Ortodontija

ortodontija

Ortodontija se imenuje tudi čeljustna ali zobna ortopedija. V vsakem primeru gre za specializirano dejavnost v zobozdravstvu, ki se ukvarja s pravilnimi odnosi med zgornjo in spodnjo čeljustjo, z rastjo čeljusti ter seveda pravilno postavitvijo zob ter pravilnim ugrizom.

Beseda ortodontija izhaja iz grške besede otrhos. ki pomeni naravnost, ter besede odontos, ki pomeni zob. Ortodontija skrbi za korekcijo zobnih nepravilnosti. Ukvarja se torej s preučevanjem in zdravljenjem nepravilnega ugriza. Do njega pride zaradi nesorazmerne čeljusti ali nepravilnosti zob. Ukvarja se tudi z nadzorom in spremembo rasti obraznih kosti. Na splošno lahko rečemo, da je cilj ortodontije vzpostaviti pravilne odnose čeljusti ter zagotoviti prijeten estetski videz.

Kot zanimivost naj napišemo, da je bila ortodontija prva specializirana veja v zobozdravstvu, tako ni nič čudnega, da je stara že preko 100 let. Ustanovljena je bila namreč že leta 1901.

Ortodontija temelji na sili, s katero povzročamo pritisk na zobe

Da lahko s pritiskanjem na zob le-tega premaknemo, so vedeli že stari Grki. To je tudi osnovno načelo, ki ga ima ortodontija. SIla, s katero pritiskamo na zobe, povzroča, da se zob približa kosti in s tem pritisne na žile med zobom in kostjo. Če ta pritisk sile traja dovolj časa, pride do zmanjšanega pretoka krvi ter zmanjšane oskrbe tkiva s kisikom in znižanja pH vrednosti.

Zaradi tega se nekatere celice preoblikujejo v prav posebne celice, ki v omenjenem predelu resorbirajo kost. Potem so tu še druge celice, ki izdelujejo novo kostno tkivo in vodijo do nalaganja nove kosti. Rezultat vsega skupaj je premikanje zoba v smeri, v kateri deluje sila, ki pritiska na zob. Seveda pri tem ne smemo pozabiti omeniti tega, da sile ne smejo biti prevelike, saj lahko v nasprotnem primeru pride do poškodbe zobnih in obzobnih tkiv. Idealno je tudi, če sila deluje stalno. Za to pa poskrbijo zobni aparati.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Zobni aparati niso le za otroke

Verjetno ob misli na zobni aparat tudi vi najprej pomislite na otroke. In res, veliko otrok potrebuje zobni aparat, saj z njim popravljamo napake, kot so na primer krivi zobje, nepravilen ugriz, širok razmak med zobmi in podobno. A za zobni aparat se odloča tudi vedno več odraslih ljudi, saj ortodontija dandanes ponuja sodobne ortodontske aparate. Zavedati se moramo, da pravilno razvrščeni zobje ne vodijo le v lepši izgled posameznika, ampak lahko z njimi lažje žvečimo, jih lažje čistimo in poskrbimo za ustrezno zdravje ustne votline.

Če mislite, da tudi vi potrebujete pomoč, ki vam jo lahko ponudi ortodontija, potem vam svetujemo, da si čim prej izberete ortodonta, ki mu boste lahko povsem zaupali. Proces zdravljenja traja kar nekaj časa, vsaj nekaj mesecev ali celo nekaj let, kar je seveda odvisno od tega, kako resen je vaš problem ter kakšne tehnike se bodo v procesu zdravljenja uporabile. Ko se boste odločali za ortodontski poseg, se morate zavedati, da je vedno potreben premišljen individualni načrt. Zato se morate s svojim ortodontom res temeljito pogovoriti, poleg tega pa morate z njim tudi odlično sodelovati.

Že veste, kako do vrhunskega in zaupanja vrednega ortodonta?

Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško ortodontsko storitev.

ortodontija

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Na osnovi tega vam bomo poslali seznam s kar 10 vrhunskimi zobozdravniki, ki se nahajajo v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem. Ortodonti, ki vam jih bomo priporočili v Doktor 1A, imajo najboljše ordinacije ter ponujajo samo vrhunske zobozdravniške storitve. Še kako pomembno je tudi dejstvo, da boste lahko vse storitve opravili na enem mestu, in sicer brez dolgih čakalnih dob ter nadležnega prestavljanja terminov.

Še ena posebna prednost. Doktor 1A vam zagotavlja BREZPLAČEN prvi pregled, kjer bodo ortodonti pregledali vaša usta in zobe, ter vam strokovno svetovali, katere storitve potrebujete. Za vas si bodo vzeli dovolj časa ter se dogovorili za termin, ki vam bo najbolj ustrezal. Nato pa bodo poskrbeli za to, da bo poseg vstavljanja implantatov opravljen na najvišjem nivoju, brez bolečin in kar se da hitro.

Ortodontija ponuja različne zobne aparate

Za konec naj napišemo še naslednje. Ortodontske aparate, ki jih uporablja ortodontija, lahko v grobem razdelimo na snemne in fiksne. Snemni zobni aparat si lahko pacient sname sam in ga nato ponovno vstavi. To pa ni mogoče pri fiksnem zobnem aparatu, saj je ta na zobe dobesedno “zacementiran”. Odstrani ga lahko le ortodont.

Zaradi estetskih zahtev odraslih pacientov na trg prihajajo zobni aparati s čim bolj neopaznimi nosilci. Tako vam ortodontija dandanes ponuja tudi bele oziroma prosojne nosilce in celo bele žice. Poleg tega se nosilce lahko skrije na notranjo stran zobnega loka, tako da so povsem neopazni. Seveda vam bo pri izbiri primernega zobnega aparata svetoval prav vaš ortodont.

Kako hitro in učinkovito do kakovostnega zobnega aparata? Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

  • Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov ortodontskih storitev.
  • Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 %  nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.
  • Zagotavljamo vam NEBOLEČ poseg.
  • Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite svoje povpraševanje zdaj!

Ortodontija 5.00/5 (100.00%) 1 vote