fbpx

ZOBNA PROTEZA

Zobna proteza

zobna protetika
Zobna proteza predstavlja nadomestek naravnih zob. Narejena je iz akrilata, prozorne smole, posebne plastike ter tudi lahkih kovin, izgleda pa tako kot pravi zobje.

Zobna proteza je torej po meri človekovih ust narejen tehnični pripomoček, s pomočjo katerega zobozdravnik nadomesti manjkajoče zobe. Po želji se lahko vzame iz ust in se ponovno vstavi, potrebno pa je nekaj časa, da se pacient na njo dobro navadi. Sodobne zobne proteze izgledajo precej naravno in so veliko bolj udobne, kot so bile včasih.

Vzroki za izgubo zob so lahko takšni in drugačni. Morda je krivec zobna gniloba ali pa različne težave z zdravjem ustne votline. Za tiste paciente, ki imajo težave z velikim številom zob je rešitev zobna proteza. Le-te se lahko namestijo na katerekoli dele čeljusti, lahko pa tudi na vse zobe.
Zobna proteza – delitev:

⦁ popolna (totalna zobna proteza),
⦁ delna zobna proteza,
⦁ zobna proteza na dveh ali več implantatih,
⦁ fikna zobna proteza

Če tudi vam grozi izguba večine zob, potem bo za vas zobna proteza zagotovo prava rešitev. Seveda pa najprej potrebujete dobrega zobozdravnika, ki bo natančno pregledal vašo ustno votlino ter na podlagi nje ustvaril model vaše nove proteze. Pri Doktor 1A vam neobvezujoče pošljemo seznam preverjenih zobozdravnikov in vam omogočimo brezplačen pregled.

Ljudje zmotno mislijo, da se pod pojmom zobna proteza skrivajo tudi ostali zobni nadomestki na naravnih zobeh; zobni mostički, mostički na implantatih, vendar pojem zobne proteze pravzaprav zajema snemljjiv nadomestek vseh zob ali enega dela zob. Zobna proteza (delna zobna proteza ali totalna zobna proteza) je rešitev za tiste paciente, ki imajo manjko zobne kosti in jim ne moremo vstaviti zobnih vsadkov. Za tovrstno rešitev se odločajo tudi tisti, ki jih je strah kirurških posegov.

Totalna zobna proteza
Zobna proteza te vrste se izdeluje ko je pacient brez vseh zob, bodisi na zgornji ali spodnji čeljusti. Totalna zobna proteza se najpogosteje izdela iz akrilata. Poleg akrilata je lahko totalna zobna proteza izdelana tudi iz kvalitetnega kompozitnega materiala. Estetika in trajnost takšnih zob so večje kot tiste izdelane iz akrilata, ampak imajo zato tudi višjo ceno. Totalna zobna proteza je lahko ojačana tudi s kovinsko mrežico znotraj akrilata. Totalna zobna proteza mora biti izdelana izredno precizno, da se ujema z mehkimi tkivi čeljusti. Hkrati mora biti totalna zobna proteza tudi izredno stabilna.
Totalna zobna proteza in njene prednosti:
Enostavno se jih da ven iz ust Enostavno vzdrževanje ustne higiene Možnost reparature in prilagoditve na ustno čeljust Totalna zobna proteza velja za klasično protezo v zobozdravstvu.
Delna zobna proteza

Če pacientu manjka več zob se manjkajoči zobje lahko nadomestijo z izdelavo delne proteze. Pri tem ni nujno, da se praznine nizajo ena za drugo. Delna zobna proteza je zelo prilagodljiva rešitev. Takšna vrsta proteze se opira na zobno meso in obstoječe zobe. Ključnega pomena je, da so zobje, ki se uporabljajo kot opora proteze – zdravi. V določenih primerih je potrebno kak zob celo odstraniti, če bi ogrozil stabilnost in trajnost celotne rešitve. Delna zobna proteza ima tudi posebne objemke/opornike s katerimi se zobna proteza pritrdi na zdrave zobe. Po navadi so to kovinski elementi za spenjanje, s prednjim prstom, seveda pa tudi s kovinskimi pritrdilnimi elementi pritrjenimi na obstoječe zobe. Dobri zobozdravnik bo poskrbel, da bo delna zobna proteza nameščena na zdravo podlago in zagotovil maksimalno trdnost in trajnost.

