fbpx

Presaditve las

Presaditve las

presaditev las
Presaditev las – kirurška transplantacija las Tehnike kirurške transplantacije las obsegajo luknjane presadke, mini presadke, mikro presadke, zarezne presadke trakovne presadke za manjše spremembe gostote las.
Tehnike zavihkov, širitve tkiva in zmanjševanja lasišča pa so postopki, ki so najbolj primerni za paciente, ki si želijo večjih sprememb.
Kaj je operacija presaditve las?
Transplantacija las obsega odstranjevanje majhnih koščkov presadkov z lasmi z darovalnega področja in presaditev na področje, kjer se pojavlja plešavost ali redčenje las. Če ste se s svojim zdravnikom dogovorili, da je presaditev las najboljša možnost za vas, vas lahko pomirimo, da licencirani plastični kirurgi uspešno opravljajo takšne posege že več kot trideset let.
Resnica o izgubi las
Za plešavost pogosto krivimo slabo prekrvavljenost lasišča, pomanjkanje vitaminov, prhljaj in celo pretirano nošenje kap. Vse te teorije so bile ovržene. Prav tako ni res, da lahko izgubo las ugotavljamo na podlagi dedka po materini strani, ali da štiridesetletniki, ki še niso izgubili las, tudi nikoli ne bodo izgubili las.
Izguba las je primarno posledica kombinacije:
 • staranja;
 • spremembe hormonov;
 • družinske zgodovine plešavosti.


Praviloma bo plešavost hujša, tem prej se začne izguba las.

Klasifikacija Norwood
Klasifikacija Norwood je končni sistem za opis androgene plešavosti pri moških. Oglejte si slike pacientov pred in po transplantaciji las, ki so urejene po razredu Norwood pred operacijo. Uporabite ikone razreda Norwood kot reference in si oglejte rezultate presaditve las pri pacientih s podobnim vzorcem plešavosti.
Razred Norwood A
Razred Norwood A je karakteriziran s progresijo izgube las od spredaj proti zadaj. Pri razredu Norwood A ni povezujočega mosta čez vrh lasišča, poleg tega pa je običajno več omejene izgube las na temenu, tudi v primeru razvite plešavosti.
presaditev las
Kandidati za operacijo presaditve las
 • Kandidati za presaditev las morajo imeti zdravo rast las na zadnjem in stranskih delih glave, ki služijo kot darovalno področje.
 • Darovalna področja so tisti predeli glave, s katerih je mogoče vzeti presadke in zavihke.
 • Drugi dejavniki, denimo barva kože, tekstura, nagubanost ali valovitost, lahko prav tako vplivajo na rezultate kozmetične operacije.
 • V operacijah presaditve las se uporabljajo številne tehnike. Včasih se uporabita dve ali celo več tehnik za doseganje najboljših rezultatov.

Operacija presaditve las lahko izboljša vaš videz in samozavest, vendar rezultati ne bodo vedno enaki vašim pričakovanjem. Preden se odločite za operacijo, dobro premislite o svojih pričakovanjih in se pogovorite o njih s svojim kirurgom.

Pomembno je razumeti, da vse tehnike presaditve las uporabljajo vaše obstoječe lase. Cilj operacije je najti najbolj učinkovito uporabo obstoječih las.

Tehnike kirurške transplantacije las, kot so luknjani presadki, mini presadki, mikro presadki, zarezni presadki in trakovni presadki, se običajno uporabljajo s pacienti, ki si želijo manjše spremembe gostote las. Tehnike zavihkov, širitve tkiva in zmanjševanja lasišča pa so postopki, ki so običajno bolj primerni za paciente, ki si želijo večjih sprememb.

Ne pozabite: obstajajo omejitve glede tega, kaj je mogoče doseči. Posamezniku z zelo malo lasmi se morda odsvetuje operacija presaditve las.

Anatomija

Lasišče je sestavljeno iz naslednjih petih plasti, od najbolj zunanje proti najbolj notranji: koža, podkožno vezivno tkivo, epikranialna preprega, mehko areolarno tkivo in pokostnica lobanje – perikranium.

Koža vsebuje vse kožne adnekse, vključno z lasnimi mešički, ki segajo v plast podkožnega vezivnega tkiva. V predelih, ki jih je prizadelo izpadanje las, običajno nastopi tanjšanje zunanjih dveh plasti. Ta situacija je jasno vidna, ko primerjamo debelino lasišča na prejemnem mestu z debelino lasišča na darovalnem mestu.

Podkožna plast je prepletena z žilami in vsebuje glavne veje imenovanih glavnih arterij, ki potujejo primarno ob zunanji površini preprege. Kako pomembno je, da ostanemo pri površini ob plasti podkožnega vezivnega tkiva (ko pripravljamo prejemna mesta za zareze, da ne poslabšamo prekrvavitve), je postalo jasno šele pred kratkim. Lasišče je izredno dobro prekrvavljeno. Supraorbitalna, supratrohlearna, povrhnja senčnična (temporalna), zadajšnja avrikularna in zatilna (okcipitalna) arterija so primerne žile in običajno potekajo ob venah.

Epikranialna preprega je neprožno tkivo, ki povezuje frontalno mišico na sprednji strani z okcipitalno mišico na zadnji strani. Temporoparietalna fascija, skozi katero potuje povrhnja senčnična arterija, je prav tako povezana s preprego. Drsenje preprege preko plasti mehkega vezivnega tkiva omogoča lasišču večino mobilnosti. Ta plast mehkega vezivnega tkiva in pokostnica pod njim sta minimalno oživčena.

Oživčenost lasišča tesno sledi žilnim potem. Na prednji strani supraorbitalna in supratrohlearna živca omogočata zaznavanje za prednjo stran lasišča. Občasno se lahko zaznavanje prednjega lasišča za nekaj tednov poslabša, ko je ob lasni liniji izvedeno veliko število prejemnih mest za presadke. Okcipitalni živec služi zadnji strani lasišča, medtem ko supraavrikularni in povrhnji temporalni živec zagotavljata oživčenost ob straneh.

Morda ni nobena anatomska lastnost lasišča bolj pomembna kot mikroskopska porazdelitve las, kar se tiče transplantacije las. Lasje na lasišču običajno ne rastejo individualno. Najpogosteje rastejo v majhnih folikularnih enotah, ki običajno vsebujejo 2–3 dlake, občasno pa 1 ali 4 dlake. Folikularna enota obsega 1–4 terminalne dlake, lojnico in narastišče mišice naježevalke, vse ovito z adventicijskim vezivnim tkivom. Te folikularne enote so razpršene po celem lasišču, kjer koža brez dlak predstavlja do 50 odstotkov celotnega tkiva. S transplantacijo le teh folikularnih enot in odstranjevanjem 50 odstotkov nepotrebne kože brez dlak lahko dosežemo rezultate z najbolj naravnim videzom.

Patofiziologija

Dokazano je bilo, da je androgena plešavost pri moških z moškim spolnim hormonom povezan proces pomanjševanja genetsko dovzetnih lasnih mešičkov. Domneva se, da je androgena plešavost pri ženskah posledica istega procesa.

Pri androgeni plešavosti se hormon dihidrotestosteron (DHT) povezuje z dovzetnimi lasnimi mešički. V telesu se DHT ustvarja, ko encim 5-alfa reduktaza pretvarja testosteron. Ta sprememba se odvija v krvi in lokalno v lasišču in drugih tkivih telesa. DHT deluje na genetsko dovzetne lasne mešičke in povzroča pomanjševanje dlake, kar sčasoma privede do smrti mešička.

Dominantnost darovalca nad prejemnikom se nanaša na sposobnost lasnih presadkov, ki so vzeti iz okcipitalnega darovalnega mesta, da preživijo in rastejo po transplantaciji na prednjem prejemnem mestu plešavosti. Ta pojav je razložen s prisotnostjo 5-alfa reduktaze v celicah prejemnih lasnih mešičkov. Če ponovimo: ta encim, najden v koži, je odgovoren za pretvorbo testosterona v DHT. Celo normalna količina testosterona, ki kroži v krvi, se lahko prekomerno pretvarja v DHT, lahko pa je lasni mešiček nenormalno dovzeten na DHT in tako povzroča androgeno plešavost. Darovalni mešički iz okcipitalnih regij imajo manj ali pa nič encima in tako niso podvrženi hormonskim dejavnikom. Iz mezenhima razvita kožna papila ob korenini pretežno epitelialnih lasnih mešičkov nadzoruje tip rastoče dlake. To je verjetno mesto, na katerem androgen deluje na celice foliklov in spreminja regulativne parakrine faktorje, ki jih proizvajajo kožne papilarne celice.

Okoliščine prevladujočega prejemnika označujejo bolno prejemno mesto, ko uniči zdrave darovane folikle po transplantaciji. Te okoliščine obsegajo brazgotinsko plešavost zaradi diskoidnega lupusa eritematozus, Lichen planopilaris (lihen planus kože in lasnih mešičkov) in druge aktivne bolezni brazgotinjenja kože in lasišča, ki napadajo presajene darovane folikle. Te bolezni se lahko zdravi medikamentozno in ko se bolezen pozdravi, se lahko presadi zdrave lasne presadke na posledično neaktivno brazgotino.

Etiologija

Izguba las pri moških je skoraj vedno posledica androgene plešavosti, ki ji običajno pravimo tudi moška plešavost. Čeprav je natančen vzrok takšne plešavosti nejasen, se lastnost prenaša preko poligenskega tipa dedovanja. Anekdotska poročila nakazujejo močnejši povezavo z moškimi na materini strani družine kot pa na očetovi strani. Moška plešavost je progresivni proces, ki se nadaljujejo vseskozi posameznikovo življenje. Končna stopnja plešavosti je običajno večja, če se izguba las prvotno začne pri nižji starosti.

Pri ženskah je izguba las v večji meri prav tako genetska, čeprav je pri ženskah več dokazov o izgubi las kot posledici zdravstvenih obolenj, denimo zaradi hormonskega neravnovesja, trihotilomanije in poststresnega telogenega efluvija. Zanimivo je, da se tudi pri androgeni plešavosti pri ženskah kaže dodaten vpliv vnetja na izgubo las, saj biopsije lasišča pogosto pokažejo lokalizacijo limfocitnega folikulitis okoli izboklega predela lasnega mešička z matičnimi celicami. Kot androgena plešavost pri moških je tudi androgena izguba las pri ženskah progresivna.

