fbpx

APIKOTOMIJA

APIKOTOMIJA
V določenih primerih apikotomija zoba ni potrebna
Apikotomija zoba je kirurška operacija, pri kateri se odstrani vrh korenine zoba. Apikotomija se opravi v primeru kroničnega vnetja ob koreninskem vršičku zoba.
Preden se opravi apikotomija se navadno opravi popolno endodontsko zdravljenje, s katerim se popolnoma odstrani okužbo iz koreninskega kanala. Glede na današnji napredek endodontije je le malokrat potrebna kasnejša apikotomija zoba, saj se lahko večino zapletov uspešno reši z endodontskim zdravljenjem. Če je kljub ponovnemu endodontskemu zdravljenju ob zobu še zmeraj prisotno vnetje v čeljustni kosti, se lahko zob ohrani z endodontskim mikrokirurškim posegom – apikotomija.
Kakšni so simptomi, da je potrebna apikotomija zoba?  

Simptomi ob vnetju vrha korenine so različni in jih malokrat spremlja močna bolečina. Če gre za dalj časa trajajoče procese, ki s strani zobozdravnika preko rentgenske slike niso opazni, je lahko prisoten zgolj občutek pritiska nad zobom. Na dlesni se občasno pojavi oteklina z belo piko, na sredini tudi fistula. Na tem mestu nastane mešiček, čez čas izteče gnoj ali celo kri. Gnoj si torej naredi prosto pot in izteka skozi kanalček, ki se izloča iz ognojka na površino dlesni.

Če v tem primeru rentgensko slikanje pokaže vnetni proces, je nujno najprej opraviti endodontsko zdravljenje. V velikih primerih se zaplet ozdravi in apikotomija zoba ni potrebna.

Apikotomija zoba je potreba, kadar gre za vnetje v čeljustni kosti
Je tudi pri vas potrebna apikotomija zoba? Ne veste, komu bi zaupali svoje zobe? Doktor 1A vam olajša izbiro. Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov.
Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev, tudi če je potrebna apikotomija zoba.
Apikotomija zoba – možni razlogi za slabo zaporo koreninskega kanala
Slaba zapora koreninskega kanala se lahko pojavi iz več razlogov. Eden izmed razlogov je neustrezna polnitev, ki sega do vrha korenine. Drugi razlog je netesna polnitev, ki sega do vrha korenine, a kanala popolnoma ne zapre. Zadnja izmed opcij, pa je prekomerno polnjenje kanala. Pri vseh naštetih vzrokih, lahko bakterije prosto prehajajo iz okuženega kanala v kost in z izločanjem strupenih snovi (toksinov) povzročijo vnetno reakcijo. Imunski sistem okuženega koreninskega kanala ne zazna, zato imajo bakterije prosto pot in se lahko neovirano razmnožujejo.
Kako vemo, da imamo težave z modrostnimi zobmi?
  • Draženje zobnega mesa ali jezika, ker modrostni zob raste v poševni smeri in potiska ostale zobe;
  • Otekanje zobnega mesa, ker ni izrasel do konca;
  • Bolečina ob žvečenju hrane.
Zobna kirurgija zajema najzahtevnejše posege
Zahteva oralna kirurgija dolgo okrevanje?
Oralna kirurgija (zobna kirurgija) je veja v zobozdravstvu pri kateri mora biti oralni kirug močno prisoten tudi po posegu. Po operaciji pacienti dobijo natančna navodila za okrevanje. Da bi preprečili morebitne zaplete mora oralni kirurg kontinuirano opazovati paciente tudi po končani operaciji. Potrebne so kontrole in nasveti zobozdravnikov. Oralna kirurgija (zobna kirurgija) se ukvarja tudi s preprečanjem infekcij ran, oteklin in niz ostalih komplikacij, ki lahko nastopijo po operaciji.
Apikotomija zoba – kako poteka poseg?

V kolikor se izkaže, da je apikotomija zoba nujna, se proces izvaja v naslednjih korakih. Pacient dobi lokalno anestezijo, kar pomeni, da je poseg neboleč. V predelu prizadete zobne korenine se nato prereže ustno sluznico in dlesen. S tem si specialist pridobi pristop do obolelega področja oz. vrha korenine. Vršek obolele korenine odstrani s svedrom. Odstrani približno 3 mm vrška korenine in kanal z vrha navzdol, spreparira ter ga zatesni z zobnim cementom. Tekom operacije specialist oceni ustreznost polnitve koreninskega kanala in dopolni kanal (zacementira). Z polnitvijo kanala je postopek končan. Rano zapre z kirurškimi šivi. Poseg traja od 20 do 40 minut (odvisno od števila korenin in kanalov). Po posegu naredi rentgensko sliko, ki kasneje ob kontroli služi kot primerjalna slika za oceno uspešnosti. Občutek omrtvičenosti zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu.

