fbpx

Korekcija nosu

Korekcija nosu

operacija nosu
Rinoplastika – operacija nosa Rinoplastiki včasih pravimo tudi »preoblikovanje nosa«. Izboljša lahko videz in razmerje vašega nosa, ali pa popravi težave z dihanjem zaradi nosa.
Nos je vendarle organ, skozi katerega dihamo in pri operaciji je to pomemben dejavnik. Operacija nosu se strokovno imenuje rinoplastika, pri čemer beseda izhaja iz grščine in kjer ”rhino” pomeni nos, ”plasti” pa oblikovanje.
Kaj je rinoplastika?
Rinoplastika izboljša obrazno harmonijo in razmerja vašega nosa. Prav tako lahko odpravi težave z dihanjem, ki so posledica strukturnih defektov v nosu.
Operacija nosu

Operacija nosu v startu zahteva preventivni pregled. Najprej se boste naročili na pregled pri lepotnem kirurgu, kjer vam bo ta nos skrbno pregledal in predlagal možnosti za izboljšave. Plastični kirurg je oseba, ki ima smisel za estetiko in ima hkrati znanja in spretnosti iz medicine oziroma kirurgije. Lahko mu zaupate in povedal vam bo mnenje o izboljšavi in preureditvi nosu, ki bo vašemu obrazu najbolj pristajala. Pozanimajte se kateri plastični kirurgi imajo za sabo že dovolj kilometrine – tisti z največ izkušenj so videli in doživeli že precej operacij in estetskih izboljšav nosu in vam bodo lahko glede tega kar se da najbolje svetovali. Korekcija nosu je vendarle odločitev, ki jo sprejmete le enkrat v življenju.

Rinoplastična operacija lahko spremeni:

 • velikost nosa in razmerje obraznega ravnovesja;
 • širino nosa pri mostu ali velikost in položaj nosnic;
 • profil nosa z opaznimi grbami ali depresijami na mostu;
 • nosno konico, ki je povečana ali krompirjasta, povešena, zavihana navzgor ali kljukasta;
 • nosnice, ki so velike, široke, ali zavihane navzgor;
 • nosno asimetrijo.

Če si želite bolj simetrični nos, se zavedajte, da so vsi obrazi do določene mere asimetrični. Rezultati morda ne bodo povsem simetrični, vendar je cilj doseči obrazno ravnovesje in pravilno razmerje.

Rinoplastika za zdravljenje ukrivljenega nosnega pretina

Operacija nosa za izboljšanje pretočnosti zračnih poti zahteva pozorno oceno nosne strukture, saj je povezana s pretočnostjo zraka in dihanjem.

Ukrivljen nosni pretin, ki je eden izmed glavnih vzrokov težav z dihanjem, se zdravi s prilagajanjem nosne strukture, da se doseže boljša poravnava.
 

Kandidati za rinoplastiko

Kozmetične operacije nosa so izredno posameznikom prilagojeni posegi, kjer so najboljši rezultati doseženi s temeljitim posvetom s kozmetičnim kirurgom. Čeprav operacija nosa omogoča skoraj kakršnokoli fizično spremembo, bo kozmetični kirurg lahko svetoval najboljše pristope za uravnotežene rezultate, na podlagi edinstvenih lastnosti vašega nosa in kako se navezujejo na kontekst celotnega obraza.

Najboljši kandidati za operacijo nosa obsegajo:

 • posameznike, čigar rast obraza je zaključena; na splošno se operacije izvajajo na posameznikih, ki so stari 18 let ali več;
 • fizično zdrave posameznike;
 • posameznike s pozitivnimi pričakovanji in specifičnimi a realističnimi cilji v mislih za izboljšanje videza.
Kako se pripravim na kozmetično operacijo nosa (rinoplastiko)?

Priprave na operacijo nosa lahko obsegajo:

 • laboratorijske teste ali zdravstveni pregled;
 • fotografiranje nosa, da se pripravi računalniško obdelane slike za prikaz morebitnih pooperativnih rezultatov;
 • jemanje določenih zdravil ali prilagajanje trenutnih zdravil;
 • prenehanje kajenja daleč pred operacijo;
 • izogibanje aspirinu, protivnetnim zdravilom in zdravilom rastlinskega izvora zaradi povečanega tveganja krvavitve.
Okrevanje po rinoplastiki

Med okrevanjem po rinoplastiki bo verjetno v vašem nosu nameščena opornica in/ali gaza, na vašem nosu pa opornica ali povoji, da podpirajo in ščitijo nove strukture med začetnim celjenjem.

