fbpx

ORTOPAN

ORTOPAN
Ortopan ali ortopanthomogram je najpogostejše panoramsko slikanje zob in kosti obraza v stomatologiji v 2D obliki.
Na podlagi ortopan slike zobozdravnik oceni stanje zob. Ortopan je pregledna slika, na se kateri poleg zgornje in spodnje čeljusti, vidi tudi stanje zob, zobnih korenin, kostno strukturo in obzobna tkiva. Ortopan slikanje pokaže, kje se skrivajo različni procesi, ki jih brez ortopan slike ni mogoče opaziti in omogoča splošen vpogled stanja zgornje in spodnje čeljusti.
Kdaj je potrebno ortopan slikanje?

⦁ Za rutinsko diagnostiko pri prvih pregledih; za oceno stanja zob in kostnih struktur;
⦁ Pri poškodbi (zlom krone, korenine, kosti);
⦁ Za oceno izgube zob pri parodontalni bolezni – parodontozi;
⦁ Za planiranje kirurških posegov (ekstrakcija zoba, apikatomija, implantati,…)


Kaj omogoča ortopan slikanje?

⦁ Odkriti zobno gnilobo, poškodbe kosti in zobne korenine.
⦁ Odkriti zobe, ki nepravilno izraščajo ali zaradi gneče niso izrastli iz dlesni.
⦁ Odkriti tumorje, ciste ali gnojna vnetja.
⦁ Preveriti napredovanje rasti stalnih zob pri otrocih, ki imajo še mlečne zobe.
⦁ Načrtovanje obsežnih popravil zobne gnilobe, posegov v koreninski kanal, namestitev zobnih vsadkov in težavnih ruvanj.
⦁ Načrtovanje ortodontskih posegov

Ortopan slika
Ortopan slikanje – več možnih načinov

⦁ Panoramsko slikanje (ortopan) je celotno pregledno slikanje čeljusti, zgornje in spodnje. Zobozdravniki ga potrebujejo takrat, ko hočejo videti stanje, še preden se lotijo popravil zobovja, da se lažje usmerijo.


⦁ Intraoralno slikanje pomeni slikanje posameznih (največ treh) zob od krone do korenine. Taka slika je bolj natančna od panoramske. Uporablja se pri slikanju zobne gnilobe ali če zobozdravnik naredi polnitev zoba in potem s sliko želi preveriti, če je bila ta uspešna.


⦁ Slikanje z griznimi krilci je pravzaprav vrsta intraoralnega slikanja, ki pokaže krone zgornjih in spodnjih zob (oseba pri slikanju ugrizne v nekakšna krilca), tako da je na sliki zobna krona. To je pomembno zlasti za odkrivanje zobne gnilobe, saj lahko, na primer že iz ene slike zobozdravnik dobi informacijo o štirih zobeh hkrati (od štirice do osmice) zgoraj in spodaj (ne eni strani). Slikanje je redkejše, saj zobozdravnike pogosteje zanima tudi, kaj se dogaja s koreninami, česar taka slika ne prikaže.


⦁ Kefalometrija je stransko slikanje glave. Tako sliko oziroma meritve (na sliki se označujejo referenčne točke) potrebujejo v čeljustni in zobni ortopediji, da lahko natančno določijo pravi položaj čeljusti, da se simetrija obraza ne poruši. Zobozdravnik pa jo lahko uporabi za določitev grizne ravnine pri brezzobih pacientih.


⦁ Tomografija je prikaz prečnega prereza čeljusti in jo je v sodobnem času nadomestila računalniška tomografija (CT), ki daje natančnejšo trirazsežnostno sliko. Potrebna je na primer pri načrtovanju zobnih vsadkov, saj pokaže, kje potekajo živci. Ne izvajajo je povsod.


⦁ Okluzalno slikanje je redkejše in prikaže celoten lok zgornje ali spodnje čeljusti, torej ustno nebo ali ustno dno. Slikajo od zgoraj s smeri nosu ali od spodaj pod brado. Slike lahko uporabljajo za ugotavljanje pravilnega razvoja stalnih zob, zlomov čeljusti, razpok in podobnega

Eno od mnogih stanj, ki jih pokaže ortopan slikanje je tudi skriti karies, ki ga lahko v ustih na samem pregledu zobozdravnik ne opazi, viden pa je lahko na ortopan sliki. Takšnega skritega oz. nevidnega kariesa je po podatkih med 30 – 50 %, kar pa lahko kaj kmalu privede do vnetja dlesni in kasneje tudi do večjih nevšečnosti. Na ortopan sliki se vidi tudi nivo kosti, kar pomaga pri odkrivanju morebitnih parodontalnih boleznih – parodontoza. Najnovejša tehnologija digitalnega slikanja ortopan jamči visoko kakovost slike, ki jo s programsko opremo prilagodijo do optimalnega posnetka. Slikanje poteka brez bolečin, traja 15 sekund in zajema relativno majhno obsevanje (isto, kot obsevanje dveh dni, ki se ga pridobi v naravnem okolju).

Ortopan slikanje zobozdravniku omogoči ogromno informacij, da lahko odkrije celo nekaj, kar je nujno potrebno zdravljenja, da ne preide do večjih težav. Vseeno pa se je pred ortopan slikanjem potrebno posvetovati z zobozdravnikom, saj je na primer, za nosečnice odsvetovan.

Ortopan cena?

Pri pacientih se pogosto pojavi vprašanje, kakšna je ortopan cena? Ortopan cena se v Sloveniji giblje med 20€ in 30 €.

Možne lokacije za ortopan slikanje:

Ljubljana:


⦁ Ortopan Ljubljana – Zobni rentgen Dravlje, Ulica bratov Babnik 10, 1000 Ljubljana, Telefon: 01 518 26 90
⦁ Ortopan Ljubljana – Zobni rentgen Rudnik, Ukmarjeva ulica 2, Stavba C, vhod C1, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana, Telefon: 01 600 44 35
⦁ Ortopan Ljubljana – Zobni rentgen Cvetka Kalan d.o.o., Kotnikova ul. 5, 1000 Ljubljana, Telefon: 01 433 85 51
⦁ Ortopan Ljubljana – Lux Dental Ljubljana, Rakuševa ulica 16, 1000 Ljubljana, Telefon: 041 440 550
Maribor:
⦁ Ortopan Maribor – Vaše Zdravje, d.o.o., Kopitarjeva ulica 2, 2000 Maribor, ⦁ Telefon: ⦁ 02⦁ 250 16 23
⦁ Ortopan Maribor – Lux Dental Maribor,Mlinska ulica 26, 2000 Maribor, Telefon: 041 640 400

Krško:

⦁ Ortopan Krško – Lux Dental Krško, kolodvorska ulica 7a, 8270 Krško, Telefon: 051 870 500

Novo mesto:

⦁ Ortopan Novo mesto – GREEN CT rentgentski center d.o.o., Ljubljanska cesta 27, BTC Novo mesto, Dvorana b1, prostor p05, 8000 Novo mesto, ⦁ Telefon: ⦁ 040 334 548

 

Ortopan slikanje dan danes pomaga pri skrbi in oskrbi zdravja ustne votline. Brez stalnega rentgenskega preverjanja ni mogoče strokovno in kakovostno izvajati koreninskih polnitev, ni varnih kirurških posegov, brez rentgenskih posnetkov (ortopan) pa niti ni možno priti do prave diagnoze ali vzroka bolečine. Izberite pravega zobozdravnika, ki bo ocenil vaše zobozdravstveno stanje. Pošljite povpraševanje Doktor 1A in si pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov. Ne odlašajte, zagotovite si brezplačni pregled pri specialistu.

Zagotovite si lep, brezskrben nasmeh.

Agencija Doktor 1A vam bo spremenila življenje!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!