fbpx

DLESNI

DLESNI
Redno odstranjevanje zobnega kamna prepreči vnetje dlesni
Zdrave dlesni so rožnate in čvrste. Vnetje dlesni se prepozna po rdeči barvi in po napihnjenosti. Otečene dlesni so pogosto eden od prvih simptomov bolezni, zato je pomembno iti na pregled k zobozdravniku, ker se lahko sčasoma stanje samo še poslabša.
Vnetje dlesni

Da se ohranijo zdrave dlesni je potrebo ves čas skrbeti za zdravje in higieno ustne votline. Kako pogosto pa se vprašate, če so vaši zobje in dlesni zdrave?

Redno obiskujete zobozdravnika ali ves čas odlašate z obiskom? Doktor 1A vam svetuje izbrati ustreznega zobozdravnika. Še danes si zagotovite, da vaše dlesni ne bodo več krvavele.

Kdaj se priporoča obisk zobozdravnika?
 • ko se opazi vnetje dlesni;
 • ko so dlesni krvaveče;
 • ko se opazi odmik dlesni;
 • ko se opazi otečene dlesni;
 • ko so boleče dlesni.
Kaj povzroči bolezen dlesni?

Najbolj pogost vztrok za otečene dlesni so bakterije plaka, ki neprestanoma nastajajo na zobeh, okoli zob in med njimi. Razvijejo se iz ostankov hrane oglikovih hidratov (sladkor in škrob), ki ostanejo v ustih. Te bakterije se s slino in ostanki hrane formirajo v lepljivo snov na zobeh. Če se bakterij plaka ne odstrani (s preprostim ščetkanjem zob), lahko nastopijo težave kot so: vnetje dlesni, boleče dlesni, otečene dlesni ali krvaveče dlesni. Mnogi menijo, da je krvavenje iz dlesni med ščetkanjem in nitkanjem zob nekaj normalnega. Vendar ni tako. Krvaveče dlesni niso normalno stanje in so pomembno opozorilo, da prihaja do vnetja dlesni. Zato je treba takoj ukrepati.Te težave pa lahko privedejo do resnejših težave kot je parodontoza. No, za vnetje dlesni obstajajo tudi drugi razlogi, zato je še posebej pomembno govoriti z zobozdravnikom. Kadar pa se pojavi odmik dlesni (recesija dlesni) so težave nekoliko drugačne. Odmik dlesni nastopi zaradi pregrobega ščetkanja, nepravilnega položaja zob in posledično pretirano obremenitev zob ter obzobnim tkiv. Z leti se odmik dlesni veča. Lahko se pojavi na eni površini, lahko na večih. Odmik dlesni pa ima posledico kot je izguba opore zoba in razgaljene korenine. Vse to pa vodi do mnogih težav z ustnim zdravjem..Vnetje dlesni je bolezen, ki prizadene več kot tri četrtine ljudi.

