fbpx

ENDODONTIJA

ENDODONTIJA
Modrostni zobje imajo globje korenine, povzročajo močne bolečine
Endodontija ali koreninsko zdravljenje zob je medicinska veda in zobozdravniška specializacija, ki se ukvarja z zdravljenjem in prepričevanjem bolezni zobne pulpe. Beseda endodontija izhaja iz grščine kjer ”endo” pomeni notranjost, ”odons” pa zob, torej je endodontija veda o notranjosti zoba.

Endodontija ali koreninsko zdravljenje zoba, se večinoma izvaja kadar pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca, takrat je potrebno zob zdraviti. Posamezniki včasih mislijo, da bo ob tovrstni bolečinah bolan zob potrebno izpuliti, ampak k sreči ni tako. Odmrtje zobnega živca in sprememba barve zoba je lahko posledica določene poškodbe, navadno pa je vzrok v hitrem napredovanju kariesa, kar lahko vodi tudi do granuloma.

Endodontija oz. koreninsko zdravljenje je navadno potrebno, kadar se želi ohraniti zob, ki ga je prizadela okvara zobne pulpe oz. živega tkiva v notranjosti zoba, ki vsebuje krvne žile, živčevje, limfo in rahlo vezivo. Največkrat pa se endodontija opravi na tako imenovanih mrtvih zobeh, kjer je zobni živec že propadel, čemur pa je sledilo bakterijsko vnetje. Priporočljivo je, da se tudi takšne zobe pozdravi in s tem odpravi bolečino, zobje pa lahko skrbno služijo še vrsto let.

Endodontija – simptomi  

⦁ Občutljivost na vroče in hladno;
⦁ Občutljivost zoba na pritisk;
⦁ Zobobol;
⦁ Bolečine pri žvečenju;
⦁ Boleča oteklina;
⦁ Oteklina brez bolečin.

Oteklina brez bolečin pa se pojavi, kadar karies doseže zobno pulpo (zobni živec), pri tem pa zob niti občasno ne boli. V tem primeru je ravno tako potreba endodontija zoba oziroma tako imenovano zdravljenje koreninskih kanalov, kljub temu, da zob do sedaj ni bolel.

Pogost simptom, da bo potrebna endodontija je občutljivost zoba na pritisk

To pa se lahko zgodi:

⦁ kadar gre za globoki karies;
⦁ če pri odstranjevanju stare plombe naleti na karies;
⦁ kadar se pri odstranjevanju plombe ali kariesa naleti na odmrt zob;
⦁ kadar RTG slika pokaže, da ima zob granulom in še nikoli ni bil zdravljen;
⦁ kadar RTG slika pokaže, da ima zob granulom in je zob že bil zdravljen;
⦁ kadar gre za še živ zob, ki se je odlomil in zajel področje zobne pulpe

 

Endodontija – namen zdravljenja
Namen endodontskega zdravljenja je ohraniti zdravo zobno pulpo. Kadar pa te ni več, ima endodontija glavni namen odstraniti vneto ali odmrlo zobno pulpo. To se naredi s strganjem in s spiranjem iz koreninskih kanalov bakterije ter tako očiščene koreninske kanale tesno zapreti s polnilnim materialom. Če je endodontija izvedena natančno, se kostna votlina, ki je nastala ob vnetju, v prvem letu po zaključenem zdravljenju, spontano zaceli s kostjo.
Endodontija – endodont
Endodont je zobozdravnik, ki je po končanem dodiplomskem študiju dentalne medicine opravil še triletni podiplomski specialistični študij endodontije in s tem pridobil naziv ”specialist zobnih bolezni in endodontij”. Ukvarja se s primarnim specialističnim endodontskim zdravljenjem zahtevnejših zob, ponovnim endodontskim zdravljenjem in endodontskim mikrokirurškim zdravljenjem zob. Specialist endodont pri svojem delu uporablja mikroskop, s katerim si lahko prikaže vse podrobnosti raznolike in kompleksne zgradbe koreninskih kanalov, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti.
Endodontija – postopek zdravljenja

Endodontija ali koreninsko zdravljenje zob zajema različne postopke.

