fbpx

NEVIDNI ZOBNI APARAT

Nevidni zobni aparat

nevidni zobni aparat_doktor 1a
Nevidni zobni aparat je aparat, po katerem se je v zadnjih letih pojavilo kar precej povpraševanja. Kaj nevidni zobni aparat sploh je? Zavedati se moramo dejstva, da popolnoma nevidni zobni aparat ne obstaja, obstajajo pa manj vidne različice. Ker imajo bolj estetski videz, so postali izredno popularni tako pri najstnikih kot tudi pri odraslih. Vsekakor pa bo o izbiri primernega zobnega aparata odločal tudi ortodont.

Prav nič čudnega ni, da so proizvajalci zobnih aparatov zaradi vedno večjih estetskih zahtev pričeli iskati načine, kako zobne aparate narediti čim manj vidne. Trend se zato razvija v smeri čim manj opaznih (nevidni zobni aparat) ter tem bolj udobnih zobnih aparatov (to vpliva na nevidni zobni aparat cena).

Nevidni zobni aparat obstaja v več različicah, ki se med seboj razlikujejo po videzu, vgradnji in seveda tudi po ceni. Najpogosteje ljudje še vedno uporabljajo običajen nevidni zobni aparat iz posebne prozorne plastične mase. Potem so tu še lingvalni aparati, ki so prilepljeni na notranjo stran zobnega loka.  Danes obstaja ogromno znamk nevidnih zobnih aparatov.

nevidni zobni aparat - doktor 1a

Bi si radi uredili zobe? Tudi vas moti oblika, postavitev ali estetika zob? 
Možna rešitev je nevidni zobni aparat! 

Dovolite, da vam svetujemo, saj pri Doktor 1A sodelujemo s 11 preverjenimi zobozdravniki in ortodonti. Pošljite nam povpraševanje in neobvezujoče vam bomo poslali tabelo ponudnikov ter omogočili brezplačni pregled.

Zakaj bi se odločili za nevidni zobni aparat?

Zagotovo je vsak delno nezadovoljen s svojimi zobmi (oblika, postavitev, estetika, …), nevidni zobni aparat je ustvarjen za to, da te napake/anomalije odstrani in postavi zobe v takšno obliko, kot si pacient želi. Nevidni zobni aparat lahko odpravi diasteme (razmik med zobmi), lahko odstrani tesno stanje zob, globoki griz; kjer so zgornji zobje preveč nad spodnjimi, križni križ; kjer eden ali več zgornjih zob grizejo na notranjo stran spodnjih zob. Nevidni zobni aparat je primeren za vse starosti. Včasih so jih nosili samo otroci oziroma mlajši odrasli, dandanes pa je tehnologija napredovala tudi v zobozdravstvu in obstajajo estetsko dovršeni zobni aparati – nevidni zobni aparat. Zanj se odločajo tudi starejši, saj nevidni zobni aparat poskrbi, da vizualno niti funkcionalno ni moteč. Pojavi se pa drugi izziv – nevidni zobni aparat cena. Le-ta je odvisna od vrste aparata, ki si ga pacient izbere oziroma se za njegov primer priporoča.
nevidni zobni aparat cena

Nevidni zobni aparat – snemni zobni aparat

V zadnjih letih je ogromno povpraševanja za snemni zobni aparat – nevidni zobni aparat. Gre za uporabo prozornih termoplastičnih folij oziroma opornic (folij). Pacientu se najprej vzame odtis njegovih zob. Na podlagi tega odtisa in rentgenskih posnetkov se izdela posebno zaporedje individualnih folij (običajno jih je med 20 in 30). Pacient jih menja na približno 14 dni. Dobra stran teh folij je ta, da so snemljive in da ni težav z vzdrževanjem higiene in s prehranjevanjem. Potrebno pa je paziti, da so folije vendarle večino časa v ustih, od 20 do 22 ur na dan.

Nevidni zobni aparat je v zadnjih letih postal še ena zelo priljubljena metoda za ureditev naše zunanjosti, saj živimo v takšnih časih, kjer je zunanji izgled ključnega pomena na vseh področjih. Vendar je treba pretehtati pozitivne in negativne lastnosti pri posameznih primerih, da bi se pravilno odločili (nevidni zobni aparat, nevidni zobni aparat cena) pa vam bo pomagal izkušeni ortodont.

