fbpx

NEVIDNI ZOBNI APARAT

Nevidni zobni aparat

Ortodont za otroke, ortodont samoplačniško, ortodont cenik
Nevidni zobni aparat je aparat, po katerem se je v zadnjih letih pojavilo kar precej povpraševanja. Kaj nevidni zobni aparat sploh je? Zavedati se moramo dejstva, da popolnoma nevidni zobni aparat ne obstaja, obstajajo pa manj vidne različice. Ker imajo bolj estetski videz, so postali izredno popularni tako pri najstnikih kot tudi pri odraslih. Vsekakor pa bo o izbiri primernega zobnega aparata odločal tudi ortodont.

Prav nič čudnega ni, da so proizvajalci zobnih aparatov zaradi vedno večjih estetskih zahtev pričeli iskati načine, kako zobne aparate narediti čim manj vidne. Trend se zato razvija v smeri čim manj opaznih (nevidni zobni aparat) ter tem bolj udobnih zobnih aparatov (to vpliva na nevidni zobni aparat cena). Nevidni zobni aparat obstaja v več različicah, ki se med seboj razlikujejo po videzu, vgradnji in seveda tudi po ceni. Najpogosteje ljudje še vedno uporabljajo običajen nevidni zobni aparat, ki pa ima bele ali brezbarvne zvezdice. Potem so tu še lingvalni aparati, ki so prilepljeni na notranjo stran zobnega loka. Poznamo še brezbarvne snemne zobne aparate iz posebne prozorne plastične mase. Le-ti so znani pod imenom Invisalign, ki so ga dobili po svojem znanem proizvajalcu. Danes obstaja ogromno znamk tovrstnih zobnih aparatov.

Slika 1: Nevidni zobni aparat

Bi si radi uredili zobe? Tudi vas moti oblika, postavitev ali estetika zob? 
Možna rešitev je nevidni zobni aparat! 

Dovolite, da vam svetujemo, saj pri Doktor 1A sodelujemo s 17 preverjenimi zobozdravniki in ortodonti. Pošljite nam povpraševanje in neobvezujoče vam bomo poslali tabelo ponudnikov ter omogočili brezplačni pregled.

Zakaj bi se odločili za nevidni zobni aparat?
Zagotovo je vsak delno nezadovoljen s svojimi zobmi (oblika, postavitev, estetika, …), nevidni zobni aparat je ustvarjen za to, da te napake/anomalije odstrani in postavi zobe v takšno obliko, kot si pacient želi. Nevidni zobni aparat lahko odpravi diasteme (razmik med zobmi), lahko odstrani tesno stanje zob, globoki griz; kjer so zgornji zobje preveč nad spodnjimi, križni križ; kjer eden ali več zgornjih zob grizejo na notranjo stran spodnjih zob. Nevidni zobni aparat je primeren za vse starosti. Včasih so jih nosili samo otroci oziroma mlajši odrasli, dandanes pa je tehnologija napredovala tudi v zobozdravstvu in obstajajo estetsko dovršeni zobni aparati – nevidni zobni aparat. Zanj se odločajo tudi starejši, saj nevidni zobni aparat poskrbi, da vizualno niti funkcionalno ni moteč. Pojavi se pa drugi izziv – nevidni zobni aparat cena. Le-ta je odvisna od vrste aparata, ki si ga pacient izbere oziroma se za njegov primer priporoča.
Ortodont za otroke, ortodont samoplačniško, ortodont cenik
Nevidni zobni aparat ima tudi ostale dele oziroma druge elemente:

⦁ Separacijska elastika (pomagajo narediti prostor med zobmi v začetni fazi terapije);
⦁ Gumica (zapira vrzeli med zobmi);
⦁ Vzmet (uravnava ugriz pri fiksnem aparatu);
⦁ Kovinski obročki (delujejo kot sidro za za fiksni aparat);
⦁ Žični lok (premika zobe v želeni lok);
⦁ Nosilci (na njih se pritrdi žični lok).

Nevidni zobni aparat z belimi ali prozornimi zvezdicami (estetski zobni aparat)

Tu gre za enako vrsto zobnih aparatov, kot so najpogosteje uporabljeni kovinski aparati. Nevidni zobni aparat se odllikuje po tem, da so brezbarvne oziroma bele zvezdice manj opazne. Ravno zaradi tega je takšen nevidni zobni aparat zelo popularen. Potrebno je napisati, da so bele ali prozorne zvezdice nekoliko dražje od običajnih kovinskih, a to ne spremeni dejstva, da se vedno več pacientov odloča prav za njih.