Krožno izpadanje las je avtoimunski zamik lasnega cikla, ki se lahko razvije na kateremkoli predelu lasišča, vključno na darovalnih mestih, in prizadene vse lase lasišča, tako da ni nobenih zdravih darovalnih foliklov. Prav tako se lahko pozdravi z zdravili in topikalno terapijo s končnim rezultatov ponovne rasti las v večini primerov. Difuzna ženska plešavost prav tako prizadene celotno lasišče in je zato ne moremo zdraviti s transplantacijo las.

Najbolj pogost vzrok izgube las pri ženskah je androgena plešavost. V nasprotju z androgeno plešavostjo pri moških imajo ženske običajno difuzno izgubo las, ki pogosto ne prizadene prednjega in okcipitalnih predelov. Pomembno je razlikovati androgeno plešavost pri ženskah od drugih vzrokov plešasti. Androgeno plešavost običajno spremlja pozitivna družinska anamneza. Prisotna je povečana občutljivost na androgen z normalnimi hormonskimi stopnjami v serumu. Plešavost običajno ne prizadene prednje lasne linije. Prisotni so pomanjšani lasje z različnimi dolžinami in premeri.

Razlikovati moramo androgeno plešavost od motenj zaradi presežkov androgena, ki so pogosto posledica tumorjev ali motenj nadledvične žleze, ovarija ali hipofize. Pomislite na presežek androgena, če je prisotno naslednje: hirsutizem, motnje menstrualnega cikla, cistične akne, galoktoreja, virilizacija s temporalno recesijo, globlji glas, povečanje mišične mase (še posebej v obsegu ram) in neplodnost. Najbolj primeren specialist za pregled je endokrinolog ali ginekološki endokrinolog.

Hitro redčenje las lahko nakazuje telogeni efluvij ali endokrinopatologije. Telogeni efluvij se najbolje zdravi z minoksidilom. Telogeni efluvij se lahko predstavlja kot akutna generalizirana izguba las na lasišču, podobno kot v primeru stresa, anestezija ali poroda. Lasje običajno začnejo ponovno rasti 4–12 mesecev kasneje. Kronični telogeni efluvij se pojavi počasneje in jo lahko zamenjamo za androgeno plešavost. V nasprotju s slednjo se kronični telogeni efluvij običajno ne kaže v družinski anamnezi.

Izguba las pri ženskah je lahko posledica številnih vzrokov, kot so hipotiroidizem, različna zdravila, sistemske motnje, travma (npr. kirurška travma, opeklinska plešavost) in infekcije. Telogeni efluvij in androgena plešavost se lahko pojavljata skupaj, pri čemer napad telogenega efluvija razkrije soobstoječo androgeno plešavost.

Brazgotinsko plešavost neznane etiologije je najbolje oceniti z biopsijo in dermatološkim pregledom.

Druga velika skupina žensk, ki si želi transplantacije las, so ženske s pooperativnimi brazgotinami. Običajno so te ženske imele dvig obraza in obrvi.

Zanimanje za transplantacijo obrvi in trepalnic se je v zadnjem času povečal. Uporaba tehnik mikro presadkov z mikroskopi za rezanje presadkov je izredno izboljšala te tehnike. V zadnjem času pa uporaba ekstrakcije folikularnih enot (FUE – Follicular Unit Extraction) – pridobivanje presadkov z majhnimi mikro luknjicami – zmanjšuje brazgotinjenje na darovalnem mestu. Plešavost obrvi je lahko posledica puljenja, travme ali pa podedovanega redčenja. Plešavost trepalnic je prav tako lahko zaradi travme, dedovanja ali kompulzivnega puljenja.

Okrevanje po presaditvi las in nadaljnji pregledi
Vaše počutje po operaciji je odvisno od obsega in kompleksnosti posega. Kakršnekoli bolečine, pretirana zategnjenost ali kljuvanje lahko nadzorujete z zdravili zoper bolečino, ki vam jih predpiše vaš zdravnik. Če se uporabijo obveze, se običajno odstranijo en dan kasneje. V roku dveh dni po operaciji lahko že nežno umivate svoje lase. Kakršnikoli šivi bodo odstranjeni v roku enega tedna do deset dni. Ne pozabite povprašati svojega kirurga o možnostih otekanja, modric in drenaže. Ker fizični napor poveča pretok krvi v lasišču in lahko povzroči krvavitve presadkov ali rezov, vam bo kirurg morda svetoval, da se vsaj tri tedne izogibajte fizičnih naporov in kontaktnih športov. Nekateri zdravniki prav tako svetujejo, da se izogibajte spolnosti vsaj deset dni po operaciji. Vaš zdravnik vas bo verjetno nekajkrat pregledal med prvim mesecem po operaciji, da se prepriča, da se šivi pravilno celijo. Pomembno je, da pozorno upoštevate vse nasvete, ki jih prejmete med temi nadaljnjimi pregledi.
Vrnitev v normalno stanje
Kako hitro lahko ponovno opravljate svojo običajno rutino, je odvisno od trajanja, kompleksnosti in tipa operacije, ki ste jo imeli. Morda se boste že po nekaj dnevih počutili tako dobro, da se boste lahko vrnili na delu in ponovno začeli opravljati običajne, lažje aktivnosti. Mnoge paciente, ki so imeli transplantacijo las (z večjimi presadki ali drugimi presadki), neprijetno preseneti, da so njihovi »novi« lasje izpadli v šestih tednih po operaciji. Ne pozabite: to stanje je normalno in skoraj vedno začasno. Ko lasje izpadejo, bo potrebnih še nadaljnjih pet do šest tednov, da se rast las ponovno začne. Pričakujete lahko približno centimeter do centimeter in pol nove rasti na mesec.
Nadaljnji posegi  

Morda boste potrebovali manjši kirurški »popravek«, da dosežete povsem naraven videz, ko se vrezi zacelijo. Občasno to vključuje proces, s katerim dopolnimo lasno linijo s kombinacijo mini presadkov, mikro presadkov ali zareznih presadkov. Če ste imeli postopek presaditve z zavihkom, lahko ostane vidna majhna bula na lasišču na koncu šiva. Vaš kirurg lahko kirurško odstrani to bulo, ko je rez popolnoma zaceljen.

Splošno je najbolje pričakovati, da bodo popravki potrebni. Vaš kirurg lahko običajno že vnaprej pove, kako obsežne bodo verjetno nadaljnje operacije.

Koraki postopka presaditve las  

Transplantacija las obsega odstranjevanje majhnih presadkov lasišča z lasmi iz darovalnega področja in presaditev na področje, kjer se pojavlja plešavost ali redčenje las. Presadki se razlikujejo po velikosti in obliki. Okrogli luknjani presadki običajno vsebujejo okoli 10–15 las. Precej manjši mini presadki vsebujejo običajno dva do štiri dlake, mikro presadki pa imajo le eno do dve dlaki. Zarezni presadki, ki se vstavljajo v zareze v lasišču, vsebujejo približno štiri do deset las; trakovni presadki so dolgi in tanki in vsebujejo 30–40 las.

Običajno je potrebnih nekaj operacij, da se doseže zadovoljivo polnost las, med vsako operacijo pa se običajno priporoča obdobje nekaj mesecev za celjenje. Preden lahko vidite končni rezultat serije transplantacij, lahko mineta tudi dve leti. Obseg pokritosti, ki ga boste potrebovali, je delno odvisen od barve in teksture vaših las. Debeli, sivi ali svetli lasje zagotavljajo boljši pokritost kot tanki, temni lasje. Število velikih presadkov, ki so presajeni v prvi operaciji, niha od posameznika do posameznika, povprečje pa je okoli 50. V primeru mini ali mikro presadkov je število lahko do 700 na operacijo.

Tik pred operacijo bo darovalno področje na kratko postriženo, da se presadki lažje dostopni in odstranjeni. Za luknjane presadke lahko kirurg uporabi poseben cevkast instrument, izdelan iz ostrega ogljikovega jekla, ki iz darovalnega mesta izrežejo luknjane presadke, ki se uporabljajo na prejemnem mestu – običajno na prednji lasni liniji. Za drugačne presadke bo vaš kirurg uporabil skalpel in z njim odstranil majhne koščke lasišča, na katerem rastejo lasje, nato pa bo razdelil te koščke na majhne delčke in jih transplantiral v majhne luknjice ali zareze na lasišču. Medtem ko kirurg odvzema presadke, bo morda redno injiciral majhne količine fiziološke raztopine v lasišče, da ohrani primerno napetost kože. Luknjice na darovalnem mestu se lahko zaprejo s šivi: en šiv je zadosten za vsako luknjico pri luknjanih presadkih; v primeru drugačnih presadkov ostane majhna, ravna brazgotina. Šivi so običajno zakriti z bližnjimi lasmi.

Za ohranitev zdrave prekrvavljenosti lasišča so presadki presajeni približno 30 milimetrov narazen. V kasnejših operacij se prostor med večjimi presadki zapolni z dodatnimi presadki. Vaš kirurg bo zelo previden pri odvzemanju in presajanju presadkov, da zagotovi, da presajeni lasje rastejo v naravni smeri in da rast last na darovalnem mestu ni negativno prizadeta.

Po operaciji se lasišče očisti in povije z gazo. Morda boste morali dan ali dva po operaciji nositi kompresijsko obvezo. Nekateri kirurgi pustijo svojim pacientom, da okrevajo brez obvez.

Plastični kirurgi so strokovnjaki za širjenje tkiva – proces, ki se običajno uporablja v rekonstruktivni kirurgiji za obnavljanje opeklinskih ran in ran z veliko izgubo kože. Uporaba širjenja tkiva pri operacijah presaditve las je prinesla izredne rezultate – izjemno pokritost v relativno kratkem času.

Pri tej tehniki se pod lasišče z lasmi, ki leži poleg plešastega predela, vstavi balonu podobna naprava, ki ji pravimo tkivni ekspander. Ta naprava se postopoma napolni s slano vodo v roku nekaj tednov, zaradi česar se koža razteza in reproducira nove kožne celice. To povzroči izboklino pod lasiščem z lasmi, še posebej po nekaj tednih.

Ko se je koža pod lasmi zadostno raztegnila, običajno približno dva meseca po prvi operaciji, se izvede še en poseg, s katerim se raztegnjena koža povleče preko bližnjega plešastega predela.

Transplantacija folikularnih enot (FUT – Follicular Unit Transplantation)
Pri transplantaciji folikularnih enot (FUT) se lase vzame s trajnega (darovalnega predela) na zadnjem in stranskih delih lasišča, z odstranjevanjem enega, tankega pasu tkiva. Področje se nato zašije ali spne, da ostane le tanka, ravna brazgotina. Pas se nato postavi pod serijo posebnih stereo-mikroskopov, kjer se razdeli na tisoče posameznih eno, dve, tri ali štirilasnih folikularnih enot. Ti presadki folikularnih enot se nato postavijo v majhna prejemna mesta, ki jih kirurg pripravi na plešastem predelu. Ta proces zagotavlja hitro okrevanje in na prejemnem mestu ne pušča nobene brazgotine.
Ekstrakcija folikularnih enot (FUE – Follicular Unit Extraction)
Pri ekstrakciji folikularnih enot (FUE) se presadke odstrani posamezno z zadnjega in stranskih delih lasišča z uporabo majhnega, okroglega rezila, ki ga uporablja kirurg ali robot. Nastale majhne luknjice se pusti, da se same zacelijo, kar traja približno en teden. Obstaja velik razpon instrumentov za luknjanje za ta postopek, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti, poleg tega pa se neprestano razvijajo novi. Kot pri transplantaciji folikularnih enot se presadki postavijo v majhna prejemna mesta, ki jih kirurg pripravi na plešastem predelu.
Operacijo z zavihkom
Operacije z zavihkom na lasišču se uspešno izvajajo že več kot 20 let. S tem postopkom lahko hitro prekrijemo velike predele plešavosti, poleg tega pa je postopek prirejen vsakemu posameznemu pacientu. Velikost zavihka in njegova lega sta odvisna od pacientovih ciljev in potreb. En zavihek lahko opravi nalogo 350 ali več luknjanih presadkov. Del plešastega lasišča se izreče, zavihek kože z lasmi pa se dvigne s površja, medtem ko je še vedno pritrjen na enem koncu. Zavihek z lasmi se potegne na novo mesto in prišije, medtem ko ostane prekrvavljen z izvirnimi žilami. Ko okrevate, opazite, da je brazgotina zakrita ali vsaj delno zakrita s premaknjenimi lasmi, ki rastejo čisto do roba reza. V zadnjih letih so plastični kirurgi dosegli velik napredek v tehnikah zavihkov in združujejo operacije z zavihki z redukcijami lasišča za boljšo pokritost temena, ali pa z razširitvami tkiva za zagotavljanje boljše prednje pokritosti in bolj naravne prednje lasne linije.
Zmanjšanje lasišča

Tej tehniki včasih pravimo operacija z napredujočim zavihkom, saj se deli lasišča z lasmi potegnejo naprej, da zapolnijo plešasto teme.

Zmanjšanje lasišča se uporablja za pokritje plešastih predelov na vrhu in zadnjem delu glave, ni pa primerno za pokrivanje prednje lasne linije. Ko se v lasišče injicira lokalni anestetik, se del plešastega lasišča odstrani. Oblike odstranjenega dela lasišča se lahko zelo razlikujejo in so odvisne od pacientovih ciljev. Če je potreben velik obseg pokritosti, kirurgi običajno odstranijo lasišče v obliki obrnjene črke Y. Rezi so prav tako lahko v obliki črke U, koničastega ovala ali kakšne druge oblike.

Koža v bližini izrezanega dela se odstrani in potegne, tako da se deli lasišča z lasmi lahko potegnejo skupaj in sešijejo s šivi. Na tej točki boste verjetno čutili močno napetost in občasno bolečino.

Koraki postopka

Pred posegom: Kandidati za presaditev las morajo imeti opazno izgubo las in zdravo rast las na zadnjem in stranskih delih glave, ki služijo kot darovalno področje.

1

PRVI KORAK

Cevkast instrument iz darovalnega mesta luknja okrogle presadke, ki se presadijo na področje, kjer je presaditev las zaželena.. 

2

DRUGI KORAK

Cevkast instrument iz darovalnega mesta luknja okrogle presadke, ki se presadijo na področje, kjer je presaditev las zaželena. 

3

TRETJI KORAK

Ko je koža pod lasmi zadosti raztegnjena, je kirurško postavljena čez plešasto področje. 

4

ČETRTI KORAK

Med operacijo z zavihki se del plešastega lasišča izreže, na njegovo mesto pa se prišije zavihek kože z lasmi. 

5

PETI KORAK

Vzorci, ki se uporabljajo pri operaciji manjšanja lasišča, so zelo različni, vsi pa dosegajo cilj, da se lasje in lasišče potegneta skupaj in pokrijeta plešast predel. 

Po posegu: Rezultati operacije presaditve las lahko izboljšajo vaš videz in samozavest.

Tveganja operacije presaditve las in informacije o varnosti

Operacija presaditve las je običajno varna, ko jo izvajajo kvalificirani in izkušeni kirurgi. Kljub temu se posamezniki močno razlikujejo po svojih fizičnih odzivih in sposobnostih celjenja, zato izid nikoli ni popolnoma predvidljiv.

Kot pri kateremkoli kirurškem posegu je tudi pri tem mogoča infekcija. Pretirane krvavitve in/ali široke brazgotine, ki jim včasih pravimo raztegnjene brazgotine in so posledica napetosti, so lahko posledica nekaterih posegov manjšanja lasišča.

Pri posegih transplantacije obstaja tveganje, da se nekateri presadki ne bodo »prijeli«. Čeprav je normalno, da lasje v velikih presadkih izpadejo, preden na novem mestu začnejo ponovno rasti, včasih kožni presadek odmre in je treba operacijo ponoviti. Občasno bodo pacienti z večjimi presadki opazili majhne izbokline na lasišču, ki se oblikujejo na mestih presaditve. Te predele lahko običajno zakrijemo z bližnjimi lasmi.

Če se izguba las po operaciji še stopnjuje, lahko pride do nenaravnega, neenakomernega videza, še posebej če novo presajeni lasje rastejo v bližini las, ki se še naprej redčijo. Če se to zgodi, bodo morda potrebne dodatne operacije.

Možni stranski učinki ali zapleti operacije presaditve/transplantacije las obsegajo:
 • krvavitev;
 • okužba;
 • otopelost ali tesnost;
 • bolečina;
 • otekline čela in/ali obraza;
 • brazgotinjenje na darovalnem ali prejemnem mestu;
 • slaba rast presadkov;
 • nenaraven izgled transplantiranih las.
Kaj pričakovati med posvetom

Operacija presaditve las je posamezniku prilagojeno zdravljenje. Da se prepričate, da so vam na voljo vse kirurške možnosti, najdite kirurga, ki ima izkušnje z vsemi tipi tehnik za presaditev las – zavihki, širitvami tkiva in transplantacijami. Če vam kirurg pove, da se je izpopolnil le v eni tehniki, ki lahko »opravi vse to«, najdite drugega kirurga.

Med začetnim posvetom bo vaš kirurg pregledal in ocenil vašo rast in izgubo las, pregledal družinsko anamnezo za izgubo las in se pozanimal, če ste imeli že kakšne predhodne operacije za presaditev las. Vaš kirurg vas bo povprašal o vašem življenjskem slogu in se z vami pogovoril o vaših pričakovanjih in ciljih za operacijo.

Vaš zdravnik more preveriti zdravstvena obolenja, ki lahko povzročajo težave med ali po operaciji, denimo nenadzorovan visok krvni tlak, težave s strjevanjem krvi ali nagnjenost k pretiranemu brazgotinjenju. Ne pozabite kirurgu povedati o kajenju ali jemanju kakršnihkoli drog ali zdravil, še posebno o aspirinu ali drugih zdravilih, ki vplivajo na strjevanje krvi.

Če se odločite za operacijo presaditve las, vam bo vaš kirurg razložil vse o anesteziji, o tipu ustanove, v kateri bo poseg opravljen, ter o tveganjih in stroških. Ne obotavljajte se ter vprašajte svojega kirurga, kar vas zanima.

Prepričajte se, da razumete načrt svojega kirurga – katere postopke bo uporabil in koliko časa bo potrebnega za vsakega. Prosite svojega zdravnika, naj vam skuša razložiti videz po postopku, ali v primeru presadkov po vsakem operativnem koraku.

Priprava na operacijo presaditve las

Vaš kirurg vam bo dal specifična navodila o tem, kako se morate pripraviti na operacijo, vključno s smernicami glede hrane in pijače, kajenja ter jemanja in izogibanja določenih vitaminov in zdravil. Če boste pozorno sledili tem navodilom, boste doprinesli k temu, da bo operacija potekala s čim manj težavami. Če kadite, je še posebej pomembno, da prenehate vsaj en ali dva tedna pred operacijo; kajenje ovira prekrvavitev kože ter lahko zavira okrevanje.

Priskrbite si prevoz domov po operaciji. Po operaciji načrtujte dan ali dva počitka in poskrbite za pomoč, če se vam zdi, da jo boste potrebovali.

Kje bo operacija izvedena
Operacija presaditve las se običajno izvede v zdravnikovi ambulantni kliniki ali v ambulantnem kirurškem centru. Le redko zahteva hospitalizacijo.
Tipi anestezije
Ne glede na uporabljeno tehniko se operacija presaditve las običajno izvede z lokalno anestezijo s sedacijo, da ste sproščeni in vam je udobno. Vaše lasišče bo neobčutljivo na bolečino, vi pa se boste morda lahko zavedati puljenja ali pritiska. Splošna anestezija se lahko uporabi za bolj kompleksne primere, pri katerih se uporabijo tehnika širjenja tkiva ali zavihki. V primeru splošne anestezije boste celoten poseg prespali.
Izguba las pri ženskah

Nekateri zdravniki ocenjujejo, da bo ena izmed petih žensk trpela za določeno stopnjo izgube las, ki jo običajno povzročajo staranje, bolezen ali hormonske spremembe po menopavzi. Ženske običajno doleti rahlo redčenje po celotnem lasišču in ne izguba las na določenih predelih, kot je to običajno pri moških. Za reševanje te težave se nekatere ženske odločijo za lasulje ali lasne podaljške. Druge imajo uspeh s topikalnimi predpisanimi zdravili. Učinkovitost takšnih zdravil niha in pri nekaterih pacientkah le prepreči nadaljnjo izgubo las ter ne spodbudi kakršnekoli nove rasti las. Operacija presaditve las je lahko rešitev za ženske, ki jim ni všeč nobena od teh možnosti.

Ker so mini presadki običajno najbolj primeren kirurški poseg za zapolnjevanje predelov, ki se redčijo, morajo dobre kandidatke za ta postopek imeti gosto rast las na zadnjem delu glave. Mini presadki se vzamejo iz tega gostega predela in presadijo na dele z redkejšimi lasmi, da se ustvari bolj poln videz las. Če zdravnik presodi, da je pacientka dobra kandidatka, se lahko občasno izvedejo tudi operacije z zavihki ali širitvami tkiva.

Če razmišljate o posegu presaditve las, je pomembno, da razumete, da nikoli ne boste imeli iste pokritosti, kot ste jo imeli pred izgubo las, vendar lahko operacija zakrije predele redkejših las in vam zagotovi večjo polnost las.

Čeprav je pogosto precej manj opazna kot pri moških, je izguba las pri ženskah lahko precej bolj čustveno škodljiva. Ženske imajo manj možnosti za zdravljenje izgube las kot moški in pogosto trpijo zaradi izgube las na precej bolj osebne načine. Čeprav imajo ženske lahko androgeno plešavost z redkejšimi lasmi na temenu, ob sencah in na čelni lasni liniji, je za njih prav tako bolj verjetno, da bodo imele difuzno redčenje las po celotnem lasišču, kar omejuje njihove možnosti za obnovo las.

Več kot 20 milijonov žensk samo v Združenih državah trpi zaradi izgube las.

Vzroki za izgubo las pri ženskah

Hormoni?
Eden izmed vzrokov izgube las pri ženskah je lahko hormonsko neravnovesje. Preveč ali premalo aktivna ščitnica lahko povzroči redčenje las. Zdravljenje bolezni ščitnice običajno pomaga pri tej obliki izgube las. Hormoni lahko prav tako povzročijo izgubo las, če so ženski hormoni (estrogeni) neuravnovešeni. Če pa se hormonsko neravnovesje pozdravi, se izguba las običajno ustavi.


Porod?
Porod lahko povzroči nenadno izgubo las pri ženskah. Običajno je, da mnoge ženske po nosečnosti oz. do 3. meseca po porodu opazijo izgubo las. Tudi to je posledica hormonov. Vendar to ni nekaj, kar bi vam moralo vzbujati skrbi. Med nosečnostjo je izpadanje las med normalnim lasnim ciklom ustavljeno zaradi visoki ravni hormonov. Ko se hormoni povrnejo na raven pred nosečnostjo, ti odvečni lasje odpadejo v normalnem ciklu rasti in izpadanja las, ki se sčasoma vzpostavi.


Izguba las zaradi menopavze in hormonske terapije?
Nekateri primeri se lahko razvijejo zaradi hormonskih terapij, denimo s progesteronom – ženskim hormonom, ki zavira razvoj novih foliklov. Izguba las in menopavza sta pogosto povezani, zato imajo starejše ženske redkejše lase. Pred menopavzo 13 odstotkov žensk doživi izgubo las. Po menopavzi se poročila o tej težavi s strani žensk povečajo na približno 37 odstotkov.

Izgubo las pri ženskah lahko zdravimo.

A je mnogim ženskam, ki sodelujejo v tej spletni skupnosti, uspelo obnoviti lase s pomočjo zdravnikov in legitimnih zdravljenj zoper izgubo las.

Vendar so možnosti zdravljenja za ženske precej bolj omejene možnosti, ki so na voljo moškim. Zdravila Propecia in podobnih zaviralcev DHT ženske ne smejo jemati oz. ne smejo niti priti v stik z njimi, saj je z njimi povezano visoko tveganje prirojenih motenj.

In mnoge ženske izberejo operacijo presaditev las, da si obnovijo svoje lase.

Vendar so za nekatere ženske vzroki izgube las precej bolj kompleksni, kot pa klasična androgena plešavost pri moških. Zato je pravilna diagnoza temeljnega vzroka bistvenega pomena, preden se odločimo za kakršnokoli zdravljenje izgube las.

Presaditev las lahko pomaga tudi ženskam.

Operacija presaditve las je lahko učinkovita za zdravljenje izgube las pri ženskah, če je osredotočena na določen predel, prav tako kot pri klasičnem primeru androgene plešavosti pri moških.

Trenutni presadki las so tako naravni, da jih ne prepozna niti frizer.

Kljub temu ženske, ki imajo zelo difuzno izgubo las po celotni glavi, običajno niso dobre kandidatke za operacijo obnove las.

Kirurško nižanje lasne linije pri ženskah

Nekatere ženske imajo zelo visoko lasni linijo, zaradi katere se zdijo bolj moške ali starejše. To ni posledica izgube las temveč dednosti. Čeprav je transplantacija las za oblikovanje nižje lasne linije možna, takšne transplantacije običajno zahtevajo več operacij, da ustvarijo lasno linijo, ki je primerno gosta.

Obstaja alternativni kirurški poseg, ki lahko zniža lasno linijo z eno operacijo. Pri tem ambulantnem kirurškem posegu se odvečno tkivo tik pod lasno linijo izreže, nato pa se lasna linija pomakne naprej in navzdol. Ta postopek se lahko prav tako združi z dvigom obrvi, da se pacientki zagotovi dodatne koristi.