Čeprav se prvotna oteklina zmanjša že v nekaj tednih, je morda potrebno eno leto, da se nosna kontura popolnoma izoblikuje. Med tem časom lahko opazite postopne spremembe izgleda svojega nosa, ko se oblikuje v bolj trajen izgled.

Otekline se lahko pojavljajo in izginjajo in zjutraj poslabšajo med prvim letom po rinoplastični operaciji.

Podani vam bodo natančni napotki, ki lahko obsegajo:

kako oskrbeti za operiran predel;

 • zdravila za namaz in oralno uporabo za pomoč pri okrevanju in zmanjševanju potenciala za okužbo;
 • na kaj morate biti specifično pozorni na operiranem predelu ali pri svojem splošnem zdravju;
 • kdaj priti na kontrolni pregled k svojemu plastičnemu kirurgu.


Postavite svojemu rinoplastičnemu kirurgu specifična vprašanja o tem, kaj lahko pričakujete med svojim obdobjem okrevanja.

 • Kam me boste odpeljali, ko bo operacija zaključena?
 • Katera zdravila mi boste dali ali predpisali po operaciji?
 • Bom imel obveze/povoje po operaciji?
 • Kdaj bodo odstranjeni?
 • Se šivi odstranijo? Kdaj?
 • Kdaj sem lahko ponovno normalno aktiven in telovadim?
 • Kdaj se vrnem na kontrolni pregled?
Koraki rinoplastičnega posega
Rinoplastična operacija obsega naslednje korake:

1

anestezija

Za udobje med kirurškim posegom se vam dana zdravila. Možna je izbira med intravenozno sedacijo ali splošno anestezijo. Vaš zdravnik vam bo priporočil najboljšo možnost za vas.

2

rez

Rinoplastika se izvede z zaprtim posegom, kjer so vrezi skriti znotraj nosa, ali z odprtim posegom, kjer je vrez narejen preko kolumele – ozkim pasom tkiva, ki ločuje nosnici.

Skozi te vreze se koža, ki prekriva nosne kosti in hrustanec, nežno dvigne, kar omogoči dostop za preoblikovanje nosne strukture.

Odprt rinoplastični vrez preko kolumele

operacija korekcija nosu

3

preoblikovanje nosne strukture

Prevelik nos se lahko zmanjša z odstranjevanjem kosti ali hrustanca. Včasih operacija nosa zahteva dodatne presaditve hrustanca.

Za preoblikovanje nosa se operacija izvede z zaprtim posegom, kjer so vrezi skriti znotraj nosa, ali z odprtim posegom, kjer je vrez narejen preko kolumele, ozkim pasom tkiva, ki ločuje nosnici. Preostanek vreza je podoben zaprti tehniki. Skozi te vreze se mehka tkiva, ki prekrivajo nosne kosti in hrustanec, nežno dvigne, kar omogoči dostop za preoblikovanje nosne strukture.

Operacija nosa lahko zmanjša ali poveča nosne strukture z uporabo presajenega hrustanca iz drugih delov telesa. Običajno se za ta namen uporabijo deli hrustanca nosnega pretina (pregrada v sredini nosa). Občasno se uporabi kos hrustanca iz ušesa, redka pa celo del rebrnega hrustanca.

4

popravljanje ukrivljenega nosnega pretina

Če je pretin ukrivljen, se lahko poravna, izbokline znotraj nosa pa zmanjšajo, da se olajša dihanje. Ko je temeljna struktura nosa oblikovana v želeno obliko, se nosna koža in tkivo pritrdi nazaj in vrezi zaprejo. Dodatni vrezi se lahko izvedejo na naravnih gubah nosnic, da se spremeni njihova velikost.

5

zapiranje vreza

Ko je temeljna struktura nosa oblikovana v želeno obliko, se nosna koža in tkivo pritrdi nazaj in šivi zaprejo. Dodatni vrezi se lahko izvedejo na naravnih gubah nosnic, da se spremeni njihova velikost. Če je operacija izvedena na pretinu, lahko vaš kozmetični kirurg uporabi opornice in interne cevke, da zagotovi podporo nosu, medtem ko se celi v tednu po operaciji. Operacije nosa običajno zahtevajo eno do dve uri, čeprav lahko trajajo tudi dlje – odvisno od posega, ki se izvaja.