Lingvalni zobni aparat - fiksni

Ker obstaja ogromno različnih sistemov fiksnih zobnih aparatov, se lahko reši tudi problem z »vidnostjo«. Nosilci in žica se lahko namesti tudi na notranjo stran zobnega loka in tako je naprava popolnoma nevidna. Lingvalni zobni aparat je prav tako nevidni zobni aparat, nameščen je na notranjo stran zobnega loka. Je zobni aparat, ki je praktično res skoraj neviden, a ima tudi svoje pomanjkljivosti. Ker se lingvalni zobni aparat nahaja v območju gibanja jezika, je lahko zelo moteč, poleg tega se tudi težje čisti.


Lingvalni zobni aparat zna iritirati jezik, oteži prehranjevanje, povzroča težave pri govoru, ipd. Težja je tudi njegova namestitev. Ponudba takšnih aparatov je majhna, cena zdravljenja pa precej višja od cene zdravljenja z običajnim kovinskim aparatom.

nevidni zobni aparat

Nevidni zobni aparat cena - je nevidni zobni aparat dražji?

Nevidni zobni aparat cena je v primerjavi s klasičnim fiksnim aparatom tudi nekoliko dražji. Če pa se že odločimo za terapijo ni razloga, da folij ne bi nosili, saj so prozorne, prijetne za nošenje in hitro delujejo. Nevidni zobni aparat ne vpliva na govor, higiena pa je precej enostavnejša kot pri fiksnem zobnem aparatu. Ortodontska terapija z nevidnim zobnim aparatom je individualna, saj se za vsakega pacienta posebej naredijo folije.

Katere nepravilnosti odpravi nevidni zobni aparat?

  • tesno stanje zob (premalo prostora med zobmi);
  • diasteme (razmik med zobmi);
  • globoki griz (zgornji zobje preveč prekrivajo spodnje zobe);
  • križni griz enega ali več zob (ko en zgornji zob ali več zgornjih zob grizejo na notranjo stran spodnjih zob);
  • prognatija (spodnji zobje prekrivajo zgornje zobe).

Kdo je primeren kandidat za nevidni zobni aparat?

Takšni zobni aparat je primeren tako za otroke kot za odrasle. Nevidni zobni aparat pa ni prava rešitev za vse nepravilnosti. Za tiste, ki imajo večje nepravilnosti so še vedno najboljša rešitev fiksni aparati. Torej, največja prednost nevidnega zobnega aparata je hkrati njegova največja slabost – snemljivost. To žal ni za vsakogar, saj zahteva veliko odgovornosti in discipline. Če pa tega ni, se tudi zobje ne bodo premikali.

Pri pregledu pri specialistu ortodontu se naredi precizen odtis zob, ki se pošlje v centralo, kjer izdelajo folije. Čez približno 10 dni pa pacient že lahko obišče ortodonta, da skupno pogledata digitalni pregled plana terapije. Tako pacient vidi kakšen položaj bodo imeli njegovi zobje po končani terapiji. Toda to ni računalniško zdravljenje ali računalniško vodena ortodontija, temveč je ortodont tisti, ki določa kam se bodo zobje premaknili, enako kot je v postopku s fiksnim zobnim aparatom.

Opornice oziroma z drugimi besedami folije so udobne in prozorne, izdelane iz medicinske plastike. Pacient folije dobi vnaprej in jih menja približno na vsakih 14 dni. Vsaka naslednja folija je oblikovana malo drugače kot predhodna, zato je tudi pritisk na zobeh večji. Na ta način se zobje korak po korak premikajo. Folije je potrebno nositi ves čas, snamemo jih le, ko jemo. Po končani terapiji pa je zelo pomembno, da se nosi retainer (nočna zaščita), s katerim preprečimo zobem, da bi se vrnili v začetno stanje. Žal se zobje zaradi sile, ki se ustvarja med žvečenjem, mišic ustne votline in ostalih dejavnikov kot je genetika, ves čas rahlo premikajo in ne ostanejo fiksirani.

Slika 3: Nevidni zobni aparat

Hitro in učinkovito do kvalitetnega nevidnega zobnega aparata!

Ne odlašajte in svojo povpraševanje pri Doktor1A oddajte še danes!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Oddajte svoje povpraševanje še danes!

nevidni zobni aparat_1