fbpx

Ali ste vedeli?

[vc_row bg_image_repeat=”no-repeat” new_background=”parallax” bg_color=”#5aaab3″ padding=”40″ margin_bottom=”40″ bg_image=”1796″ image_ratio=”100%”][vc_column][vc_tta_tabs][vc_tta_section title=”NASVETI” tab_id=”1447713046559-ac5576f2-7765″ el_class=”bigP”][vc_column_text css_animation=”appear” el_class=”bigP”]Kaj naj pričakujem pred, med in po operaciji?

Kaj pričakovati pred, med in po operaciji se razlikuje od zdravnika do zdravnika in od pacienta do pacienta. Ta del je zbirka informacij pacientov, ki so jo razvili proizvajalci in zdravstveni delavci, vendar ne more nadomestiti pogovora, ki bi ga naj imeli s svojim zdravnikom. Pazljivo preberite te informacije in se s pomočjo tega seznama pogovorite s svojim zdravnikom.

Pred operacijo

Med operacijo

Po operaciji

Pred operacijo

Če se odločite za operacijo LASIK, boste potrebovali začetno ali izhodiščno oceno svojega očesnega zdravnika, da se določi, če ste primeren kandidat. To je tisto, kar potrebujete za pripravo na pregled, zraven pa so še podatki o tem, kaj tam pričakovati:

Če nosite kontaktne leče, je pametna ideja, da jih nehate nositi pred vašim izhodiščnim pregledom in preklopite na nošenje očal ves čas. Kontaktne leče spremenijo obliko vaše roženice še za nekaj tednov po tem, ko ste jih nehali nositi, odvisno od tipa kontaktnih leč, ki jih uporabljate. Če kontaktnih leč nimate dovolj časa izven oči, da se vaša roženica pred operacijo vrne nazaj v svojo naravno obliko, ima lahko to negativne posledice. Te posledice vključujejo netočne meritve in slab kirurški načrt, kar ima lahko za posledico slav vid po operaciji. Te meritve, ki določijo koliko tkiva roženice je potrebno odstraniti, je včasih potrebno ponovit najmanj en teden po vašem prvotnem pregledu in pred operacijo, da se zagotovi, da se niso spremenile, posebej če nosite RGP ali trde leče. Če nosite:

mehke kontaktne leče, morate prenehati z uporabo 2 tedna pred vašim začetnim pregledom.

mehke torus leče ali trde plinoprepustne leče (RGP), morate prenehati z uporabo najmanj 3 tedne pred vašim začetnim pregledom.

trde leče, morate prenehati z uporabo najmanj 4 tedne pred vašim prvotnim začetnim pregledom.

Vašemu zdravniku morate povedati:

o vašem preteklem in sedanjem zdravstvenem in očesnem stanju

o vseh zdravilih, ki jih jemljete, vključno z zdravili brez recepta, ter o vseh zdravilih na katere ste alergični

Vaš zdravnik mora opraviti temeljit očesni pregled in se pogovoriti:

če ste primeren kandidat

kaj so tveganja in koristi operacije ter njene alternative

kaj lahko pričakujete pred, med in po operaciji

kaj so vaše odgovornosti pred, med in po operaciji

Med tem pogovorom morate imeti priložnost zastavljanja vprašanj vašemu zdravniku. Vzemite si dovolj časa za razmislek o pogovoru o tveganjih/koristih, za pregled vse informativne literature, ki vam jo ponudi vaš zdravnik, ter da vam zdravnik odgovori na vsa dodatna vprašanja preden se odločite za operacijo in preden podpišete obrazec za informirano soglasje.

Ne smete čutiti pritiska s strani vašega zdravnika, družine, prijateljev ali kogarkoli drugega glede odločitve o operaciji. Skrbno pretehtajte pluse in minuse.

Dan pred operacijo morate prenehati z uporabo:

Ti izdelki, kakor tudi koščki okrog vaših trepalnic, lahko povečajo tveganje infekcije med in po operaciji. Vaš zdravnik bo lahko zahteval, da si očistite trepalnice za obdobje pred operacijo, da se znebite ostankov in koščkov okrog trepalnic.

