fbpx

KRATKOVIDNOST

Kratkovidnost

operacija-oci
Kratkovidnost ali miopija (beseda izhaja iz starogrščine) je motnja vida, ki je posledica nepravilne oblike očesnega zrkla.
Zrklo je predolgo – očesna leča je predebela in zato se slika, ki jo oko vidi izostri pred mrežnico. Oko ni sposobno fokusirati oddaljenih predmetov, medtem ko predmete na blizu vidi dobro.

Kratkovidnost ali miopija (beseda izhaja iz starogrščine) je motnja vida, ki je posledica nepravilne oblike očesnega zrkla. Zrklo je predolgo – očesna leča je predebela in zato se slika, ki jo oko vidi izostri pred mrežnico. Oko ni sposobno fokusirati oddaljenih predmetov, medtem ko predmete na blizu vidi dobro.

Kratkovidnost uspešno korigiramo z lečami, očali ali operacijo oči. V primeru očal se kratkovidnost korigira z razpršilno lečo. Razpršilna leča svetlobne žarke lomi pred mrežnico in jih nato projicira na mrežnico. Iz mrežnice živčni končiči preko električnih signalov sliko pošljejo do možganov in zaradi tega zaznamo predmete v okolici. V primeru korekcije s kontaktnimi lečami gre pravtako za razpršilne leče, le da so te namesto v očala vtkane v kontaktne leče. Razpršilne ali konkavne leče lomijo svetlobo od središča kontaktne leče do mrežnice. Očala in kontaktne leče motnjo kratkovidnosti korigirajo le kadar jih nosite. Če pa bi si želeli za vedno znebiti dioptrije, imate možnost laserske operacije oči.

Kaj pomeni kratkovidnost v fizikalnem smislu?

V primeru kratkovidnosti govorimo o negativni dioptriji.Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenosti zrcal in je enaka obratni vrednosti goriščne razdalje v metrih.

Negativna dioptrija fizikalno pomeni negativno goriščno razdaljo pri geometriji lomljenja žarkov v očesu – žarki svetlobe, ki vstopajo v oko se lomijo pred mrežnico. Kratkovidnost se običajno pojavi zaradi prevelike lomnosti optičnega sistema ali zaradi predolgega očesnega zrkla.


Dioptrija razpršilne leče lahko popravi to motnjo vida. Očala in kontaktne leče napako odpravljajo tako, da svetlobne žarke usmerijo na mrežnico. Laserska operacija oči pa dioptrijo v celoti odstrani.

Pošljite povpraševanje sedaj!

Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb za odpravo kratkovidnosti.

Do 3 kratne razlike med cenami za lasersko operacijo oči!
Pri Doktor 1A smo preverjali cene med ponudniki za lasersko odpravo očesne dioptrije in ugotovili, da je med najcenejšo operacijo (PRK) in najdražjo operacijo (Relex), kar 3 kratna razlika v ceni?
Zakaj so cene laserske odprave dioptrije tako različne?

– veliko očesnih klinik ne vlaga veliko v nakup nove opreme, ter ne investira v oglaševanje in si posledično verjetno zato lahko privoščijo nižje cene operacij

– nekatere metode operacije se med sabo razlikujejo že v potrošnemu materialu, ter v vrednosti opreme (laserja) s katerim doktor opravi lasersko operirajo oči. Novejši laserji so lahko dražji in zato posledično tudi operacija stane več, kar pa še ne pomeni boljše oz. kvalitnejše operacije.

O laserski operaciji

Laserska operacija oči je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna ( odpravi se kratkovidnost ) ali pa se ji poveča strmina (odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Kratkovidnost je pogosta napaka, ki jo ima veliko ljudi in jo ni težko korigirati. Nekateri se z motnjo srečajo že zelo zgodaj in se jim dioptrija skozi puberteto poslabšuje, nekaterim se celo ustavi. Pomembno je, da ko oseba ugotovi, da ne vidi dobro, obišče okulista, ki izmeril velikost dioptrije in predpiše očala ali leče.

