[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”40″ title=”Ponudba”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3066″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Fiksni zobni aparat je priprava za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti. Na zobe deluje s primerno silo, tako da se premikajo v točno določeno želeno smer. Sodobne ortodontske metode so pripeljale do tega, da se tudi vse več odraslih odloča za poravnavo svojih zobnih nepravilnosti s takšnim aparatom. Fiksni zobni aparat je po namestitvi na vaših zobeh stalno in ga sami ne morete odstraniti.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Fiksni zobni aparat ima več prednosti, med njimi naj omenimo predvsem to, da zobe premika iz nepravilnega v pravilni položaj v vseh smereh, sile, ki delujejo na zobe, pa so šibke in stalno delujoče. Po drugi strani pa je negativna lastnost takšnega zobnega aparata že omenjeno dejstvo, da ga sami ne morete sneti, s tem pa sta oteženi tudi zobna higiena in prehranjevanje. Vsaj na začetku, dokler se na fiksni zobni aparat ne privadite.

Kako je sestavljen fiksni zobni aparat?

Fiksni zobni aparat je sestavljen iz nosilcev (zvezdice ali bracketi), ki se pritrdijo na vsak zob, ter žic, ki te nosilce povezujejo. Če pogledamo nekoliko podrobneje, najdemo naslednje elemente:

Nosilci oziroma zvezdice so lahko iz različnih materialov. Tako so lahko kovinski, zaradi estetskih razlogov pa se vse bolj uporabljajo beli oziroma brezbarvni.

To, iz kakšnih nosilcev bo vaš fiksni zobni aparat, je odvisno od različnih dejavnikov: od zobnih nepravilnosti, od starosti ter tudi od vaših želja. Tudi trajanje terapije s takšnim zobnim aparatom je odvisno predvsem od vrste nepravilnosti ter starosti pacienta, na splošno lahko zapišemo, da povprečna terapija traja od enega do dveh let.

Ustna higiena je izrednega pomena!

V času zdravljenja s fiksnim zobnim aparatom je seveda potrebno veliko pozornosti nameniti higieni ustne votline. Elementi zobnega aparata lahko ovirajo dostop do celotne površine zob, tako da se lahko razvije tudi karies. Zato je potrebno redno, se pravi po vsakem obroku, zobe in zobni aparat temeljito očistiti. To storimo z mehko zobno ščetko, prostore med zobmi pa očistimo z medzobnimi ščetkami. Posebno pozornost moramo nameniti težko dostopnim mestom pod žičkami. Tu še kako prav pridejo nitke z odebeljeno čistilno gobico.

Za koga je primeren fiksni zobni aparat?

Fiksni zobni aparat je primeren tako za odrasle kot tudi za mladostnike s stalnim zobovjem. Pred pričetkom ortodontske terapije je potrebno posneti digitalni ortopan oziroma tridimenzionalno rentgensko sliko ter skrbno pripraviti načrt pomikov zob. Tekom zdravljenja je smer delovanja sil na zobe stalno kontrolirana, v različnih fazah terapije pa na zobe vplivajo sile različne intenzivnosti. Za končni uspeh je ključnega pomena ravno dobro sodelovanje med pacientom in ortodontom, pacient pa se mora natančno držati navodil ter poskrbeti za odlično ustno higieno.

Že veste, kako do kakovostnega fiksnega zobnega aparata?

Obrnite se na Doktor 1A, ki je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev za fiksni zobni aparat.

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Na osnovi tega vam bomo poslali seznam s kar 10 vrhunskimi zobozdravniki, ki se nahajajo v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem. Zobozdravniki, ki vam jih bomo priporočili v Doktor 1A, imajo najboljše ordinacije ter ponujajo samo vrhunske zobozdravniške storitve. Še kako pomembno je tudi dejstvo, da boste lahko vse storitve opravili na enem mestu, in sicer brez dolgih čakalnih dob ter nadležnega prestavljanja terminov.

Še ena posebna prednost. Doktor 1A vam zagotavlja BREZPLAČEN prvi pregled, kjer bodo zobozdravniki pregledali vaša usta in zobe, ter vam strokovno svetovali, kakšen zobni aparat potrebujete. Za vas si bodo vzeli dovolj časa ter se dogovorili za termin, ki vam bo najbolj ustrezal. Nato pa bodo poskrbeli za to, da bo izdelava fiksnega zobnega aparata opravljena na najvišjem nivoju in kar se da hitro.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov.

[/vc_column_text]

  Ime in priimek (obvezno)

  Elektronski naslov (obvezno)

  Telefonska številka

  Vaše sporočilo

  Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

  [vc_column_text]
  [/vc_column_text][vc_column_text]

  Kako poteka zdravljenje s fiksnim zobnim aparatom?

  Ortodont najprej opravi vse potrebne preglede, nato pa naredi še načrt terapije, ki ga predstavi pacientu. Na naslednjem obisku nato namesti fiksni zobni aparat, čemur sledijo redni kontrolni pregledi na približno vsake 2 meseca ali po potrebi.

  Ortodontsko zdravljenje se zaključi takrat, ko čeljust in zobje dobijo želeno pozicijo. Potem pa je potrebno dosežene rezultate ohraniti, saj so na začetku zobje še nestabilni in nagnjeni k premikanju. Zaradi tega ortodont namesti stabilizator zob, ki mu strokovno pravimo retainer. Stabilizator zob bo zobe okrepil v določenem položaju ter preprečil ponovitev nepravilnosti.
  fiksni zobni aparat

  Vrste fiksnega zobnega aparata

  1. Klasičen kovinski aparat

  Takšen fiksni zobni aparat se uporablja najpogosteje, je najcenejši, daje tudi odlične rezultate. Čeprav je najbolj opazen zobni aparat, so nosilci postali vedno manjši in manj moteči, za lepši izgled pa lahko izberete barvne elastike. Pri navadnem kovinskem zobnem aparatu je namreč žička na zvezdico pritrjena z drobno gumico.

  2. Samozaklepni fiksni zobni aparat

  Odlikuje ga to, da pri nošenju lažje poskrbite za ustno higieno, saj nima nameščenih gumic. Tu se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno vpenjanje žičnih lokov v utor nosilca, saj je lok speljan skozi zvezdico s pomočjo mini vratc. Poleg tega je hitrejša tudi menjava lokov, zato so kontrole pri ortodontu krajše. Je pa žal zdravljenje nekoliko dražje.

  3. Brezbarvni oziroma beli fiksni zobni aparat

  Je manj opazen od kovinskega, pa tudi dražji. Njegova glavna prednost je torej neopaznost, zato je pri pacientih precej priljubljen. Takšne zobne aparate delimo na dve skupini: na keramične nosilce, ki se ne zabarvajo, a se pri njihovem odstranjevanju lahko poškoduje zobna sklenina, ter na kompozitne (plastične) nosilce, ki se jih lažje odstrani, se pa tudi lažje zabarvajo. S teflonom so lahko prevlečene tudi žičke, zaradi česar so manj opazne.

  4. Lingvalni aparat

  Nameščen je na notranji strani zobnega loka, zato je praktično neviden. Zaradi svojega položaja je lahko pri gibanju jezika precej moteč, obenem je tudi precej dražji.

  Zakaj se odločiti za fiksni zobni aparat?

  Ker si vsak želi lep in zapeljiv nasmeh! S fiksnim zobnim aparatom odstranimo različne nepravilnosti, ki lahko povzročajo karies in paradontozo. Poleg tega boste s pravilno nameščenimi zobmi imeli tudi lepšo izgovorjavo.

  Prednosti:

  Kako hitro in učinkovito do fiksnega zobnega aparata? Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

  Pošljite svoje povpraševanje zdaj!

  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]