 let in na koncu pridobijo naziv doktor ali doktorica dentalne medicine. Študij je obsežen in zahteven, znanje angleščine je zaradi tuje literature obvezno. Po enoletnem pripravništvu naredi kandidat strokovni izpit, potem pa lahko začne s samostojnim delom. V dobro se šteje dobro znanje tujih jezikov in fizike.

Lepote poklica in njegova tveganja

Zobozdravnik dela z ljudmi in jim pomaga do boljšega počutja ter zgleda. Poklic je sicer zelo tehničen in mehanski, saj mora zobozdravnik obvladati instrumente v svoji ordinaciji, jih pravilno uporabljati, mora biti natančen in spreten pri upravljanju z materiali, ki se nanašajo na zobe. Pravilno mora razbrati zobne nepravilnosti, čeljustne nepravilnosti in poškodbe dlesni, jih pravilno diagnosticirati in nato z mirno roko pozdraviti. Tresoče roke so nesprejemljiv del opravljanja tega poklica. Za spretnimi prsti in tehničnem znanjem dentalne medicine, je dober zobozdravnik nekdo, ki ljudem vrača lep nasmeh, dober izgled in večjo samozavest.

Seveda so v poklicu zobozdravnika tudi tveganja, pred katerimi se mora zavarovati. Ker dela v ordinaciji, kjer vdihava vodne kapljice okužene z mikrobi, potrebuje ustrezno zaščito svojega obraza. Zaščitna maska, rokavice, očala so v ambulanti nuja. Prav tako obstaja možnost okužbe z injekcijsko iglo ali kirurškim instrumentom – zato tresoče roke odpadejo, mirna ter samozavestna drža je pogoj za dobro opravljeno delo. Tisti, ki rentgensko slikanje opravljajo sami, so izpostavljeni tudi tej vrsti sevanja. Pred nevarnim sevanjem se zavarujejo s posebnim plaščem.

Zobozdravnik 3.67/5 (73.33%) 3 votes