Zobna protetika

zobna protetika

Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z obnovo in vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in udobja ter zdravja bolnikov, ki imajo težave z pomanjkanjem zob ali manjkajoče oralno ali maksilofacialno tkivo. Zobna protetika pomaga in pripomore k boljšemu delovanju in učinkovitosti z uporabo kompatibilnih nadomestkov.

Zobni nadomestki so lahko v obliki implantatov ali zobne proteze. Zobna proteza je nadaljnjo lahko fiksna ali snemljiva.

Klasična zobna protetika je oskrba z zobno protezo. Zobna proteza je pripomoček, ki nadomesti manjkajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Zobna proteza je lahko totalna – v primeru, ko manjkajo vsi zobje ali delna – če manjka le določeno število zob v čeljusti. Proteze so navadno snemljive, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje zob. Totalna proteza se na brez zobe čeljusti prisesa – deluje na principu vakuuma. Kadar je čeljustna kost zelo obrabljena, si lahko pomagate z adhezivnimi pastami. Delne zobne proteze nadomestijo le nekaj zob in se na obstoječe zobe fiksirajo z zaponami.

Zgodi se, da ljudje izgubijo naravne zobe. Najsi bo to posledica zobne gnilobe, težav z zobmi, desnimi, ustno higieno. Pojav ni redek in je za vsakega posameznika neprijeten. Zobozdravnik se bo želel v tem primeru z vami pogovoriti o nadaljnjih možnostih. Zobna protetika v ospredje postavlja dva pristopa; ena možnost so zobni implantati – implantanta zobna protetika, druga je zobna proteza – klasična zobna protetika. Zobni implantati v celoti nadomestijo zob z njegovo korenino, pri čemer se vstavijo tudi vsadki v samo čeljustno kost in nadomestijo zobno korenino. Druga možnost je zobna proteza. Če se boste skupaj odločili za zobno protezo, vam bo zobozdravnik izdelal model čeljusti in na podlagi te izdelal vašo zobno protezo. Spodnja proteza nadomesti spodnji zobni lok, zgornja proteza nadomesti zgornji zobni lok.

Vrste zobnih protez

V osnovi poznamo tri glavne tipe zobnih protez in sicer so le ti opisani spodaj. Ko se boste posvetovali z zobozdravnikom, vam bo le ta svetoval katera je za vas najbolj primerna. Cela zobna proteza se uporabi v primeru nadomestitve vseh naravnih zob. Obstaja še četrta možnost in sicer delna zobna proteza. Delna zobna proteza nadomesti en ali več zob in vzdržuje zobe v pravilni liniji in preprečuje njihovo premikanje.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Ime in priimek (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

Telefonska številka

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Implantantna zobna protetika 

Zobni implantant ali zobni vsadek je nadomestilo za izgubljeni zob, pri čemer ti vsadki ne potrebujejo opore sosednjih zob. Zobni vsadki so nosilci za zobne krone, zobni mostiček ali pa predstavljajo celotno oporo za zobno protezo. Zobni vsadek je pravzaprav vijak iz titana, ki je vsajen v čeljustno kost in na katerega se postavi končni nadomestek. Zobni implantant zamenja zobne korenine in zagotavlja trdno osnovo za stalne ali zamenljive nadomestne zobe, ki so narejeni tako, da se ujemajo z vašimi naravnimi zobmi. Če ste npr. izgubili en zob, zobozdravniku ni potrebno brusiti sosednjih zdravih zob, da bi izgubljenega nadomestili. Zobna protetika z zobnimi implantati zapolni mesto naravne zobne korenine, saj se implantant čvrsto umesti v čeljustno kost. Zobni vsadki ali implantati so prvi korak v postopku individualnega načrta zdravljenja. Pri načrtu zdravljenja bo zobozdravnik upošteval vaše posebne potrebe. Načrt zdravljenja izdela več strokovnjakov, ki imajo izkušnje na področju oralne kirurgije in obnovitvenega zobozdravstva. Skupinski pristop zagotavlja večstopenjsko nego in omogoča da vaši zobni vsadki kar najbolje opravijo svojo nalogo.

zobna protetika

Ali je zobna protetika v postopku vstavitve zobnega implantata boleča?

Večina oseb, ki je dobila zobni implantat poroča, da so občutili nekaj neudobja. Med postopkom se uporabi lokalna anestezija. Večina pacientov poroča, da je ob vgradnji zobnega implantata čutila manj bolečin kot pri ekstrakciji zoba. Pri izdelavi zobne proteze, se lahko v samem postopku opravi tudi odstranitev ali ekstrakcija zoba.

Prednosti in slabosti implantatov oziroma zobne proteze

Zobna protetika pozna dva glavna pristopa pri obnovi in zdravljenju zob, in sicer se zobozdravnik odloči za zobni implantat ali zobno protezo. Zobni implantati potrebujejo enako nego kot naravni zobje, kar vključuje ščetkanje, nitkanje in rednimi pregledi pri zobozdravniku. Kot je bilo že omenjeno, so zobni implantati dobra odločitev, ki po uspešni vstavitvi prinaša številne prednosti. Prednosti implantatov so lep videz vaših zob, zobje se občutijo kot lastni, saj so zasnovani tako, da se spojijo s kostjo in tako ostanejo za stalno. Implantati postanejo del vas in vam s tem prinesejo izboljšano udobje (zobna proteza ne postane popolnoma del vas, saj se jo v ustni votlini še vedno čuti). Zobna protetika z novimi implantati vam prinaša izboljšano samozavest, enostavno prehranjevanje, dolgo življenjsko dobo ob pravilni oskrbi zob in lep nasmeh.

Druga možnost v primeru nepravilnosti v ustni votlini, ki jo ponuja zobna protetika je zobna proteza, ki je odstranljiva. Negativna stran zobnih protez je ravno njihova odstranljivost, ki pomeni dodatno skrb za pacienta. Življenjska doba zobnih protez je navadno manjša od zobnih implantatov, vendar je tudi njena funkcija drugačna. Zobna proteza nadomesti naravne zobe in hkrati s svojo sestavo vpliva na strukturo zob v ustni votlini. Ko prejmete novo zobno protezo in ta postane del vašega vsakdana, je zelo pomembno, da skrbite za dobro ustno higieno in da redno obiskujete zobozdravnika. S tem vzdržujete optimalno zdravje vaše ustne votline. Zobno protezo nosite do naslednjega obiska pri zobozdravniku, ko vam jo bo ta dodatno ustrezno prilagodil ter tako zagotovil kar se da najboljše prileganje. Morda boste pozvani k dodatnim obiskom, da se proteza prilagodi na bolečih mestih. Zobna protetika rešuje nepravilnosti v ustni votlini in zdravi vaše zobe na en ali drug način, vaša naloga je le, da obiščete strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri odločitvi za naprej.

Zobna protetika 3.00/5 (60.00%) 2 votes