5

oglejte si rezultate

Nekaj dni bodo opornice in gaza zagotovo še nudili oporo nosu, medtem ko se začenja celiti. Preberite si več o rezultatih rinoplastike.

korekcija nosu
Katere so različne oblike kozmetične operacije (rinoplastike)?

Dve glavni obliki rinoplastike sta »odprta« in »zaprta«, čeprav obstajajo še druge oblike kozmetičnih operacij nosa.

 • Odprta rinoplastika se uporablja za večje preoblikovanje nosa. Vrezi so narejeni v vertikalnem pasu kože, ki ločuje nosnici in se imenuje kolumela. Kožo in mehko tkivo se nato dvigne s spodaj ležečih struktur nosa, da lahko kirurg vidi nosno anatomijo.
 • Zaprta rinoplastika se uporablja za manjše preoblikovanje nosa. Vrezi se lahko izvedejo znotraj nosa. Koža na nosu se nato loči od kosti in hrustanca, ki sestavljata njeno podporno ogrodje. Ko sta kost in hrustanec izpostavljena, ju lahko kirurg odstrani, preoblikuje, poveča ali preuredi, da doseže zaželeno novo obliko.
 • Sekundarna rinoplastika. Pravimo ji tudi revizijska rinoplastika in se uporablja za odpravljanje težav, ki se ohranjajo ali se razvijejo po predhodni operaciji nosa. Čeprav so lahko težave manjše in z lahkoto odpravljene, so lahko tudi bolj kompleksne, zaradi česar je sekundarna rinoplastika bolj zahtevna. Sekundarno rinoplastiko lahko izvedemo kot odprt ali zaprt poseg.
 • Rinoplastika s polnili. Pri tem se uporabijo injicirana polnila, da »zapolnijo« depresije, poravnajo ostre kote, ali spremenijo kot nosne konice in povrnejo simetrijo. Na primer: namesto da odstrani bulico, lahko vaš kirurg uporabi injicirano polnilo, da naredi nos bolj gladek. Čeprav so injicirana polnila učinkovita, ne zagotavljajo trajnih rezultatov. Preberite si več o injiciranih polnilih.
Je operacija varna za najstnike?
Rinoplastika je ena izmed najbolj popularnih kozmetičnih operacij med najstniki. Pomembno je, da najstniki in njihovi kirurgi razmislijo, ali je preoblikovanje nosu primerna možnost kozmetične operacije. Zdravniki se morajo prepričati, da je izbira rinoplastike bolnikova lastna odločitev in ne posledica pritiska vrstnikov ali staršev. Ne glede na razloge za operacijo zdravniki svetujejo, da dekleta počakajo do 14. ali 15. leta, fantje pa še nekaj let več, preden se lahko opravi rinoplastika. Do takrat nos že dokonča svojo rast.
Tveganja rinoplastike in informacije o varnosti

Odločitev za plastično operacijo je izredno osebna. Odločiti se boste morali, ali koristi dosegajo vaše cilje in ali so tveganja in morebitni zapleti rinoplastike sprejemljivi.

Vaš plastični kirurg in/ali osebje vam bo podrobno obrazložilo tveganja, povezana z operacijo. Nato boste podpisali obrazce o soglasju, s katerimi izjavljate, da popolnoma razumete poseg in kakršnakoli tveganja ali morebitne zaplete.

Tveganja rinoplastike obsegajo:

 • tveganja anestezije;
 • krvavitev (hematom);
 • okužba;
 • slabo celjenje rane ali brazgotinjenje;
 • spremembe v kožni zaznavi (otopelost ali bolečina);
 • perforacija nosnega pretina (luknja skozi nosni pretin) v redkih primerih; dodatno kirurško zdravljenje je morda potrebno za popravljanje pretina, vendar lahko pride do tega, da se zapleta ne da pozdraviti;
 • težave z dihanjem;
 • nezadovoljiv videz nosa;
 • sprememba barve kože;
 • oteklina okoli očes;
 • modrice okoli očes;
 • možnost revizijskega kirurškega posega.

