fbpx

Postopek PRK

Postopek PRK

MONOFOKAL
Laserska očesna kirurgija PRK: Kaj je postopek PRK in v čem se razlikuje od LASIK? PRK (foto refraktivna keratektomija) je vrsta refraktivnega kirurškega poseg s katerim se korigira miopija (kratkovidnost),hiperopija (daljnovidnost) in astigmatizem.
PRK je bila prva vrsta laserske očesne kirurgije za izboljšanje vida in je predhodnica popularnega postopka LASIK . Čeprav v primerjavi s postopkom LASIK okrevanje po PRK traja nekoliko dlje, je ta še vedno splošno uporaben in v primerjavi s postopkom LASIK ponuja nekaterim pacientom prednosti. Tako kot LASIK in druge vrste laserske očesne kirurgije, se pri posegu PRK z Excimer laserjem preoblikuje roženico in svetlobi, ki vstopa v oko omogoči, da se ustrezno fokusira v mrežnico, kar omogoča oster vid.
NAJBOLJ PRIMERNI KANDIDATI

miopija, hiperopija in/ali astigmatize, osebe, ki so neprimerne za poseg LASIK

 • Trajanje postopka: približno 10 minut na oko
 • Običajni rezultati: 20/20 vida brez uporabe očal ali kontaktnih leč
 • Čas okrevanja: za stabilizacijo vida od nekaj dni do nekaj tednov
 • Stroški operacije od 539€ po posameznem očesu

Glavna razlika med postopkom PRK in LASIK v tem, da se pri kirurškem posegu LASIK naredi tanek prepognjen reženj na roženici, da je tako omogočen dostop do dela, ki se ga zdravi, pri posegu PRK pa se odstrani celotni zunanji sloj epitelija roženice, da se tako odkrije območje, reženj pa se ne ustvari. Excimer laser tako pri postopku PRK kot pri LASIK oblikuje stromalno plast roženice in korigira vašo refraktivno napako.

Prav tako je na voljo različica posega PRK, ki se imenuje LASEK. Namesto, da se odstrani zunanjo plast epitelija roženice, kot se to izvede pri posegu PRK, LASEK vključuje dvigovanje epitelnega sloja (uporablja se kirurški inštrument imenovan trephine), ki se ga med operacijo ohrani, nato pa se ga na koncu postopka ponovno namesti na očesno površino.

Popularnost posega LASEK je zaradi počasnejšega okrevanja vida v primerjavi s PRK upadla, saj zamenjana epitelna plast pri posegu LASEK potrebuje več časa za celjenje, kot rast nove epitelne plasti pri PRK.

Primerjava PRK in LASIK
Končni rezultati kirurškega posega PRK so primerljivi z rezultati posega LASIK , vendar je prvo okrevanje pri posegu PRK počasnejše, saj epitelne celice potrebujejo nekaj dni, da se regenerirajo in pokrijejo površino očesa

Prav tako je v prvih dneh po operaciji povečano tveganje za očesno infekcijo in zamegljenost vida. Pacienti, ki so opravili poseg LASIK na splošno občutijo manj nelagodja, njihov vid pa se hitreje stabilizira, pri posegu PRK pa se vid izboljšuje postopoma, končni rezultat pa je viden šele po nekaj tednih.

Poseg PRK pa vseeno ponuja očitne ugodnosti. Ker se pri posegu PRK reža na roženici ne ustvari (kjer je epitelno in globlje stromalno tkivo) se lahko zdravi celotna debelina spodaj ležeče strome.

To je še posebej ugodno v primeru, da je za poseg LASIK roženica pretanka ali če ste poseg LASIK v preteklosti že opravili in imate zaradi tega tanjši preostanek roženice. Prav tako v zvezi z režnjem ni tveganja za zaplete, tveganje za prekomerno odstranitev roženice z Excimer laserjem pa je zmanjšano.

