fbpx

ALI STE VEDELI?

Ali ste vedeli?

Možni zapleti po zobnem postopku so otekanje in bolečina, suhi žep, osteomielitis, krvavitev in osteonekroza čeljusti.
Otekanje in bolečina

Po določenih zobnih postopkih je otekanje je nekaj običajnega, še posebej po odstranitvi zoba (ekstrakcija) in peridontalni kirurgiji. Oteklino lahko ublažite tako, da na lice položite ledeno oblogo ali plastično vrečko z zmrznjenim grahom ali koruzo (ki se prilagaja obliki obraza). Terapijo z ledom lahko uporabite v prvih 18-ih urah. Hladni obkladek na licu držite v 25 minutnih intervalih, odstranjenega pa imejte v 5 minutnih intervalih. Če oteklina ne izgine ali se poveča po treh dneh ali če občutite hudo bolečino je možno, da je prišlo do infekcije, zato je potrebno nemudoma stopiti v stik z zobozdravnikom.

Bolečina po zobnem postopku je lahko zmerna do huda. Pacienti lahko vzamejo različne tablete proti bolečinam.

Suhi žepi

Suhi žep (kost v žepu je izpostavljena, kar povzroča daljše celjenje) se lahko pojavi po ekstrakciji spodnjega zadnjega zoba pri čemer se krvni strdek v žepu izgubi. Običajno se po ekstrakciji neudobje po dveh ali treh dneh zmanjša, nato pa se lahko nenadoma poveča, včasih pa ga spremlja bolečina v ušesu. Čeprav ti pojavi po enem ali dveh tednih samodejno izginejo, lahko zobozdravnik v žep namesti zobni anestetik, ki bolečino odpravi. Zobozdravnik zobni anestetik zamenja vsak dan ali vsak tretji dan, dokler bolečine po tem, ko je gaza odstranjena za nekaj ur, ni več.

Suhi žepi so pri kadilcih pogostejši. Če je le mogoče, naj se kadilci kajenja izogibajo nekaj dni pred in po ekstrakciji. Pri ženskah je nastanek suhega žepa nekoliko bolj pogost.

Osteomielitis

Osteomielitis je infekcija kosti, ki jo običajno povzroči bakterija. Ko se v ustih pojavi osteomielitis, infekcija nastane na spodnji čeljusti. Osebe imajo običajno vročino, obolelo mesto pa je občutljivo in oteklo. Zdravniki ali zobozdravniki za diagnosticiranje uporabijo rentgensko slikanje. Osebe z osteomielitisom morajo dalj časa jemati antibiotike.
Krvavitev

Po tem, ko je zob odstranjen je pojav krvavitve nekaj običajnega. Krvavitev je lahko videti večja, kot je dejansko, zaradi krvi, ki se zmeša s slino. Običajno krvavitev lahko ustavimo tako, da prvo uro po opravljenem kirurškem posegu na mesto pritiskamo, običajno pacienti ugriznejo v gazo. Postopek je potrebno ponoviti dvakrat ali trikrat. Pomembno je, da je gaza (ali vrečka čaja) na mestu vsaj eno uro. Večina težav s krvavitvijo se pojavi zato, ker pacient gazo stalno odstranjuje, ker želi videti ali se je krvavitev zaustavila. Če se krvavitev po nekaj urah ne zaustavi je o tem potrebno obvestiti zobozdravnika. Zobozdravnik mora območje krvavitve očistiti in ga kirurško zapreti s šivi (kirurška nit).

Osebe, ki redno jemljejo antikoagulante (zdravilo, ki preprečuje krvne strdke), kot je varfarin ali aspirin (tudi, če vzamejo en aspirin na nekaj dni) morajo svojega zobozdravnika obvestiti en teden pred operacijo, saj ta zdravila povečujejo krvavitev. Zobozdravnik ali osebni zdravnik odmerek zdravil prilagodi ali pa jih ukine nekaj dni pred operacijo.

Osteonekroza čeljusti

Osteonekroza čeljusti je motnja pri kateri je kost čeljusti izpostavljena skozi tkivo dlesni. Motnja običajno povzroča bolečino, izgubo zoba in izpust gnoja. Motnja se lahko pojavi po:

  • ekstrakciji zoba
  • poškodbi
  • radioterapiji na glavi ali vratu (osteoradionekroza)

Osteonekroza čeljusti se lahko pojavi spontano. Ta motnja se pogosto razvije pri osebah, ki jemljejo zdravila za krepitev kosti (pogosto za zdravljenje osteoporoze). Najbolj pogosta zdravila so bisfosfonati, kot je alendronat, risedronat, ibandronat in zoledronat. Pri osebah na katerih je bila opravljena operacija ustne votline in bisfosfonate jemljejo intravenozno ali so pred tem dobili velik odmerek bisfosfonatov v veno (običajno pri zdravljenju nekaterih vrst raka) ali pri osebah, ki bisfosfonate jemljejo že dalj časa, je tveganje za nastanek osteonekroze čeljusti očitno višje. 

Tveganje za nastanek osteonekroze čeljusti je znatno manjše – od 1 do 1000 – pri ljudeh, ki zaradi osteoporoze jemljejo standardni odmerek bisfosfonatov.

Pri zdravljenje se običajno nekaj obolele kosti postrga stran (kirurško odstranjevanje), antibiotiki se jemljejo oralno, uporablja pa se tudi antibiotična ustna voda za izpiranje.

Primerjajte cene operacij in zadovoljstvo pacientov različnih zobozdravnikov! 

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!