Preden podate soglasje, vam bodo ta tveganja in druga podrobno predstavljena. Pomembno je, da se o vseh svojih vprašanjih pogovorite neposredno s svojim plastičnim kirurgom.

Posvet o rinoplastiki

Med posvetom o rinoplastiki se boste pogovorili o:

 • vaših ciljih glede operacije, tako glede videza in dihanja;
 • zdravstvenem stanju, alergijah na zdravila in predhodnih zdravljenjih;
 • trenutnih zdravilih, vitaminih, zdravilih rastlinskega izvora, uživanju alkohola, tobačnih izdelkov in drog;
 • prejšnjih operacijah.

Vaš rinoplastični kirurg lahko tudi:

oceni vaše splošno zdravstveno stanje in kakršnakoli obstoječa zdravstvena stanja ali dejavnike tveganja;

 • možnosti, ki so vam na voljo za preoblikovanje nosa;
 • pregleda in izmeri vaš obraz;
 • fotografira obraz;
 • se z vami pogovori o možnostih operacije nosa;
 • predlaga potek zdravljenja;
 • vam predstavi najbolj verjetne izide operacija nosa in kakršnakoli tveganja ali morebitne zaplete.

Vprašajte ga, kar vas zanima. V pomoč smo vam pripravili seznam vprašanj za svojega rinoplastičnega kirurga, ki ga lahko vzamete s seboj na posvet.

Pomembno je, da razumete vse vidike posega rinoplastike. Naravno je čutiti malce tesnobe, ali zaradi navdušenja zaradi novega videza ali zaradi kančka stresa pred operacijo. Ne bodite sramežljivi in se pogovorite o svojih občutkih s svojim plastičnih kirurgom.

Vprašanja za rinoplastičnega kirurga

Uporabite ta seznam kot vodič med svojim posvetom o rinoplastiki.

 • Ali imate licenco Ameriške zbornice plastične kirurgije?
 • Ali ste član Ameriškega društva plastičnih kirurgov?
 • Ali ste se specifično usposabljali na področju plastične kirurgije?
 • Koliko let usposabljanje na področju plastične kirurgije ste opravili?
 • Ali imate privilegije v bolnišnici za izvedbo tega posega? Če da, v kateri bolnišnici?
 • Je to ambulantna kirurška klinika z akreditacijo nacionalne ali države agencije za akreditacijo, ali ima državno licenco ali licenco Medicare?
 • Ali sem dober kandidat za ta poseg?
 • Kaj se pričakuje od mene za najboljše rezultate?
 • Kje in kako boste izvedli operacijo?
 • Katero kirurško tehniko priporočate zame?
 • Kako dolgo okrevanje lahko pričakujem in kakšno pomoč bom potreboval med okrevanjem?
 • Kaj so tveganja in zapleti, ki se lahko pojavijo pri tem posegu?
 • Kako se rešujejo zapleti?
 • Kakšen videz nosa lahko pričakujem s časom?
 • Kakšne so moje možnosti, če nisem zadovoljen z rezultatom operacije nosa?
 • Ali imate slike pred in po posegu, ki si jih lahko ogledam za ta poseg? Kakšne rezultate lahko razumno pričakujem?
Cena rinoplastike

Cene rinoplastične operacije so lahko zelo različne. Povprečna zgoraj navedena cena ne vključuje anestezije, najema kirurške sobe, ali drugih povezanih stroškov.

Kirurgova tarifa bo osnovana na njegovih izkušnjah in lokaciji njegove ordinacije.

Cena rinoplastike lahko vključuje:

 • cena anestezije;
 • cenah bolnišničnih ali kirurških sob;
 • zdravstvenih testih;
 • obvezah po operaciji;
 • receptih za zdravila;
 • kirurgova tarifa.

Ko izbirate plastičnega kirurga z licenco v svoji okolici za rinoplastično operacijo, se zavedajte, da so kirurgove izkušnje in vaše zaupanje vanj prav tako pomembne kot končna cena operacije.

Video predstavitev operacije nosa: https://youtu.be/_aKyk6qtu68

3D-predstavitev operacije: http://www.uwhealth.org/madison-plastic-surgery/3-d-animation-of-cosmetic-procedures/11849

Zelo dobro je vse skupaj opisano na Wikipediji: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinoplasty

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih