fbpx

BELA ZALIVKA, PLOMBA

BELA ZALIVKA, PLOMBA

Če izpade bela zalivka, je potreben obisk pri zobozdravniku
Bela zalivka ali plomba se poveže na zob kemično in mehanično. To pa pomeni, da se prilepi na zob in ga tako okrepi. Pri vgradnji bele zalivke se odstrani samo karies. Zdravega dela zoba se ne odbrusi.

Na splošno je znano, da je bela zalivka oziroma bela plomba boljša kot amalgamska plomba. Zalivki se razlikujeta od načina vezave na strukturo zoba.

Bela zalivka je podobna barvi zoba in zahteva manjša odstranjevanje zobne sklenine kot amalgamska plomba. Prav tako ne vsebuje živega srebra. Ker je kemično vezana na zob, ga dodatno utrdi in ojači.

Amalgamska plomba se ne prilepi na zobno strukturo oziroma se ne poveže kemično na zob. Z zobom se poveže samo s svojo obliko. Slabost amalgamske plombe je v tem, da je potrebno pripraviti v zobu odprtino, ki bo v spodnjem delu širša kot v zgornjem, da amalgamska plomba ne bo izpadla. Najprej je potrebno odstraniti del zoba, kjer je prisoten karies, nato se oblikuje prostor za zalivko. Poleg kariesa se odstrani tudi zdravi del zoba. Amalgamska plomba zob oslabi in poveča možnost zloma zoba.

Bela zalivka ali plomba je namenjena:  

⦁ za manjše, srednje ali velike luknje v zobu;
⦁ za zamenjavo amalgamskih zalivk;
⦁ za korekcijo oblike zoba;
⦁ za korekcijo barve zoba;
⦁ za dograditev zoba;
⦁ za odpravo razmika med prednjimi zobmi.

Bela zalivka – kako poteka poseg?
Zobozdravnik najprej iz zoba odstrani ves karies, nato pa na želeno površino nanese kompozitni material, ga strdi z lučko, ki proizvaja svetlobo s točno določeno valovno dolžino. Okoli zoba je potrebno zagotoviti popolno izsušitev sluznice, ker vlaga preprečuje strjevanje bele zalivke. Belo zalivko je potrebno graditi v plasteh, ki se sproti strjujejo.
Bela zalivka je namenjena za zapolnitev manjših, srednjih ali večjih lukenj v zobu
Zakaj se priporoča bela zalivka in ne amalgamska?

Amalgam je zmes približno 50 % živega srebra in amalgamske zmesi. Zlitino sestavlja 67 % srebra, 25 % kositra, 6 % bakra, 2 % cinka, poleg tega pa tudi sama zlitina vsebuje 3 % živega srebra.

Bela zalivka ali plomba je estetsko privlačnejša, hkrati pa tudi kakovostnejša izbira.

Bela zalivka – prednosti:

⦁ zdravo zobno tkivo ostane nedotaknjeno;
⦁ ne prevaja toplote in zob tako ne bo občutljiv na toplo in hladno;
⦁ kemijsko se sprime z zobno sklenino in jo tako ojača;
⦁ estetsko je neoporečnega videza.

Če so plombe večjih dimenzij stare in dolgotrajne, se jih lahko nadomesti s porcelanskim inlayem oziroma onleyem, Ta oslabljeni zob stabilizira in oskrbi za veliko dlje časa kot bela zalivka.
Bela zalivka ima krajšo življenjsko dobo trajanja zaradi krčenja materiala. Vseeno pa je postopek dela z belimi materiali zalivk tak, da je tega krčenja čim manj. Če je bela zalivka majhnega volumna, je lahko enako kvalitetna ali celo bolj ustrezna kot amalgamska, saj ne zahteva tako obsežne preparacije zoba. Beli materiali se vežejo z zobovino mehansko in kemično.

Cena je odvisna od tega koliko je bela zalivka ploskovna
Bela zalivka cena

Zelo pogosto se pojav vprašanje bela zalivka cena? Bela zalivka cena se v Sloveniji gibljejo med 50 € in 100€. Cene se razlikujejo, odvisno koliko je bela zalivka ploskovna.