Kateri so dejavniki za bolezni dlesni?
 • Kajenje je najmočnejši dejavnik za razvoj bolezni dlesni. Prav tako zmanjšuje možnost uspešnega zdravljenja dlesni.
 • Hormonske spremembe; te spremembe lahko izzovejo večjo občutljivost dlesni in lahko vplivajo na razvoj gingivitisa. Te težave se največkrat pojavljajo v puberteti in v nosečnosti.
 • Slaba ustna higiena; omogoča, da se plak in zobni kamen hitreje nabirata.
 • Sladkorna bolezen; pacienti s to boleznijo so v rizični skupini za razvoj bolezni dlesni (vnetje dlesni, boleče dlesni, krvaveče dlesni …).
 • Zdravila; obstaja mnogo zdravil, ki lahko izzovejo zmanjšanje sline, ki deluje kot zaščita dlesni.
 • Brez zadostne sline, je ustna votlina veliko bolj ranljiva za razvoj infekcij.
 • Istočasno pa določena zdravila lahko povzročijo otečene dlesni. Tako nastane težava, da se ohrani čiste zobe in zdrave dlesni.
 • Genski zapis; za vnetje dlesni je pri nekaterih ljudjeh večja verjetnost zaradi genskega zapisa.
Kako prepoznati bolezen dlesni?
Simptomov bolezni dlesni je lahko več. Zagotovo so to rdeče dlesni, otečene dlesni, krvaveče dlesni, boleče na dotik, zobje se majejo in slab zadah. Kot pri vseh ostalih infekcijah je tudi pri bolezni dlesni enako; zobne dlesni aktivirajo sestavino, ki sprosti protitelesca, ki napadejo bakterije. Posledico tega je mogoče opaziti kot vnetje dlesni oziroma pordečelost dlesni okoli zoba. Krvaveče dlesni so lahko tudi posledica premočnega ščetkanja zob, ampak v večini primerov je krivec vnetje dlesni. Bolezen dlesni je mogoče prepoznati tudi po topi bolečini, med jedjo sli pitjem. Pogosti simptomi so tudi; žeja, glavobol, zameglen vid, povečana potreba po odvajanju vode in pomanjkanje energije – so pa to vsi simptomi, ki spremljajo sladkorno bolezen. Pokazatelj težav z dlesnimi je gotovo tudi odmik dlesni. To ljudje opazijo tako, da se jim zazdi, da so zobje vedno bolj goli in, da se dlesen pomika nazaj. Še eden bolj zoprnih simptomov pa je slab zadah, ki nastane zaradi hrane, vendar kadar ta problem traja dlje časa gre za bolezen dlesni.
Prvi simptomi so boleče dlesni
Kot smo omenili, so kadilci bolezni dlesni še bolj izpostavljeni kot tisti, ki ne kadijo. V druge rizične skupino spadajo tudi sladkorni bolniki, bolniki z levkemijo, Crohnovo boleznijo in nosečnice. Raziskave so pokazale, da morajo ženske, ki jemljejo oralno kotracepcijo, še posebej paziti na zdravje dlesni. Kemoterapija ravno tako povečuje tveganje za bolezen dlesni. Znaki se pri pacientih, ki imajo vnetje dlesni pojavijo v 30ih oziroma 40ih letih. Vnetje dlesni je bolj pogosto pri moških kot pri ženskah.
Kako preprečiti težave dlesni (krvaveče dlesni, vnetje dlesni, otečene dlesni)?
Nedvomno se je od bolezni dlesni najbolje zaščititi z dobro ustno higieno. Zmanjšati je potrebno vnos rafiniranega sladkorja, sladkih pijač, zobe je potrebno umivati vsaj dvakrat dnevno. Uporabljati je potrebno tudi zobno nitko, medzobne ščetke in redno obiskovati zobozdravnika. Če pa se v prehrano doda večjo količino vlaknin, se s tem izboljša funkcija prebavnega trakta, zniža holesterol in ohrani zdravje srca.
Parodontoza zdravljenje
Če se upoštevajo navodila zobozdravnika, se vnetje dlesni lahko odpravi v enem tednu ali dveh. Če pa se zgodi, da težav dlesni ne mogoče odpraviti oziroma gre za močnejše vnetje, je treba postopati drugače. Zobozdravnik bo pregledal stanje dlesni in globino zobnih žepkov, po potrebi bo naredil še rentgensko slikanje zob. Če je vnetje dlesni večje, bo predpisal antibiotik. Lažje oblike težav z dlesnimi kot so krvaveče dlesni, otečene dlesni, vnetje dlesni pa pogosto privedejo do resnejših težave. Delimo jih na gingivitis in parodontitis.
Gingivitis
Dlje časa, ko je na zobeh plak in zobni kamen, večjo škodo povzroča. Bakterije sprožijo vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis. Pri tej bolezni ima pacient rdeče, otečene dlesni in pri ščetkanju celo krvaveče dlesni. Gingivitis je začetni stadij bolezni dlesni, ki se lahko pozdravi in prepreči z vsakodnevnim ščetkanjem in uporabo zobne nitke ter medzobnih ščetk.
Parodontitis
Ko se bolezen dlesni v fazi gingivitisa ne zdravi, bolezen napreduje v parodontitis. Za to bolezen je značilen odmik dlesni, ki se odmika od samega zoba in s tem ustvarja prostor, ki se imenuje parodontalni žep, ki se vname. Če se tudi tu ne reagira in ne obišče zobozdravnika na profesionalno čiščenje zobnega kamna in parodontalnih žepkov, bo rezultat uničenje mehkin in trdih tkiv – zobje se bodo začeli majati in na koncu jih bo treba izpuliti.
Napredna parodontoza
Pri tej bolezni dlesni pa je že prišlo do uničenja dlesni, kosti zoba in zobje se že pošteno majejo in izpadajo. V najslabšem primeru bo zobe populil zobozdravnik. Pri agresivnih oblikah gingivitisa bo specialist priporočil tudi uporabo sredstva za izpiranje usta, ki vsebuje klorheksidin. Njegova naloga je, da zmanjša količino zobnih oblog in blaži vnetje dlesni.

Torej, če prepoznate eno od teh težav, se je potrebno obrniti na zobozdravniško pomoč, da se stanje dlesni pomiri. Potrebno je skrbeti za zdravje celega telesa, ravno tako je potrebno imeti na skrbi tudi zobe in dlesni.

Preventivni pregledi nikoli ne škodijo, pogosto lahko preprečijo marsikatero težavo ali bolezen.
Doktor 1A vam bo omogočil BREZPLAČNI PREVENTIVEN PREGLED.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!
Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov in parodontologov.
Implantati omogočijo da se ponovno smejite!