Prav tako pred operacijo si uredite prevoz na in z operacije ter vaš prvi naslednji obisk. Na dan operacije vam bo zdravnik lahko dal kakšno zdravilo, da se sprostite. Ker zdravilo poslabša vašo zmožnost za vožnjo in ker bo vaš vid lahko meglen, poskrbite da vas bo lahko nekdo odpeljal domov, tudi če ne vozite.

Med operacijo

Operacija naj bi trajala manj kot 30 minut. Ležali boste na hrbtu v naslanjaču v ordinaciji z laserskim sistemom. Laserski sistem vključuje veliko napravo s pritrjenim mikroskopom in računalniškim zaslonom. (Glejte animacijo postopka LASIK .)

V oko vam bodo kapnili anestetično kapljico, očistili področje okoli oči in uporabili instrument, ki se imenuje spekulum za veke, da bo držal vaše veke odprte.

Vaš zdravnik bo morda uporabil mehanični mikrokeratom (napravo z rezilom), da do zarezal zavihek v roženici.

Če bo uporabljen mehanični mikrokeratom, bodo v vaše oko postavili obroč in nato s pomočjo zelo visokega pritiska ustvarili sesanje iz roženice. Dokler bo sesalni obroč vklopljen bo vaš vid meglen in verjetno boste občutili pritisk in nekoliko nelagodja v tem delu postopka. Mikrokeratom, rezalna naprava, je pritrjen na sesalni obroč. Vaš zdravnik bo uporabil rezilo na mikrokeratomu, da bo zarezal zavihek v vaši roženici. Rezila mikrokeratom so namenjena samo za enkratno uporabo in se jih nato zavrže. Nato se mikrokeratom in sesalni obroč odstrani.

Vaš zdravnik bo morda uporabil laserski keratom (lasersko napravo) namesto mehaničnega keratoma, da ob zarezal zavihek v roženico.

Če se uporabi laserski keratom, se roženica poravna s prozorno plastično ploščico. Vaš vid bo zamegljen in morda boste občutili pritisk in nekaj nelagodja med tem delom postopka. Laserska energija je osredotočena v notranjost roženice, kar ustvari tisoče majhnih mehurčkov plina in vode, ki se razširijo in povežejo, da ločijo tkivo pod površino roženice ter s tem ustvarijo zavihek. Ploščico se nato odstrani.

Lahko boste videli, a občutili boste nihajoče stopnje zamegljenega vida med preostankom postopka. Zdravnik bo nato dvignil zavihek in ga prepognil nazaj ter posušil odkrito tkivo.

Laser bo postavljen nad vaše oko in prosili vas bodo, da gledate v svetlobo. To ni  laser, ki se uporablja za odstranjevanje tkiva iz roženice. Ta svetloba vam je v pomoč, da držite svoje oko osredotočeno na eno točko po tem, ko se enkrat vklopi laser. POZOR: Če ne morete nepremično strmeti v fiksen predmet za najmanj 60 sekund, potem morda niste primeren kandidat za to operacijo.

Ko je vaše oko v pravilnem položaju, bo zdravnik vklopil laser. V tej točki operacije boste morda opazili nove zvoke in vonj. Impulz laserja se sliši kot tiktakanje. Ko laser odstranjuje tkivo roženice, so nekateri ljudje opazili vonj, podoben žganju dlake. Računalnik nadzoruje količino laserske energije, ki jo odda v vaše oko. Pred pričetkom operacije bo vaš zdravnik nastavil računalnik, da izpari določeno količino tkiva na osnovi meritev, ki so jih opravili ob vašem prvem pregledu. Po tem ko impulzi laserske energije izparijo tkivo roženice, se zavihek postavi nazaj na njegov položaj.

Po koncu postopka je na vaše oko potrebno postaviti zaščito, saj se za držanje zavihka na mestu ne uporablja šivov. Pomembno je, da to zaščito nosite, saj vam preprečuje drgnjenje očesa in pritiskanje na oko med spanjem ter ščiti oko pred naključnimi udarci ali dregljaji dokler se zavihek ne zaceli.

Po operaciji

Takoj po postopku vas bo oko lahko peklo, srbelo ali pa boste imeli občutek, da vam je nekaj padlo vanj. Občutili boste lahko nelagodje ali v nekaterih primerih blago bolečino in vaš zdravnik vam bo morda svetoval, da vzamete blago zdravilo proti bolečinam. Obe očesi se bosta lahko solzili. Vaš vid bo verjetno moten ali zamegljen. Instinktivno si boste želeli drgniti oko, vendar si ne smete! Drgnjenje očesa lahko premakne zavihek, za kar bo potrebno nadaljnje zdravljenje. Poleg tega boste lahko občutili občutljivost na svetlobo, bleščanje, zvezde ali svetlobne obroče okrog luči ali pa bodo vaše beločnice videti rdeče ali krvave. Ti simptomi se bi morali močno popraviti v prvih nekaj dneh po operaciji. Pametno bi bilo načrtovati nekaj dni dopusta, dokler ti simptomi ne izginejo. Nemudoma morate kontaktirati svojega zdravnika in ne čakati na dogovorjeni obisk, če občutite močno bolečino ali če se vaš vid ali drugi simptomi poslabšajo, namesto da bi se izboljšali.

Vašega zdravnika morate obiskati prvih 24 do 48 urah po operaciji in nato v rednih intervalih najmanj naslednjih šest mesecev. Na vašem prvem obisku po operaciji bo zdravnik odstranil zaščito očesa, preveril vaš vid in pregledal vaše oko. Za domov vam bo morda dal eno ali več vrst kapljic za oči, ki vam bodo pomagale preprečevati okužbo in/ali vnetje. Verjetno vam bo svetoval tudi, da uporabljate umetne solze, ki vam pomagajo vlažiti oko. Ne nadaljujte z uporabo kontaktnih leč v operiranem očesu, tudi če je vaš vid meglen.

Počakati morate od enega do treh dni po operaciji preden pričnete s kakšnim nekontatknim športom, odvisno od količine potrebne aktivnosti, vašega počutja in navodil vašega zdravnika.

Za preprečevanje okužbo boste morda morali počakati do dva tedna po operaciji ali po nasvetu vašega zdravnika preden začnete z uporabo losjonov, krem ali ličil okoli oči. Zdravnik vam bo morda svetoval,da nadaljujete s čiščenjem trepalnic za določeno obdobje po operaciji. Za 1-2 meseca se morate tudi izogibati plavanju in uporabi masažnih kadi in whirlpoolov.

Z napornimi kontaktnimi športi, kot so boks, nogomet, karate, itd. ne smete poskušati najmanj štiri tedne po operaciji. Pomembno je, da zaščitite svoje oči pred udarci.

Tekom prvih nekaj mesecev po operaciji bo vaš vid lahko nihal.

Lahko da bo trajalo od tri do šest mesecev da se bo vaš vid stabiliziral po operaciji.

Bleščanje, svetlobni obroči, težave z vožnjo ponoči in drugi vizualni simptomi lahko ostanejo tudi tekom tega stabilizacijskega obdobja. Če so potrebni nadaljnji popravki ali izboljšave, morate pred ponovno operacijo počakati dokler niso vaše meritve oči konsistentne v dveh zaporednih obiskih najmanj 3 mesece narazen.

Pomembno je, da veste, da čeprav se bo vid na daljavo izboljšal po ponovni operaciji, je malo verjetno, da se bodo izboljšali tudi drugi vizualni simptomi, kot so bleščanje ali svetlobni obroči.

Pomembno je tudi da veste, da ni nobeno lasersko podjetje predstavilo dovolj dokazov, da bi Uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) lahko naredila zaključke glede varnosti ali učinkovitosti operacije za izboljšavo.

