REŽENJSKA OPERACIJA

REŽENJSKA OPERACIJA
Redno odstranjevanje zobnega kamna prepreči vnetje dlesni
Reženjska operacija je zelo uspešen način kirurškega zdravljenja napredovane oblike parodontoze – parodontalne bolezni, ki ga opravi specialist parodontolog. Kadar se globina žepkov kljub konzervativni terapiji ne zmanjša, dlesni pa kljub terapiji in ustrezni higieni še naprej krvavijo, je potreben korak naprej – reženjska operacija.
Reženjska operacija je manjši neboleč kirurški poseg pod lokalno anestezijo, pri katerem parodontolog odlušči dlesen, razkrije korenine prizadetih zob ter odstrani vneto, okuženo tkivo ob zobeh in nepravilne kostne defekte, ki so nastali kot posledica kroničnega vnetja obzobnih tkiv.
Reženjska operacija – kako poteka?
Ko poteka reženjska operacija, lahko parodontolog ustrezno preoblikuje tudi prizadeta koreninska razcepišča, ki so posledica napredovane parodontalne bolezni – parodontoze. Reženjska operacija močno olajša ohranjanje ustne higiene in prav tako izboljša dolgoročno življenjsko dobo zob.
Reženjska operacija je manjši kirurški poseg pod lokalno anestezijo
Prepoznate simptome parodontalne bolezni? Vas je strah, da bo potrebna reženjska operacija? Ne veste komu zaupati tovrstni poseg? Obrnite se na Doktor 1A.
Reženjska operacija in drugi načini zdravljenja parodontalne bolezni

Ne obstaja samo reženjska operacija. Obstajajo še ostali načini zdravljenja parodontalne bolezni – parodontoze:

Nekirurški način zdravljenja:
⦁ Čiščenje zobnega kamna: Zdravljenje se začne s temeljitim čiščenjem zobnega kamna in podukom o pravilni ustni higieni.
⦁ Luščenje in glajenje korenin: Sledi luščenje in glajenje korenin. S tem se odstrani zobni kamen iz globljih delov obzobnih žepov ter zgladi površina korenine, da se zmanjša možnost ponovnega nastanka zobnega kamna.

Kirurški način zdravljenja:
⦁ Reženjska operacija: Ta metoda zmanjša globino obzobnih žepkov in s tem se zmanjša področje, kjer se nabirajo škodljive bakterije in plak.
⦁ Vodena tkivna regeneracija: S to metodo se stimulira rast kosti in dlesni na prizadetih mestih.

V večini primerov sta oba nekirurška načina dovolj za zdravljenje parodontalne bolezni – parodontoze, pri nekaterih izjemah pa je potreben tudi kirurški način (npr. reženjska operacija).

Parodontoza
Parodontoza ali parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni, gingivitis-a. Je znak nepravilne ali pomanjkljive ustne higiene. Posledica slabe ustne higiene je kopičenje mehkih bakterijskih zobnih oblog, ki se počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen, idealno gojišče za razvoj raznih mikroorganizmov. Parodontoza je najbolj razširjena bolezen človeštva. Z njo oboli več kot 80 odstotkov populacije. Prvi opazni znaki parodontoze so vnete, na dotik krvaveče dlesni in slab zadah, ki opozarjajo na razvijanje bolezni v ustni votlini, sicer pa se razvija počasi in brez bolečin. Ta vneti proces imenujemo gingivitis. Tudi v primeru težav se parodontoza lahko ustrezno pozdravi, toda le v primeru, če se ukrepa pravočasno. Pri njej gre za nastanek tako imenovanih zobnih žepkov in propadanje obzobnega tkiva, ki lahko vodi do popolne izgube obzobne kosti, zato posledično prihaja do izgube zob. Parodontoza pa ne vpliva le na izgubo zob, temveč na zdravje celotnega organizma. Zaradi nje veš čas v krvni obtok prehajajo izredno agresivne bakterije, molekule, ki nastajajo kot posledica okužbe in kemijske spojine, ki jih sproščajo bakterije.
Simptomi parodontoze so:

⦁ krvavenje dlesni, ki ob ščetkanju in nitkanju ne odneha;
⦁ sprememba barve dlesni iz rožnate v živo rdečo;
⦁ nastanek obzobnih žepkov;
⦁ porumeneli in z oblogami obdani zobje;
⦁ slab zadah;
⦁ iztekanje gnoja;
⦁ zatečene dlesni;
⦁ odmikanje dlesni od zoba;
⦁ majavost zob;
⦁ nastanek špranj med zobmi.

Vzroki za nastanek parodontoze so:

⦁ dolgotrajna slaba ustna higiena;
⦁ genetska nagnjenost;
⦁ kajenje;
⦁ alkoholizem;
⦁ dolgotrajni stres;
⦁ hormonske spremembe;
⦁ neozdravljive kronične bolezni.

Kaj vse je potrebno upoštevati po sami operaciji (reženjska operacija):

Zdravila: Reženjska operacija lahko ima, tako kot drugi oralni kirurški posegi, različne stopnje nelagodja. To pa je vse odvisno od posameznika do posameznika. Parodontolog priporoča, da se prvi odmerek protibolečinskih tablet prične jemati še preden anestezija popusti. Vsa zdravila pa je potrebno jemati po navodilih, ki jih preda parodontolog.

Ustna higiena: Zobe, ki niso bili vključeni v operativni poseg (reženjska operacija), je potrebno še naprej skrbno ščetkati. Parodontolog svetuje, da se operativnih mest prvi teden po operaciji (reženjska operacija) ni priporočljivo dotikati. Lahko pa se nežno spira s slano ali ustno vodo, če to naroči parodontolog. Po odstranitvi šivov, je potrebna nežna ustna higiena, z mehko zobno ščetko. Nežen nanos zobne paste (fluoridnega gela) z zobno ščetko pa bo prepričeval nastajanje plaka.

Fizične dejavnosti: Po posegu (reženjska operacija) je priporočljivo izogibanje napornim telesnim aktivnostim 2 do 3 dni po posegu.

Prehrana: Ko je reženjska operacija opravljena, je nekaj časa priporočljiva mehka hrana. Potrebno se je izogibati žvečenju, trdi in vlaknasti hrani, saj je lahko neprijetna in odstrani parodontalno oblogo. Parodontolog priporoča zauživanje večjih količin vode. Pomembna je raznovrstna prehrana, ki je polna beljakovin, mineralov in vitaminov, kar koristi samemu okrevanju po operativnem posegu (reženjska operacija).

Oteklina: Ko se reženjska operacija opravi se pojavi rahla oteklina. To je normalen pojav, oteklino je potrebno hladiti z manjšimi obkladki. Hladne obkladke se izmenjuje na 20 min, 24 ur po operativnem posegu. Prav tako je potrebno prvih 24 ur po operaciji (reženjska operacija) držati glavo nad nivojem srca.

Krvavitev: Občasno se lahko opazi še od 2 do 3 dni po posegu (reženjska operacija), zaradi rahljanja šivov ali premikanja tkiva. Če se opazi povečano krvavenje, pa mora biti o tem čim prej obveščen parodontolog.

Šivi: Reženjska operacija se zaključi s šivanjem. Parodontolog opozarja, da se ne dreza v šive z jezikom, zobno ščetko ali na kakršen drugačen način. Šivi se odstranijo nekje po tednu dni od operativnega posega.

Kajenje: Dokler se šivi ne odstranijo, ni priporočljivo kajenje, saj so rezultati celjenja slabši in lahko trajajo dalj časa.

Alkohol: Enako velja za alkohol, pitje le tega ni priporočljivo v času po operativnem posegu (reženjska operacija). Tudi nekaj tednov po odstranitvi šivov je priporočljivo minimalno zaužitje alkohola, zaradi posledice slabšega celjenja.

Reženjska operacija – kako preprečiti nastanek parodontalne bolezni?
Edini pravi način za ohranjanje zdravih zob in preprečevanje parodontalnih bolezni – parodontoze je vzdrževanje redne in pravilne ustne higiene. Najbolj ustrezna nega zob, za odstranjevanje zobnih oblog, je temeljito ščetkanje zob najmanj 2x na dan po najmanj dve minuti in redno nitkanje medzobnih prostorov. Parodontolog svetuje uporabo mehkejše zobne ščetke s tankimi in gostimi nitkami, saj se s trdo zobno ščetko in premočnim ščetkanjem lahko poškoduje dlesni in zobe. Priporočljiva je uporaba zobnih past s fluoridi, abrazivnim pastam za beljenje zob pa se je bolje izogibati. Pogosto pa pride do tega, da posameznik vseh oblog ne more odstraniti, saj so nekatera mesta težko dostopna. V tem primeru težavo olajša ustna vodica. Ustne vodice ne nadomeščajo vsakodnevnega temeljitega ščetkanja zob, vseeno pa zavirajo nabiranje zobnih oblog med enim in drugim ščetkanjem.

Imate parodontozo?
Se sprašujete ali je tudi pri vas potrebna reženjska operacija?

Dovolite, da vam pri Doktor 1A pomagamo najti ustreznega parodontologa, ki bo profesionalno opravil poseg (reženjska operacija)!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Izpolnite obrazec in neobvezujoče vam pošljemo ponudbo 17 preverjenih zobozdravnikov. Ne čakajte predolgo, saj je parodontoza najbolj razširjena bolezen človeštva!

Pošljite povpraševanje sedaj!
Pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov in parodontologov.
Implantati omogočijo da se ponovno smejite!

Spletna stran podjetja Doktor 1A uporablja piškotke in druge tehnologije, s katerimi skrbi za vašo zasebnost, zanesljivost in varnost spletnega mesta ter za zagotovitev najboljše uporabniške izkušnje na spletni strani. S potrditvijo se strinjate tudi s Splošnimi pogoji.