Čiščenje in oblikovanje koreninskih kanalov izvaja endodont s strojnimi inštrumenti. Te inštrumente odlikuje visoka elastičnost, ki omogoča čiščenje in širjenje tudi tistih kanalov, ki so včasih močno ukrivljeni. Okvarjeno zobno pulpo je potrebno odstraniti iz zoba, koreninske kanale očistiti, jih ustrezno oblikovati, razkužiti in polniti ter zatesniti z gutaperčo. S svojimi inštrumenti si lahko endodont pomaga tudi pri odstranjevanju tujkov, ki se med zobozdravstvenimi posegi poškodujejo in obtičijo v koreninskem kanalu.

Zdravljenje zoba se lahko opravi v enem ali več postopkih, odvisno od stanja zoba in drugih okoliščin. Po zaključenem endodontskem zdravljenju je potrebno zob spremljati. V primeru bolečin oz. težav, je potreben takojšnji kontrolni pregled. Sicer endodontija priporoča redne kontrole vsaj enkrat letno.

 

Endodontija – primarno zdravljenje
Za primarno zdravljenje se endodont odloči v primeru, da zob še nikoli ni bil endodontsko zdravljen in je zobna pulpa tako vneta, da popolna obnova zdrave pulpe ni 100% ali pa je zobna pulpa že odmrla. Odloči se tudi v primeru, da se je na RTG sliki ob koreninskem vršku prikazal viden apikalni parodontitis ali pa je potrebno endodontsko zdravljenje zaradi predpriprave na protetično ali parodontalno zdravljenje. Primarno endododntsko zdravljenje se navadno opravi v eni ali dveh sejah. Poseg je neboleč, saj zobozdravnik uporabo lokalno anestezijo.


Endodontija – ponovno zdravljenje
Ponovno endodonstko zdravljenje pa se opravi, kadar je kljub primarnem zdravljenju še vedno prisotno vnetje ob koreninskem višku. Da pa bi tak zob ohranil, se lahko endodont odloči za ponovno endodontsko zdravljenje, vendar le v primeru, če je ob zobu, ki nima optimalno polnjenih koreninskih kanalov na RTG sliki še viden apikalni parodontitis in tak zob povzroča otekline ali bolečine.
Ponovna endodontija pa običajno poteka v dveh ali treh sejah.

Endodontija – apikotomija
Bolj znano zdravljenje kot je zdravljenje koreninskih kanalov pa je apikotomija. Apikotomija je kirurško zdravljenje in zdravljenje poškodb zoba. Če je kljub ponovnemu poizkusu endodontskega zdravljenja ob zobu še vedno prisotno vnetje v čeljustni kosti, se lahko zob ohrani z endodontskim mikrokirurškim posegom – apikatomijo.

Apikatomija je potrebna, če:
  • je kljub drugemu zdravljenju zob še vedno povzroča bolečine ali otekline in je na RTG sliki ob koreninskem vršku viden apikalni parodontitis;
  • s ponovnim endodontskim zdravljenjem ni mogoče optimalno polniti koreninskih kanalov;
  • je ob endodontsko zdravljenem zobu zunaj koreninskega kanala viden polnilni material;
  • je ob endodontskem zdravljenju prišlo do predrtja korenine, ki ga ni mogoče zapreti med običajnim primarnim ali ponovnim zdravljenjem.
Endodontija – uspešnost zdravljenja
Endodontija v medicini ni 100% uspešna, saj je uspeh odvisen od mnogih dejavnikov, ki pogosto niso znani. Kljub temu, da je endodontija zelo uspešno zdravljenje, se za ta poseg specialisti ne odločijo vedno. Kadar je zobna krona zelo uničena ali je zob močno majav, endodontija ni nujno smiselna.
Endodontija je zelo uspešno zdravljenje zob
Endodontija cenik
Pogosto se pojavi vprašanje kakšen je »endodontija cenik«. Endodontija cenik je odvisen od načina zdravljenja (primarna ali ponovna endodontija), števila koreninskih kanalov (sekalec ima običajno en koreninski kanal, zgornji kočnik pa štiri), ukrivljenosti in prehodnosti koreninskih kanalov ali dolgotrajnosti posega (v enem ali več obiskih).

Vas zanima endodontija cenik?

Obrnite se na Doktor 1A!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih