PARODONTOZA

PARODONTOZA
Parodontoza ali parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni, gingivitisa. Parodontoza je znak nepravilne ali pomanjkljive ustne higiene. Posledica slabe ustne higiene je kopičenje mehkih bakterijskih zobnih oblog, ki se počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen, idealno gojišče za razvoj raznih mikroorganizmov. Parodontoza je najbolj razširjena bolezen človeštva. Za parodontozo oboli več kot 80 odstotkov populacije.v
Parodontoza
Parodontoza – preprečevanje bolezni

Edini recept za ohranjanje zdravih zob in način da se prepreči parodontoza je vzdrževanje redne in pravilne ustne higiene. Najbolj ustrezna nega zob za odstranjevanje zobnih oblog je temeljito ščetkanje zob. Minimalno se priporoča ščetkanje dvakrat na dan po dve minuti in redno nitkanje medzobnih prostorov. Medzobni prostori predstavljajo skoraj polovico površine zob. Priporočljiva je uporaba mehkejše zobne ščetke s tankimi in gostimi nitkami, saj se s trdo zobno ščetko in premočnim ščetkanjem lahko poškoduje dlesni in zobe. Priporočljiva je uporaba zobnih past s fluoridi, abrazivnim pastam za beljenje zob pa se je bolje izogibati. Pogosto vseh oblog ni možno odstraniti, saj so nekatera mesta težko dostopna. V tem primeru težavo olajša ustna vodica. Ustne vodice ne nadomeščajo vsakodnevnega temeljitega ščetkanja zob, vseeno pa zavirajo nabiranje zobnih oblog med enim in drugim ščetkanjem. Zob si ni priporočljivo umivati takoj po jedi, saj imamo v ustih takrat kisel pH, z drgnjenjem zobne ščetke pa se lahko poveča možnost obrabe sklenine. Takoj po jedi si je usta bolje izprati z vodo.

Parodontoza – kako jo prepoznamo?

Prvi opazni znaki parodontoze so vnete, na dotik krvaveče dlesni in slab zadah, ki opozarjajo na razvijanje bolezni v ustni votlini. Sicer se parodontoza razvija počasi in brez bolečin. Ta vneti proces imenujemo gingivitis. V primeru težav se parodontoza lahko ustrezno pozdravi, toda le v primeru, če se ukrepa pravočasno. Pri parodontozi gre za nastanek tako imenovanih zobnih žepkov in propadanje obzobnega tkiva, ki lahko vodi do popolne izgube obzobne kosti. To posledično privede do izgube zob.

Tudi vam grozi parodontoza? Bolezen se lahko zaustavi in nadzoruje njen razvoj, vendar je potrebno vaše sodelovanje in redno obiskovanje parodontologa. Ne veste kje najti zobozdravnika, ki bo uredil vaše zobe? Doktor 1A vam je na voljo, z nekaj kliki pridete do pregleda pri izbranem parodontologu in skupaj naredite načrt zdravljenja!

Parodontolog pojasnjuje, da bo nezdravljen parodontitis povzročil izgubo zob. Raziskave kažejo, da je to resnično resno stanje zob, zobnega tkiva. Oboleli pacienti zato tudi pogosto po spletu iščejo informacije, med najbolj iskanimi gesli so: parodontolog, parodontologija, parodontolog cenik, parodontitis (oz. parodontoza, ki je pogovorni izraz za parodontitis). Na tem mestu se je potrebno osredotočili na pojme parodontolog, parodontologija, in iskati na odgovore parodontolog cenik.

Parodontoza – vzroki za nastanek

Vzrok za nastanek parodontoze je dolgotrajna slaba ustna higiena, genetska nagnjenost, kajenje, alkoholizem, dolgotrajni stres, hormonske spremembe in neozdravljive kronične bolezni. Eden glavnih vzrokov, da nastane parodontoza je nabiranje oblog na zobeh, kjer se zbirajo bakterije. Toksini in strupi, ki jih proizvajajo bakterije, povzročajo infekcijo, ki uničuje vezivno tkivo. Posledično se zobno meso umika in pride do nastanka obzobnih žepkov, v katerih se zadržuje hrana, ki povzroča nadaljnje nabiranje bakterij. Širjenje infekcije vodi do uničenja kosti in posledično do izgube zob.

Zdrava dlesen ima naravni žepek globok 2 – 3 mm. V tem predelu dlesen ni priraščena na zob, le naslonjena je na zobno krono. V kolikor je naravni žepek, ki obdaja zobno krono čist in v njem ne ostaja hrana ali je zobna obloga redno očiščena je dlesen tega žepka zdrava. V tem primeru je bledo rožnate barve in ne krvavi pri pravilnem čiščenju.

Parodontoza – simptomi:
  • krvavenje dlesni, ki ob ščetkanju in nitkanju ne odneha,
  • sprememba barve dlesni iz rožnate v živo rdečo,
  • nastanek obzobnih žepkov,
  • porumeneli in z oblogami obdani zobje,
  • slab zadah,
  • iztekanje gnoja,
  • zatečene dlesni,
  • odmikanje dlesni odzoba,
  • majavost zob,
  • nastanek špranj med zobmi.
Parodontoza se lahko prepozna, ko med ščetkanjem zob dlesni krvavijo
Parodontoza – katere vrste poznamo

Gingivitis – do vnetja dlesni prihaja kadar ob naravnem zobnem žepku zastaja hrana in je stalno prisotna zobna obloga, da se dlesen vname. Dlesen postane bolj intenzivno rdeča, otečena in ob pravilnem čiščenju krvavi. Če se v tem primeru začne na pravilen način čistiti zobe, bo vnetje izzvenelo, dlesen pa se bo pozdravila brez posledic.

Začetna parodontalna bolezen – parodontoza nastane, če se v času vnetja dlesni (gingivitis) ne čisti s pravilnimi tehnikami čiščenja zob in tako vnetje dlesni traja dlje časa. Vnetje se razširi še na vlakna s katerimi je zob vraščen v dlesen. Žepki so lahko globoki 4 – 6 mm. Prisotna je zmerna krvavitev pri čiščenju zob in pojavi se lahko stalen neprijeten zadah.

Zmerno napredovana parodontalna bolezen – parodontoza nastaja, kadar se še ukrepa pri procesu vnetja, žepki pa posledično postajajo globlji od 6 mm. Vkljub vnetju in otečeni dlesni se pokažejo zobni vratovi, dlesni se počasi odmikajo skupaj s kostjo. Pri tako napredovani parodontozi natančna ustna higiena ne pomaga več. Prisotna je krvavitev pri čiščenju zob in pojavi se stalen neprijeten zadah.

Napredovana parodontalna bolezen – parodontoza se opazi tako, da so zobje videti zelo podaljšani, dlesen odstopa od zoba, žepki pa segajo skoraj do konca korenine. Zobje so zelo majavi ali pa celo sami izpadejo. Lahko se nagnejo navzven, navznoter ali vstran. Krvavitev je močna, lahko je spontana, kar je mogoče najpogosteje opaziti zjutraj na vzglavniku. Neprijeten ustni zadah se močno ojača.

Parodontoza – vnetje obzobnih tkiv
Parodontoza zdravljenje

Parodontoza zdravljenje – potreben je pregled in analiza s pomočjo rentgenskega posnetka, da specialist parodontologije izdela načrt zdravljenja. Parodontoza zdravljenje – je odvisna od oblike in stopnje razvoja, najpogosteje pa se razlikuje terapija gingivitisa od terapije parodontitisa.

Način, kako se parodontoza zdravi, je odvisen od stopnje prizadetosti obzobnih tkiv. Da je zdravljenje parodontoze učinkovito in odpravljeno, pa je potrebno dosledno vzdrževanje brezhibne ustne higiene in redne kontrole pri zobozdravniku. Le tako se lahko prepreči, da se parodontoza ponovno pojavi.

V postopku zdravljenja gingivtisa se odstranjuje zobni plak in zobni kamen. Terapija je kombinacija oralne higiene, ki jo oseba izvaja samostojno z uporabo pravilnega krtačenja in zobne nitke, pri čemer odstranjuje mehki del zobnih oblog – plak. Nato se izvaja profesionalno čiščenje, da bi odstranili trdne obloge (zobni kamen), ki jih ni možno odstraniti s krtačenjem.

Parodontoza zdravljenje – pri zdravljenju parodontoze je potrebno odstraniti tako mehke kot trde obloge, ki se nahajajo v globini obzobnega žepka vse do dna, zaradi česar je to zahtevnejše in dolgotrajnejše, kot zdravljenje gingivitisa. Poseg je neboleč, saj zobozdravnik uporabi lokalno anestezijo. Parodontoza se zdravi s čiščenjem zobnega kamna ter luščenjem in glajenjem zobnih korenin. Tako se odstrani vse bakterijske obloge nad dlesnijo in iz obzobnih žepkov, površino korenine pa naredi čimbolj gladko, kar zmanjšuje nastajanje novih zobnih oblog ter olajša čiščenje.

Ali ste vedeli?

Ali veste, da lahko parodontalna bolezen za 2-3x poveča verjetnost za nastanek infarkta, sladkorno bolezen, možgansko kap, težave z dihanjem, kronično vnetne bolezni, prezgodno rojstvo otroka ter drugih težav s srcem in ožiljem?

Kako do paradontologa in kakšne so cene zdravljenja paradontoze?

Doktor 1A vam bo omogočil BREZPLAČNI PREGLED, kjer vam bo parodontolog postavil zdravljenje, skupaj se boste dogovorili za čimprejšnje zdravljenje.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!
Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov in parodontologov.
Implantati omogočijo da se ponovno smejite!