fbpx

PULJENJE MODROSTNEGA ZOBA

PULJENJE MODROSTNEGA ZOBA
Modrostni zobje imajo globje korenine, povzročajo močne bolečine
Puljenje modrostnega zoba spada med zahtevnejše posege v primerjavi z odstranitvijo katerega drugega lažje dostopnega zoba. Običajno imajo modrostni zobje globlje korenine, zato je potreben kirurški poseg pri zobnem kirurgu. Okrevanje je po takšnem zahtevnejšem posegu nekoliko daljše in bolj boleče kot po odstranitvi kakšnega drugega manj zahtevnega zoba.
Puljenje modrostnega zoba – zakaj sploh zrastejo modrostni zobje?  
Tako kot pri slepiču, ki je rudimentalni organ, bi lahko vzporednico postavili z modrostnimi zobmi. V preteklosti je bila prehrana človeka nekoliko drugačna. Če bi se postavili nekaj tisoč let nazaj, so se daljni predniki prehranjevali v večini s surovim mesom, oreščki, koreninami, uživali so surovo sadje, jagodičevje. Takrat še niso poznali nožev, niti niso pripravljali hrane na ognju. Vso hrano so morali temeljito prežvečiti. Žvečenje pa zahteva širšo čeljust in močne kočnike. V teh surovih razmerah je bil vsak zob dragocen. Modrostni zob je torej eden izmed treh kočnikov, ki je odigral pomembno vlogo v prehranjevanju v preteklosti. Skozi čas se je prehrana spremenila, s kuhanjem in pečenjem se je potreba po intenzivnem žvečenju zmanjšala, zato danes modrostni zobje niso več potrebni za preživetje. Puljenje modrostnega zoba je postala smernica v dentalni medicini v novejši zgodovini. S tem so zmanjšali težave s povečano zobno gnilobo, bolečinami v čeljustih, tvorbo cist ali celo tumorja pod dlesnimi.
Puljenje modrostnega zoba je običajno med 18. in 25. letom starosti
Vas zanima kakšna je puljenje modrostnega zoba cena? Cene se med ponudniki razlikujejo. Pri Doktor 1A vam bomo podali informacije o puljenju modrostnega zoba cena in pomagali najti ustreznega zobozdravnika za tak poseg.
V katerih primerih je potrebno puljenje modrostnega zoba?

Modrostni zobje izrastejo nekje med 18. in 25. letom starosti. Od tod izraz modrostni zobje, v teh letih je bilo pričakovano, da smo tudi na račun izkušenj nekoliko modrejši (tudi v angleškem jeziku je izraz podoben – wisdom tooth). Puljenje modrostnega zoba je običajno pri tej starosti, vendar se lahko tudi kasneje se pojavijo težave.

Četudi se ne čuti posebnih težav oz. bolečine ob izraščanju modrostnih zob, večina zobozdravnikov svetuje njihovo preventivno ekstrakcijo. Zakaj? Modrostni zobje se nahajajo povsem zadaj, ščetkanje je oteženo, saj je težje dostopno. Če se torej ne morejo pravilno in učinkovito čistiti, se zlahka pojavi karies ali še kakšna hujša težava. V pomoč pri čiščenju je poleg zobne ščetke na voljo še posebna čopasta ščetka in ščetka z manjšo glavo. Poleg mehanske zaščite zob, se lahko čisti še s kemično podporo, ki dodatno ščiti pred kariesom (zobna pasta, gel, ustna vodica). Zaščitna učinkovina, prisotna v ustni vodici, imenovana klorheksidin pomaga tudi pri ublažitvi oteklih dlesni, ki so pogost spremljevalec izrasta modrostnikov.

Puljenje modrostnega zoba – drugi najpogostejši razlogi
 • Neugodna lega modrostnega zoba.
 • Modrostni zob ob izrastu ne bo imel dovolj prostora za normalni izrast
 • Prisotne so pogoste bolečine.
 • Opazi je mogoče pogosto vnetje dlesni okoli modrostnega zoba.
 • Nastanek globokega kariesa na modrostnem zobu, ki ga je zaradi
  nedostopnosti in drugih okoliščin težje zdraviti.
Puljenje modrostnega zoba – potek
Puljenje modrostnega zoba poteka v zobozdravstveni ordinaciji, pod lokalno anestezijo. Nekateri imajo skoraj smrtni strah pred takim posegom, vendar je možno v nekaterih ordinacijah puljenje modrostnega zoba celo pod splošno anestezijo. Kirurg najprej odstrani tkivo okrog zoba, če je pa zob vraščen – prereže dlesen za lažji dostop do zoba. Če je modrostni zob delno ali v celoti prekrit s kostjo, se odstrani še del kosti. Zobni kirurg z različnimi pripomočki loči zob od tkiv, s tem ga tudi zrahlja in pripravi na ekstrakcijo (puljenje modrostnega zoba). Kadar je bil modrostni zob vraščen, je vedno potrebno šivanje, v kolikor pa ne gre za vraščen zob, se šivanje opravi na podlagi posameznega primera. Puljenje modrostnega zoba je pogost in rutinski postopek z le redkimi zapleti. Puljenje modrostnega zoba terja nekaj dni okrevanja, upoštevati je potrebno zobozdravnikova navodila, še posebej za prvih deset dni po ekstrakciji zoba.
Puljenje modrostnega zoba se izvaja pod lokalno anastezijo
Puljenje modrostnega zoba – kaj se odsvetuje
 • Odsvetuje se pitje vroče hrane in pijače;
 • Prenehanje kajenja in pitje alkohola;
 • Prvi dan se ne sme izpirati rane, niti se je ne sme dotikati;
 • Če so potrebne protibolečinske tablete, ne priporočljivo jemanje aspirina, saj preprečuje strjevanje krvi;
 • Izogibati se je potrebno pretirani fizični aktivnosti,;
 • Ne sme se greti področja rane (odsvetuje se zavijanje v šal, brisačo…).
Puljenje modrostnega zoba – splošna priporočila zobozdravnika po posegu
 • Po posegu naj se uživa mrzlo, mehko hrano, priporoča se sladoled;
 • Na lice, kjer je bilo puljenje modrostnega zoba hladiti z obkladki, s tem se zmanjša oteklina in bolečina;
 • Protibolečinska sredstva;
 • Če je le mogoče, izkoristiti čas za počivanje in mirovanje.
 • Če kljub vsem naštetim preventivnim ukrepom rana vseeno zakrvavi, je potrebno vzeti manjšo gazo, položiti na rano in rahlo ugrizniti, s pritiskom se bo ustavila krvavitev. Počivanje z vzdignjenim vzglavjem. V kolikor vsi ti ukrepi ne zadoščajo, krvavitve ni mogoče ustaviti, pojavi se tudi močna bolečina, je potreben ponoven obisk pri zobozdravniku.
 • Izpiranje ust – prvih nekaj dni se ne sme izpirati ust, kasneje se lahko naredi žajbljevo kopel ali uporabi ustno vodo brez alkohola.

Puljenje modrostnega zoba je res rutinski postopek, a je potrebno dosledno upoštevati zobozdravnikova navodila.

Puljenje modrostnega zoba – priprava pacienta pred posegom
 • Na sam poseg ni dobro priti tešč;
 • Vsaj teden dni pred operacijo je potrebno biti zdrav (ne dobro bolehati za npr. virozo, prehladom, kašljem…);
 • V nobenem primeru ni možna operacija, če je prisoten aktiven herpes;
 • Doma si je potrebno pripraviti led, mrzle obkladke za hlajenje prizadetega mesta;
 • V kolikor je pacient naročen na zahtevnejši pregled, je smiselno, da z njim pride oseba, ki bo poskrbela za njegov varen prihod domov;
 • Priporočajo se ohlapna oblačila, predvsem rokavi, ki jih je možno zavihati nad komolec.

Imate neznanski strah pred zobozdravnikom? Puljenje modrostnega zoba opravljajo nekatere ordinacije.

Zakaj puljenje modrostnega zoba preko Doktor 1A?!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!