Rezultati kirurškega nižanja lasne linije pri ženskah
Vprašanja za plastičnega kirurga

Uporabite ta seznam kot vodič med svojim posvetom o posegu.

 • Ali ste se specifično usposabljali na področju plastične kirurgije?
 • Koliko let usposabljanje na področju plastične kirurgije ste opravili?
 • Ali imate privilegije v bolnišnici za izvedbo tega posega? Če da, v kateri bolnišnici?
 • Je to ambulantna kirurška klinika z akreditacijo nacionalne ali države agencije za akreditacijo, ali ima državno licenco ali licenco Medicare?
 • Koliko takšnih posegov ste opravili?
 • Ali sem dober kandidat za ta poseg?
 • Kje in kako boste izvedli operacijo?
 • Katero obliko, velikost, teksturo površine, mesto vreza in mesto postavitve svetujete zame?
 • Kako dolgo okrevanje lahko pričakujem in kakšno pomoč bom potreboval med okrevanjem?
 • Kaj so tveganja in zapleti, ki se lahko pojavijo pri tem posegu?
 • Kako se rešujejo zapleti?
 • Kakšne so moje možnosti, če nisem zadovoljen z rezultatom transplantacije?
 • Ali imate slike pred in po posegu, ki si jih lahko ogledam za vsak poseg?
 • Kakšne rezultate lahko razumno pričakujem?
Foto-dnevnik presaditve las
Fotografije pred in po presaditvi las
Naš pacient je imel začetno izgubo las po vzorcu razreda Norwood 4A. Z operacijami so mu presadili 2002 presadkov folikularnih enot na prednjo lasno linijo in nad čelo. Celotna porazdelitev presadkov je bila naslednja: 253 enolasnih folikularnih enot; 1113 dvolasnih folikularnih enot; 622 trilasnih folikularnih enot; in 14 štirilasnih folikularnih enot. Vrezi so bili od 0,7 mm za enolasne enote do 1,1 mm za največje folikularne enote. Vsa mesta so bila izvedena z stranskimi (horizontalnimi) zarezami.
Pred operacijo
Pacient je imel predvsem prednjo izgubo las z difuznim pomanjšanjem, ki se ni odzivalo na Propecio (predpisano zdravilo). Vijolična črta prikazuje lego načrtovane lasne linije.
Dan operacije
Te fotografije prikazujejo porazdelitev 2002 prejemnih mest (luknjice ustvarjene za presadke). Fotografije so bile posnete tik preden so bili presadki vstavljeni.
Teden po operaciji
Pacient se je vrnil v operacijo z komaj opaznimi krastami, strniščem in rdečico na nekaterih mestih kot edinimi znaki, da je imel pred enim tednom presaditev las.
Dva tedna po operaciji
Po dveh tednih lahko vidimo še malce preostalega strnišča presajenih las in nobenih drugih znakov nedavnega posega. Pri dvignjenih laseh lahko vidimo malce rdečice, ki je posledica vreza na darovalnem mestu.
Mesec po operaciji
Mesec po operaciji je pacientov videz praktično identičen tistemu pred posegom. Ob podrobnem pregledu lahko vidimo, da vrez na darovalnem mestu še naprej izginja.

2 meseca po operaciji

Po zadnjih fotografijah se ni veliko spremenilo. Preden začnejo novo presajeni lasje rasti, mora miniti še kakšen mesec.
Tri in pol mesece po operaciji
Zgodnja rast tri in pol mesece po operaciji
Šest in pol mesecev po operaciji
Večja rast šest in pol mesecev po operaciji
Devet in pol mesecev po operaciji
Rast po devet in pol mesecih. Pacient je končno lahko počesal svoje las s svojega obraza – najprej je poizkusil na stran, nato pa naravnost nazaj. Brazgotina na darovalnem mestu je komaj zaznavna.
Dvanajst mesecev po operaciji
Rezultat po dvanajstih mesecih. Pacient še naprej spreminja stil frizure in včasih počeše svoje lase na stran, včasih pa naravnost nazaj.
Druga transplantacija las
Druga operacija transplantacije las je bila izvedena leto po prvi. Druga operacija je obsegala 1509 presadkov folikularnih enot. Cilj je bil kompenzirati za nadaljnje redčenje las nad čelom, raztegniti presadke dlje nazaj in doseči večjo celotno polnost las. Položaj lasne linije ni bil spremenjen. Opazite, kako smo vstavili nove presadke folikularnih enot brez poseganja v pacientove obstoječe lase.
Teden po drugi operaciji
Rezultati po enem tednu po drugi transplantaciji folikularnih enot s presaditvijo 1509 presadkov. Opazite, da so novo presajeni presadki komaj opazni med predhodno presajenimi lasmi. Vrez na darovalnem mestu je bil zaprt s sponkami, v nasprotju s prvim postopkom, pri katerem smo uporabili šive.
Tri tedne po drugi operaciji
Pacientov videz tri tedne po drugi operaciji. Opazite, da praktično ni nobenih znakov posega. Polovica sponk je bila odstranjenih deset dni po operaciji. Preostale sponke bodo odstranjene danes.
Pred in po presaditvi las
Primerjajte sliko pacienta pred prvo operacijo presaditve las (levo) z zadnjo sliko (desno), ki je bila posneta tri tedne po njegovi drugi operaciji.