fbpx

3D SLIKANJE, CBCT

3D SLIKANJE, CBCT

3D slikanje zajema spodnji del glave – ustno votlino in tako pomagajo razvozlati in diagnosticirati bolezni čeljusti, zob, kosti, nosne votline in sinusa. 3D slikanje pomeni visoko kvalitetno sliko. Samo slikanje traja manj kot 20 sekund z minimalno dozo sevanja, a ohranja zelo visoko resolucijo.
3D slikanje se drugače imenuje tudi CBCT slikanje – Cone Beam Computer Tomography. 3D slikanje je neizbežno pri načrtovanju vstavitve implantata ali kateregakoli drugega zapletenega posega v oralni kirurgiji, ortodontiji, parodontologiji itd. CBCT slika (3D slikanje) je slika posameznega zoba ali določenega dela ustna votline. Glede na to, da je CBCT slika tridimenzionalna in ne zgolj dvodimenzionalna pomeni, da omogoča še boljši in podrobnejši vpogled v stanje zoba in kosti. V zobozdravstvu se CBCT slikanje (3D slikanje) uporablja od leta 1996.
Tridimenzionalna slika (3D slikanje)
Najpomembnejše prednosti digitalnega 3D slikanja zob:

⦁ Hitrost slikanja, cel postopek traja od 12 do 15 sekund;
⦁ Ekonomičnost CBCT slike, saj jo je možno digitalno poslati pacientu ali zobozdravniku;
⦁ Možnost arhiviranja CBCT slike na CD;
⦁ Natančnost diagnoze, saj se s 3D slikanjem lahko na računalniku ureja, povečuje in prilagodi kontrast in podobno.

Najpomembnejša prednost pa je zagotovo zdravstvena, saj je sevanje pri 3D slikanju popolnoma minimalno, zmanjšano celo do 90%.


Čeprav je še zmeraj najpogostejša tehnika slikanja zob dvodimenzionalna, je 3D slikanje precej bolj natančno. Pri dvodimenzionalni tehniki je zaradi prekrivanja različnih struktur včasih malo težje oceniti prostorski odnos med njimi. Na primer količina kosti, odnos živca do korenin, bližina neizraslih zob, morfologija kanalskega sistema korenin in podobno. Kadar je možnost za 3D slikanje je to dobro izkoristiti, saj pogosto to olajša poseg in prihrani neprijetna presenečenja in morebitne komplikacije. 3D slikanje je že dlje časa dostopno kot klasično CT (computer tomography – računalniška tomografija). Ker pa je prisotna velika količina sevanja in neustreznih programskih rešitev, se ta tehnika ni več uporabljala tako množično za napoved zobne diagnoze. 

Ko pa se je pojavila metoda CBCT slikanje (cone beam CT – računalniška tomografija s stožčastim snopom) se je sevanje in čas trajanja zmanjšalo. Če se primerja s klasičnim CT-slikanjem je odmerek lahko tudi 10x manjši. Pri tehniki CBCT slikanja (3D slikanje) se uporablja sožčasti snop rentgenskih žarkov, ki hitreje »poslika« želeni predel. Te napredne programske rešitve pa zobozdravnikom omogočajo tudi enostavno analizo posnetkov, kar nenazadnje olajša in izboljša načrtovanje zdravljenja.

Pri 3D slikanju je sevanje minimalno
V zobozdravstvu lahko zobozdravnik izbira med petimi metodami RTG slikanja

⦁ intraoralno slikanje zob
⦁ lokalni posnetek zob,
⦁ bitewing – slikanje zobnih kron,
⦁ ortopan – panoramski posnetek,
⦁ telerentgen in
⦁ CBCT slikanje – 3D slikanje

Sodobna rentgenska diagnostika pa vsekakor temelji na zmanjševanju doze rentegenskega sevanja. Ravno zato je le še redko kje mogoče dobiti tiskano sliko, ki je posneta na foliji. Večinoma se vse slike, bodisi ortopani, CBCT slike (3D slikanje) shranjujejo v računalniški obliki – CD ali pa jih pošiljajo preko elektronske pošte. Sodobni zobni rentgen omogoča zobozdravniku, da po želji sliko povečuje ali zmanjšuje in tako natančneje postavi pravo diagnozo.

CBCT slikanje

Računalniška tomografija CBCT je posebna vrsta rentgenskega 3D slikanja, ki se uporablja kadar klasična 2D slika ni dovolj in je potrebno bolj podroben vpogled. 3D slikanje omogoča pregled višine, dolžine in globine, kar pri dvodimenzionalni sliki ni možno. Senzor 80 x 80 mm omogoča pregled nad celotnim zobnim lokom (čeljust).