Fiksni zobni aparati predstavljajo dandanes glavno terapijsko sredstvo v ortodontiji. Sestavljajo jih nosilci in žica, ki jih povezuje. Nosilci/zvezdice, ki se pričvrstijo na zobe imajo na svoji površini režo, ki je predvidena za namestitev žice. Ko se žica vstavi v reže nosilcev proizvaja ortodonstko silo s svojimi elastičnimi značilnostmi in tako povzroča pomik zob. Kakšna je ta sila je odvisno od značilnosti žice (material, velikost, oblika), usmerjenost sile pa je določena z obliko in konstrukcijo nosilcev.

Slika 2: Nevidni zobni aparat
Nevidni zobni aparat ima različne vrste zvezdic/nosilcev. Delijo jih na:

⦁ na keramične nosilce, ki se ne zabarvajo, vendar pa se lahko pri odstranjevanju poškoduje zobna sklenina;

⦁ ter na kompozitne oziroma plastične nosilce, ki se zabarvajo, vendar se jih lažje odstrani.

Najstarejši nosilci so iz kovine, dandanes pa se uporablja keramični, kompozitni »beli« nosilci, safirni nosilci ali kombinirano kovinsko-keramični nosilc. Le tako ustvarijo nevidni zobni aparat, ki je prilagojen barvi zob in pacientom z visokimi estetskimi zahtevami.

Najstarejši nosilci so iz kovine, dandanes pa se uporablja keramični, kompozitni »beli« nosilci, safirni nosilci ali kombinirano kovinsko-keramični nosilc. Le tako ustvarijo nevidni zobni aparat, ki je prilagojen barvi zob in pacientom z visokimi estetskimi zahtevami.
Običajno se nevidni zobni aparat namesti na zunanjo ploskev zob, vendar je to pri številnih pacientih kljub belim zvezdicam estetski problem. Za pacienta je pomembno, da se strinja z izbrano terapijo in z izbiro zobnega aparata (nevidni zobni aparat, fiksni zobni aparat, lingvalni zobni aparat, estetski zobni aparat). Tovrstne terapije trajajo leto, do dveh let, odvisno od anomalij. Večina si želi, da je zobni aparat čim manj viden in, da se zdravljenje čim prej konča.

Nevidni zobni aparat – lingvalni zobni aparat

Ker obstaja ogromno različnih sistemov fiksnih zobnih aparatov, se lahko reši tudi problem z »vidnostjo«. Nosilci in žica se lahko namesti tudi na notranjo stran zobnega loka in tako je naprava popolnoma nevidna. Lingvalni zobni aparat je prav tako nevidni zobni aparat, nameščen je na notranjo stran zobnega loka. Je zobni aparat, ki je praktično res skoraj neviden, a ima tudi svoje pomanjkljivosti. Ker se lingvalni zobni aparat nahaja v območju gibanja jezika, je lahko zelo moteč, poleg tega se tudi težje čisti.


Lingvalni zobni aparat zna iritirati jezik, oteži prehranjevanje, povzroča težave pri govoru, ipd. Težja je tudi njegova namestitev. Ponudba takšnih aparatov je majhna, cena zdravljenja pa precej višja od cene zdravljenja z običajnim kovinskim aparatom.

Nevidni zobni aparat – invisalign, snemni zobni aparat

Lingvalni zobni aparat ni edina možnost, da bi si priskrbeli nevidnost zobnega aparata. V zadnjih letih je ogromno povpraševanja za invisalign – nevidni zobni aparat. Gre za uporabo prozornih termoplastičnih folij oziroma opornic (alignerjev). Pacientu se najprej vzame odtis njegovih zob. Na podlagi tega odtisa in rentgenskih posnetkov se izdela posebno zaporedje individualnih opornic (običajmo jih je med 20 in 30). Pacient jih menjuje na približno 14 dni. Dobra stran teh opornic je ta, da so snemljive in da ni težav z vzdrževanjem higiene in s prehranjevanjem. Potrebno pa je paziti, da so alignerji vendarle večino časa v ustih, vsaj približno 23 ur na dan.

Nevidni zobni aparat je v zadnjih letih postal še ena zelo priljubljena metoda za ureditev naše zunanjosti, saj živimo v takšnih časih, kjer je zunanji izgled ključnega pomena na vseh področjih. Vendar je treba pretehtati pozitivne in negativne lastnosti pri posameznih primerih, da bi se pravilno odločili (nevidni zobni aparat, nevidni zobni aparat cena) pa vam bo pomagal izkušeni ortodont.


Lingvalni zobni aparat zna iritirati jezik, oteži prehranjevanje, povzroča težave pri govoru, ipd. Težja je tudi njegova namestitev. Ponudba takšnih aparatov je majhna, cena zdravljenja pa precej višja od cene zdravljenja z običajnim kovinskim aparatom.

Slika 3: Nevidni zobni aparat

Hitro in učinkovito do kvalitetnega nevidnega zobnega aparata!

Ne odlašajte in svojo povpraševanje pri Doktor1A oddajte še danes!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Oddajte svoje povpraševanje še danes!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih