fbpx

ZOBNA PROTETIKA

Zobna protetika

Zobna protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z obnovo in vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in udobja ter zdravja bolnikov, ki imajo težave s pomanjkanjem zob ali manjkajoče oralno ali maksilofacialno tkivo. Zobna protetika pomaga in pripomore k boljšemu delovanju in učinkovitosti z uporabo kompatibilnih nadomestkov. Zobni protetik je specialist na področju zobne protetike.

Zobni nadomestki so lahko v obliki implantatov ali zobne proteze. Zobna proteza je lahko fiksna ali snemljiva. Zobna proteza je lahko fiksna ali snemljiva. Zobni protetik pacientu predstavi vse možnosti, ki so bile zanj sprejemljive.

Klasična zobna protetika je oskrba pacienta z zobno protezo. Zobna proteza je pripomoček, s katero zobni protetik nadomesti manjkajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Zobni protetik tudi svetuje, da si s pravilno izbiro zobne proteze mogoče izboljšati govor, izgled, nenazadnje tudi zdravje, saj je možno ponovno jesti najljubše jedi. Zobna proteza je lahko totalna – v primeru, ko manjkajo vsi zobje, ali delna – če manjka le določeno število zob v čeljusti. Zobni protetik lahko izdela snemljivo zobno protezo, kar omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje zob. Totalna proteza se na brez zobe čeljusti prisesa – deluje na principu vakuuma. Kadar je čeljustna kost zelo obrabljena, si lahko pacient pomaga z adhezivnimi pastami. Delne zobne proteze nadomestijo le nekaj zob in se na obstoječe zobe fiksirajo z zaponami. Zobni protetik mora postati pacientov zaupnik, saj bo le tako prišel do najbolje rešitve.
Klasična zobna protetika
Zgodi se, da ljudje izgubijo naravne zobe. Najsi bo to posledica zobne gnilobe, težav z zobmi, desnimi, ustno higieno. Pojav ni redek in je za vsakega posameznika neprijeten. Zobni protetik se bo želel v tem primeru s pacientom pogovoriti o nadaljnjih možnostih. Zobna protetika v ospredje postavlja dva pristopa: ena možnost so zobni implantati – implantantna zobna protetika, druga je zobna proteza – klasična zobna protetika. Zobni implantati v celoti nadomestijo zob z njegovo korenino, pri čemer se vstavijo vsadki v samo čeljustno kost in nadomestijo zobno korenino. Druga možnost je zobna proteza. Če se pacient odločil za zobno protezo, mu bo zobni protetik izdelal model čeljusti in na podlagi te izdelal zobno protezo. Spodnja proteza nadomesti spodnji zobni lok, zgornja proteza nadomesti zgornji zobni lok.
Zobna protetika – vrste zobnih protez
Zobni protetik je tisti, ki bo pacientu svetoval, kaj je zanj najprimernejše. Mobilna zobna protetika in fiksna zobna protetika sta dve rešitvi za celostno ureditev manjkajočih zob. Cela zobna proteza se uporabi v primeru nadomestitve vseh naravnih zob. Obstaja še četrta možnost, in sicer delna zobna proteza. Delna zobna proteza nadomesti en ali več zob in vzdržuje zobe v pravilni liniji in preprečuje njihovo premikanje. Zobne krone, zobni mostički, keramične ščetke, delne in popolne zobne proteze – vse to se skriva pod pojmom zobna protetika.
Implantantna zobna protetika
Zobni implantant ali zobni vsadek je nadomestilo za izgubljeni zob, pri čemer ti vsadki ne potrebujejo opore sosednjih zob. Zobni vsadki so nosilci za zobne krone, zobni mostiček (fiksna zobna protetika) ali pa predstavljajo celotno oporo za zobno protezo (snemna ali fiksna zobna protetika). Zobni vsadek je pravzaprav vijak iz titana, ki je vsajen v čeljustno kost in na katerega se postavi končni nadomestek. Zobni implantant zamenja zobne korenine in zagotavlja trdno osnovo za stalne ali zamenljive nadomestne zobe, ki so narejeni tako, da se ujemajo z naravnimi zobmi. Če pacient izgubili en zob, zobni protetik ne bo brusil sosednjih zdravih zob, da bi izgubljenega nadomestil. Zobna protetika z zobnimi implantati zapolni mesto naravne zobne korenine, saj se implantant čvrsto umesti v čeljustno kost (fiksna zobna protetika). Zobni vsadki ali implantati so prvi korak v postopku individualnega načrta zdravljenja. Pri načrtu zdravljenja bo zobni protetik upošteval pacientove posebne potrebe. Načrt zdravljenja izdela več strokovnjakov (zobni protetik, implantolog, oralni kirurg…), ki imajo izkušnje na področju oralne kirurgije in obnovitvenega zobozdravstva. Skupinski pristop zagotavlja večstopenjsko nego in omogoča, da zobni vsadki kar najbolje opravijo svojo nalogo.
Ali je zobna protetika v postopku vstavitve zobnega implantata boleča?
Večina pacientov, ki so dobili zobni implantat poroča, da so občutili nekaj neudobja. Zobni protetik med postopkom uporabi lokalno anestezijo. Večina pacientov prav tako poroča, da je ob vgradnji zobnega implantata čutila manj bolečin kot pri ekstrakciji zoba. Pri izdelavi zobne proteze, se lahko v samem postopku opravi tudi odstranitev ali ekstrakcija zoba
Zobna protetika – prednosti in slabosti implantatov oziroma zobne proteze

Zobna protetika pozna dva glavna pristopa pri obnovi in zdravljenju zob, in sicer se zobni protetik odloči za zobni implantat ali zobno protezo. Zobni implantati potrebujejo enako nego kot naravni zobje, kar vključuje ščetkanje, nitkanje in redne preglede pri zobozdravniku. Kot je bilo že omenjeno, so zobni implantati dobra odločitev, ki po uspešni vstavitvi prinaša številne prednosti. Prednosti implantatov so lep videz zob, zobje se občutijo kot lastni, saj so zasnovani tako, da se spojijo s kostjo in tako ostanejo za stalno. Implantati postanejo del pacienta in mu s tem prinesejo izboljšano udobje (zobna proteza ne postane popolnoma del pacienta, saj jo v ustni votlini še vedno čuti). Zobna protetika z novimi implantati prinaša izboljšano samozavest, enostavno prehranjevanje, dolgo življenjsko dobo ob pravilni oskrbi zob in lep nasmeh (fiksna zobna protetika).

Druga možnost v primeru nepravilnosti v ustni votlini, ki jo ponuja zobna protetika je zobna proteza, ki je odstranljiva/snemljiva. Negativna stran zobnih protez je ravno njihova odstranljivost, ki pomeni dodatno skrb za pacienta. Življenjska doba zobnih protez je navadno krajša od zobnih implantatov, vendar je tudi njena funkcija drugačna. Zobna proteza nadomesti naravne zobe in hkrati s svojo sestavo vpliva na strukturo zob v ustni votlini. Ko pacient prejme novo zobno protezo in ta postane del njegovega vsakdana, je zelo pomembno, da skrbi za dobro ustno higieno in da redno obiskuje zobozdravnika. S tem vzdržuje optimalno zdravje ustne votline. Zobno protezo pacient nosi do naslednjega obiska pri zobozdravniku, ko mu jo bo ta dodatno ustrezno prilagodil ter tako zagotovil kar se da najboljše prileganje. Morda bo pozvan k dodatnim obiskom, da se proteza prilagodi na bolečih mestih. To bo presodil zobni protetik. Zobna protetika rešuje nepravilnosti v ustni votlini in zdravi zobe na en ali drug način, naloga pacienta je le, da obišče strokovnjaka, ki mu bo pomagal pri odločitvi za naprej.

Specialist svetuje pacientu, katera zobna protetika je zanj najbolj primerna

Zakaj zobna protetika preko Doktor 1A??
Doktor 1A se lahko pohvali s tem, da ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev.

Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zobozdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev.

Prednosti, ki vam jih omogoča agencija Doktor 1A – zobna protetika:

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!