fbpx

MODROSTNI ZOBJE

MODROSTNI ZOBJE
Modrostni zobje imajo globje korenine, povzročajo močne bolečine
Modrostni zobje so kočniki, ki imajo pomembno vlogo pri žvečenju hrane. Ker se nahajajo zadaj, jih je pri čiščenju težje doseči z zobno krtačko, zato obstaja večja verjetnost, da se na njih razvije nezaželeni karies.
Modrostni zobje zrastejo med 18. in 25. letom. Takrat lahko povzročijo večje težave, če v čeljusti ni več dovolj prostora za vseh 32 zob. Lahko pa se zgodi, da začnejo modrostni zobje pritiskati na ostale zobe in jih premakniti, ali pa zrastejo znotraj dlesni in sploh ne pogledajo na prosto. Posledično lahko privede do povečane zobne gnilobe, bolečine v čeljusti, tvorbe cist ali celo do tumorja pod dlesnimi. Ko modrostni zobje izraščajo lahko povzročajo zelo neprijeten občutek in hudo bolečino. Tudi če modrostni zobje ne povzročajo večjih težav, zobozdravniki načeloma priporočajo odstranitev modrostnih zob.
Modrostni zobje ob izraščanju  
Bolečina je blago nelagodna, lahko pa pride do hude okužbe z močno bolečino. Velikokrat nastane žep, kjer se nabirajo bakterije in ostanki hrane. Ker je mesto težko dostopno za čiščenje in je pogosto slabo očiščeno, pride do vnetja. Če gre za vnet žep, ki je lahko zelo pogost pojav, ko modrostni zobje rastejo, bo moral zobozdravnik mesto izraščanja zoba očistiti in razkužiti, po potrebi pa tudi predpisati antibiotik. Zobozdravniki se načeloma izogibajo odstranjevanju zoba, če se ga lahko z zdravljenjem reši, vendar to pogosto ne velja za modrostni zob.
Modrostni zobje ob izraščanju

Je tudi pri vas potrebno puljenje modrostnega zoba? Ne veste, komu bi zaupali svoje zobe?

Doktor 1A vam olajša izbiro. Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov.

Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev, tudi če je potrebna apikotomija zoba.
Kdaj modrostni zobje bolijo?
Modrostni zobje najpogosteje bolijo ob izraščanju. Modrostni zobje se ne razvijajo in ne izrastejo istočasno z ostalini stalnimi zobmi. Preden začnejo modrostni zobje izraščati postanejo dlesni precej debelejše. Zaradi tega lahko izraščanje modrostnih zob skozi dlesen povzroči hujšo bolečino. Zelo pogosti simptomi, ko modrostni zobje izraščajo, so oteklina in bolečina lic, čeljusti in dlesni okoli sosednjih zob. Pogosto se lahko tudi oteženo žveči ali odpira usta. Bolečina in otekanje lahko traja od 7 do 14 dni. Lahko pa modrostni zobje izraščajo v nepravilni smeri in tako dražijo lica, jezik ter druge dele ust. Bolečina je pogosto povezana, ko so modrostni zobje zagozdeni. Navadno se zaplete, če ostanejo neizraščeni v čeljusti pod dlesnijo, v celoti ali delno. Ker so modrostni zobje zadnji stalni zobje v vrsti, v ustih pogosto ni dovolj prostora, da bi pravilno izrastli. V tem primeru se lahko modrostni zobje zataknejo pod dlesnijo in se naslonijo ter pritiskajo na sosednji zob pred njim. Tako zagozdeni modrostni zobje bodo s časom postali vzrok hudih bolečin, bodisi s povzročitvijo poškodbe sosednjega zoba, ali z okužbo in razvojem abscesa. Za tovrstno težavo je najboljša rešitev odstranitev modrostnega zoba preden začne povzročati težave. Pogosta je tudi infekcija oz. okužba tkiv ob modrostnem zobu. Velikokrat modrostni zobje izrastejo samo delno, največkrat pod kotom, pri čemer je del zobne površine pokrit z dlesnijo. Ostanki hrane, zobni plak in bakterije se lahko naberejo pod to dlesnijo in povzročijo vnetje in okužbo tkiva.
Kako si lajšati bolečine, ko modrostni zobje izraščajo?
  • Zobna krtačka: potrebno je večkrat dnevno nežno ščetkati mesto izraščanja, da se odstranijo vse bakterije in hrana.
  • Analgetiki: če so prisotne močne bolečine, se lahko vzame analgetik. Bolje je vzeti analgetik prej, preden se prizadeto mesto še bolj razboli.
  • Antibakterijski geli: z njimi se namaže mesto, ki je prizadeto in pusti delovati nekaj časa.
  • Slana voda: usta se izpira s toplo vodo, ki vsebuje žličko soli, da zagotovi začasno olajšanje.
  • Vodna prha: z vodno prho se lahko odstrani večje ostanke hrane. Prha je kot dodatek k ostali ustni higieni.
  • Hladni obkladki: hladne obkladke se položi na lice blizu obolelega predela. Zmanjša se oteklina in zobobol.
  • Zobozdravnik: ob močnih bolečinah, sploh pa ob gnojenju in oteklini je potrebno obiskati zobozdravnika, saj se lahko gnojno vnetje razširi in ogroža splošno zdravje.
Modrostni zobje ob izraščanju lahko povzročijo močno bolečino
Kdaj se modrostni zobje odstranijo?