Slika 2: Delna zobna proteza
Delna zobna proteza ima sledeče prednosti:

⦁ Boljša estetika, ne vidi se kovinskih sponk;
⦁ Čvrsto prilagajanje;
⦁ Možnost jemanja ven iz ust (mobilnost);
⦁ Možnost reparature;
⦁ Enostavno vzdrževanje ustne higiene.

Delna zobna proteza je hkrati cenovno najbolj ugodna in najbolj enostavna za izdelavo.

Zobna proteza na dveh ali več implantatih (delno fiksna proteza)

Je še ena protetična rešitev za brezzobo čeljust, kjer se zobna proteza s pomočjo lokatorjev čvrsto pritrdi na predhodno vstavljene implantate, tako nastane delno fiksna proteza. Vstaviti je potrebno vsaj 2 – 4 implantate. V spodnjo čeljust se najpogosteje vstavlja po 2 zobna vsadka, v zgornjo pa 4. Razlika med zobno protezo na lokatorjih in totalno protezo je ta, da je zobna proteza na lokatorjih pol fiksna proteza, kar pomeni, da je bolj stabilna v ustih in iz tega razloga bolj prijetna za pacienta.

Prednosti zobnih protez na lokatorjih (delno fiksna proteza):

⦁ Pacient se hitro in enostavno privadi na takšno rešitev
⦁ Večja stabilnost, čvrst oprijem na čeljust
⦁ Enostavno vzdrževanje ustne higiene
⦁ Izredno lep izgled, omogoča lažji govor
⦁ Možnost reparature in prilagajanja

Cena zobne proteze na implantatih je precej višja od ostalih protez, ker zahteva vstavitev implantata, ampak je končni rezultat dolgoročen, čvrst oprijem na dlesen in boljša stabilnost.

Kdaj pride v poštev fiksna proteza?  
Kadar pa pacient ne želi oziroma ni zadovoljen s snemljivimi protezami, je zanj idealna fiksna proteza na implantatih. Fiksna proteza je priporočljiva za vse, ki niso zadovoljni s svojo trenutno protezo ali pa so izgubili vse zobe ali pa so le-ti v zelo slabem stanju, in jih je potrebno izpuliti. Fiksna proteza na zobnih implantatih je za pacienta zelo prijazna in relativno finančno ugodna. Obstaja več načinov ali bolje rečeno metod. Poznamo All on 4 (fiksna proteza na 4 implantate) in All on 6 (fiksna proteza na 6 implantatov). Z implantati se zobni protezi daje dodatna podpora, kar omogoči močno stabilnost in lažje žvečenje hrane. S tem hkrati ohranimo čeljustno kost, ki bi v nasprotnem primeru počasi izginjala. Fiksna proteza je podprta z implantati in na ta način omogoča višjo kakovost življenja. Primerna je za vse starosti.
Fiksna proteza ima naslednje prednosti:  

⦁ Relativna cenovna ugodnost v primerjavi z alternativnimi fiksnimi protezami;
⦁ Hitrost postopka od vstavitve implantatov do namestitve proteze;
⦁ Rešitev na dolgi rok;
⦁ Zaradi fiksnosti daje občutek naravnih zob

Slika 3: Zobozdravnik svetuje, katera zobna proteza je za pacienta najbolj primerna

Zakaj zobna proteza preko Doktor 1A??
Doktor 1A se lahko pohvali s tem, da ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev.

Se sprašujete, kako do dobrega zobozdravnika? Niste zadovoljni z vašim trenutnim zobozdravnikom? Želite zdravje svoje ustne votline zaupati preverjenemu specialistu, ki ve, kaj dela, ter svoje delo opravi kakovostno, hitro in brez bolečin?

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!