fbpx

ODSTRANJEVANJE ZOBNEGA KAMNA

ZOBNI KAMEN

Zobni vsadki so namenjeni vsem, ki želijo nadomestiti manjkajoči zob
Čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna ima zelo pomembno vlogo pri preventivi in ohranjanju zdravih zob. Posledično zob podaljša dobo trajanja in je sestavni del ustne higiene.
Čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna in peskanje zob, je postopek, ko se z zobne površine ne očisti samo zobni kamen, temveč tudi zobni plak in obarvanja zob. Zobni kamen je obloga na zobeh, ki jo sestavlja oborina kalcija in fosforja. Zobni kamen nastane iz plaka, ki se počasi mineralizira.
Odstranjevanje zobnega kamna

Večini se zdi, da gre pri zobnem kamnu le za lepotno pomanjkljivost, saj izgledajo zobje zaradi zobnega kamna temnejši. Zunanja površina zob potemni zaradi nanosov pigmentov hrane in pijače (vino, kava,…). Še posebej je velika bolj opazna potemnelost zob pri kadilcih zaradi kopičenja usedlin.

Plak so brezbarvne bakterijske obloge, ki se nenehno nabirajo na površini zob in so osnova za nastanek zobnega kamna. Obloga plaka lahko nečistočo zadrži na zobeh, obenem pa je tudi glavni vzrok problemov za dlesnimi. Ob redni in natančni vsakodnevni higieni se lahko obvarujemo pred nabiranjem plaka na zobeh in posledično tudi pred posegom, ki se imenuje čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna.

Plak začne nastajati 4 do 12 ur po čiščenju zob, zato je res pomembno, da se čisti zobe najmanj dvakrat dnevno in ne pozabi tudi na zobno nitko. Šest dni star plak lahko vsebuje okoli 100 – 300 milijonov mikroorganizmov na miligram svoje teže. Seveda tako veliko število bakterij hitro povzroči vnetje obzobnih tkiv. Več plaka hitreje nastane pri tistih, ki se prehranjujejo s kašasto, mehko in lepljivo hrano, kot so sladkarije, bel kruh in čokolada. Medtem ko trda in surova hrana kot so na primer črni kruh, surovo sadje in zelenjava s svojo sestavo in mehaničnim učinkom med žvečenjem manjšajo nastajanje plaka.

Zobni kamen pogosto povzroči vnetje dlesni
Zobni kamen

Zobni kamen nastane iz mehkih zobnih oblog (plak), katerih se ne očisti dovolj natančno. Stare ne očiščene obloge začnejo sčasoma privzemati minerale, ki se nahajajo v slini, in tako postanejo trde zobne obloge (zobni kamen). Obstajata dve vrsti zobnega kamna, ki se razlikujeta glede na svojo sestavo in mesto kjer nastajata. To sta zobni kamen, ki se tvori nad nivojem obzobnega mehkega tkiva in zobni kamen, ki se tvori pod nivojem obzobnega tkiva.

Že majhna količina zobnih oblog pa s svojo hrapavo površino privlači še več mehkih zobnih oblog in količina zobnega kamna se samo še povečuje. Zobni kamen, ki se nabira na zobeh je odlično gojišče za bakterije, ki se zelo rade lepijo nanj. Še posebej je zobni kamen nevaren, če se nabira ob robu dlesni, saj poglablja obzobne žepke in se širi v globino dlesni. Zaradi nastajanja zobnega kamna v globini dlesni in draženja se dlesni vnamejo in krvavijo. Vnetje dlesni pa lahko sčasoma vodi do ene najhujše bolezni in to je parodontalno obolenje – parodontoza. Zobni kamen vsebuje velike količine bakterij, ki proizvajajo kisline, kar uničuje sklenino zoba in lahko pripelje do nastanka kariesa. Nabiranje plaka ali zobnega kamna na zobeh je odvisna od posameznika do posameznika. Tudi z redna in natančno ustno higieno zobnega kamna s zobni ščetko ne bomo odstranili, odstrani ga lahko le stomatolog.

Čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna je pomembno, saj zobni kamen vpliva:

⦁ na estetiko zob;
⦁ spremlja ga zadah in občutek nečistoče v ustih;
⦁ onemogoča kakovostno čiščenje zob;
⦁ povečuje bakterijsko delovanje in nastanke kariesa;
⦁ slabi zdravje obzobnih tkiv ter povzroča vnetje dlesni;
⦁ vodi v parodontalno bolezen – parodontoza.

 

Kako poteka poseg čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna?

Zobni kamen bo zobozdravnik ali ustni higienik odstranil najprej z profesionalno ultrazvočno konico, po končanem posegu čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna pa bo zobe še peskal oz. poliral, saj se na gladko in sijočo površino težje prilepijo obloge. Poseg, kadar je potrebo čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna pod dlesnijo, pa bo zobozdravnik odstranil z ultrazvokom ali s postopkom luščenja in glajenja zobnih korenin.

Vsako leto je priporočljivo čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna, pri nekaterih pacientih pa je potrebno celo na vsaka dva meseca. Poseg -čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna je brez bolečin. Po posegu čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna naj bi se nekaj dni izogibali kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje nekoliko občutljivi, zato se nanje vežejo barvila, kar povzroči obarvanje zob.

Rezultati, čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna, so lep nasmeh, čisti in na dotik gladki zobje, omogočeno je lažje čiščenje zob, dlesni postanejo zdrave in izgine ustni zadah.

Kako pomemben je poseg čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna?

Pacienti, ki nimajo redne in natančne higiene ustne votline ter redno ne odstranjujejo zobnega kamna oz. opravijo čiščenje zobnega kamna, so potencialni kandidati za resne bolezni gingive, gingivtisa in parodontitisa. Kasneje lahko pride tudi do tanjšanja kosti in izgube zob. Bakterije, ki so aktivne v svežih oblogah na površini zoba in zobnega kamna, povzročajo zobno gnilobo (karies) ter vnetje dlesni. Kadar pride do vnetja dlesni, dlesni spremenijo barvo iz bledo rožnate v živo rdečo. Na dotik lahko postanejo boleče, krvaveče ob ščetkanju in nitkanju ter se umikajo od zob. Kadar vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen – parodontozo, se začnejo pod dlesnijo tvoriti žepki, v katerih se nabirajo dodatne obloge in zobni kamen. Če se teh oblog pravočasno ne očisti, se žepki poglobijo, dlesni na videz odstopajo od zob, posledično pa se pod dlesnijo začne raztapljati tudi kost. Vse to dolgoročno vodi do izgube zdravih zob.

Nastajanje zobnega kamna se lahko prepreči z vsakodnevnim natančnim ščetkanjem in nitkanjem zob. Raziskave kažejo, da je dovolj temeljito ščetkanje zob dvakrat na dan po dve minuti in po končanem ščetkanju čiščenje tudi medzobnih prostorov z zobno nitko. Na tak način se prepreči širjenje oblog in bakterij. Nekateri posamezniki mislijo, da so dovolj dolgo ščetkali zobe in pri tem uporabljali nitko, vendar se ta situacija spremeni ob obisku zobozdravnika ali ustnega higienika. Če se ustna higiena ne opravlja redno in natančno, se na zobeh začnejo pojavljati obloge in zobni kamen. Zobnega kamna pa si sam z zobno ščetko ne more očistiti, zato je potreben obisk zobozdravnika ali ustnega higienika.

Čiščenje zobnega kamna cenik
Pogosto se med pacienti pojavi vprašanje kakšen je čiščenje zobnega kamna cenik? Odvisno je od tega, kje se nabira zobni kamen – ali se nahaja na zobeh ali pod dlesnijo. Čiščenje zobnega kamna cenik se razlikuje od ordinacije do ordinacije. V Sloveniji se cene gibljejo od 50€ do 100€.

Iščete zobozdravnika, ki bi vam opravil poseg čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna?

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!