OTROŠKI ZOBOZDRAVNIK

Otroški zobozdravnik
Otroški zobozdravnik poudarja skrb za mlečne zobe
Dober otroški zobozdravnik je za otroka bistven, ker lahko samo ena negativna izkušnja spremeni odnos do nege in oskrbe zob. Otroški zobozdravnik mora biti prijazen in poskrbeti, da se otrok počuti čim bolj sproščeno, sicer bi mu to lahko povzročalo neprijetnosti v prihodnosti.
Otroški zobozdravnik in otroško zobozdravstvo

Otroško zobozdravstvo je specialistično področje dentalne medicine, ki se osredotoča predvsem z zdravjem otroških zob.

Otroški zobozdravnik poudarja, da je pri oskrbi zob mladih pacientov pomembna tudi psihološka priprava. Otroški zobozdravnik opozarja, da je prav tako pomembna psihološka priprava staršev, saj si morajo vzeti veliko časa, imeti potrpljenje in pripraviti otroka na obisk zobozdravnika. Zelo pomembno je tudi sodelovanje staršev z otroškim zobozdravnikom. Otroški zobozdravnik največkrat prvi pregled pri otroku opravi preventivno.

Otroški zobozdravnik daje zelo velik pomen izobraževanju staršev in otrok o pravilnem čiščenju mehkih in trdih zobnih oblog. Preventiva pred kariesom stalnih zob je dobra ustna higiena in redno obiskovanje otroškega zobozdravnika. Otroški zobozdravnik pri vseh otrocih izvaja tako redne preventivne preglede kot tudi posege.

Torej, otroško zobozdravstvo navaja nujno skrb za dobro počutje in pripravo otroka na odgovornost, da skrbi za svoje zobe, jih ohranja zdrave in lepe tudi v starosti.

Otroški zobozdravnik poudarja, da se tudi starši seznanijo s posegom, če bodo pri otroku morebiti potrebni in odpravljajo strah, saj se vedenje zrcali na otrokovo doživljanje, kar bo zagotovo otežilo poseg. Otroško zobozdravstvo se sooča s težavo pri sodelovanju otroka z zobozdravnikom, saj običajno nastopijo, ko starši otroka pripeljejo v zobozdravstveno ordinacijo šele, ko otroka zob že boli. V takšnem primeru bo prvi obisk zobozdravnika zagotovo povezan z bolečino in strahom, ki lahko ostaneta v otroku vse življenje. Starši najpogosteje prepozno ukrepajo zaradi lastne negativne izkušnje iz otroštva in njihovega prisotnega strahu pred zobozdravnikom. Otroški zobozdravnik predlaga, da se otroka pripravi na obisk zobozdravnika, kot bi ga pripravili na obisk šole. Preden se z otrokom obišče otroškega zobozdravnika se mu razloži, kdo je otroški zobozdravnik, kaj počne in zakaj je potreben. Povedati jim je potrebno, da je otroški zobozdravnik oseba, ki ljudem pomaga do lepih in zdravih zob in preprečuje bolečino, ki bi lahko nastala zaradi zobne gnilobe.

Iščete samoplačniškega zobozdravnika? Se vaš otrok boji zobozdravnika? 

Doktor 1A vam lahko pomaga, da boste skupaj z vašim otrokom premagali strah in dali svojemu otroku najlepšo popotnico v življenju – lepe in zdrave zobe! Pošljite povpraševanje!

Otroški zobozdravnik poudarja skrb za mlečne zobe
Otroško zobozdravstvo poudarja: mlečni zobje so pomembni
  • vloga mlečnih zob je zelo pomembna pri razvoju čeljusti;
  • mlečni zobje so pomembni za razvoj stalnih zob;
  • mlečni zobje so pomembni za pravilno prehranjevanje;
  • mlečni zobje se razvijajo skupaj z razvojem kosti.

Otroški zobozdravstvo poudarja, da če se na mlečnih zobeh opazi kakršnakoli sprememba v barvi zoba, je potrebno otroka takoj odpeljati k otroškemu zobozdravniku.

Otroški zobozdravnik se mora z otrokom prvič srečati pred otrokovim tretjim letom starosti. Redne kontrole pri otroškem zobozdravniku, ki ima do otroka prijazen odnos, preprečijo strah pred zobozdravnikom.

Otroški zobozdravnik svetuje: kako preprečiti nastanek zobne gnilobe pri otrocih?
  • Ustna higiena: otroški zobozdravnik poudarja, da je osnovni temelj za zdrave zobe redna in temeljita ustna higiena. Zelo pomembno je, da otroka že zgodaj seznanimo z ustno higieno, saj to predstavlja velik pomen za njegovo ustno zdravje in zdravje celotnega telesa tudi v zrelih letih.
  • Tabletke za obarvanje oblog: pomagajo ugotoviti higiensko stanje zob. S tabletkami za obarvanje oblog se lahko naredi test enkrat na teden in ugotovi, katera mesta na zobeh so slabše očiščena.
  • Prehrana: otrokova prehrana naj vsebuje čim manj sladkorja in sladkih pijač.
  • Navade: privzgojene življenjske navade oz. razvade močno vplivajo na kakovost zob.
  • Otroški zobozdravnik: bistveni so preventivni pregledi pri zobozdravniku.
Otroški zobozdravnik navaja: starši so zelo pomembni pri otrokovi higieni zob

Otroški zobozdravnik opozarja, da se dojenčkov razvoj izraščanja mlečnih zob obravnava s polno pozornostjo. Prvi mlečni zobje se pojavljajo med četrtim in dvanajstim mesecem starosti. Najprej se pojavita oba spodnja sekalca, potem zgornja sekalca, sledijo kočniki, nato pa še podočniki. Če pa mlečni zobje ne izrastejo po prvem letu, lahko obstaja nevarnost za nepravilnosti v številu zob ali še huje izostanku vseh zob.

Mlečni sekalci so velikokrat razmaknjeni med seboj, predvsem preden izrastejo mlečne trojke. Ko mlečna trojka izraste, se navadno pomaknejo skupaj in vrzeli izginejo. Ko začnejo izraščati stalni zobje pa je dobro, če so mlečni zobje do takrat med seboj ponovno razmaknjeni. To nakazuje, da bo dovolj prostora za stalne naslednike. Količina prostora med mlečnimi zobmi ne nakazuje velikosti razmikov med stalnimi zobmi. Nekateri starši mlečnim zobem ne dajejo dovolj pozornosti, kar se odraža v pomanjkljivi higieni. Če ima otrok veliko kariesa in zato izgubi mlečne zobe prej kot je predvideno, se lahko to negativno odraža na zdravju in postavitvi stalnih zob. Če so mlečni zobje zdravi, vplivajo na dober razvoj stalnih zob. Zato imajo stalni zobje večjo verjetnost, da se bodo zdravo razvili in izrasli na primernih mestih. Otroško zobozdravstvo opozarja, da karies mlečnih zob lahko povzroči infekcijo, ki škoduje otroku oz. poškoduje razvijajoč stalni zob. Ko karies doseže zobno pulpo (živec), to privede do bolečine. Po večini infekcija ostane okoli korenine zob, lahko pa se tudi razširi. Infekcija lahko povzroči oteklino lica, iz tega pa se morda pojavi vročina. Na koncu korenine mlečnega zoba se lahko razvije vnetje, ki je blizu stalnega zametka in mu škoduje.

Primerjajte cene operacij in zadovoljstvo pacientov različnih zobozdravnikov! 

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!