fbpx

PARODONTOLOG, PARODONTOLOGIJA

PARODONTOLOGIJA

Zobni aparat
Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni (parodontitis). Izjemno pomembno je, da se bolezen zdravi že ob prvih znakih parodontoze, saj običajno nezdravljenje privede do popolne izgube zob. Raziskave kažejo, da parodontitis prizadene več kot 50 % ljudi, približno pri 11 % populacije se pojavi z napredovano obliko, ki že ogroža obstoj zobovja. Specialist parodontolog je torej specialist za zdravljenje parodontitisa.
Prikaz napredovanja parodontalne bolezni
Kaj je sploh parodontalna bolezen oz. parodontitis in kako jo prepoznamo?

Parodontitis je kronična bolezen dlesni, ki povzroča izpadanje zob. Parodontitis je torej vnetje okoli zob. Mikroorganizmi, kot so bakterije, se prilepijo na površino zoba in v žepke, ki obdajajo zobe. V teh pogojih se z lahkoto množijo. Imunski sistem na to reagira, če ni dovolj močan, se toksini sprostijo in pride do vnetja. Parodontitis je precej pogost pojav, večinoma se pojavi z blagimi simptomi in brez bolečin. Parodontologija opozarja na to zahrbtno bolezen, ki vpliva na vse vidike človekovega življenja. Bakterijska obloga, ki je lepljiva brezbarvna membrana, ki se razvije po površini zob, je tudi najpogostejši vzrok parodontalne bolezni. Če je ne odstranimo, se strdi in začne tvoriti zobni kamen. Zobni kamen je precej enostavno očistiti, če pa tega ne naredimo, napreduje v bolezen, takrat parodontolog nastopi s svojim delom. Večino primerov parodontitisa je mogoče preprečiti z dobro zobno higieno, v nekaterih skrajnih primerih je pa potrebna operacija.

Parodontolog pojasnjuje, da bo nezdravljen parodontitis povzročil izgubo zob. Raziskave kažejo, da je to resnično resno stanje zob, zobnega tkiva. Oboleli pacienti zato tudi pogosto po spletu iščejo informacije, med najbolj iskanimi gesli so: parodontolog, parodontologija, parodontolog cenik, parodontitis (oz. parodontoza, ki je pogovorni izraz za parodontitis). Na tem mestu se je potrebno osredotočili na pojme parodontolog, parodontologija, in iskati na odgovore parodontolog cenik.

Izbrani parodontolog bo pojasnil načrt zdravljenja, ne glede na to, da to ne gre za boleče stanje, je potrebno vzeti diagnozo skrajno resno. Parodontologija priporoča tudi izjemno ustno higieno, paradontolog pa bo pacienta naročal nekoliko pogosteje, kot za običajne preglede. Paradontolog bo skušal pojasniti simptome in skupaj s pacientom naredil načrt za vzpostavitev normalnega stanja, da ne bi prišlo do skrajnih ukrepov, kot je npr. puljenje vseh zob.

Parodontolog – cenik
Doktor 1A vam je na voljo, z nekaj kliki pridete do pregleda pri izbranem parodontologu in skupaj naredite načrt zdravljenja! Parodontološko zdravljenje je lahko uspešno in veliko ceneje, če se začne zdraviti takoj. Parodontolog cenik vam je na voljo le nekaj klikov stran. Zagotovi si cenik tako, da oddaš povpraševanje čisto spodaj.
Parodontolog oz. parodontologija svetuje, kako čim dlje ohraniti dobro zobno higieno
 • Ščetkanje zob vsaj dvakrat dnevno, najbolje po vsakem obroku;
 • Za ščetkanje je najboljša zobna ščetka s mehkimi ščetinami, menjati jo je potrebno redno na tri mesece;
 • Zobna nitka in medzobna ščetka naj bo prav tako v vsakodnevni uporabi;
 • Najučinkovitejša pri odstranjevanju zobnih oblog je uporaba električne zobne ščetke;
 • V kolikor se pojavi kakršen koli znak vnetja, bo parodontolog svetoval uporabo ustne vode (brez vsebnosti alkohola);
 • Kajenje je velik faktor za nastanek parodontitisa, zato ga je potrebno poskusiti opustiti.
Parodontologija poudarja velik pomen na ustno higieno
Parodontolog je diagnosticiral parodontitis…kaj sedaj?
Parodontolog lahko običajno diagnosticira parodontitis, če pogleda znake in simptome. Parodontolog s pomočjo parodontalne sonde, ki jo postavi med zob in dlesen preveri, če je zob zdrav ali ne. S pomočjo sonde preveri tudi, kako daleč pod dlesen je zob poškodovan. Z zobnim rentgenom si pomaga oceniti stanje čeljustne kosti in zob.
Parodotontolog diagnosticira parodontitis
Parodontologija in znaki pojava parodontitisa
 • Pojav rdečih, občutljivih in oteklih dlesni;
 • Dlesni zakrvavijo ob ščetkanju, uporabi zobne nitke in medzobnih ščetk;
 • Pojavlja se slab zadah in čuden okus v ustih, tudi po ščetkanju;
 • Občutek majavih zob.