Odstranitev modrostnega zoba je zahtevnejši poseg kot odstranitev ostalih zob, ki so bolj dostopni. Ker ima težko dostopnost in globoke korenine je potreben kirurški poseg pri zobnem oziroma oralnem kirurgu. Tudi celjenje je daljše in bolj boleče kot pri odstranitvi ostalih zob. Pri odstranitvi modrostnega zoba mora oralni kirurg odstraniti tkivo okoli zoba ali v primeru vraščenega zoba prerezati dlesen, da lahko pride do zoba. Nato se odstrani del kosti, če je modrostni zob delno ali v celoti prekrit s kostjo. Zobni kirurg loči modrostni zob od tkiv, ki ga obdajajo in ga pripravi na odstranitev. Nato zob izvleče in poskrbi za rano. Če je modrostni zob vraščen, je vedno potrebno šivanje.

Lahko nastane še eno boleče stanje po puljenju, znano kot suho vnetje rane. Nastane, če se izgubi krvni strdek iz zobnice in se izpostavi kost. Upoštevati je potrebno navodila zobnega kirurga, da se zmanjša tveganost za tovrstni zaplet. Odstranitev modrostnega zoba poteka v lokalni anesteziji, če pa je pacienta zelo strah, se lahko opravi odstranitev modrostnega zoba v popolni anesteziji. Po puljenju modrostnega zoba je potrebno upoštevati navodila, ki jih preda zobozdravnik. Gazo na rani je potrebno imeti vsaj eno uro in se je ne žveči oz. se je ne premika. Jesti je potrebno na drugi strani od rane, izogibati se vroče hrane in ne uporabljati slamic. Zelo priporočljiv je sladoled. Prvi dan se svetuje jesti tekočo in mehko hrano (mlečne izdelke, juhe).

Navodila po posegu

Ko se odstrani modrostni zob se načeloma pojavi oteklina. Oteklina se lahko zmanjša s hladilnimi obkladki, ki se jih položi na lice. Nikoli se ne polaga toplih obkladkov na lice in tudi led ne sme biti direktno na koži. Po puljenju modrostnega zoba se lahko ob rani občuti nekaj ostrih robov. To so kostne stene, ki so podpirale izpuljen zob. V naslednjih tednih se lahko občasno izločijo majhni koščki kosti.

Ko se modrostni zobje odstranijo je obvezno ohraniti usta čista, kar pomeni, da se priporoča večkrat dnevno spiranje ust s slano vodo. V rano se ne sme drezati in je ne spirati prvi dan po posegu, saj se tvori krvni strdek, ki ga ne smemo odstraniti. Rana se celi belo rumeno, kar je normalno. Če se pojavi gnojni izcedek, ali če se krvavitev ne ustavi oziroma temperatura ne popusti, je obvezen takojšnji obisk zobozdravnika.

Odstranitev modrostnega zoba je zahtevnejši poseg

Vam modrostni zobje povzročajo težave?

Dovolite, da vam svetujemo kako hitro in učinkovito do zobozdravnika ali oralnega kirurga!

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih