fbpx

ZDRAVLJENJE ZOBA

ZDRAVLJENJE ZOBA

Modrostni zobje imajo globje korenine, povzročajo močne bolečine
Zdravljenje zoba se nujno potrebuje, kadar pride do vnetja zobnega živca, ki najpogosteje nastaja zaradi napredovanega kariesa, torej bakterij v notranjosti zoba. Puljenje zoba je kirurški poseg, pri katerem se izvede ekstrakcija. Vzroki za puljenje zoba so več ali manj podobni pri pacientih.
Vnetje zoba je največkrat povezano z bolečino na ugriz in na spremembo hladno – toplega. V kasnejših oblikah, pa zob boli sam od sebe, zato zobozdravniki v tem koraku svetujejo zdravljenje zoba. Vnetju živca lahko kasneje sledi umiritev simptomov, kar je glavni razlog, da pacienti odložijo obisk zobozdravnika oz. zdravljenje zoba. Razširitvi okužbe in vnetje v okolici korenine se imenuje granulom. Pomembno je, da se zdravljenje zoba začne takoj, kajti vnetje predstavlja žarišče od koder bakterije vstopajo v celotno telo.
Zdravljenje zoba ali puljenje zoba?  

Dandanes je zdravljenje zoba postala najboljša alternativa za puljenje zoba. V skoraj vsakem primeru je možno najti rešitev in opraviti zdravljenje zoba. Izguba zoba vodi v situacije, ki negativno vplivajo na ustno zdravje ter stabilnost zob. Do vnetja živca lahko pride tudi zaradi poškodbe zoba pri športu, nepravilnem ugrizu ali pri preveliki obremenitvi zob, kot se recimo dogaja pri ljudeh, ki stiskajo zobe (bruksizem).


Redni kontrolni pregledi, pri zobozdravniku, pomagajo pacientu ugotoviti kateri zobje so kariozni, ali obstajajo možnosti, da bi lahko prišlo do vnetja živca in ali je potrebno zdravljenje zoba. Začetne spremembe v sklenini so tiste, ki jih je potrebno odkriti, kajti ko enkrat pride okužba v dentinu je pot do živca mnogo lažja in hitrejša in zdravljenje zoba uspešnejše.

Ko se pojavi vnetje zoba, se priporoča zdravljenje zoba

Potrebujete zdravljenje zoba? Ali ne veste, če je zdravljenje zoba še možno?
Potrebujete nasvet zobozdravnika?

Doktor 1A je zdravstvena agencija, ki sodeluje samo z izbranimi zobozdravniki v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kako poteka zdravljenje zoba?
V primerih, ko je živec poškodovan je potrebno zdravljenje zoba – koreninskega kanala. Zdravljenje zoba je eno izmed najbolj težavnih in izzivalnih oskrb, ki zahteva veliko znanja in veščin zobozdravnika. Zdravljenje zoba se izvaja pod lokalno anestezijo, zato je poseg neboleč. Zdravljenje zoba poteka tako, da zobozdravnik/ endodont uspešno odstrani poškodovan živec in bakterije iz kanala ter, da to mesto natančno zapolni. V primerih, ko je zaradi kariesa zob zelo poškodovan ga je potrebno protetično oskrbeti z nadgradnjo; zatičkom ali prevleko.
Kdaj je potrebno puljenje zoba?
Puljenje zoba se opravi: ⦁ kadar se zob močno maje; ⦁ če ima pacient pozen stadij parodontoze; ⦁ če ima pacient močno vnetje dlesni; ⦁ če ima pacient procese v kosti (granulome in ciste); ⦁ če ima pacient počeno korenino; ⦁ kadar gre za modrostne zobe, ki s svojim položajem ustvarjajo probleme in onemogočajo ortodontsko zdravljenje; ⦁ kadar je zob potrebno odstraniti zaradi splošnega zdravstvenega stanja.
Puljenje zoba – kako poteka poseg?
Puljenje zoba poteka v lokalni anesteziji. Redko in zgolj iz zdravstvenih razlogov se opravi v splošni anesteziji (narkozi). Kateri zob je potrebno izpuliti pokaže rentgenski posnetek. Puljenje zoba nato oceni zobozdravnik in se tako odloči, ali je potrebno poseg prepustiti oralnemu kirurgu. Stopnje težavnosti se ločijo glede na vrsto zoba, ki se ga puli in druge okoliščine.
Puljenje zoba
Ločimo puljenje

⦁ enokoreninskega zoba,

⦁ večkoreninskega zoba ali

⦁ komplicirano puljenje.

Med težje primere štejemo

⦁ odstranitev zlomljene ali zaostale korenine s separacijo korenin;
⦁ izklesavanje zoba ali zaostale korenine z elvelotomijo (ekstrakcija modrostnega zoba).

Puljenje zoba se nadaljuje s posebnim instrumentom, s katerim se odmakne dlesen od vratu zoba ter ga s kleščami izdre iz kostnega ležišča. V kolikor je zob s koreninami zagozden in ga ni enostavno izpuliti, se zob razreže in odstrani kos za kosem. Če je potrebno, se odstrani še vnetno tkivo v kosti okoli korenine ekstrahiranega zoba. Ko je puljenje zoba končano, se rano po potrebi zašije. Šive se odstrani po tednu dni. Manjših ran se ne šiva, ampak se prekrije s sterilno gazo, v katero pacient ugrizne in drži v položaju vsaj pol ure, da krvavitev preneha. V kolikor je bil koren zoba v sinusu, mora pacient jemati antibiotike, da ne pride do infekcije.

Naslednjih nekaj dni poteka okrevanje. Če je pacient opravil komplicirano puljenje zoba mora v teh dneh paziti, da ne izpira rane, da ne izpihuje nosu in da ne spi na povišanem. Če je pacient opravil manj komplicirano puljenje zoba je dovolj, da ne uživa trde ali prevroče hane. Po potrebi se lahko rano hladi z obkladki. Rane se ne izpira. Tekom okrevanja je prepovedano kajenje, saj topli dim upočasnjuje celjenje rane.

Celjenje rane traja povprečno od 4 do 8 tednov. Traja toliko časa, dokler se rana popolnoma ne zaceli.

Možni zapleti
Zapletom pri puljenju zoba se tudi z najskrbnejšim delom ni mogoče vedno izogniti. Lahko se pojavi krvavitev, ki jo je mogoče ustaviti z dolgotrajnejšim močnejšim pritiskom na rano, razen v primerih, ko gre za motnje v strjevanju krvi. To upočasni celjenje in podaljša bolečino rane. V zgornji čeljusti je zaradi položaja korenin zadnjih zob mogoče prehodno odprtje čeljustne votline (sinusa). Večinoma je zacelitev ob upoštevanju posebnih navodil spontana, v nasprotnem primeru pa je potrebno operativno zdravljenje. Če pride med ekstrakcijo do zloma zobne korenine, je za njeno dokončno odstranitev potreben manjši oralno kirurški poseg. V spodnji čeljusti je sicer redka, a mogoča poškodba živca, kar povzroči zmanjšan občutek v spodnji ustnici. Ko se rana zaceli veliko ljudi išče kako nadomestiti manjkajoči prostor v ustni votlini. Vrzel, ki nastane po ekstrakciji zoba, je mogoče oskrbeti: z zobnimi implantati, z mostičkom, če so prisotni sosednji zobje ali s snemno protezo. Le redko se nadomešča modrostni zob. Če se pojavijo težave pri govoru ali motnje v čeljustnem sklepu, pa se je smiselno pogovoriti z zobozdravnikom.
Puljenje zoba se opravi pod lokalno anastezijo
Puljenje zoba cena

Puljenje zoba je za paciente neprijeten, a hkrati neboleč poseg. Na voljo je mnogo ambulant, ki opravljajo puljenje zoba. Velikokrat se pojavi vprašanje: puljenje zoba cena? Cene za puljenje zoba se razlikujejo od tega kateri zob se puli. V Sloveniji se cene gibljejo od 50€-100€. Če govorimo o komplicirani ekstrakciji, kjer je potrebno poseg opraviti pri specialistu kirurgije, so cene nekoliko višje.

Puljenje zoba cena se razlikuje od različnih dejavnikov. Puljenje zoba cena je odvisna od ordinacije, v kateri se puljenje zoba ali morda zdravljenje zoba ureja. Vedno ima pacient na voljo različne ponudnike in storitve, pri katerih se puljenje zoba cena razlikuje. Razlikuje se tudi ali se išče puljenje zoba cena hitro oz nujno, ali lahko zadevo odložimo za nekaj časa. Kajti, če puljenje zoba cena pacientu predstavlja večji strošek, se lahko v primeru, da puljenje zoba ni nujno, odloči za ugodnejšega zobozdravnika.

Hitro in učinkovito do izbranega zobozdravnika!

Pomagali vam bomo najti ustreznega zobozdravnika, ki vam bo svetoval zdravljenje oz puljenje zoba.

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!