Ko se opravi apikotomija zoba, je nujna kontrola v roku enega tedna, kjer se odstrani šive in preveri dlesen. Rezultat, ali je apikotomija zoba uspešna, se ovrednoti z rentgenskim posnetkom. Votlinica na mestu odstranjenega vršička korenine se bo zapolnila s kostjo ali brazgotino. Nekaj dni po operaciji se normalno pojavi oteklina. Bolečine so odvisne od posameznika, navadno se pojavijo blage bolečine, ki se uspešno omilijo z protibolečinskimi sredstvi. Odsvetuje se Aspirin, ki moti strjevanje krvi.

Po apikotomiji je nujna kontrola pri zobozdravniku
V določenih primerih se apikotomija zoba ne izvede. Na primer, ko bi se s posegom skrajšala korenina do te mere, da bi se zmanjšanja statika zoba. Tukaj so predvsem mišljeni bolniki z parodontalno boleznijo. Apikotomija kočnikov je zelo redka, ker je otežen dostop in zaradi lege ni možna dobra retrogradna zapora, brez katere je uspešnost zdravljenja zelo omejena. Pri šesticah se apikotomija lažje opravlja, toda če gre za zgornjo šestico se specialisti zanjo prav tako ne odločijo, ker ima prizadeto palatinasto korenino. Kar pomeni, da zob s tremi koreninami, lahko pomembno vpliva na statiko zoba, ob tem pa je retrogradna zapora palatinalne korenine v praksi zelo težko izvedljiva. Veliko je odvisno tudi od splošnega zdravstvenega stanja pacienta.
Apikotomija zoba – možni zapleti

Zapleti so redki, vendar se lahko pojavijo pri postopku apikotomije. Čas celjenja se lahko podaljša, kadar se rana vname. To bistveno ne vpliva na uspešnost zdravljenja, zato trajnejših posledic nima. Občasna krvavitev po posegu je izjemno redka, če se pojavi, jo kirurg hitro in uspešno ustavi. Ko se opravlja apikotomija zoba, lahko v področju zgornje čeljusti pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano zaceli. Če se apikotomija opravlja na zadnjih zobeh spodnje čeljusti lahko pride do poškodbe živca to se občuti kot mravljinčenje spodnje ustnice ali začasna motnja občutka.

Na zdravnika se je potrebno obrniti vedno:

⦁ če krvavitev kljub opisanemu postopku ne poneha,
⦁ če so prisotne hude bolečine več kot tri dni po posegu,
⦁ če je prisotna visoka telesna temperatura;
⦁ ali druge hujše težave v zvezi s posegom.

Kdaj je apikotomija zoba uspešna?

Apikotomija zoba je v ugodnih okoliščinah uspešna tudi do 90%. Odvisna je od lokalnih dejavnikov, povezanih s korenino zoba, od ustreznosti izvedbe kirurškega posega in časa, v katerem se zob spremlja. Kadar je apikotomija zoba neuspešna, ima tudi ponovni poseg le malo možnosti za uspeh, predvsem v primeru, ko je bil že prvič poseg izveden po vseh strokovnih merilih. Na tem mestu je potrebno razmisliti o ekstrakciji zoba.

Kadar apikotomija zoba ni najbolj primerna rešitev za pacienta se lahko opravi hemisekcija ali amputacija korenine. Pri postopku se odstrani celotno okuženo korenino več koreninskega zoba. Ampultacija korenine se opravi, kadar endodontsko zdravljenje ali apikotomija neuspešno pozdravi zob. Poseg je neboleč, saj poteka pod lokalno anestezijo. Pri hemisekciji se odstrani obolelo korenino, očisti vneto in okuženo področje obolelega zoba, ter ohrani preostali zdrav del zoba. Okrevanje je tako hitro kot pri odstranitvi zoba.

Zobozdravstvo je odločitev vsakega posameznika, ki da nekaj nase in si želi poskrbeti za lepe, zdrave in močne zobe. Ste tudi vi eden izmed njih? 

Potrebujete posvet z zobozdravnikom ali specialistom ali je za vas primerna apikotomija zoba?

Hitro in učinkovito do zobozdravnika ali specialista!

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Spletna stran podjetja Doktor 1A uporablja piškotke in druge tehnologije, s katerimi skrbi za vašo zasebnost, zanesljivost in varnost spletnega mesta ter za zagotovitev najboljše uporabniške izkušnje na spletni strani. S potrditvijo se strinjate tudi s Splošnimi pogoji.