fbpx

ORALNA KIRURGIJA, ORALNI KIRURG

ORALNA KIRURGIJA, ORALNI KIRURG
Redno odstranjevanje zobnega kamna prepreči vnetje dlesni
Oralna kirurgija je sestavljena iz več kirurških posegov z namenom, da se uredijo anatomske in biološke situacije. Oralna kirurgija oziroma drugače imenovana – zobna kirurgija zajema komplicirane ekstrakcije (puljenje) zob, komplicirane ekstrakcije neizraslih modrostnih zob, odstranitev korenine ter puljenje zlomljenih korenin zob.
Ob besedi kirurgija vsak najprej pomisli na bolnišnice, splošno anestezijo, operacijsko mizo, dolgotrajne priprave in veliko ekipo ljudi. Zobna kirurgija oziroma oralna kirurgija pa je precej bolj enostavna. Potrebuje se oralni kirurg, ki opravi svoje delo profesionalno pod lokalno anestezijo. Oralna kirurgija zajema tudi kirurgijo dlesni, rekonstrukcijo ustne votline, s katero oralni kirurg odpravi vse nastale nepravilnosti. Poleg že omenjenih posegov, oralna kirurgija pomembno vlogo odigra tudi pri ortodontskih terapijah in v implantologiji. Oralna kirurgija, ustna oziroma zobna kirurgija zajema popolnoma vse posege v ustni votlini. Oralni kirurg opravlja nekoliko bolj zapletene posege, ki jih v splošnem zobozdravstvu ne opravljajo.
Kdaj pride na vrsto oralna kirurgija?  
Kirurški posegi v ustni votlini ali v čeljusti so rešitev za številne težave. Močna bolečina, oteklina, vnetje in nepravilnosti so samo nekatere od situacij, ki jih rešuje oralni kirurg. Vendar do te ugotovitve se lahko pride šele, ko se obišče osebnega zobozdravnika, ki na podlagi zobozdravniškega pregleda predlaga potrebne napotke. Oralna kirurgija (zobna kirurgija) je veja dentalne medicine, ki predstavlja rešitve v primerih, ko je potrebno manjkajoči zob nadomestiti z zobnim vsadkom, vendar nimate dovolj čeljustne kosti in jo je potrebno dograditi. Torej, kadar pacient ni primeren kandidat za implantologijo mora oralni kirurg izvesti točno določen kirurški poseg (sinus lift, dograditev umetne kosti, PRF protokol), da bi pacient to lahko postal. Oralna kirurgija je ključnega pomena, saj če se težave ne rešujejo pravočasno, lahko pride do uničenja zob ali celo izgube zob. Oralni kirurg odpravlja vse težave, ki pacientom otežujejo vsakodnevne funkcije in povzročajo nepotrebne bolečine.
Oralna kirurgija se opravlja pod anastezijo

Potrebujete oralnega kirurga? Oralna kirurgija vam je na voljo tudi preko Doktor 1A. 
Zaupajte svoje težave najboljšim strokovnjakom.

Doktor 1A vam olajša izbiro. Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov.

Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev za oralno kirurgijo.

Katere posege opravlja oralna kirurgija?

Apikotomija

Gre za kirurški poseg, pri katerem oralni kirurg odstranuje vrh korenine zoba z vnetim tkivom okoli ciste. Ta poseg se opravi v primeru, ko gre za kronično vnetje, ki se ga s klasičnim zdravljenjem koreninskega kanala ne da pozdraviti. Apikotomija se izvaja pod lokalno anestezijo, potek zdravljenja je praktično neboleč. Pri posegu se zareže v zobno meso (dlesen) in se ga dvigne, da se pride do korenine zoba, kjer se granulom nahaja. Po odstranitvi vrha korenine se kanal napolni z biokompatibilnim materialom. Med tem postopkom pa se lahko hkrati izvede tudi endodontski poseg – čiščenje in širjenje kanala ter njegova polnitev z zdravilom. Oralni kirurg poseg zaključi s šivanjem dlesni. Apikotomija spada med manjši kirurški poseg, ki omogoči pacientu, da se zob ohrani in ni potrebno nadaljnje puljenje.

Alveotomija

Je rutinski kirurški poseg, ki se izvaja pri puljenju modrostnih zob, ko le-ti nimajo dovolj prostora ali pa je njihova lega napačna in ne morejo popolnoma izrasti. To pacientu povzroča bolečine, saj pogosto rastejo poševno, razdirajo kost, uničujejo zobe okoli in povzročajo vnetja. Ravno zaradi teh problemov se modrostne zobe odstrani. Pod ta poseg štejemo tudi odstranitev okolne kosti. Poseg oralni kirurg prav tako izvede pod lokalno anestezijo. Kljub temu pa lahko po posegu pride do rahlega otekanja, vendar se to odravi s hladnimi obkladki. Oralni kirurg pa vam bo prav tako svetoval, da za nekaj dni spremenite način prehrane in sicer z mehkejšo hrano.

