RETENCIJA

RETENCIJA
Zobni aparat
Retencija spada v ortodontsko terapijo. Ko se konča terapija nošenja zobnega aparata, se prične obdobje zadnje faze zdravljenja – retencija. Retencija omogoča zobe ohraniti v novem položaju vse do popolnega okrevanja kostne gostote s tako imenovanimi retainerji. Preden pride na vrsto retencija, je seveda potrebno nekaj časa nositi zobni aparat. Zobni aparat poravna zobe ali popravi druge nepravilnosti (npr. nepravilni ugriz).
Ortodontske nepravilnosti

Ortodontske nepravilnosti običajno niso bolezni, pač pa odkloni v obliki in delovanju zobovja. So tudi estetske nepravilnosti, ki motijo pri nasmehu, govoru, grizenju ali žvečenju. Sem sodijo nepravilnosti, kot so: blago in zmerno tesno stanje zob, rotacije zob, nepravilni nagibi zob, vrzeli, manjkajoči in neizrasli zobje, križni griz posameznih ali več zob, globoki ali odprti griz.

Skeletne in težje zobne nepravilnosti se največkrat opazi že pri otrocih. Pri odraslih se lahko prikrijejo ali zdravijo v sodelovanju s kirurgom.

Retencija (žička)
Kaj povzročajo nepravilnosti zob?
  • prekomerno obrabo, poškodbe ali odmik zob;
  • lahko se poveča dovzetnost za pojav kariesa, zaradi oteženega čiščenja;
  • lahko se pojavi parodontalna bolezen;
  • pojavijo se lahko prebavne težave zaradi neustreznega žvečenja;
  • odprti griz vodi v nezadosten stik ustnic in dihanje skozi usta;
  • velikokrat vpliva na samopodobo in težave pri osebnostnem razvoju, oteži sposobnost komunikacije in socialni razvoj;
  • prihaja lahko do težav v čeljustnem sklepu – glavobol, napetost v vratu in zgornjem delu hrbta.
Zobni aparat – cilj ortodontske terapije

Cilj ortodontske terapije je premikanje zob, ki temelji na principu sile, katera deluje na zobe. Tako se zob premika v smeri delovanja sile. Zobni aparat izvaja silo na zobe.

Osnovna delitev zobnih aparatov se deli na nesnemni (fiksni) zobni aparat in snemni zobni aparat.

Pri nesnemnem zobnem aparatu, se nosilce nalepi na zobe in jih pacient ne more sneti. Nosilci so vpeti na žični lok. Žični lok na zobe izvaja silo in jih potiska v pravi položaj. Nosilci so lahko kovinski, keramični ali kompozitni. Keramični nosilci imajo ustrezno trdnost, se ne razbarvajo in so naravnega videza (manj opazni).

Snemni zobni aparat ne omogoča optimalne rešitve vseh nepravilnosti. Pogosteje jih uporabljajo otroci, kot odrasli. Snemni zobni aparat ima glavno prednost, da se ga lahko kadarkoli vzame iz ust. Snemne termoplastične opornice se običajno uporabljajo le za manjše korekcije zob. So skoraj neopazne, zaradi prozorne barve. Znana blagovna znamka je Invisalign.

Potrebujete zobni aparat? Vas zanimajo cene zobnih aparatov?
Dovolite, da vam svetujemo pri izbiri.

Doktor 1A sodeluje s 17 preverjenimi zobozdravniki in ortodonti v
Sloveniji in na Hrvaškem.

Zobni aparat – ustna higiena

Tekom nošenja zobnega aparata je izrednega pomena tudi nega zob. Če se nosi fiksni oz. nesnemi zobni aparat, si je potrebno umivati zobe po naslednjih korakih. Priporočljivo je ščetkati zobe z mehkimi zobnimi ščetkami. Pri umivanju je potrebno ščetko prisloniti poševno na rob dlesni. S krožnimi gibi jo ob rahlem pritisku voditi po zobeh. Pravilno ščetkanje je z zgornje in spodnje strani. 

Pri tem je potrebno biti pozoren, da se očisti tudi nosilce. Medzobne prostore se očisti z medzobno ščetko primerne velikosti. Za čiščenje pod žico se uporabi medzobno ščetko z nekoliko večjim premerom. Mesto ob nosilcih aparata se lahko očisti s čopasto ščetko. Z zobno nitko se lahko odstrani zobne obloge z mest okoli nosilcev. Priporočljive so tudi ustne vodice.

Retencija – zadnja faza ortodontske terapije
Po končanem aktivnem ortodontskem zdravljenju in odstranitvi fiksnega ali snemnega zobnega aparata, je izrednega pomena vzdrževalno obdobje. Po potrebi se namesti retencijski (vzdrževalni) žični lok na notranjo stran sprednjih zob ali vstavi snemni retencijski (vzdrževalni) aparat za nočno nošenje. Retencijski žični lok ali retencija je tanka žica, ki se prilepi na notranjo stran zgornjih in/ali spodnjih sprednjih zob. V zgornjem zobnem loku se retencija lahko namesti ali ne, v spodnjem zobnem loku pa je retencija obvezna. Najpogosteje se retencija lepi le na spodnje zobe.
Zobni aparat
Snemni retencijski aparat ali retencija, je lahko navaden iz barvnega akrilata in žičnimi zaponami ali pa je narejen iz prozorne folije. Pacient se lahko sam odloči kakšnega želi.
Ortodonti opozarjajo: retencija je zelo pomembna!

Kost, dlesen in mišice se morajo po končanem nošenju zobnega aparata prilagoditi novemu stanju, zato je zelo pomembno vzdrževalno obdobje, kjer pride na vrsto retencija. V tem obdobju retencija poskrbi, da zobje ostanejo v želenem položaju doživljenjsko. Potrebno je redno nošenje vzdrževalnih aparatov (retencija), saj se v nasprotnem primeru zobje lahko vrnejo v svoj prvotni položaj.

Retencija lahko povzroči blago bolečino zob ali prehodno oteži govor. V kolikor snemni zobni aparat služi kot retencija, se lahko v ustih nabira več sline. Te težave so dokaj normalne in same minejo v nekaj dneh. Če se iz tega razvijejo večje težave, npr., da se pojavi boleč otiščanec, je nujen obisk pri specialistu ortodontu, ki zobni aparat prilagodi in nošenje poteka brez bolečin.

Retencija se ne snema, kadar se govori o retencijskem žičnem loku na notranji ploskvi sprednjih zob. V ustih je neprestano.

Retencija (prozorna folija)
Retencija – redne kontrole so ravno tako pomembne v zadnji fazi ortodontskega zdravljenja
V času, ko se nosi retencija, so kontrole nujne, posebno če se opazi, da se na določenem zobu odlepi. Nošenje snemnega aparata (retencija) mora nujno spremljati ortodont. Če še žička odlepi ali kakorkoli poškoduje, je nujna kontrola pri ortodontu, ki težavo odpravi. V tem primeru, se nikakor ne čaka na redno kontrolo.
Retencija – vzdrževanje

Retencija potrebuje redno čiščenje in vzdrževanje. Snemni aparat se zjutraj in zvečer očisti z zobno krtačko in zobno pasto. Če je retencija v obliki retencijskega loka za sprednjimi zobmi, je potrebno poskrbeti, da so žica ter področja zob in dlesni ob njej dobro očiščeni. Potrebno je vsakodnevno nitkanje.

Retencija se ne sme zavijati v papir, prtiček ali robček. Ravno tako se ne odlaga na mizo, vendar v plastično škatlico, ki se jo dobi v ambulanti pri ortodontu. Kajti, če se ga odloži kamorkoli, se ga lahko po pomoti zavrže. Retencija se ne pospravlja v žep ali torbice, ker se lahko zlomi ali izgubi. Kadarkoli zobni aparat ni v ustih, mora biti pospravljen v za to namenjeni plastični škatlici. Retencija se ne spravlja blizu izvora toplote. Retencija se ne prekuhava, da bi se očistila. Če je potrebno čiščenje, je bolje, da se retencijo nese v ambulanto.

Retencija ali plastične folije je potrebno redno nositi, saj se že ob manjšem premiku zob lahko zgodi, da se je ne da več vstaviti na zobe in je potrebno izdelati novo. Mnogokrat pa se pacienti odločajo, da po koncu nošenja aparata vzamejo dve retenciji. Tako so brez skrbi, tudi če eno izgubijo in jim je ortodont predaleč, ali pa so na kakšnem potovanju.

Retencija – čas nošenja

Koliko časa se nosi retencija? To vprašanje je zelo pogosto. Čas nošenja in oblika retencijskega aparata se razlikuje od zdravljene nepravilnosti in starosti pacienta. Pri nekaterih pacientih je nošenje retencijskega aparata (retencija) doživljenjsko. Ob načrtu aktivnega zdravljenja, se načrtuje tudi čas nošenja in vrsto retencijskega aparata (retencija).

Se tudi vi soočate z vprašanjem kako dolgo je potrebno nošenje retencije?

Obrnite se na nas. Doktor 1A že vrsto let sodeluje z preverjenimi zobozdravniki in ortodonti.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Neobvezujoče vam bomo poslali ponudbo in omogočili brezplačni pregled pri izbranem ortodontu.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!