USTNA HIGIENA, USTNI HIGIENIK

USTNA HIGIENA

Zobni vsadki so namenjeni vsem, ki želijo nadomestiti manjkajoči zob
Ustna higiena je zelo pomemben del zdravja ustne votline (npr. slabega zadaha, ali estetskega videza zob).
Ustni higienik je specializiran na področju ustne higiene. Pacientom pomaga zavirati nastanek zobozdravstvenih težav. Težave pacientov se lahko pojavijo kot vnetja dlesni ali še huje izgubo zdravih zob. Ustni higienik paciente motivira, da sami skrbijo za svoje zobe. Z rednim ščetkanjem zob se preprečujejo bolezni in slab zadah. Najpogostejše zobne bolezni so: zobna gniloba in bolezni dlesni, vključno z gingvitisom (medicinski izraz za vnetje dlesni) in paradontitisom, ki je bakterijska okužba posebnih tkiv, vezi in kosti, ki obkrožajo in podpirajo zobe. Ustni higienik želi pacienta naučiti pravilnih tehnik čiščenja zob in uporabe pripomočkov.

Splošne smernice predlagajo ščetkanje dvakrat na dan: po zajtrku in pred spanjem. V idealnem primeru, pa ustni higienik predlaga ščetkanje zob po vsakem obroku.

Dobra ustna higiena je bila včasih povezana z ravnimi in belimi zobmi, vendar temu ne gre več tako. Zobne obloge, znane tudi kot zobni biofilm, so sestavljene iz širokega spektra bakterij, ki se pritrdi na zobne površine in je viden okoli dlesni.

Ustni higienik je dandanes morda pomembnejši od zobozdravnika, saj ima pomembno vlogo pri pripravi pacienta na pravilno ustno higieno. Poleg tega, ustni higienik opravlja posege kot so: profesionalno čiščenje zobnega kamna, poliranje zob, peskanje, zaščita zob s flourom, luščenje in glajenje korenin ter merjenje obzobnih tkiv.

Ustna higiena cenik in ustni higienik cenik sta dva zelo iskana pojma posameznikov, ki iščejo pomoč, da bi bila njihova ustna votlina popolnoma urejena. Tudi vas zanima ustna higiena cenik oz. ustni higienik cenik in bi si radi uredili ustno votlino? Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov in pomaga najti pravega zobozdravnika ali ustnega higienika.

Ustni higienik poudarja: Preprečite nastanek zobne gnilobe!

Zakaj nastane zobna gniloba? Odgovor se skriva v sladkorju. Torej, ogljikovi hidrati se pretvorijo v kislino, katera nato povzroči razpad zoba, kar sčasoma privede do zobne gnilobe. Če se pod dlesni dlje časa zadržuje umazanija obstaja večje tveganje za zobno gnilobo. To privede do dražečih in rdečih dlesni, ki lahko tudi odtečejo. Med ščetkanjem ali nitkanjem zob se lahko opazi krvavitev. Ustni higienik opozarja, dlje kot ostane obloga na površini zob, večjo škodo naredi zobem. Posledica je izguba kosti ali izpadanje zob.

Rešitev za vse težave je dobra ustna higiena, ki se skriva v ščetkanju zob. Povprečen čas ščetkanja je od 30 sekund in nekaj več kot 60 sekund. Številni strokovnjaki pa so mnenja, da je dobra ustna higiena dosežena s ščetkanjem vsaj dve minuti

Ustna higiena daje velik pomen izpiranju ust. Najpogosteje se uporablja fiziološko raztopino in ustno vodico.

Ustna higiena – ključni dejavniki

Zobna krtačka in zobna pasta

Ključnega pomena pri ustni higieni je zobna pasta. Flouridi ali drugi nadomestki v zobni pasti so pomembni zaščitni dejavnik proti kariesu in zaščiti zob. Tudi pri izbiri zobne ščetke ustni higienik priporoča ščetke z majhno glavo in mehkimi ščetinami. Saj so le te najučinkovitejše pri odstranjevanju oblog, ne da bi poškodovali dlesni. Pri tem pa je pomembna tudi tehnika ščetkanja zob, ki naj bi bila pod kotom 45 stopinj s krožnimi gibi. Pri električnih ščetkah je tehnika manj zapletena in je lažja za uporabo. Glavo ščetin je potrebno voditi počasi od zoba do zoba.Zobna nitka

Znano je, da se samo s ščetkanjem zob ne odstrani zadostno število bakterij, saj se 40% umazanije nabira med zobmi. Da se zagotovi zadostna ustna higiena, je zobna nitka nepogrešljiva. Z nitkanjem se torej odstranijo obloge in delci hrane med zobmi in pod dlesnimi. Nitkanje je priporočljivo vsakodnevno. Na tržišču je prisotnih več vrst zobnih nitk: naylonska navoskana ali nenavoskana, v obliki traku, nitke različnih debelin, različnih okusov, tudi fluorirana, posebne vrste nitk superfloss in druge.Medzobna ščetka

Ustni higienik opozarja na nujno uporabo medzobne ščetke. Sestavljene so iz ročaja s kosom žice in pokrite s ščetinami. Študije kažejo, da si medzobne ščetke enako ali celo še bolj učinkovite od nitkanja. Še posebej, pa ustni higienik priporoča uporabo medzobne ščetke ljudem z zobnim aparatom, pri katerih je nitkanje onemogočeno.Strgalo za jezik

Ustna votlina je nasičena s številnimi bakterijami, posebno na jeziku, ki povzročajo slab zadah. Strgala za jezik so zasnovana tako, da odstranijo nakopičene odplake na jeziku. Uporaba strgala za jezik je tako še en dodaten pripomoček, da je ustna higiena popolna.Prehranjevalne navade

Ustna higiena pa daje izredni pomen tudi prehranjevanju. Vitamin C je nujen, da prepreči skorbut, ki se kaže kot resna bolezen dlesni. Uživanje uravnotežene prehrane in omejevanja vnosa sladkorja, pomagata preprečiti propadanje zob in parodontalno bolezen. Ustni higienik priporoča, da se po vsakem obroku vsaj splakne ustna votlina z vodo.
Mnogim se poraja vprašanje ali je žvečilni gumi za zobe v redu ali ne? Žvečilni gumi brez sladkorja pomaga odstranjevati in čistiti ostanke hrane. Spodbuja tudi nastajanje sline in pomaga očistiti površino zob. Vendar lahko ob slabem stanju zob poškoduje ohlapne zalivke.

V mnogih osvežilnih pijačah, predvsem v poletnih mesecih, pijačo dodatno ohladi led. Žvečenje trdih predmetov, kot je led, vodi do zlomov zob. Žvečenje ledu povezujejo z anemijo. Ljudje z anemijo želijo jesti hrano brez prehranske vrednosti.

Alkohol in ustna higiena? Pitje temnih pijač, kot sta vino ali pivo, lahko obarva zobe. Pitje višjih alkoholov pa lahko povzroči suha usta z malo sline, kar pomeni, da je onemogočena zaščita zob pred plaki in bakterijami.

Kajenje in ustna higiena? Kajenje je eden izmed vodilnih dejavnikov tveganja, ki so povezani s parodontalno boleznijo. Zato se bolnikom z slabo ustno higieno, odsvetuje kajenje. Kajti čez čas lahko privede do resnejših težav.

Kako zelo je pomembna dobra ustna higiena?

Če se na zobeh prične pojavljati zobni kamen, pa je potrebno profesionalno čiščenje zob, ki ga opravi ustni higienik. Obloga zobnega kamna je sestavljena iz oborine kalcija in fosfata in se nalaga na zobeh. Zobni kamen nastane iz plaka, ki se počasi mineralizira. Plak sestavljajo bakterijske obloge, ki na zobeh nastajajo že 30 minut po umivanju zob. Hitrost nastajanja zobnega kamna je odvisna od vsakega posameznika in od sestave sline. Čiščenje zobnega kamna opravi zobozdravnik ali ustni higienik. Najprej se odstrani kamen z ultrazvočno konico, potem pa še s peskanjem oz. poliranjem. Kamen, ki se nabere pod dlesnijo se odstrani z ultrazvokom ali postopkom luščenja in glajenja korenin.

Ustna higiena navaja, da morajo tudi ljudje s totalnimi protezami skrbeti za svojo ustno votlino. Priporočljivo je, da se proteze dvakrat dnevno mehansko očisti s čopičem z mehko krtačo in s čistilno pasto. Zobna pasta v tem primeru ni priporočljiva, saj lahko poškoduje akril.

Hitro in učinkovito do zobozdravnika ali ustnega higienika!

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!