ZOBNI KAMEN

ZOBNI KAMEN
Zobni vsadki so namenjeni vsem, ki želijo nadomestiti manjkajoči zob
Čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna ima zelo pomembno vlogo pri preventivi in ohranjanju zdravih zob. Posledično zob podaljša dobo trajanja in je sestavni del ustne higiene.
Zobni kamen nastane iz zobnih oblog. Mehke zobne obloge si je lahko očistiti samostojno s temeljitim čiščenjem. Zobni kamen pa so mineralizirane zobne obloge, ki so v trdem stanju in jih lahko odstrani samo zobozdravnik oziroma ustni higienik. Zobni kamen se najprej začne nalagati na zobeh kot film. Nato preide iz mehkega v trdo stanje in iz zobnih oblog v zobni kamen. Zobni kamen je rumene ali celo temno rjave barve.
Zobni kamen
Zobni kamen – delitev
  • Zobni kamen nad dlesnijo
  • Zobni kamen pod dlesnijo

Nad dlesnijo se zobni kamen vidi, pod dlesnijo pa je skrit in zelo nevaren. Bakterije razkrajajo tkivo, ta pa lahko krvavi in se obarva. Zobni kamen se lahko dodatno obarva zaradi kave in cigaret.

Zobni kamen

⦁ kvari estetski izgled zob;
⦁ slabi obzobna tkiva in povzroča krvavenje dlesni;
⦁ povzroča slab ustni zadah in občutek nečistoče zob;
⦁ onemogoča kvalitetno čiščenje zob;
⦁ omogoča nastanek kariesa;
⦁ je lahko vzrok za številna resna sistemska obolenja.

Pogosto so pacienti po čiščenju zobnih oblog presenečeni, da so lahko potem zobje tako gladki in lepi.

Nastanek zobnega kamna

Nastanek zobnega kamna se lahko prepreči z ustrezno ustno higieno.

Ključnega pomena je ustna higiena. Bakterije, ki so naložene na zobeh, za svoje preživetje potrebujejo hrano. Če se v telo vnese veliko sladkorja, imajo bakterije boljše pogoje, saj se lažje razmnožujejo in hitreje se nabirajo obloge tudi na zobeh. Plak je potrebno odstraniti mehansko, z zobno krtačko, zobno nitko in medzobno krtačko. Dejavniki, ki vplivajo na nastanek zobnega kamna so v slini, v žlezah slinavkah. Nastanek zobnega kamna se najpogosteje razvije na sprednjih spodnjih zobeh, na zadnji strani in na zgornjih stranskih zobeh, na zunanji strani. Zobni kamen se pogosto pojavi v poglobljenih obzobnih žepkih. Dobro okolje za zobne obloge, ki povzročajo nastanek zobnega kamna, so tudi slabe, dotrajane in počene plombe, prav tako pa tudi slabi protetični nadomestki. Posebno pozornost higieni zob morajo nameniti osebe, ki nosijo fiksne zobne aparate.

Za večino ljudi predstavlja zobni kamen zgolj estetski vidik, vendar je dolgoročno lahko zelo nevaren in povzroči parodontalno obolenje, ki je zelo škodljivo oziroma pripelje do izgube zob. Ustna higiena ni samo temelj dobrega ustnega zdravja, vendar zdravja nasploh, saj vnetja v ustni votlini povzročijo celo tako hude zdravstvene težave, kot so srčni infarkt, možganska kap, pljučne bolezni in splošno slabše delovanje imunskega sistema.

Zobni kamen – postopek odstranjevanja

Če so zobne obloge zabarvane, se jih lahko polira ali peska. Zobni kamen je potrebno odluščiti z ultrazvokom, da se odstrani s površine zoba. Načeloma se zobni kamen odstranjuje brez anestezije. Posamezniki si sami ne morejo odstraniti zobni kamen, saj si s premočnim ščetkanjem lahko poškodujejo dlesen.

Zobni kamen, ki je prisoten globoko pod robom dlesni najprej zobozdravnik ročno odstrani z luščenjem in glajenjem zobnih korenin, nato pa zobe očisti še s posebnim finim peskalnikom. Peskanje zob je neinvaziven, varen in popolnoma neboleč postopek, ki ga lahko opravi tudi ustni higienik. Na koncu se zobe spolira s posebno polirno pasto. Poseg ni prijeten, vendar ne boli.

Zobni kamen pogosto povzroči vnetje dlesni
Zobni kamen lahko privede do parodontoze

Zobni kamen je idealen za domovanje bakterij, ki se na njem zadržujejo in delajo škodo. Nad dlesnijo povzročajo gingvitis, pod dlesnijo pa vnetje kosti in mehkih tkiv – paradontozo. Kost se začne topiti in počasi izginja. Zob izgublja oporo. Posledično se lahko zob začne majati in odpade. Torej, zobni kamen lahko vodi v vnetje dlesni, obzobnih tkiv, izgubo kosti in izgubo zob. Prvi znaki, da je prisotno vnetje, se kažejo pri umivanju zob, saj ob dotikanju dlesni krvavijo. V tem primeru je obvezno obiskati zobozdravnika.

Zobne obloge se nabirajo povsod, poleg sklenine tudi na plombah, umetnih materialih in na ustnih protezah. Pogosto zobne obloge povzročajo vnetje dlesni. Dlesen, ki mora biti čvrsta in rožnata, naenkrat postane boleča, napihnjena in ob majhnem dotiku z zobno krtačko krvaveča. Razlog so trde zobne obloge (zoni kamen) nad robom dlesni in pod njimi, ki zaradi hrapave površine privlačijo nove mehke zobne obloge. Ti pa ustvarijo parodontalne žepke ob zobni korenini. Teh s prostim očesom ni možno videti. Iz vnete dlesni lahko pride do napredovanega vnetja dlesni, ki povzroča propadanje globljih obzobnih tkiv. Počasi začne propadati kostnina, kamor je zob pritrjen, saj se začne kost raztapljati. Zob postaja daljši, posledica je parodontalna bolezen z izgubo zob. Če se proces od prve mehke obloge (zobni kamen) pa do končne parodontalne bolezni zanemari, bo videti, da se je stanje umirilo, saj ob napredovanem vnetju dlesen ne boli in krvavi več. Vnetje se prestavi v nižji del zoba bližje korenini. Napaka pacientov je, da se izogibajo ščetkanju tam kjer dlesen krvavi in boli. Tam je največje gojišče bakterij, zato bi bilo potrebno ščetkati še močneje in pogosteje.

Zobni kamen pri otrocih
Pri otrocih se zobni kamen redko pojavi. Veliko pa je zobnih oblog in obarvanosti zob. V vrtce in šole hodijo zobozdravniki, ki otrokom s posebnimi tabletkami, ki obarvajo obloge, slikovito prikažejo, kje zobje niso dobro očiščeni in kje morajo biti še posebno pozorni. Obarvanost zob pri otrocih se odstranjuje s posebno polirno pasto. Prav nastanek zobnih oblog je prvi znak, da se zobna higiena ne izvaja pravilno. Plak je možno najprej opaziti na notranjih ploskvah spodnjih sekalcev, ker so v bližini izvodila žlez slinavk, zato tam najhitreje mineralizira. Podobno je tudi na zunanji strani zgornjih šestic in sedmic. Tam se tudi najtežje neguje, zato je potrebno te predele še bolje očistiti. Pozornost za temeljito ščetkanje je potrebno nameniti, še posebej takrat, kadar so zobje tesno skupaj. Močno ščetkanje še ne pomeni dobre odstranitve oblog. Doseže se lahko celo negativni učinek, saj ob nepravilni tehniki pride do poškodbe površine zoba. Sčasoma je moč opaziti, da dlesen ne pokriva več toliko zoba. Predel, ki ga dlesen ne pokriva več, je izpostavljen zunanjim dejavnikom. Povzroči boleč in skeleč občutek ter občutljivost na hladno in vroče. Ta del je ob močnem in nepravilnem ščetkanju tudi najbolj prizadet.

Iščete zobozdravnika, ki bi vam opravil poseg čiščenje zobnega kamna oz. odstranjevanje zobnega kamna?

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!