Takoj stopite v stik s svojim zdravnikom, če so se vam razvili kakšni novi, nenavadni ali poslabšani simptomi kadarkoli po operaciji. Takšni simptomi lahko kažejo na težavo, ki lahko, če se ne zdravijo dovolj zgodaj, vodijo k izgubi vida.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”POGOSTA VPRAŠANJA” tab_id=”1447713046850-b4fce503-6b14″ el_class=”bigP”][vc_column_text css_animation=”appear” el_class=”bigP”]Pogosto zastavljena vprašanja

Kateri kirurški postopek za korekcijo oči je za vas pravi?

Ker se naše oči z leti spreminjajo, se spreminja tudi vrsta laserske očesne kirurgije ali druge korekcije, ki jih potrebujemo. Določeni pristopi pri postopku LASIK ali drugi postopki, ki dobro delujejo pri mlajših odraslih so lahko neprimerni za starejše posameznike.

V nekaterih primerih je korekcijska očesna kirurgija popolnoma izključena. Osebe, ki so mlajše od 18 let so redko primerne za lasersko korekcijo vida, saj se zaradi telesne rasti in zorenja njihove oči prehitro spreminjajo.

Prav tako imajo nekateri ljudje določena stanja ali bolezni, zaradi katerih so slabi kandidati za nekatere postopke korekcije vida in so boljši kandidati za druge postopke. Primeri:

Na splošno pa so osebe v dvajsetih ali tridesetih letih z blago ali srednjo daljnovidnostjo, kratkovidnostjo, in/ali astigmatizmom običajno odlični kandidati  za lasersko korekcijo vida.

Resne napake vida in korekcijska očesna kirurgija za starejše osebe

Če ste stari več kot štirideset let ali imate resne napake vida, se lahko z vašim očesnim kirurgom pogovorite o naslednjih možnostih:

Vendar pa se nekatere osebe monoviziji ne morejo prilagoditi. Najprej razmislite o uporabi kontaktnih leč z monovizijo ali pa jo preizkusite  s “poskusnimi lečami” pri vašem okulistu, da se tako lahko prepričate, da vam ta pristop odgovarja.

CK prav tako omogoča vrsto monovizije, vendar s širšim območjem vida v korigiranem očesu.

Primeri  multifokalnih in prilagodljivih intraokularnih leč pri operaciji katarakte in refraktivne menjave leč vključujejo (zgornja slika iz leve )  AcrySof IQ ReSTOR (Alcon), ReZoom (Abbott Medical Optics ali AMO) in Crystalens (Bausch + Lomb). Na spodnji sliki je Tecnis (AMO).

Umetne leče lahko vid povrnejo v celoti, vendar pa lahko pride do stranskih učinkov, kot je zmanjšana globina vidnega zaznavanja ali težave z nočnim vidom v obliki krogcev ali bleščanja.

Poleg tega boste mogoče še vedno morali nositi očala ali kontaktne leče ali pa boste morali opraviti ponovitev laserskega postopka, saj obstaja možnost, da leče ne bodo mogle povrniti popolnega vidnega območja. Prepričajte se in se o pozitivnih in negativnih straneh teh novih leč pogovorite z vašim očesnim kirurgom.

V primeru močne daljnovidnosti je refraktivna menjava leč, pri kateri umetna leča zamenja vašo naravno lečo,  ustrezna rešitev za vas.

Razmislite tudi o možnosti rešitev večplastne korekcije vida (multiple vision correction solutions), ki je za vašo starost in življenjski slog najboljša možna rešitev, še posebej če ste starejši od štiridesetih let.

Če ste stari okoli trideset let, boste mogoče za korekcijo vida na daleč izbrali postopek LASIK ali PRK. Potem ko boste prišli v sredino štiridesetih let, na vaš vid na blizu pa vpliva  presbiopia, boste morda nadaljevali z “izboljšavo” z uporabo konduktivne keratoplastike.

S  konduktivno keratoplastiko v enem očesu boste zamegljenost vida na blizu, ki nastane zaradi stanja presbiopije in je povezana s starostjo, morda lahko izostrili.

Večina očesnih kirurgov vam bo povedala, da vam trajnega, optimalnega vida ne more zagotoviti nobeden od  postopkov korekcije vida. Tako, kot ste v preteklosti morali zamenjati očala ali kontaktne leče, boste po vsej verjetnosti morali opraviti LASIK izboljšavo ali kakšno drugačno kirurško korekcijo za ohranjanje dobrega vida, ko se starate.

Prav tako se morate zavedati, da pri vseh korekcijah vida obstaja tveganje za blage ali močne  stranske učinke. Prede boste sklenili končno odločitev se zato s svojim očesnim kirurgom ali okulistom podrobno pogovorite o vseh možnostih in potencialnih tveganjih.

Kaj je laserska korekcija vida?

To je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna (za odpravljanje  kratkovidnosti ) ali pa se ji poveča strmina (za odpravljanje daljnovidnosti ) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Cilj laserske očesne kirurgije  je spreminjanje oblike roženice tako, da lahko bolje fokusira slike v mrežnico  in tako izostri vid. Poseg LASIK in PRK sta dve vrsti laserske korekcije vida.

Ali sta posega LASIK in PRK varna?

Organizacija FDA  posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval. Vseeno pa je z vsakim kirurškimi posegom povezano tveganje.

Čeprav ne poznamo natančnega števila zapletov , študije kažejo, da je stopnja manjših zapletov, kot so suhe oči  in nočno bleščanje, tri do pet odstotna, tveganje za resne okvare, kot je izguba vida pa znaša manj kot en odstotek. Pri posegih LASIK ali PRK primerov slepote ni. Na splošno pa so rezultati  zelo dobri.

Ali lahko opravim poseg na obeh očesih naenkrat?

Večina kirurgov opravlja postopek LASIK  na obeh očesih   naenkrat. Ker pa je pri posegu PRK za zbistritev vida potrebno več časa, veliko kirurgov počaka teden ali dva preden opravijo poseg še na drugem očesu.

Kako se laserska očesna kirurgija razlikuje od prejšnjih vrst refraktivne očesne kirurgije?

Trenutne metode laserske korekcije vida, kot je LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja (laser-assisted in situ keratomileusis)), imajo višjo stopnjo predvidljivosti končnih rezultatov in nižjo stopnjo zapletov. Poleg tega se je pri starejših korekcijskih tehnikah rez izvajal ročno, ne pa z avtomatiziranim laserjem.

Ali so ob laserski korekciji vida prisotne bolečine?

Med posegom LASIK ali PRK bolečin ne boste čutili , saj boste v oči najprej dobili anestetične očesne kapljice. Potem vam bo kirurg po potrebi  predpisal protibolečinska zdravila. Veliko pacientov, ki so opravili postopek  LASIK, poroča samo o blagem nelagodju kakšen dan ali dva po operaciji. Več nelagodja boste občutili po posegu PRK, saj se pri tem postopku odkrivajo globlji sloji roženice. Preden boste po postopku PRK dosegli jasen in udoben vid, se morajo zaščitne površinske celice regenerirati in prerasti zdravljeno mesto. Ta proces pa lahko traja teden ali dva, včasih pa tudi dlje.

Koliko časa traja poseg LASIK?

Sam laserski poseg običajno traja manj kot eno minuto, medtem ko celoten postopek traja približno petnajst minut za posamezno oko.

Kako vem, da sem ustrezen kandidat za lasersko korekcijo vida?

Pri odločitvi vam bo pomagal vaš okulist, vseeno pa obstajajo splošne smernice:

Kaj se zgodi pred lasersko očesno kirurgijo?

Pri svojem optiku boste opravili temeljit očesni pregled  s katerim boste ugotovili, če ste primeren kandidat za lasersko korekcijo vida. Optik bo opravil testiranje za glavkom, katarakto in druga stanja, zaradi katerih morda niste ustrezen kandidat. Optik bo uporabil napravo, ki se imenuje topograf roženice, s pomočjo katerega bo vaše oči fotografiral in ustvaril elektronski zemljevid vaših oči. Kirurg bo za doseganje najboljših rezultatov ta zemljevid uporabil za načrtovanje vaše operacije.

Kaj se zgodi naslednji dan po posegu?

Posega LASIK in PRK sta ambulantna posega, kar pomeni, da boste v pisarni kirurga preživeli eno uro in po tem odšli domov. Domov vas mora peljati nekdo drug, saj bo vaš vid po posegu nekoliko zamegljen.

Usedli se boste na nastavljivi stol. Kirurg bo v vaše oči dal anestetične očesne kapljice, vašo glavo namestil pod laser in pod vaše veke namestil spekulum za veke (držalo), ki vaše oči drži široko odprte .

Pri posegu LASIK bo kirurg na prvem sloju roženice ustvaril tanko režo, jo odmaknil in z laserjem odstranil nekaj tkiva roženice, nato pa bo režo namestil na svoje mesto. Pri posegu PRK  se reža ne ustvari: laser enostavno odstrani zunanji sloj roženice (epitelij), ki po operaciji ponovno zraste.

Kaj se zgodi po kirurškem posegu?

Kirurg vam bo v oči dal očesne kapljice ali mazilo. Za kratek časa boste morali počivati nato pa boste lahko odšli domov, kjer boste počivali. Verjetno boste jasnejši vid opazili takoj, običajno pa se vid dodatno izboljša po nekaj tednih.

Kdaj lahko spet začnem voziti avto?

Z vožnjo lahko začnete takoj, ko se vaš vid zadosti izboljša, vsekakor pa ne na dan operacije LASIK ali PRK.

Se lahko takoj po operaciji vrnem na svoje delovno mesto?

Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan.  Pri posegu  PRK pa veliko kirurgov priporoča vsaj dva do tri dni počitka.

Kdaj lahko začnem z uporabo ličil?

Ličila lahko začnete uporabljati približno en teden po operaciji. Vseeno pa je priporočljivo, da svoja stara ličila zavržete in kupite nova, saj se zaradi uporabe starih ličil možnost infekcije lahko poveča.

Kakšni so stranski učinki?

Nekatere osebe imajo po posegu LASIK suhe oči , za lajšanje te težave se običajno uporabljajo očesne kapljice  in stanje se sčasoma izboljša. Druge osebe lahko opazijo  svetlobne odboje ali krogce okoli luči, še posebej  ponoči  . Običajno se čez nekaj časa ta učinek zmanjša ali izgine. Pri manjšem številu oseb (verjetno manj kot en odstotek) se vid poslabša.

Koliko kontrolnih pregledov je potrebno opraviti po posegu LASIK?

To je odvisno od vašega kirurga, verjetno pa se boste na kontrolni pregled morali vrniti že naslednji dan. Naslednji pregled je nato naslednji teden ali mesec po operaciji, naslednji pa po treh mesecih. Vaš zdravnik vam bo povedal, če je potrebnih več pregledov  .

Kaj se zgodi v primeru, da se vid ne izboljša?

Malo število oseb po operaciji vidijo bolje  nato pa se jim vid postopoma prične pešati. V tem primeru se morate o tem pogovoriti z vašim okulistom, ki bo ugotovil vzrok in odločil ali je potrebno ponovno zdravljenje  (izboljšanje).

Koliko stane laserska korekcija vida?

Cena posega LASIK  ni točno določena, saj se cene spreminjajo od kirurga do kirurga. Cene se gibljejo od manj kot $1,000  do več kot  $3,000 za posamezno oko. Povprečni stroški postopkov korekcije vida na osnovi laserja so okoli $2,150 za posamezno oko. Pri osebju kirurga se lahko pozanimate o možnosti financiranja  postopka.

Imam še več vprašanj glede posega LASIK. Kaj moram vprašati?

Najboljši vir informacij o posegu LASIK je kirurg, ki izvaja postopek LASIK , večina pa ponuja brezplačno svetovanje. Vse kar morate narediti je to, da se naročite na pregled TUKAJ!

Preusmeritev na ponudbo![/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]