fbpx

Očesna kirurgija

Očesna kirurgija

TORIČNE
Refraktivna kirurgija je izraz, ki ga uporabljamo za opisovanje postopkov s katerimi se odpravljajo običajne motenje vida (kratkovidnost, astigmatizem in presbiopija), ki zmanjšujejo odvisnost od predpisanih očal in/ali kontaktnih leč.
Trenutno je v refraktivni kirurgiji najbolj popularen laserski postopek LASIK (LAY-sik). Obstajajo pa tudi druge vrste refraktivne kirurgije—vključno z drugimi laserskimi postopki in postopki intraokularne leče (IOL)—ki so glede na vaše potrebe za vas lahko boljša izbira. Ta članek vam bo pomagal spoznati več kirurških možnosti, če pa vas zanima izbirna kirurgija korekcije vida, se boste o tem lažje pogovorili z vašim okulistom.
Osnove korekcijske očesne kirurgije

Preden so v petdesetih letih kontaktne leče postale popularne, so bila v zadnjih sedmih stoletjih očala edini praktični način za odpravljanje refraktivnih motenj vida.

Sedaj so na področju korekcijske očesne kirurgije na voljo različni sodobni pristopi za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja) in PRK (keratektomija) – do kirurškega vstavljanja umetnih leč.

Pri LASIK, PRK in podobnih postopkih energija laserja preoblikuje krivino roženice in tako spremeni način vstopa svetlobnih žarkov v oko. Umetne leče, ki so kirurško vstavljene v oko prav tako spremenijo svetlobne žarke in tako izostrijo vid.

Evolucija korekcijske očesne kirurgije

V zadnjih petindvajsetih letih so se kirurške tehnike, orodja in postopki korekcije vida hitro razvile.

Radialna keratotomija (RK), ki se je v Združenih državah Amerike uporabljala zlasti v osemdesetih letih, je vključevala t.i. vrezovanje za glajenje očesne površine s čimer je prišlo do korekcije kratkovidnosti.

Vendar pa so rezultati, še posebej dolgoročno, nekaterim posameznikom povzročali težave. Znatno bleščanje, regresija, nihanje vida in drugi stranski učinki, kot so težave z nočnim vidom, so bili pri pacientih z višjo dioptrijo na katerih je bila opravljena radialna keratotomija nekaj običajnega, medtem ko so bili pri pacientih z nižjo dioptrijo takšni stranski učinki manj pogosti.

RK je kot začetna korekcija vida iz teh razlogov in zaradi napredka postopkov laserske korekcije sedaj tako rekoč zastarela.

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je bil prvi uspešni postopek laserske korekcije vida, ki se je uporabljal za odstranjevanje (ablacija) tkiva neposredno iz očesne površine, da se je tako spremenila ukrivljenost roženice. PRK, ki je prav tako poznana kot površinska ablacija, je bila izven Združenih držav Amerike izvedena v osemdesetih letih in je leta 1995 prejela odobritev Urada za živila in zdravila (FDA). Poseg PRK se še vedno pogosto uporablja, vendar pa je poseg LASIK (glej spodaj) danes daleč najbolj popularen laserski postopek.

Vendar pa se je v zadnjih letih poseg PRK ponovno vrnil zaradi študij, ki kažejo da PRK in LASIK dajeta podobne rezultate. Prav tako pa do regeneracije živcev na očesni površini pri posegu PRK pride hitreje kot pri posegu LASIK zaradi postopka, ki bi lahko vplival na zmanjšanje težav zaradi suhih oči in drugih zapletov, ki se lahko pojavijo dokler proces zdravljenja ni zaključen.

Ker je poseg PRK površinski postopek, pri njem prav tako ni tveganja za kirurške zaplete pri režnju. Pri posegu PRK ne nastane tanek in prepognjen reženj, kot se to dogaja pri posegu LASIK. V primerih, ko je pri osebi roženica preveč tanka, da bi lahko opravili kirurški poseg LASIK je videti, da je postopek PRK varnejši.

Zaradi najnovejših tehnoloških napredkov imajo kirurgi na voljo boljše metode za ustvarjanje tanjših režnjev na predvidljivi način, kar pomeni, da bodo sedaj osebe s tanko roženico mogoče lahko kandidati za LASIK postopek.

Če imate tanko roženico in visoko stopnjo kratkovidnosti, ki zahteva dodatno ablacijo za preoblikovanje oči pa bi morda vseeno lahko razmislili o drugačnem tipu postopka za izboljšanje vida.

S pomočjo tehnologije čelnega vala (Wavefront), ki se uporablja za meritve napak vida pri običajnem postopku LASIK dobivamo zelo natančne rezultate. (Zgornja slika: Abbott Medical Optics WaveScan. Spodnja slika: Alcon LADARVision CustomCornea.)


Prednost postopka LASIK v primerjavi s PRK

Glavna prednost postopka LASIK v primerjavi s PRK je v tem, da je takoj po opravljenem postopku nelagodja malo ali nič, vidna ostrina pa se izboljša v roku nekaj ur in ne šele po nekaj dnevih. Glede na to, kako je režen ustvarjen, obstajajo različne oblike postopka LASIK:

  • LASEK (Laserski subepitelni keratomileusis) vključuje ustvarjanje zelo tankega prepognjenega režnja na tanki zunanji plasti (epitelij) očesa, pri čemer jo z alkoholom potisnemo stran od očesne površine, da tako lahko pride do laserskega preoblikovanja oči.
  • Epi-LASIK je kot LASEK, le da se pri tem postopku uporablja posebno rezilno orodje s katerim se reženj dvigne.
  • Brez rezila ali celotni laserski postopek LASIK: namesto mehanskega rezalnega orodja se pri tem postopku za ustvarjanje reže uporablja dodatni laser. Zaradi laserja, ki se uporablja za ta namen in ki ga je originalno izdelalo ter tržilo podjetje IntraLase Corp., se je celotni laserski LASIK včasih imenoval IntraLASIK. Leta 2007 je podjetje Advanced Medical Optics (sedaj Abbott Medical Optics) obdržalo tehnologijo IntraLase in jo vključilo v platformo podjetja CustomVue excimer laser (iLASIK). Sedaj so na voljo druge znamke LASIK brez rezila, vključno z Ziemer Femto LDV, ki se ga trži kot zLASIK.
  • Wavefront LASIK ali PRK (prav tako poznan kot postopek, ki ga vodi/mu pomaga čelni val (wavefront), ali običajni LASIK/PRK) vključuje zelo moderno analizo, ki je poznana kot wavefront in se uporablja za natančno merjenje načina potovanja svetlobe skozi oko. Excimer laserji z vgrajeno wavefront analizo lahko zaznajo in se avtomatsko prilagodijo subtilnim napakam vida medtem, ko se energija laserja uporablja za preoblikovanje roženice. Študije kažejo, da LASIK, ki ga vodi čelni val (Wavefront) pomaga ohranjati kontrastno občutljivost in zmanjšuje tveganje za nočno bleščanje po kirurškem posegu LASIK, kar je pojasnjeno v naših vprašanjih in odgovorih o običajnem postopku LASIK.
Konduktivna keratoplastika (NearVision CK by Refractec) uporablja majhno sondo in nizko temperaturne radijske pasove s katerimi se na obrobje jasne sprednje plasti očesa namesti “madeže”. Ta relativno ne-invazivna metoda poveča roženico in tako osebam, ki so daljnovidne omogoča korekcijo vida na blizu. CK se lahko uporablja tudi za korekcijo starostne slabovidnosti ali za izboljšanje vida na blizu osebam, na katerih je bil opravljen poseg LASIK ali operacijo katarakte. CK je prvo odobritev Urada za živila in zdravila (FDA) prejel leta 2002.
Implantantne leče so druga možnost pri operaciji korekcije vida.
Verisyse implantantne leče( IOL) podjetja Abbott Medical Optics.
Visian ICL implantantne leče Collamer podjetja Staar Surgical.
Implantantne leče (Visian ICL in Verisyse) so podobne kot kontaktne leče in so v letu 2004 prejele prvo odobritev FDA. Leče, ki so kirurško vsajene, so v osnovi primerne za visoko stopnjo kratkovidnosti. Če se uporabijo implantantne leče, vaša naravna leča očesa ostane na mestu. Obe vrsti leč imata dolgo zgodovino uporabe, v Evropi že več kot petnajst let. Refraktivna menjava leč je še eden od notranjih očesnih postopkov, pri katerem se laserja ne uporablja. Refrakrivna menjava leč je zelo podobna operaciji katarakte. Vendar pa namesto odstranitve naravne leče očesa, ki je zaradi tvorjenja katarakte postala motna, RLE vključuje odstranjevanje jasne naravne leče, ki se jo zamenja z umetno lečo drugačne oblike in tako se običajno zmanjša ali odstrani visoko stopnjo daljnovidnosti. RLE je možnost za korekcijo drugih težav z vidom, kot je na primer kratkovidnost. Vendar pa v primerjavi z drugimi vrstami postopkov korekcije vida, pri RLE obstaja višja stopnja tveganja zaradi zapletov. Iz tega razloga se RLE običajno uporablja samo v primeru, ko je potrebna močna korekcija vida. Operacija katarakte je prav tako možen postopek za korekcijo vida. Novi implantanti leč, ki so bili razviti za operacijo katarakte, lahko poleg korekcije kratkovidnosti in daljnovidnosti delno povrnejo vid na blizu. Trenutno veliko kirurgov, ki izvajajo operacije katarakte, uporablja leče, ki se imenujejo multifokalne intraokularne leče ali prilagodljive IOL , rezultati pa so obetavni. Osnovne stroške operacije katarakte krijeta Medicare in zdravstveno zavarovanje, lahko pa se odločite, da boste dodatne stroške za te sodobne leče, ki vam lahko vid povrnejo v celoti, pokrili samoplačniško. Zaradi tega se sedaj lahko operacija katarakte upošteva kot refraktivni kirurški postopek, vendar samo če želite za celotno korekcijo vida doplačati.
Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 9 očesnih centrov.