Nekateri ljudje imajo poleg napake kratkovidnosti tudi astigmatizem. Astigmatizem pomeni nepravilno ukrivljenost očesne leče ali roženice. Parameter, ki opisuje stopnjo astigmatizma je cilinder. Kombinacija kratkovidnosti in astigmatizma se rešuje z očali in lečami, ki se jim doda cilinder. Pri očalih pomeni, da se poleg običajnih leč doda še cilinder. Kontaktne leče s cilindrom se imenujejo torične leče.

Zakaj laserska operacija oči za odpravo kratkovidnosti?
Operacija je neboleča, hitra, varna in opravilo jo je že ogromno ljudi, rezultati pa so zelo dobri. Operacija se je prvič izvedla v Združenih državah Amerike pred 25 leti, od takrat pa je tehnologija zelo napredovala, postopki so se avtomatizirali in posodobili, oprema je vedno bolj natančna in prilagojena željam in potrebam pacienta. Uspešnost operacije ocenjujejo na 99.8%. V primeru, da klinike ne zagotavljajo dovolj visoke uspešnosti, Doktor 1A z njimi ne sodeluje.
Različni pristopi laserske operacije oči

Da bi odpravili kratkovidnost so na voljo različni sodobni pristopi za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja), PRK (keratektomija) in Relex Smile tehnologija. Obstaja tudi možnost kirurškega vstavljanja umetne leče. Laserska operacija oči poleg LASIK in PRK pozna še druge različice, ki se v določeih detajlih razlikujejo od danih metod. Obstajajo različne metode in vsaka ima svoje prednosti ter slabosti. Vse opisane metode odpravljajo kratkovidnost.

Operacija je zelo kratka in sicer traja le nekaj minut. Okulist bo vašo glavo namestil pod laser in pod vaše veke namestil držalo za veke, ki vaše oči drži široko odprte. Pri posegu LASIK bo kirurg na prvem sloju roženice ustvaril tanko režo, jo odmaknil in z laserjem odstranil nekaj tkiva roženice, nato pa bo režo namestil na svoje mesto. Pri posegu PRK se reža ne ustvari, laser enostavno odstrani zunanji sloj roženice (epitelij), ki po operaciji ponovno zraste.

Po operaciji vas bo oko nekoliko peklo, podobno bo občutku, kot da vam je nekaj padlo v oko. Občutili boste rahlo nelagodje. Če se to zgodi, imate možnost vzeti zdravilo proti bolečinam. Nekaj časa bo vaš vid nekoliko zamegljen. Verjetno si boste instinktivno želeli drgniti oko, vendar ravno tega ne smete! Drgnjenje lahko premakne zavihek in povzroči komplikacije, zaradi česar bo potrebno dodatno zdravljenje. Lahko se zgodi, da boste občutljivi na svetlobo, bleščanje, ali bodo vaše beločnice videti rdeče ali krvave. Vsi ti znaki bi se morali popraviti v prvih nekaj dneh po operaciji. Priporočljivo je načrtovanje dopusta, dokler se stanje ne stabilizira. Po operaciji z veliko verjetnostjo, kratkovidnost ne bo več vaša težava.

Ali je laserska operacija oči varna?
Organizacija FDA je posega LASIK in PRK prepoznala kot varna in učinkovita. Pri laserski operaciji vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan in se tekom operacije lahko kadarkoli izklopi ter ponovno vklopi. Priporočamo vam, da obiščete stran doktor 1a, kjer boste našli dodatne informacije o operaciji in načinu, kako za vselej odpraviti kratkovidnost. Na voljo vam je 11 klinik v Sloveniji, v Ljubljani, Celju in Novem mestu ter na Hrvaškem, v Zagrebu. Prav tako imate možnost brezplačnega posveta pri zdravniku, ki vam bo pregledali oči in povedal ali ste primeren kandidat za operacijo. Če kontaktirate okulista preko Doktor 1a vam nudimo dodaten popust v vrednosti 50€.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih