fbpx

ZOBNA PREVLEKA

Zobna prevleka

Zobna prevleka v celoti pokriva obrušen zob
Zobna prevleka je umetno izdelana prevleka v obliki naravne zobne krone in lahko nadomešča zobno krono naravnega zoba.
V katerih primerih je zobna prevleka odlična rešitev?

Zobna prevleka se naredi, če je naravna zobna krona tako poškodovana, da se je s plombiranjem ne more obnoviti (kadar karies zelo poškoduje zobno krono in ga z zalivko ni mogoče obnoviti, je najboljša rešitev zobna prevleka);

 • Zobna prevleka pride v poštev, če ima naravna zobna krona poke, ki bi lahko prehajale na korenino (kadar je zob poškodovan ali odkrhnjen v večjem obsegu, se na zob namesti zobna prevleka);
 • Z zobno prevleko se pokrije zob, ki je močno zabarvan in ni druge možnosti (zob, ki je potemnel zaradi različnih vzrokov, se ga ravno tako lahko obleče z zobno prevleko);
 • Z zobno prevleko se nadgradi implantat;
 • Zobne prevleke se izdelajo na nosilnih zobeh kot mostiček, kadar manjka en ali več zob;
 • Z zobno prevleko se lahko izboljša oblika zoba.
 • Zobna prevleka igra veliko vlogo v estetskem zobozdravstvu in omogoča naravni videz zob.

Namesto, da bi pacient izgubil celoten zob, ko je korenina še dobra, se odstrani le zgornji del zobne krone in se na njeno mesto postavi novo zobno prevleko. Torej, če ostane malo naravne zobne krone postane ostanek zoba oslabljen. Ob normalnem žvečenju se lahko odlomi. Zobna prevleka zaščiti tako oslabljen zob pred njegovim zlomom.

Zobna prevleka

Imate težave z zobmi? Potrebujete zobno prevleko? 

Obrnite se na Doktor 1A, ki ocenjuje zadovoljstvo pacientov po opravljenih posegih. Pošljite povpraševanje in pridobite ponudbo 17 zobozdravnikov v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zobna prevleka je lahko izdelana iz različnih materialov:

Kovinska zobna prevleka je v celoti izdelana iz kovine;

 • Kovinsko keramična zobna prevleka je iz kovine, na katero je napečen porcelan;
 • Porcelansko cirkonijeva zobna prevleka je iz cirkonijevega ogrodja, nanj pa je napečen porcelan;
 • Cirkonijeva zobna prevleka, kjer je celotna zobna prevleka izdelana iz cirkonija;
 • Polna keramična zobna prevleka je najboljši nadomestek naravnih zob.
 • Primerna tudi za bolnike, ki imajo alergijo na različne kovine.

Material za zobno prevleko po navadi predlaga zobozdravnik, glede na ugriz, estetiko in finančni vidik. Pacienti se največkrat odločijo za porcelansko zobno prevleko ali za cirkonijevo zobno prevleko.

Porcelanska zobna prevleka
Porcelanska zobna prevleka se natančno ujema s sosednjimi zobmi za brezhiben videz. Krone, izdelane iz porcelana imajo zelo dolgo obstojnost, tudi do 15 let. Porcelan je odporen proti obarvanju. Porcelan je varen in učinkovit. Ko se zobu povrne naravna oblika in velikost, se porcelan prilega ugrizu za optimalno žvečilno funkcijo. Taka zobna prevleka je enostavna za vzdrževanje.
Cirkonijeva zobna prevleka

Cirkonijeva struktura daje večjo prosojnost, zato zobne prevleke odbijejo svetlobo na enak način kot naravni zobje. Cirkonijeva zobna prevleka ne prenaša temperaturnih nihanj kot tradicionalna zobna prevleka. Zato dajejo pacientom večje udobje. Cirkonij je še močnejši od porcelana. Cirkonijeva zobna prevleka daje večjo trdnost in prožnost.


Zobna prevleka se priporoča ob razmiku med zobmi, v primeru, če so zobje poškodovani ali povzročajo druge težave, ko je potrebno zaščititi poškodovan, gnil ali počen zob, ko si pacient želi izboljšati estetski izgled ali da se pokrije in zaščiti zob po korenskem zdravljenju.

Zobna prevleka v celoti pokriva obrušen zob
Začasna zobna prevleka
Začasna zobna prevleka se naredi v času, ko pacient čaka na izdelavo prave prevleke ali ko je potrebno odložiti izdelavo prave prevleke iz drugih razlogov (oskrba ostalih zob, koreninsko ali endodontsko zdravljenje, čakanje na kirurški poseg, parodontalno zdravljenje, ortodontsko zdravljenje). Začasna zobna prevleka se lahko izdela v ordinaciji (zobozdravnik jo pripravi v enem obisku) ali pa se vzame odtis in začasna zobna prevleka naredi v zobni tehniki. Taka zobna prevleka se lahko uporablja nekaj dni ali tednov.
Zobna prevleka – postopek izdelave

Najprej je potrebno zob obrusiti, nato se vzame individualni odtis obrušenega zoba, sledi izdelava prevleke v laboratoriju, začasno cementiranje zobne prevleke in končno cementiranje zobne prevleke.

Življenjsko dobo zobne prevleke je težko predvideti, ker je v večini odvisna od ustne higiene pacienta. Zobna prevleka ima povprečno življenjsko dobo od 5 do 10 let. Same zobne prevleke ne more poškodovati karies, lahko pa prizadene zob pod njo. Z dobro ustno higieno in stalno kontrolo pri zobozdravniku je lahko njena življenjska doba tudi do 20 let.

Navade, kot sta škrtanje z zobmi in grizenje nohtov, znatno skrajšajo dobo zobne prevleke. Zob, ki ga pokriva zobna prevleka, ima največkrat pred tem zelo veliko zalivko ali plombo. V nekaterih primerih začne zob, na katerem je že zobna prevleka, boleti, ker je v zobni korenini še vedno živec. 

Tak zob je še živ in ga je potrebno pozdraviti. Ker je na njem že zobna prevleka, se ga lahko pozdravi samo skozi grizno ploskev zobne prevleke. Po zdravljenju, ki obsega odstranitev živca iz zobne korenine, je to mrtev zob. V redkih primerih je potrebno zobno prevleko sneti. Snete zobne prevleke ni mogoče ponovno cementirati, če jo je potrebno med snemanjem razrezati. Potrebna je izdelava nove po končanem zdravljenju.

Zobna prevleka se cementira na obrušen zob
Zobna prevleka – higiena
Redna nega zob preprečuje, da bi ob zobni prevleki ostali ostanki hrane. Najpomembnejše mesto je zobni vrat. To je mesto, kjer se stikata zobna prevleka in dlesen. Med zobno korenino in zobno prevleko lahko pride do previsa, če je zobna prevleka v tem delu širša od zobne korenine. Nastala stopnica pod dlesnijo je mesto, kjer se prične vnetje in se lahko pojavi obzobni žep. Redno čiščenje z ustrezno zobno ščetko je nujno, prav tako uporaba medzobnih ščetk in zobne nitke. Za zobne prevleke je potrebno prav tako skrbeti kot za naravne zobe, saj se na njih nabirajo obloge celo bolj kot na zobeh. S čiščenjem se podaljša življenjska doba zobne prevleke.
Zobni mostiček
Mostiček je zobno protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe. Sestavljen je iz zobnih prevlek na obstoječih zobeh in členov med njimi, ki služijo kot nadomestilo manjkajočih zob. Če se izgubi enega ali več zob, se žvečna površina zmanjša in se pojavi nagibanje zob v vrzel. Poveča se verjetnost nastanka zobne gnilobe in obolenje obzobnih tkiv, kar lahko pripelje do parodontoze. Mostiček omogoči, da se ohrani žvečna funkcija, razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lic ter ohrani naravno skladnost potez obraza.
Zobna prevleka – CENA
Med pacienti se pogosto pojavi vprašanje, kakšna je zobna prevleka cena? Zobne prevleke cena je odvisne od materiala, ki ga pacient izbere. Cena za zobni mostiček pa je odvisna od števila prevlek, ki ga sestavlja mostiček. Zobna prevleka cena se med ordinacijami zelo razlikuje.
Zobna luska

Keramične luske tudi spadajo med zobno prevleko. Z njimi polepšamo nasmeh in rešujemo enostavnejše funkcionalne težave sprednjih zob.

Luske so lahko idealna rešitev za:

 • okrušene prednje zobe,
 • če je zobna sklenina zoba uničena,
 • če so prednji zobje uničeni od kariesa,
 • če je prednji zob načela gniloba,
 • če zob potemni,
 • če so zobne fronte preveč razmaknjene,
 • za poravnavo zob ali
 • namesto zobnega aparata.

Zobna prevleka cena se med ordinacijami zelo razlikuje.

Kako do zobne prevleke hitro in brez bolečin? Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!