S CBCT sliko (3D slikanje) lahko zobozdravnik natančno oceni kvaliteto kosti (gostoto) in pacientu podrobno razloži in pokaže plan zdravljenja. Tako ima pacient vse želene informacije. Zobozdravnik pa hkrati vidi vse tvorbe, ki so prisotne v dlesni, bodisi ciste, zlomljene korenine zoba, parodontalni žepki …

Možnost je, da zobozdravnik presodi, da je pacient ste kandidat za endodontsko zdravljenje, to je zdravljenje, ki vsako leto ohrani tisoče zob. Endodotologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem zoba od znotraj. Preden se odloči endodont za tovrstno zdravljenje, mora opraviti rtg slikanje zob. V kolikor je potreben natančnejši pregled zoba, se odloči za zobni rentgen (Rtg), ki omogoča rtg slikanje enega ali več prizadetih zob.

Kdaj je potrebno opraviti 3D slikanje (CBCT slikanje)?  

⦁ Razcep ustnice, čeljustnega grebena ali neba;
⦁ Komplicirane prirojene nepravilnosti kraniofacialnega kompleksa;
⦁ Motnje v izraščanju, zgradbi ali številu zob (preštevilčni zobje, nepravilna lega zob, neizrasli zobje …);
⦁ Motnja pri dihanju (ocena zračnih poti);
⦁ Tumor v glavi ali vratu;
⦁ Oligodontija (kadar manjka šest ali več zob);
⦁ Delna ali popolna brezzobost;
⦁ Poškodba obraznega skeleta in zob;
⦁ Težje skeletne nepravilnosti;
⦁ Endokirurgški posegi;
⦁ Razpoznava periapikalnih procesov;
⦁ Vertikalni kostni defekti (pred regenerativnimi postopki);
⦁ Parodontitis interradikularis;
⦁ Endoperio lezije.

Digitalni posnetki – 3D slikanje se preprosto naložijo na računalnik in si jih je mogoče ogledati na zaslonu monitorja. S primernimi programi se lahko s CBCT sliko enostavno upravlja.

Kaj lahko slikamo s CBCT sliko?

⦁ Določen del čeljusti;
⦁ Določen zob, dva, trije;
⦁ Ena čeljust;
⦁ Zgornja in spodnja čeljust;
⦁ Maksilarni sinus;
⦁ Temporomandibularni spoj.

Sevanje je beseda, ki ima v današnjem času precej negativen prizvok. Toda pogosto je strah odveč in pretiran, saj je sevanje naraven pojav. Za razliko od klasične slike ortopan se lahko na CBCT slikanje (3D slikanje) napotijo tudi nosečnice. Seveda je za to potrebno predhodno govoriti z zobozdravnikom. Kljub temu, da ima CBCT slikanje precej manj sevanja, je potrebno biti odgovoren in prepričan, da je primerno, da se nosečnica izpostavi takemu slikanju. Kajti navsezadnje je glavno zdravje nosečnice in zdravje otroka. Poseben del sevanje je rentgensko sevanje. Rentgenski žarki prodrejo skozi telo, kar omogoča prikaz notranjih telesnih struktur. Sevanje pa se meri v sivertih (Sv). Zakonodaja seveda predpisuje tudi mejne doze sevanja, ki so jim ljudem lahko izpostavljeni. Za prebivalstvo je ta meja 1 mSv na leto. Lahko je tudi večja od mejne doze, vendar pod pogojem, če v zaporednih petih letih skupaj ne presega 5 mSv.

Pred vsakim rentgenskim slikanjem si mora pacient obleči svinčen predpasnih, kar dodatno zaščiti hrbtenico in rodila. Prejeta doza pri rengen posnetkih je približno enaka dozi, ki jo prejmemo v nekaj dneh naravnega sevanja.

Novodobno dentalno medicino si je težko predstavljati brez rentgenskega slikanja zob in čeljusti. Slikanje zob je povsod že prvi korak v diagonsticiranju in zdravljenju kateregakoli zoba, razen kadar gre za manjše težave kot je karies, ki ga zobozdravnik lahko pozdravi tudi brez slikanja. Kadar pa se govori o zdravljenju resnejšega, večjega problema, vnetja, bolečine brez pravega vzroka ali za potrebe vstavitve implantata, takrat pa je slikanje obvezno in zelo potrebno. Na vrsto pride celo 3D slikanje (CBCT slika), ki omogoči podrobnejši vpogled v stanje ustne votline.

S 3D slikanjem do brezskrbnega nasmeha

Panoramsko slikanje (klasični ortopan) nam je v veliko pomoč, da vidimo celotno stanje ustne votline, zobnih tkiv, in podpornih struktur. Če pa imate večje težave, za katere je potrebno 3D slikanje zob, pa svojo zgodbo zaupajte Doktor 1A. Doktor 1A vam bo omogočil BREZPLAČNI PREGLED, pri izbranem zobozdravniku.

Zagotovite si lep, brezskrben nasmeh.

Agencija Doktor 1A vam bo spremenila življenje!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!