Vzemite si nekaj minut in si poglejte spodnji posnetek odkrivanja in zdravljenja parodontoze:

https://www.youtube.com/watch?v=kXI4AFEeHA8

Dejavniki tveganja za nastanek parodontitisa
 • Prisotnost agresivnih bakterij v ustih;
 • Slabši imunski sistem;
 • Redni kadilci imajo večjo verjetnost za težave z dlesnimi, kajenje spodkopava zdravljenje. Kar 90 % kadilcev nima uspešnega zdravljenja paradontoze;
 • Obstaja pregovor: vsak otrok mi je vzel en zob. Seveda to ne velja za vse, hormonske spremembe med nosečnostjo dokazano vplivajo na nastanek bolezni dlesen;
 • Če parodontalna bolezen napreduje v nosečnosti, obstaja večja možnost za prezgodnji porod, nižjo porodno težo in preklampsijo. Parodontolog lahko večino zdravljenja opravi tudi med nosečnostjo;
 • Prav tako se večje hormonske spremembe pri ženskah dogajajo v puberteti in v menopavzi. Ženske, ki imajo paradontalno bolezen v obdobju po menopavzi, imajo večjo možnost za razvoj raka na dojki;
 • Parodontolog je še posebej pozoren pri sladkornih bolnikih, ki so bolj podvrženi boleznim dlesni;
 • Nekatera zdravljenja rakavih bolnikov pospešujejo parodontitis;
 • Nekateri ljudje so zaradi genetskih dejavnikov bolj dovzetni za bolezni dlesni.
Parodontologija, parodontolog in zdravljenje (parodontolog cenik)

Zdravljenje običajno izvaja parodontolog, zobni higienik, redkeje splošni zobozdravnik. Cilj zdravljenja parodontitisa je temeljito čiščenje žepov okoli zob in preprečevanje poškodb okoliške kosti. Najboljše možnosti za uspeh imajo tisti, ki sprejmejo in izvajajo vsakodnevno rutino dobre ustne higiene, poskrbijo za splošno zdravo življenje in prenehajo s kajenjem.

Če parodontitis še ni napredoval, se zdravljenje lahko začne z manj invazivnimi postopki. Z luščenjem bo parodontolog odstranil zobni kamen in bakterije z zobnih površin in pod dlesnimi. Parodontolog bo poskrbel, da se manj kopiči zobni kamen, da lahko dlesni potem znova objamejo zob. V nekaterih primerih se poslužujejo zdravljenja z antibiotiki, ki jih vstavijo med zob in dlesen.

V kolikor je bolezen že napredovala, se parodontolog odloči za operacijo. V dlesni naredi drobne zareze, da lahko del dlesni dvigne nazaj. Parodontitis lahko povzroči tudi izgubo kosti. V skrajnih primerih je potrebna tudi presaditev mehkih tkiv, običajno vzamejo nekaj tkiva iz neba, ali se ga pridobi od drugega darovalca in presadijo na manjkajoči del. V kolikor je tako zelo napredoval parodontitis, da smo izgubili že precejšen del kosti, ga je mogoče tudi dograditi (zelo pomembno za morebitno vstavitev implantantov). Parodontologija je namreč v zadnjih sto letih precej napredovala, saj se venomer poudarja, ne samo estetski vidik zob, ampak parodontolog poskrbi za celostno zdravljenje ustne votline, ki pa kot že prej omenjeno, vpliva tudi na zdravje drugih vitalnih življenjskih funkcij.

Parodontolog cenik: naše raziskave kažejo, da je povprečna cena prvega pregleda približno 50 €. Nadaljnje zdravljenje je odvisno od napredovane bolezni, od par sto evrov do tisoč evrov. Glede na to, da so čakalne dobe v Sloveniji za pregled pri specialistu parodontologu lahko tudi večletne, se veliko ljudi odloči za pregled samoplačniško, saj tako lahko že v tednu ali dveh pričnejo z zdravljenjem.

Kako do paradontologa in kakšne so cene zdravljenja paradontoze?

Doktor 1A vam bo omogočil BREZPLAČNI PREGLED, kjer vam bo parodontolog postavil zdravljenje, skupaj se boste dogovorili za čimprejšnje zdravljenje.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!
(na voljo: parodontolog, parodontologija, parodontolog cenik)
Implantati omogočijo da se ponovno smejite!