Cistektomija

Oralna kirurgija (zobna kirurgija) izvaja tudi cistektomijo, ki se ukvarja z večjimi vnetji in preprečuje izgubo zob. Cisto oralni kirurg odstrani, ker bi se sicer večala in tako vplivala na izgubo čeljustne kosti. Ta vnetja so zelo dobro vidna že na panoramski sliki (ortopan slika), ko pride pacient na pregled k zobozdravniku zaradi hude bolečine in otekline.

Kortikotomija

Je kirurški poseg, ki ga oralni kirurg izvede, ko zobje niso izrasli in jih ni moč videti v zobnem nizu. S tem postopkom oralni kirurg odstrani povrhnje meso nad zobom, da bi olajšal izrast zoba. Tovrstni poseg se pogosto izvede v kombinaciji z ortodontsko terapijo.

Dviganje sinusa (sinus lift)

Vstavitev implantata je možna le takrat, ko je v čeljusti zadosten volumen kosti, ki bo držal implantat – zobni vsadek. Če pa je pacient že dlje časa brez zoba pride do izgube kosti. S postopkom sinus lifta oralni kirurg nadgradi ali doda kost v sinusno votlino na zgornjo čeljust. Oralna kirurgija (zobna kirurgija) pri dvigu sinusnega dna uporablja umetne materiale iz katerih nastane nova kost, vendar obstajajo tudi možnosti vgradnje lastne kosti. Sinus lift oziroma z drugimi besedami dvig sinusnega dna lahko poteka vzporedno z vgradnjo implantata, če obstaja vsaj minimalna gostota kosti. Če pa kosti ni, je potrebno počakati od 6 do 8 mesecev, da bo volumen zrasel. Kot ostali kirurški posegi, tudi sinus lift ni izjema in poteka pod lokalno anestezijo. Po 2-3 dneh pa se pacient že lahko vrne k svojim rednim aktivnostim – odvisno od napotkov, ki jih da oralni kirurg.

Regeneracija kosti

Kot že rečeno, izguba zoba privede do izgube čeljustne kosti. Po pregledu se oralni kirurg dogovori s pacientom katera metoda presaditve oziroma nadgradnje bi bila zanj najboljša. To se odloča glede na količino in mesta vgradnje implantata. Proces zaraščanja kosti pa traja od 4 do 9 mesecev.

Kako vemo, da imamo težave z modrostnimi zobmi?
  • Draženje zobnega mesa ali jezika, ker modrostni zob raste v poševni smeri in potiska ostale zobe;
  • Otekanje zobnega mesa, ker ni izrasel do konca;
  • Bolečina ob žvečenju hrane.
Zobna kirurgija zajema najzahtevnejše posege
Zahteva oralna kirurgija dolgo okrevanje?
Oralna kirurgija (zobna kirurgija) je veja v zobozdravstvu pri kateri mora biti oralni kirug močno prisoten tudi po posegu. Po operaciji pacienti dobijo natančna navodila za okrevanje. Da bi preprečili morebitne zaplete mora oralni kirurg kontinuirano opazovati paciente tudi po končani operaciji. Potrebne so kontrole in nasveti zobozdravnikov. Oralna kirurgija (zobna kirurgija) se ukvarja tudi s preprečanjem infekcij ran, oteklin in niz ostalih komplikacij, ki lahko nastopijo po operaciji.
Nekaj glavnih nasvetov po posegu:
  • Po kirurškem posegu je potrebno na mesto posega dajati hladne obkladke, da se zmanjša oteklina, ki je pogosto pojav. Področje naj se hladi vsakih 15 – 30 minut z odmori, predvsem prvih nekaj ur po operaciji.
  • Oralni kirurg po navadi priporoči tudi jemanje analgetikov, sploh kadar nastopijo bolečine, prav tako se svetuje jemanje antibiotikov, da se vnetje ne širi.
  • Šivi se odstranijo približno 7 dni po posegu.
  • Takoj po posegu se ust ne sme izpirati, naslednji dan pa (v kolikor ni več krvavitve) je potrebno izpirati na vsake 4 ure s fiziološko raztopino (1 žlica soli v 1L vode), s hladnim čajemi iz kadulje ali antiseptikom.
  • Če je krvavitev prisotna več kot 2-3 dni po posegu je potrebno kontaktirati zobozdravnika.
  • Oralni kirurg po posegu priporoči tekočo hrano oziroma zelo mehko hrano. Predvsem je pomembno, da se pacienti izogibajo vroči hrani oziroma vročim napitkom.
Oralni kirurgi podajo navodila ustne higiene po posegu
Vsekakor je zdravje pacienta bistvenega pomena in je najdragocenejša vrednota. Tega se zavedajo tudi profesionalni oralni kirurgi (oralni kirurg Ljubljana, oralni kirurg Maribor), ki kvalitetno poskrbijo za zdravje vsakega posameznika.
Reženjska operacija – kako preprečiti nastanek parodontalne bolezni?
Potrebujete pomoč pri izbiri odličnega zobozdravnika, oralnega kirurga? Potem ste na pravi strani!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih