fbpx

GRANULOM

GRANULOM
Če izpade bela zalivka, je potreben obisk pri zobozdravniku
Granulom zoba je vnetje tkiva v korenu zoba. Po navadi gre za gnojno cisto s premerom 5 do 8 milimetrov. Granulom je bakterijska infekcija, ki nastane pri načeti zobni sklenini, ki pride do zobne kosti, nato pa še v mehko obzobno tkivo. Viden je šele nato, ko se na dlesni oblikuje mehko tkivo polno gnoja.

Beseda granulom se v splošni rabi pojavlja kot beseda granolom, vendar se ta beseda pravilno piše s črko u, torej granulom. Ko to vemo je lažje iskati podatke o tej bolezni, saj je le na ta način lažje najti strokovne nasvete na temo granulom zoba. Seveda pa nasveti o granulomu ne bodo dovolj. Potrebni so redni obiski pri zobozdravniku, ki bo med vsakim pregledom opazil različne spremembe, ki lahko vodijo do težav ali bolezni. Torej, če se vnetje zobnega živca razširi na obzobno tkivo, nastopi granulom.

Vsak zob v zobni votlini ima vsaj en zobni kanal, največ pa štiri. Kanali segajo od centralnega dela zoba do konca zobnih korenin in se z majhno odprtino odpirajo proti okolni kosti v čeljusti. Zobni kanal pa vsebuje živec, ki oživčuje zob. Preko teh živcev pa se vnetje širi iz ustne votline in doseže odprtino na koncu korenine. Ko pa vnetje prestopi odprtino in nastane granulom, takrat začne zob boleti.

Kako nastane granulom zoba?  

Najpogostejši vzrok za nastanek granuloma je neozdravljen karies. Vendar obstaja še ogromno drugih vzrokov:

  • Poškodbe čeljusti in mehkih tkiv,
  • zobozdravstvene bolezni (periodontitis, perikoronitis – vnetje zobnega mesa nad delno izraščenim zobom, pulpitis …),
  • malomarnost zobozdravnika (napačna terapija, uporaba nesterilnih inštrumentov v ordinaciji ali odstranitev živca).
Na granulom zoba pa lahko vplivajo še ostali dejavniki:

⦁ imunosupresivi (zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema)
⦁ prehlad,
⦁ hitra sprememba vremenskih razmer,
⦁ pretirana športna aktivnost,
⦁ pretirani psihološki napor,
⦁ psihični šok.

Ima granulom zoba simptome?

Pri zobu, kjer nastaja granulom se pojavlja rahla nelagodnost. Občutek pri ugrizu je tudi rahlo občutljiv, predvsem pa je ta zob drugačen na dotik, saj se je spremenila kost okoli njega. Čez čas pa se bodo začeli pojavljati še ostali simptomi. Granulom zoba je vneto tkivo s tankimi stenami. To tkivo hitro raste, saj nadomešča celice, ki v vnetju umirajo. Težko ga je takoj opaziti in mnogokrat ostaja neopažen dokler ne doseže opazno velikost. Granulom zelo redko boli in ga je ravno zato težko prepoznati. Ker gre za kronično vnetje, je pogosto lahko prisotno dolgo časa brez posebnih simptomov in se pojavi kot boleč zob šele takrat, ko pade odpornost. Nato pa jo je sčasoma možno opaziti kot topo bolečino ob ugrizu ali pa pritisk v določenem zobu ob prisotnem naporu.

Včasih se bolezensko stanje odkrije s preprostim rentgen posnetkom (ortopan), ki ga odkrije zobozdravnik na samem zobozdravniškem pregledu. Pomembno je, da lahko zobozdravnik pravočasno opazi prve znake vnetja in propadanja zoba. V začetni fazi je to možno prepoznati kot vnetje, oteklino in pordečelost zobnega mesa (dlesni), nekoliko temnejša barva zoba in bolečina, predvsem pri zagrizu. Medtem, ko se granulom razvija in raste, se lahko pri pacientu pojavi povišana telesna temperatura in zob lahko začne močneje boleti. Čez čas pa iz samega jedra infekcije prične teči gnoj.

Potrebno je biti previden, saj se granulom s časom lahko razvije v cisto v čeljusti, v nekaterih primerih se razširi celo na druga področja glave in vrata. To pa lahko povzroči številne nevšečnosti.

Kako preprečiti granulom zoba?

Vedno pravijo, da je boljša preventiva kot kurativa. Isto velja, ko gre za granulom zoba. Najboljša preventiva je oralna higiena in redni obiski zobozdravnika. Ko se opazi kak znak granuloma zoba ali katero drugo zobno bolezen, takrat je že nujno poiskati pomoč zobozdravniškega osebja. 

Obstaja metoda s katero se polni zob z zdravilom skozi koreninski kanal in tako odstrani infekcijo z antibiotikom. S to metodo se uspešno očisti notranje stene korenine zoba in s tem prepreči, da bi se infekcija ponovila. Lahko pa se to reši tudi kirurško, z odstranjevanjem korenine ali celo s puljenjem zoba. Vendar je potrebno vedeti, da se bo zobozdravnik za puljenje odločil, ko res ne bo nobene druge poti. Granulom je najlažje preprečevati v začetni fazi bolezni. 

To pomeni, da je potrebno zobozdravnika obiskati pravočasno. Idealno pa je seveda, da se ga obišče še preden nastopi granulom. Bolj, ko je vnetje razširjeno, težje ga bo zdraviti. Vnetje pa se širi iz zobnega živca na kostno tkivo, pod zobne korenine. Da bi se kar se da izognili težavam je vedno priporočljivo obiskovati zobozdravnika in redno skrbeti za svoje zobe. Nekdaj je veljalo, da je za granulom edina rešitev puljenje zoba, na srečo pa danes temu ni več tako. Dober zobozdravnik bo pravočasno opazil vnetje žica ter ga pozdravil. Če je potrebno bo tudi očistil zobne kanale in tako preprečil novo nastali granulom. 

Seveda pa na nastanek granuloma močno vplivajo tudi življenjske navade; nezdravo prehranjevanje, ogromna količina sladkih pijač, slaba ustna higiena, slabo zdravstveno stanje in še mnogo ostalih stvari povečujejo možnost za nastanek hujše oblike kariesa – tako nastane granulom.

Ob prvih znakih granuloma je potrebno obvestiti zobozdravnika
Kako pozdraviti granulom zoba?

Kot smo že omenili je granulom možno pozdraviti z odstranitvijo živca in polnitvijo kanalov z zdravilom. Prva asociacija na granulom je endodontsko zdravljenje zoba. Zobozdravnik ali specialist endodontije izvede zdravljenje okuženo področje. Pazljivo in zelo precizno očisti in oblikuje notranjost koreninskega kanala, nato ga zapolni z zdravilom in na koncu zob zapre. To naredi tako, da na vrh zoba namesti kronico (prevleko). Gre za preprost postopek, ki uniči vnetje. Če pa to ni možno, je za granulom zoba potrebno poseči po majhnem kirurškem posegu, ki spada pod oralno kirurgijo in se imenuje apikotomija. V tem primeru se zareže v dlesen nad zobom, da se pride do zobne kosti. Tako dolgo se brusi kost, da se dostopi do vrha korenine oziroma, da se vidi granulom. Tako se odstrani vrh korenine skupaj z granulomom. Ko oralni kirurg to opravi, dlesen zašije. Postopek ni boleč, saj pacient dobi lokalno anestezijo. Poseg traja od 20 do 60 minut, odvisno od tega, kje se granulom nahaja.

Torej, da vas ne preseneti granulom, je najboljše ohranjati dobro ustno higieno s katero preprečite nastanek kariesa, vnetje zobne pulpe in granulom. Preventivo pa dopolnite z rednimi obiski pri svojem zobozdravniku.

Ključnega pomena pa je vaša zdrava prehrana in skrb za dober imunski sistem.

Granulom se lahko prepreči z zdravo prehrano in rednimi zobozdravniškimi pregledi
Sumite granulom? Obrnite se na nas! Prednosti, ki vam jih omogoča agencija Doktor 1A pri izbiri zobozdravnika:

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!