fbpx

ZOBNI APARATI

Zobni aparati

Zobni aparat zvezdice je ena od opcij fiksnega zobnega parata. Prednost ortodontskega fiksnega zobnega aparata je v tem, da zobe premikajo iz nepravilnega v pravilni položaj v vseh smereh in da so sile aparata, ki delujejo na zob stalno delujoče.

Ste vedeli?
Zobni aparat zvezdice je lahko sestavljen in kovinskih temnih zvezdic ali belih oziroma prozornih zvezdic, ki so skorajda nevidne. Tudi žica, ki povezuje zvezdice v zobnem apartu je lahko bele barve.

Zobni aparat zvezdice se predpiše tako zaradi funkcionalnih kot estetskih razlogov. Estetski razlogi pomenijo lepšo poravnavo in pravilno ter celovito zaporedje zob. K funkcionalnim razlogom spadajo vsi preventivni razlogi, ki pripomorejo, da se nepravilnosti odpravijo. Nepravilni položaj zob hitreje povzroča karies in paradontozo. Ko so zobje preveč blizu je zobna higiena ovirana in z leti se stanje le še poslabša. Ko so zobje preveč oddaljeni, se v praznih prostorih nabira hrana in ta je pogoj za nastanek kariesa ali zobnega kamna.


Veliko ljudi nima ravnih zob. Včasih gre za rahla odstopanja med zobmi, drugič za večje nepravilnosti zob in čeljusti. Zobni aparati so priprave za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti in omogočajo, da s primerno silo delujejo na zobe in jih premaknejo iz nepravilnega v pravilen položaj. Da je namenu aparata za zobe zadoščeno je bistveno, da se zobni aparati nosi dovolj časa. Pomembno je prav tako upoštevanje vseh navodil ortodonta. Poznamo fiksni zobni aparat in snemljivi zobni aparat. Snemljivi zobni aparat si pacienti sami snamejo iz ust, medtem ko fiksni zobni aparat ni mogoče kar tako sneti – pacient sam tega ne more.


Namestitev aparata za zobe je enostavna in izdelana za vsakega posameznika individualno. Vaše zobe bodo slikali in nato na podlagi rentgenskih slik izdelali model čeljusti ter načrt zdravljenja oziroma bodo predvideli kako zobe postaviti v pravilne položaje. Materiali za izdelavo aparata za zobe so različni in vsak ima svoje prednosti ter slabosti.

Postopek

Zobni aparat zvezdice predpiše ortodont specialist, ko po pregledu ugotovi, da vaši zobje niso v pravilnem zaporedju ali da obstajajo določene nepravilnosti.


Po protokolu se po prvem specialističnem pregledu in diagnosticiranju postavijo cilji in trajanje ortodontske terapije. Takoj za tem sledi vstavljanje aparata, ki traja dobro uro in pol. Število kontrol je odvisno od terapije, večinoma pa se le te izvajajo enkrat mesečno. Terapija se zaključi, ko so doseženi vsi cilji in je pacient zadovoljen s svojim novim nasmehom. Ortodontska terapija ali zdravljenje v povprečju traja leto in pol. Zobni aparat zvezdice se izdela iz nosilcev različnih materialov, oblik, velikosti. Nosilci, po angleško bracket za fiksni zobni aparat so izdelani iz materialov in sicer so ti lahko kovinsko jekleni, zlati, keramični in plastični. Različni materiali imajo različne prednosti in slabosti. Kovinski so najmočnejši, zlati so v svoji barvi znak prestiža, keramični so zelo lepi, vendar pri odstranjevanju obstaja nevarnost, da se sklenina zob poškoduje, kar ortodonti rešujejo z zelo pazljivim ravnanjem ter plastični, ki so sicer preprosti vendar zelo varni in enostavni.


Ko zobni aparat zvezdice snamete in le ta opravi svojo nalogo, so pozitivni učinki zobnega aparata lep in bolj zapeljiv nasmeh, lažje žvečenje in grizenje, lažje in bolj učinkovito čiščenje zob, saj je manj prostora, kjer bi se lahko nabirala hrana in posledično nastajal zobni kamen ter karies. Pozitivna posledica zobnega aparata je tudi lepša izgovorjava. Zobje šele v pravih položajih dobijo pogoje za novo življenje in tako je omogočen zdrav nadaljnji razvoj. Odločitve za fiksni zobni aparat se ne poslužujejo le otroci in mladostniki, ampak tudi posamezniki stari nad 30 let, nad 40 let in več.

Ali je nošenje zobnega aparata zvezdice boleče?
Zdravljenje je navadno neboleče. Nekaj dni po tem, ko je zobni aparat zvezdice vstavljen lahko čutite blago bolečino. Priporočljivo je, da ste pazljivi pri hrani in ne uživate zelo trdih živil, lepljive hrane – npr. žvečilk ali karamel. Zobni aparat zvezdice ima tanke obroče, vzmeti in ostale dele, ki se lahko zlomijo ali poškodujejo.
Ali zobni aparat zvezdice lahko poškoduje zobno sklenino?
Načeloma ne. Edina stvar, ki lahko poškoduje sklenino je zobna gniloba kot posledica napačne in neustrezne zobne higiene. Zato toplo svetujemo redno, skrbno in celostno skrb za ustno higieno.
Kako poteka čiščenje aparata za zobe? Ali za zobni aparat zvezdice potrebujem posebno ščetko?
Zdravljenje oziroma ortodontska terapija z zobnim aparatom zahteva redno in skrbno čiščenje. Priporočljive so interdentalne ščetke, s katerimi lahko pridete tudi med najbolj trdovratne in skrite predele vašega zobovja in čeljusti. Redna in učinkovita ustna higiena je bistvena pri ohranjanju dobrih pogojev v vaši ustni votlini in najboljša preventiva pred ostalimi zobnimi boleznimi. Je tudi pogoj za zdrav nadaljnji razvoj zob in kot pomoč pri kakovostnem učinkovanju zobnega aparata.
Slika 2: Snemljiv zobni aparat
Zakaj se odločiti za zobni aparat zvezdice?

Precej je prednosti in pozitivnih učinkov, ki jih z nošenjem zobnega aparata pridobite.


• pravilen ugriz,
• ravni zobje in pravilni zobni loki,
• preventiva proti kariesu in paradontozi,
• lep, zapeljiv in bel nasmeh,
• boljša samopodoba,
• ne pozabi na ljubezen do ustne higiene – ta je rešitev za odpravo vseh težav!

Kako do zobnega aparata hitro in brez bolečin? 

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!