fbpx

UMETNE PRSI

Estetska kirurgija
umetne prsi
Operacija prsi je ena od najbolj priljubljenih operacij v estetski kirurgiji med ženskami vseh starosti. Ženske se za povečanje dojk oziroma umetne prsi odločijo, ko želijo imeti bolj polne prsi. Večina se za operacijo odloči zaradi estetskih oziroma kozmetičnih razlogov, zaradi narave poklica, zaradi želje, da izboljšajo svoj glas, stas in samopodobo.

Operacijo prsi pogosto izvajajo tudi zaradi raka na prsih po mastektomiji (operativna odstranitev celotne dojke) zaradi rekonstrukcijskih namenov.

Operacija prsi je varna, le vedeti morate v kaj se spuščate in na kaj je potrebno biti pred in po operaciji pozoren. Umetne prsi so lep dodatek k vašemu telesu in postavi. Tukaj je zbranih nekaj osnovnih informacij o operaciji v primeru kozmetične povečave prsi. Operacijo izvede specialist plastične kirurgije s pomočjo silikonskih implantatov in pri tem prsi preoblikuje. Opisani so prsni vsadki, kako izbrati zdravnika, kakšen je postopek in tveganja.

Na slovenskem trgu obstaja veliko ponudnikov zdravstvenih storitev, manjkajo pa podatki na podlagi katerih se odločite za primernega doktorja oziorma kliniko. Tudi pri odločitvi za umetne prsi vam lahko pomagamo. Te ključne informacije zbira Doktor 1A. Poslanstvo Doktor1A je namreč pomagati ljudem, da si najdejo najboljšo zdravstveno oskrbo.

Prsni vsadki
Prsni vsadki omogočanje konstrukcijo umetnih prsi. Operacija prsi v posegu povečanja dojk pozna dve vrsti prsnih vsadkov: iz silikona in fiziološke raztopine. Vsadki, ki so uporabljeni za povečanje prsi so napolnjeni s fiziološko raztopino v obliki silikonske školjke napolnjene s sterilno slano vodo (saline). Vsadki napolnjeni s silikonom so silikonske školjke napolnjene s plastičnim gelom (silicone). Po operaciji veliko žensk pravi, da se silikonski vsadki v primerjavi z vsadki iz fiziološke raztopine občutijo bolj podobno, kot prave prsi, vendar ob puščanju predstavljajo večje tveganje.
Izbira zdravnika
Prsi se lahko razvijajo dokler ženska ne pride v pozna najstniška ali zgodnja dvajseta leta, zato FDA (Uprava za hrano in zdravila) zahteva, da mora biti za povečanje prsi s fiziološko raztopino ženska stara vsaj 18 let, pri silikonskih vsadkih pa vsaj 22 let. Umetne prsi so vaša osebna odločitev. Umetne prsi so življenjska odločitev in ko se odločite in si rečete, da je operacija prsi za vas, poti nazaj ni. Ko izbirate vašega kirurga za povečanje dojk, izberite takšnega, ki ima veliko izkušenj (cena takih je dražja, saj je delo tudi bolj kvalitetno). Možnost zapletov po operaciji je manjša, če boste izbrali kirurga, ki je opravil vsaj pet let kirurškega izobraževanja in ima vsaj dve leti izkušenj v plastični kirurgiji. Pred postopkom povečanja dojk bo vaš kirurg opravil medicinsko ocenjevanje ali so umetne prsi prave za vas. O tem, kaj želite dobiti in kaj lahko pričakujete, se boste pogovorili z vašim zdravnikom. Vaš kirurg vam lahko svetuje, da za nekaj dni ali tednov pred operacijo povečanja prsi prenehate jemati določena zdravila. In potem so umetne prsi za vas že zelo blizu.
Pošljite povpraševanje sedaj!
Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb za operacijo prsi.
Postopek
Operacija prsi oziroma povečanje dojk ni dolgotrajno zahtevna operacija, saj se lahko vrnete domov že isti dan ali pa lahko v bolnišnici ostanete čez noč. Postopek traja samo dve uri in umetne prsi so vaše. Verjetno boste dobili splošni anestetik, ki vas bo uspaval in bo preprečil bolečine. Kirurg bo glede na vaše telo, vrsto vsadka in velikost povečanja naredil rez pod vašimi prsmi, rokami ali okoli vaših bradavic. Kirurg bo prsni vsadek vstavil v žep nad ali pod vaš prsni koš. Po tem, ko je vsadek na ustreznem mestu, bo kirurg rez zaprl s kirurškimi šivi ali kirurškim trakom. Umetne prsi so sedaj vaše prsi.
Po operaciji
Po postopku povečanja prsi bodo vaše prsi pokrite z gazo. Možno je, da boste dobili drenažne cevke, ki bodo po nekaj dneh odstranjene. Mogoče boste med procesom celjenja morali nositi kirurški nedrček. Nekaj dni po operaciji boste morali mirovati. Po tem, ko dobite prsne vsadke, šest tednov smete dvigovati težkih bremen. Za lajšanje bolečin lahko v lekarni dobite tablete za lajšanje bolečin, kot je paracetamol. Vaš zdravnik vam lahko predpiše analgetike. Predel, kjer je bilo opravljeno povečanje dojk, bo verjetno zatekel. Čez nekaj časa bo oteklina splahnela, brazgotine pa bodo zbledele.
Tveganja

Operacija prsi prinaša lepe umetne prsi, potrebno pa se je zavedati, da obstaja manjša verjetnost, da pride do tveganj. Čeprav je to kozmetični postopek, povečanje dojk ima določena tveganja, kot so boleče prsi, spremembe pri občutenju bradavic in prsi, spreminjanje in otrditev brazgotin okoli vsadka, brazgotine, krvavenje, vnetje, težave z velikostjo ali obliko vsadka (npr. prsi niso simetrične). Možno je, da se vsadki strgajo ali začnejo spuščati. Če vsadki iz fiziološke počijo, bo telo brez težav to raztopino absorbiralo. Silikonski vsadek lahko pušča v školjki in tam snov lahko tudi ostane ali pa začne izhajati iz školjke. Ko se vsadek iz fiziološke raztopine raztrga, splahni. Ko pa se raztrgajo silikonski vsadki, se očitni simptomi mogoče ne pojavijo. To imenujemo tiha raztrganina. Povečanje prsi ni zasnovano tako, da bi trajalo celo življenje. Če boste imeli težave ali pa se bo oblika vsadka spremenila, boste mogoče morali vsadek čez nekaj časa zamenjati.

Ženske, ki se odločijo za umetne prsi in imajo vsadke iz silikonskega gela, je potrebo tri leta po operaciji prsnih vsadkov slikati z magnetno resonanco MRI. Zatem je potrebno za preverjanje tihe raztrganine MRI opravljati na približno dve leti. Če se vaš vsadek raztrga, ga je potrebno zamenjati ali odstraniti. Zaradi prsnih vsadkov je mamografijo pri ženskah, ki imajo umetne prsi težje izvesti, lahko pa se izvede posebno rentgensko slikanje. Prsni vsadki povečujejo tveganje za nastanek raka. Prav tako boste zaradi prsnih vsadkov težje dojili.

Cena
Operacija prsi je cenovno odvisna od lokacije, zdravnika in vrste vsadkov. Običajno se cena za umetne prsi giblje okoli 3.000 € (vpliva več različnih faktorjev). Ker je cena kar visoka in je to kozmetični postopek, zdravstveno zavarovanje povečanja prsi ne krije.