fbpx

KIRETAŽA

KIRETAŽA
Redno odstranjevanje zobnega kamna prepreči vnetje dlesni
Kiretaža zob je minimalno boleč parodontološki postopek, s katerim se odstrani nabrane obloge, ki nastanejo na površini zob, vendar pod površino dlesni.
Neprijeten ustni zadah je najpogostejši vzrok vnetja obzobnih tkiv. Parodontolog navadno že ob prvem obisku ugotovi ali so prisotna vnetna žarišča, ki oddajajo neprijeten vonj. Globinsko čiščenje obzobnih žepkov ali kiretaža je najboljši način za odpravo vnetja. Potrebna sta vsaj dva obiska pri parodontologu. Pogosti drugi vzroki so lahko tudi obloge na jeziku, karies, tujki ali slaba ustna higiena.
Kiretaža zob se razlikuje na dva tipa:
  • gingvalna kiretaža zob ali kiretaža dlesni, pri kateri se odstranjuje vneto in vezivno tkivo bočno od parodontalnega žepka, kakor se imenuje prostor med zobom in kostjo.
  • subgingvalna kiretaža zobnih žepkov, kjer se odstranjuje tkiva parodontalnega žepa in tkiva nad njim vse do konca alveolarne kosti.

V kolikor so žepki globlji od 5 do 6 mm in jih je težko očistiti, sledi napotitev k specialistu parodontologu, kjer se opravi kiretaža zobnih žepkov. Kiretaža zobnih žepkov pomeni, da se žep pri zobu kirurško očisti. Kiretaža zobnih žepkov se opravi z namenom odstranitve vnetega tkiva in pravi žepa dostopnega za čiščenje.

Navadno ustrezna ustna higiena, s katero se zagotovi odsotnost oblog in odsotnost krvavitve dlesni, pripomore k ponovni utrditvi zob, v kolikor se je pred kiretažo zobnih žepkov pojavljala majavost zob. Kadar so žepki zelo globoki, jih pacient sam ne more zadovoljivo čistiti. Zato je potrebna občasna kiretaža zob, ki jo opravi zobozdravnik.

Kiretaža zob zdravi parodontozo, vnetja in infekcije dlesni

V primeru, da se obloge pod dlesnijo ne odstranijo pravočasno, se bakterije začnejo kopičiti pod nivojem dlesni. To je trenutek, ko se v ustih in v dlesnih spremenijo pravila igre. Namreč, če so v oblogah nad nivojem dlesni bakterije, ki normalno prebivajo v ustih in so večinoma aerobne, torej ob kisiku živeče, se bakterijski sestav pod dlesnijo dramatično spremeni. V zgodbo o parodontalni bolezni s časom vstopijo zelo uničujoče patogene bakterije, ki živijo brez kisika, zato se imenujejo anaerobne.

Telo se odzove na njih z vnetjem, ki se kaže kot raztapljanje kosti. Te bakterije so nalepljene na površino korenine in jih je izredno težko odstraniti. Če uspe pacient s kakšnim posebnim manevrom odstraniti obloge nad dlesnijo, je pri teh bakterijah popolnoma nemočen. Na tem mestu je nujen poseg, ki se imenuje kiretaža.

Kiretaža – kako poteka poseg?

Kiretaža poteka tako, da zobozdravnik s posebnimi inštrumenti, kiretami vstopi v področje pod dlesnijo in mehanično odstrani na korenino nalepljene bakterije. Tako jih odlušči in obenem naredi koreninsko površino gladko (poseg se imenuje kiretaža).

Kiretaža se opravlja pod anestezijo, torej poteka brez bolečinsko. V primeru, da se bakterij ne odstrani zaradi ne postavljene diagnoze ali, da pacient zavrne zdravljenje, se bakterije pridno razmnožujejo, postajajo vse bolj nevarne in napredujejo ob korenini vse globje in globje. S tem se obseg uničenja kosti veča. Žep, torej prostor pod dlesnijo pa poglobi. Zob ima tako vse manj kostne podpore in posledično postane majav.

Dodaten zaplet, ki poteka vzporedno z raztapljanjem kosti in pripoja kosti v korenino, je vstop bakterij v krvni obtok in tako naprej po celotnem telesu. Tako parodontalna bolezen sodeluje v nastanku ali pospešitvi ogromno bolezenskih stanj, kot so: srčni infarkt, sladkorna bolezen, prezgodnji porod, možganska kap, demenca, pljučni abces in nekatera rakava obolenja.

Kiretaža je minimalno boleč poseg
Kiretaža zob – kako se izogniti posegu?

Da bi se izognili parodontali bolezni in posledično posegu, ki se imenuje kiretaža obzobnih žepkov, je obvezna temeljita in redna ustna higiena.

  • Čiščenje roba dlesni
  • Čiščenje medzobnih prostorov
  • Čiščenje ob zobnih vsadkih, zobnih mostičkih in zobnih aparatih
  • Strgalo za jezik
  • Ustna voda

Bolezen se lahko zaustavi le s sodelovanjem pacientov z zobozdravnikom, ki ga pouči o pravilnih postopkih ustne higiene, katero je potrebno dosledno izvajati. Potrebne so tudi redne kontrole pri zobozdravniku. Parodontalna bolezen se lahko prav tako razvije tudi ob implantatih (periimplantitis), kjer zaradi hrapave površine implantatov napreduje še hitreje kot pri naravnih zobeh. Ustna higiena ob implantatih mora biti še temeljitejša.

Bi se tudi vi radi izognili posegu? Vas je strah posega, ki se imenuje kiretaža zobnih žepkov? Ne veste kje najti pravega zobozdravnika za vaše težave?

Dovolite, da vam Doktor1A pomaga najti pravega specialista, ki bo poseg opravil profesionalno in brez bolečin.

Parodontalno bolezen se uspešno zdravi z naslednjimi posegi:
  • Odstranjevanje zobnega kamna z ultrazvočnim odstranjevalcem s površine korenin nad in pod dlesnijo;
  • Sledi glajenje korenine, ki je postopek pri katerem se s površine korenine odstrani poškodovan cement;
  • Kiretaža odstrani prizadete dele mehkih obzobnih tkiv, ki tvorijo notranjo steno obzobnega žepa. Kiretaža zobnih žepkov se opravi v dveh obiskih. Bolnik potrebujete stalno oskrbo in redne preglede pri specialistu za ustne bolezni in parodontologijo tudi, ko je že prestal poseg kiretaža zobnih žepkov in bolezen navidezno miruje.
Parodontalna bolezen poteka v večih korakih

Parodontalna bolezen je odgovor telesa na bakterijsko okužbo v ustih, natančneje, na okužbo ob ali v dlesni. Podobno kot pri zobni gnilobi je parodontalna bolezen posledica prisotnosti zobnih oblog. Del bakterij pred plakom napade zob oziroma sklenino, druge bakterije pa dlesen. V primeru, da je plak neočiščen dalj časa, se pretvori v trdnejši zobni kamen. Obzobna tkiva, posebej dlesen je nežno tkivo, ki varuje telo pred vdorom bakterij v krvni obtok. Bori se z vnetjem, ki se imenuje gingvitis. Nekaj časa uspešno preprečuje bakterijam vdor oz. njihovo napredovanje v globino.


V drugi fazi, ko se dlesen ni več sposobna boriti proti napadu, se vnetju priključita tudi spodaj ležeča kost in zobna korenina. V tem trenutno gre za parodontalni bolezni.

Tako prva kot druga faza bolezni lahko potekata popolnoma neopazno oz. se kažeta v simptomih, ki pacientu ne povzročata skrbi. Mogoče dlesen malo zakrvavi.

 

Tretja faza okužbe je napredovana oblika parodontalne bolezni. Zaradi dlje časa prisotnega kamna in bakterij te postajajo agresivnejše in vse bolj skrite. Kost ter dlesen se topita, gnijeta in se odmikata od zoba stran. Tako nastaja žep, v katerega se še lažje skrijejo bakterije in se brez motenj tudi ob perfektni higieni razmnožujejo naprej. Za bakterije se zabava začne, kosti pa je vse manj. V tej fazi, ki skrito poteka nekaj let, se začnejo tudi pacienti zavedati, da ni ravno vse tako kot bi moralo biti. Pokazatelji tretje faze so krvavenje ob ščetkanju, odmik dlesni, neprijeten zadah, majavi zobje in posledično daljši zobje, skelenje in otekline na dlesni. Gre za proces, ki je potekal leta in leta. Skrito in hinavsko. Škoda je nepovratna, kar pomeni, da kar je izgubljenega, ni možno povrniti nazaj. Žal tega ne rešijo zobne paste, ki so namenjene parodontozi, vendar le omilijo simptome. Edina rešitev je kiretaža, ki jo opravi paradontolog.


Pomembno je, da se pacient v tej fazi čim prej oglasi pri zobozdravniku.

Sledi četrta faza parodontalne bolezni. To pomeni popolna kapitulacijo zoba, saj takrat bakterije popolnoma zmagajo nad telesom. V tem primeru se zobozdravnik odloči za puljenje zoba, kateremu manjka vsaj 80% zobne sklenine.

Ali imate tudi vi znake parodontalne bolezni? Je tudi pri vas potreben poseg kiretaža zobnih žepkov?

Pošljite povpraševanje in pomagali vam bomo najti ustreznega zobozdravnika.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!
Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov in parodontologov.
Implantati omogočijo da se ponovno smejite!