V cenah amalgama in kompozita, ki se uporabljata za izdelavo sivih in belih zalivk, ni velikih razlik. Zakaj so bele plombe dražje od amalgamskih? Postopek izdelave bele zalivke je zahtevnejši. Za večploskovno belo zalivko zobozdravnik potrebuje veliko več časa kot za amalgamsko. Poseg za amalgamsko zalivko traja od 10 do 15 minut, pri beli pa lahko traja tudi eno uro. Za izdelavo amalgamske plombe se potrebuje le amalgam in podlogo, medtem ko se za belo zalivko potrebuje kompozit, lepilo, kislino, polirne gumice za poliranje materiala ter polimerizacijsko lučko. Za amalgamske plombe se od materialov uporablja le tlačilec in nosilec amalgama, medtem ko se za belo zalivko potrebuje veliko inštrumentov za pripravo kompozitnega materiala v pravo obliko zoba.

Odpadla bela zalivka

Odpadla zalivka oziroma plomba bo pacientu sčasoma povzročala nevšečnosti in skrbi, predvsem pri prehranjevanju. Zelo neprijetno je, če izpade plomba na sprednjem zobu. V primeru izpada plombe se je potrebno čim prej zglasiti pri izbranem zobozdravniku, da naredi novo belo zalivko.

Stare zalivke se ne shranjuje. Medtem, ko pacient čaka na novo zalivko, mora še posebej dobro vzdrževati ustno higieno, predvsem okoli mesta, kjer je zalivka odpadla. Potrebno je odstraniti vse ostanke hrane in zobne obloge iz zoba. V odprt zob se namreč ulovijo zobne obloge, ki zob razkrajajo. Odprt zob je veliko bolj dovzeten za infekcijo z ustnimi bakterijami. Novo plombo je potrebno dobiti čim prej. V primeru, da pacient ne gre k zobozdravniku in pusti zob dolgo časa brez plombe, bo sčasoma zob odmrl. Večje možnosti za odmrtje zoba so, če je bila plomba globoka. Plomba, ki je tako globoka, da sega v dentin in odpade, pusti za seboj občutljiv zob. Izpostavljene so majhne poti (tubule) v zobu, ki vodijo do zobnega živca v sredici zoba. V tubulah so živčna vlakna, ki se vzdražijo ob zunanjih dražljajih. Ker zalivke oziroma plombe ni, so izpostavljeni mehanskim in temperaturnim zunanjim dejavnikom, ki lahko sprožijo bolečino. V kolikor je v zobu še zdravilo, oziroma je izpadlo, je najbolje, da se tak zob čim bolje očisti in zapre z zdravilom.

Zob v zdravljenju, ki mu je izpadlo zdravilo lahko začne boleti. Skozi kanale se okuži tkivo ob vršičku korenine zoba, tako nastane vnetje, ki se imenuje granulom. V kolikor je zob že polnjen, če je bilo zdravljenje koreninskih kanalov končano, obstaja nevarnost ponovne okužbe teh kanalov, če zob 4 mesece ostane odprt. Polnilna masa, s katero se polni koreninske kanale je mehkejša od plombiranih materialov ravno zato, da se kasneje lahko zdravljen zob oskrbi z zatičkom, prevleko ali da se ponovi zdravi koreninske kanale. Protibolečinska sredstva lahko pomagajo, vendar to ni dolgotrajna rešitev.

Če izpade bela zalivka, je potreben obisk pri zobozdravniku
Zakaj amalgamske zalivke izpadajo?
Večina ljudi misli, da je vzrok izpadle zalivke mehanskega izvora (zalivka se izrabi), vendar je v večini primerov vzrok kemični. Vsaka izmed plomb se rahlo raztaplja v slini, ki je elektrolit. Nastane koncentracijska razlika v zalivki. Zaradi nje začne teči rahel električni tok. Ni tako velik, da bi žarnica zasvetila v ustih, ampak zelo nizek. To lahko preizkusimo tako, da ugriznemo v folijo tam kjer je zgoraj in spodaj amalgamska plomba. Prišlo bo do neposrednega stika in posledično večjega toka, ki se bo pokazalo kot skelenje v zobeh.

Obrnite se na Doktor1A in poslali vam bomo seznam s kar 17 vrhunskimi zobozdravniki, ki se nahajajo v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem. Zobozdravniki, ki vam jih bomo priporočili pri Doktor 1A, imajo najboljše ordinacije ter ponujajo samo vrhunske zobozdravniške storitve. Vse storitve boste lahko opravili na enem mestu.

Je tudi vam izpadla bela zalivka?

Potrebujete zobozdravnika? Obrnite se na Doktor 1A!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!