 

 

Prednosti in slabosti POSTOPKA PRK

PREDNOSTI

 • Zdravljenje z laserjem je manj globoko kot pri posegu LASIK
 • Primeren je za paciente s tanko roženico
 • Tveganja za zaplete pri reži na roženice ni
 • Manjše tveganje za zmanjšano debelino roženice

SLABOSTI

 • Počasnejše okrevanje kot pri posegu LASIK
 • Za izboljšanje vida je potrebno več časa
 • Povečano tveganje za post-operativno infekcijo, vnetje ali zamegljen vid
 • V primerjavi z okrevanjem po posegu LASIK je pri posegu PRK med prvo fazo okrevanja več nelagodja
Kako se poseg PRK izvaja?
Najprej vam vaš očesni kirurg z alkoholno raztopino ali topim kirurškim inštrumentom odstrani osrednji del epitelija roženice. Nato se uporabi Excimer laser s katerim se natančno preoblikuje krivino površine roženice. Zelo specializirani laser, ki je računalniško nadzorovan, pošilja impulze ultra-vijolične svetlobe, ki s pomočjo natančnega vzorca odstrani mikroskopske količine tkiva. Mehka kontaktna leča, ki služi kot obveza je nato položena na rožnico in pomaga ščititi vaše oko. Ko vaš zdravnik mehko kontaktno lečo (obvezo) odstrani, se nove epitelne celice običajno regenerirajo v petih dneh.
Kaj lahko pričakujete od kirurškega posega PRK

Prej. Najprej morate izbrati očesnega kirurga , ki ima izkušnje pri kirurškem posegu PRK. Nato boste opravili očesni pregled , s katerim se ugotovi, če ste primeren kandidat za lasersko očesno kirurgijo. Pri pregledu se ocenjuje:

 • Velikost zenice
 • Vlažnost oči, da se tako oceni tveganje za razvoj suhih oči po laserski očesni kirurgiji in predpiše ustrezno zdravljenje.
 • Ukrivljenost roženice s pomočjo naprave za lociranje roženice s katero se natančno izmeri konture sprednje površine vašega očesa.
 • Debelina roženice.

Vaš okulist bo prav tako upošteval vaše splošno zdravstveno stanje in zgodovino jemanja zdravil ter zdravila, ki jih jemljete trenutno in na ta način določil, če ste ustrezen kandidat . Če ste uporabnik kontaktnih leč, boste z njihovo uporabo morali za nekaj časa prenehati, saj lahko leče spremenijo naravno obliko vaše roženice. (Za podrobnosti se obrnite na vašega okulista).

Medtem ko se postopek LASIK bolj pogosto uporablja pri korekcijski očesni kirurgiji, je lahko v določenih okoliščinah PRK boljši postopek.

Očesni kirurški poseg PRK je ambulantni postopek, kar pomeni, da se izvaja na osnovi prihoda in takojšnjega odhoda. Dejanski kirurški poseg traja samo petnajst minut. Med posegom ste budni, vaš očesni kirurg pa vam lahko ponudi blago oralno pomirjevalo, ki vam bo pomagalo, da se sprostite.

V oči boste dobili anestetične očesne kapljice, s pomočjo inštrumenta, ki se imenuje spekulum za veke, pa bodo vaše veke ostale široko odprte. Nato vaš kirurg v vaše oči usmeri Excimer laser, ki je programiran na vašo natančno dioptrijo.

Naprošeni boste, da za kratek čas pogledate v svetlobno tarčo, medtem ko laser pošilja impulze svetlobe v vašo roženico pa bo kirurg vaše oko gledal skozi mikroskop.

Energija laserja odstrani mikroskopsko količino tkiva in preoblikuje roženico. Večina ljudi ne občuti nelagodja, lahko pa boste čutili nekoliko pritiska na oči. Vaš kirurg ima popolni nadzor nad laserjem in ga lahko kadarkoli izklopi.

Poseg PRK se izvaja za vsako oko posebej (pogosto najprej eno oko in nato drugo v istem dnevu), vsak postopek pa traja samo pet minut. Nekatere osebe poseg na obeh očesih opravijo na isti dan, nekatere pa se odločijo za poseg na drugem očesu šele po enem ali dveh tednih.

Kirurg nato zdravljeno roženico pokrije s kontaktno lečo, ki služi kot obveza. V nekaj dnevih se epitelne celice regenerirajo, kontaktno lečo pa se odstrani.

Takoj po tem: Naprošeni boste, da po operaciji nekaj časa počivate, potem greste lahko domov (nekdo vas mora peljati).

