fbpx

Lovrenška jezera

 LEPOTE POHORJA

Tudi v jeseni se radi kam podamo v naravo. Posebej v teh sončnih dneh, ko nam je še vreme vedno naklonjeno. Zakaj bi poležavali na sedežni, bolj zdravo se je podati v naravo, se naužit svežega čistega zraka, ter se spočit od napornega tedna v službi. Večkrat iščemo po internetu kakšne znamenitosti v naši prelepi Sloveniji. Večino lepot najdemo na Gorenjskem, ampak resnica ni takšna. Po celotni sloveniji se najdejo lepote, ki se jih splača obiskati. Tudi Pohorje je zelo zanimivo in lepo, tudi tukaj se splača sprehodit. Nekaj krasnega in res vredno obiska se pa nahaja blizu Rogle. Upam, da ste že slišali za Roglo, ampak blizu pa se nahajajo Lovrenška jezera, ki pa so res vredne obiska in ogleda. Tukaj boste res našli mir in čudovito naravo skrito na Pohorju.

Lovrenška jezera
Že beseda Lovrenška jezera nam pove, da so to jezera, ampak so bolj manjša jezerca. Vseh jezerc naj bi bilo nekje 22, ampak je odvisno od vremena in trajnosti vode. Lovrenška jezera se razprostirajo na 16 ha. Na eni strani se dviguje Planinka 1392 metrov nad morjem, na drugi strani pa Mulejev vrh 1533 metrov visok vrh. Jezerca so bolj ali manj kotanje, ki imajo nekaj kvadratnih metrov površine, globoka pa so nekje 1,2 metra. Vse okoli jezerc pa rase rušje, med jezerci in rušjem pa so speljane poti po lesenih tleh. Najnižje jezerce leži na višini 1517 metrih, najvišje jezerce pa na višini 1529 metrih. Pri najvišjem jezeru se nahaja tudi leseni razgledni stolp, kjer je res čudovit razgled na vsa Lovrenška jezera. Čudovita lovrenška jezera so za Pohorje turistična in naravna znamenitost.

Lovrenškim jezerom tudi rečejo Lovrenško barje in je največje in visoko barje v Sloveniji in tudi najpomembnejšo v južni Evropi. 22 jezerc, ki se tukaj nahaja je poglavita značilnost in zato je tudi prineslo tako ime Lovrenška jezera. Nastalo je kot mineralno močvirje na neprepustni geološki podlagi. S kopičenjem šote se je spremenilo v visoko barje. Zgodovina pravi da bi nastalo že po koncu zadnje ledene dobe, to pomeni da je že staro nekje 8000 let. Barje oziroma Lovrenška jezera so odvisne od padavinskih vod, saj nimajo nobenega površinskega pritoka.
Rastlinstvo za Lovrenška jezera je zelo zanimivo in raznoliko. Najbolj so značilni šotni mahovi, ki so graditelji tega življenskega okolja. Druga značilnost pa je,kot sem že omenila rušje, ki porašča večji del površine. Glede ekoloških poteb so šotni mahovi pomembni, da lahko v svojih steljkah zadržujejo veliko vode. To jim omogoča notranja zgradba. Tri vrste šotnih mahov na Lovrenških jezerih so uvrščeni na Rdeči seznam mahov v Sloveniji. Tukaj na Lovrenških jezerih najdemo tudi enajst ogroženih rastlin. To so rožmarinka, nožničavi munec, okroglolistna rosika, dlakava in gola mahovnica, kalužni in malocvetni šaš, enolistna plevka, beli lokvanj ter rušnati in alpski mavček. Najdemo še barjansko kopinščico, dvospolno mahunico, rjavi sleč in močvirsko grezuljo.

Poti na Lovrenška jezera so zelo lahka in kratke zato so res primerne za vse starosti. Tudi otroci majhni in veliki kar naj grejo z vami gledat to čudovito naravo. Najdaljša pot je iz Lovrenca na Pohorju, ta pot je dolga nekje 3 ure in 30 minut, ampak je zelo lepa in prijetna. Najkrajše poti nekje uro in pol pa so iz Rogle, koče na Pesku ter Ribniške koče. zato pravim, da so poti res primerne za otroke, saj ni nikjer vzpenjanja, prehodite slabih 100 metrov višinske razlike, ponekod še to ne. Večinoma hodite po travnikih ter gozdu.

Lovrenška jezera
Izhodišče; Hotel Planja oziroma Rogla, če se peljete po avtocesti greste za izvoz Slovenske konjice, nato pa greste za Zreče. V Zrečah sledite tablam za Roglo, nakar vas cesta pripelje na nadmorsko višino 1474 metrov, na veliko parkirišče. Prostor za svoj avtomobil boste sigurno nekje našli.

Opis poti; poiščemo hiško, kjer prodajajo pozimi vozovnice, ter sedežnico. Napotimo se pod sedežnico po travniku navzdol. Pot je lepo shojena in lepo vidna tako da ne moremo nikamor zaiti. Samo lepo sledite poti, poleti se tukaj tudi pasejo krave. Ko bomo prehodili travnik, bomo tudi prišli do prve table, ki nas usmeri za Lovrenška jezera. Pot nas nato pripelje v gozd, kjer sledite markacijam, ki so lepo označene. Kar lep čas se sprehajate po gozdu vse do razglednega stolpa pri Lovrenških jezerih. Najbolje da se najprej vzpnete na stolp in si pogledate celotni razgled na Lovrenška jezera. Nato pa se po leseni potki sprehodite okoli jezerc. Na določenih delih si lahko tudi spočijete in vsedete. Amapk ne stopajte iz lesenih poti ter da bi se sprehajali po svoje med rušjem. Zato so narejene poti, ki so prav prijetne za sprehod med jezerci. Nato pa se vrnete nazaj po isti poti, kjer ste prišli.
Ker pot ni zahtevna in ne hodite po visokogorju ter skalovju, lahko se obujete kar v adidaske. Nekaj za piti si kar dajte v nahrbtnik ter kak sendvič tudi ne bo odveč. Ter ne pozabite na fotoaparat ali telefon za lepe fotografije.

Odpeljite se na Pohorje, bolj natančno na Roglo ter se podajte na Lovrenška jezera. Res so čudovita znamenitost Pohorja ter prijeten sprehod po čudoviti naravi, daleč od mesta.