Kirurg vam bo predpisal lokalne antibiotike ter protivnetna in protibolečinska zdravila, s katerimi boste zmanjšali post-operativno nelagodje in zmanjšali otekanje ter pospešili celjenje. Tako kot pri drugih kirurških posegih, morate tudi pri tem za najbolj optimalne rezultate natančno upoštevati zdravnikova navodila. Naslednjih nekaj tednov boste morali prihajati na redne kontrolne preglede s katerimi se bo proces celjenja nadzoroval.

Pri posegu PRK je proces celjenja daljši kot pri posegu LASIK. Preden se bo vaš vid izboljšal lahko preteče nekaj dni ali tednov, da se bo vaš vid stabiliziral, pa še nekoliko dlje. Večina pacientov na katerih je opravljen poseg PRK lahko pričnejo z vožnjo avta po enem ali treh tednih, preden je vid popolnoma jasen in stabilen pa lahko traja tudi od treh do šest mesecev.

Kateri kirurški postopek za korekcijo oči je za vas pravi?

Ker se naše oči z leti spreminjajo, se spreminja tudi vrsta laserske očesne kirurgije ali druge korekcije, ki jih potrebujemo. Določeni pristopi pri postopku LASIK ali drugi postopki, ki dobro delujejo pri mlajših odraslih so lahko neprimerni za starejše posameznike.

V nekaterih primerih je korekcijska očesna kirurgija popolnoma izključena. Osebe, ki so mlajše od 18 let so redko primerne za lasersko korekcijo vida, saj se zaradi telesne rasti in zorenja njihove oči prehitro spreminjajo.

Prav tako imajo nekateri ljudje določena stanja ali bolezni, zaradi katerih so slabi kandidati za nekatere postopke korekcije vida in so boljši kandidati za druge postopke. Primeri:

 • V primeru, da imate sladkorno bolezen ali katerokoli drugo bolezen, ki vpliva na celjenje ran, ste boljši kandidat za postopek PRK ali LASEK kot za določene vrste postopka LASIK.
 • Če imate nenadzorovan glavkom, po vsej verjetnosti ne izpolnjujete pogojev za postopek LASIK ali za določene druge postopke.
 • Zavedajte se, da se pri nosečnicah na splošno ne sme izvajati katerakoli oblika načrtovane kirurgije vida, saj hormonske spremembe lahko vplivajo na točnost zdravljenja.
 • Življenjski slog ima prav tako močan vpliva na vrsto korekcije vida, ki jo potrebujete. Šivilja potrebuje zelo dober vid na blizu. Uporabniki računalnikov potrebujejo dobro sposobnost hitrega ostrenja. Pilot pa mora ohraniti zaznavanje globine, da ima med letenjem dobro prostorsko orientacijo.

Na splošno pa so osebe v dvajsetih ali tridesetih letih z blago ali srednjo daljnovidnostjo, kratkovidnostjo, in/ali astigmatizmom običajno odlični kandidati za lasersko korekcijo vida.

Resne napake vida in korekcijska očesna kirurgija za starejše osebe

Če ste stari več kot štirideset let ali imate resne napake vida, se lahko z vašim očesnim kirurgom pogovorite o naslednjih možnostih:

 • Monovizija. Pri tem pristopu se lahko postopek LASIK uporabi za korekcijo enega očesa za vid na daleč in za korekcijo drugega očesa za vid na blizu ter je lahko rešitev za presbiopijo, ki povzroča zamegljeni vid in prizadene osebe, ki so stare okoli štirideset let.
  Vendar pa se nekatere osebe monoviziji ne morejo prilagoditi. Najprej razmislite o uporabi kontaktnih leč z monovizijo ali pa jo preizkusite s “poskusnimi lečami” pri vašem okulistu, da se tako lahko prepričate, da vam ta pristop odgovarja.

CK prav tako omogoča vrsto monovizije, vendar s širšim območjem vida v korigiranem očesu.

Primeri multifokalnih in prilagodljivih intraokularnih leč pri operaciji katarakte in refraktivne menjave leč vključujejo (zgornja slika iz leve ) AcrySof IQ ReSTOR (Alcon), ReZoom (Abbott Medical Optics ali AMO) in Crystalens (Bausch + Lomb). Na spodnji sliki je Tecnis (AMO).

 • Multifokalne ali prilagodljive intraokularne leče (IOL). Če boste pri refraktivni menjavi leč ali pri operaciji katarakte izbrali to vrsto leč, bodo te leče trajno zamenjale vašo naravno očesno lečo.

Umetne leče lahko vid povrnejo v celoti, vendar pa lahko pride do stranskih učinkov, kot je zmanjšana globina vidnega zaznavanja ali težave z nočnim vidom v obliki krogcev ali bleščanja.

Poleg tega boste mogoče še vedno morali nositi očala ali kontaktne leče ali pa boste morali opraviti ponovitev laserskega postopka, saj obstaja možnost, da leče ne bodo mogle povrniti popolnega vidnega območja. Prepričajte se in se o pozitivnih in negativnih straneh teh novih leč pogovorite z vašim očesnim kirurgom.

 • Korekcija vida pri hudi kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Če ste močno kratkovidni ali daljnovidni potem postopek LASIK, PRK in drugi postopki laserske korekcije vida za vas mogoče niso najboljša možnost, saj imajo svoje omejitve. Če ste močno kratkovidni, nekateri očesni kirurgi menijo, da so za vas najboljša izbira implantantne leče (Visian ICL in Verisyse).
  V primeru močne daljnovidnosti je refraktivna menjava leč, pri kateri umetna leča zamenja vašo naravno lečo, ustrezna rešitev za vas.

Razmislite tudi o možnosti rešitev večplastne korekcije vida (multiple vision correction solutions), ki je za vašo starost in življenjski slog najboljša možna rešitev, še posebej če ste starejši od štiridesetih let.

Če ste stari okoli trideset let, boste mogoče za korekcijo vida na daleč izbrali postopek LASIK ali PRK. Potem ko boste prišli v sredino štiridesetih let, na vaš vid na blizu pa vpliva presbiopia, boste morda nadaljevali z “izboljšavo” z uporabo konduktivne keratoplastike.

S konduktivno keratoplastiko v enem očesu boste zamegljenost vida na blizu, ki nastane zaradi stanja presbiopije in je povezana s starostjo, morda lahko izostrili.

Večina očesnih kirurgov vam bo povedala, da vam trajnega, optimalnega vida ne more zagotoviti nobeden od postopkov korekcije vida. Tako, kot ste v preteklosti morali zamenjati očala ali kontaktne leče, boste po vsej verjetnosti morali opraviti LASIK izboljšavo ali kakšno drugačno kirurško korekcijo za ohranjanje dobrega vida, ko se starate.

Prav tako se morate zavedati, da pri vseh korekcijah vida obstaja tveganje za blage ali močne stranske učinke. Preden boste sklenili končno odločitev se zato s svojim očesnim kirurgom ali okulistom podrobno pogovorite o vseh možnostih in potencialnih tveganjih.

Dolgoročni rezultati PRK

Laserski kirurški poseg PRK se v tujini izvaja od leta 1980, v Združenih državah Amerike pa od leta 1995, stopnja uspešnosti pa je zelo visoka. V tem času je zelo napredoval in v nekaterih okoliščinah ostaja prva izbira za zdravljenje.

Rezultati posega PRK in LASIK so podobni. Večini oseb se po posegu PRK vid povrne na 20/20, skoraj vsem pacientom pa se ostrina vida povrne na 20/40 ali več. Nekateri pacienti pa morajo še vedno nositi očala ali kontaktne leče , vendar pa je dioptrija znatno manjša kot pred posegom.

Post-operativni zapleti pri posegu PRK in LASIK so redki in lahko zajemajo infekcije in bleščanje (svetlobni odboji ali krogci, ki so najbolj opazni, ko med nočno vožnjo gledate v luči).

Redkokdaj je za izboljšanje vašega vida ali za korekcijo vida, ki se sčasoma postopno slabša, potreben kirurški postopek izboljšave . Po opravljenem posegu PRK boste po štiridesetem letu zaradi starostno pogojene izgube vida na blizu, ki se imenuje presbiopija, morda potrebovali očala za branje. Urad za živila in zdravila FDA trenutno spremlja klinične preizkuse trajne kirurške korekcije presbiopije.

Poseg LASIK je trenutno najbolj popularen očesni poseg z laserjem, vseeno pa je pomembno, da pri odločanju med PRK in LASIK sledite napotkom in presoji vašega okulista, ki bo določil kateri postopek bolj ustreza vašim individualnim potrebam.

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 9 očesnih centrov.