ZOBNI RENTGEN

ZOBNI RENTGEN (RTG) ALI RTG SLIKANJE

Naročene na zobozdravstveni pregled, prijazna asistentka opozori, da naj pred pregledom opravi zobni rentgen (Rtg). Postopek je izjemno hiter, s sodobnimi napravami izjemno varen in kot tak je zobni rentgen (Rtg) nepogrešljiv v sodobnem zobozdravstvu, saj omogoča natančen vpogled v stanje ustne votline.

V zobozdravstvu se zobni rentgen (Rtg) uporablja za več različnih namenov.

Zobni rentgen (Rtg) je lahko namenjen kot:

⦁ Lokalni posnetek zob (introralno slikanje zob; z njim je lažje diagnosticirati karies);

Lokalni posnetek zob (zobni rentgen)

⦁ Slikanje zobnih kron (bitewing, uporaba, ko se že vnaprej sumi, da gre za skriti karies);
⦁ Panoramski posnetek (ortopan, pregledna slika, poleg zob se vidi še druge strukture zgornje in spodnje čeljusti, vidi se nivo kosti – v primeru napredovanega parodontitisa);

Panoramski posnetek (ortopan slika)

⦁ Telerentgen glave (običajno za potrebe ortodontije, pokaže odnose med čeljustmi);
⦁ 3D posnetek (CBCT, zobni rentgen rtg namenjen za obsežnejše protetične rehabilitacije, največ sevanja).

Zobni rentgen (Rtg) v sodobnem času želi zmanjšati doze rentgenskega slikanja. Rtg slikanje traja nekaj sekund, vse slike pa se v večini primerov shranjujejo na sodobne medije, ali pa pošljejo direktno v ordinacijo. Takšen način je varnejši, predvsem pa zobozdravniku omogoča povečave in s tem lažje postavi pravo diagnozo

Potrebujete zobni rentgen (Rtg) pa ne veste kašnega? Pošljite povpraševanje in pridobite informacijo, kje lahko uredite zobni rentgen (Rtg) in rtg slikanje, poleg tega pa boste pridobili še seznam pohvaljenih in priznanih zobozdravstvenih ordinacij

Zakaj rentegn (rtg) preko Doktor 1A?

  • Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravniških storitev.
  • Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.
  • Zagotavljamo vam neboleč poseg.
  • Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite svoje povpraševanje zdaj za zobni rentgen (rtg).

Ime in priimek (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

Telefonska številka

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Ortopan

Najpogostejši zobni rentgen (Rtg) je ortopan oz. panoramsko slikanje zob. Rtg slikanje omogoči zobozdravniku, da lažje oceni stanje zob, kostnine spodnje in zgornje čeljusti. Rtg slikanje (pri vse metodah) je popolnoma neboleče in z izjemno malo sevanja. Če ponazorimo – seva vse okoli nas, rtg slikanje, ki traja nekaj sekund – je primerljivo, kot običajno sevanje v nekaj dneh. To seveda ne pomeni, da bi lahkomiselno uporabljali zobni rentgen (Rtg). Pred vsakim rentgenskim slikanjem si je potrebno natakniti svinčen predpasnik, kar dodatno zaščiti hrbtenico in rodila. Nenapisano pravilo je, da je rtg slikanje smiselno enkrat letno (v kolikor bi bili naročeni na pregled in je zobni rentgen (rtg) že opravljen, se prinese na pregled obstoječega).

V preteklosti se je v veliko primerih zdravilo zobe tako, da so mrtev, bolan, boleč zob enostavno izpulili. Danes ni več tako. Tudi zaradi zavedanja pacientov o pomembnosti rednega čiščenja zob, rednih obiskov zobozdravnika. Puljenje zoba (ekstrakcija) je skrajni ukrep v zobozdravstvu. Do tega skrajnega ukrepa najpogosteje pride v primeru, ko je npr. parodontitis že izjemno napredoval. Večino ekstrakcij bo lahko opravil osebni zobozdravnik, v kolikor gre za zapletenejši poseg (zato je potrebno pred odločitvijo o ekstrakciji – rtg slikanje) se pacienta napoti k oralnemu kirurgu (ne sme se pozabi na rtg slikanje in posredovanje slike izbranemu oralnemu kirurgu).

Možnost je, da zobozdravnik presodi, da je pacient ste kandidat za endodontsko zdravljenje, to je zdravljenje, ki vsako leto ohrani tisoče zob. Endodotologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem zoba od znotraj. Preden se odloči endodont za tovrstno zdravljenje, mora opraviti rtg slikanje zob. V kolikor je potreben natančnejši pregled zoba, se odloči za zobni rentgen (Rtg), ki omogoča rtg slikanje enega ali več prizadetih zob.

Zobni rentgen zobozdravniku omogoči pravilno odločitev za zdravljenje zo

Kako vedeti, kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje?

Kot že rečeno, bo po pregledu zobozdravnik ali specialist endodont, na podlagi rtg slikanja, lažje odločil potek zdravljenja. Potrebo po endodontskem zdravljenju kažejo naslednji simptomi: močne bolečine, dolgotrajna preobčutljivost zob na vroče, hladno, kislo, sladko, občutljivost na dotik, žvečenje, zob se lahko razbarva, otečenost okoli prizadetega zoba. Nekateri pacienti pa nimajo nobenih opozorilnih znakov.

Zdravljenje zoba (zobni rentgen rtg)

Zobozdravnik endondont najprej naroči zobni rentgen (rtg), nato pa zob pred posegom omrtviči ter ga zaščiti. V kronskem delu endodont naredi odprtino, da pride do v vhodov v koreninske kanale. Z inštrumenti očisti zobno pulpo, koreninske kanale in oblikuje prostor. Ko je prostor koreninskih kanalov očiščen, ga zapolni z biokompatibilnim materialom (običajno je iz naravne smole). Na koncu se postopek dopolni z lepilnim cementom.
Zobni rentgen (rtg) torej pomaga zobozdravniku pri prvi odločitvi, ali zob ohraniti ali ne.
Zelo pomemben je tudi finančni vidik zdravljenja zoba, razlikuje se v ceni toliko za koliko koreninski zob se gre. Običajno je zdravljenje zoba 3 – 4 krat cenejše od alternativ (zobni vsadki, mostički). Zobni rentgen (Rtg) pokaže točne nepravilnosti v zobu in v korenini. Zdravljenje zoba v preteklosti ni bilo mogoče tudi zaradi nedostopnosti za aparate, ki omogočajo zobni rentgen (Rtg) in natančni vpogled stanja zobovja.

V kolikor pa zobni rentgen (Rtg) vseeno pokaže, da je potrebna ekstrakcija zoba, so na voljo različne rešitve. Nekateri se odločajo za mostičke (ugodna rešitev, a je potrebno sosednje zdrave zobe preparirati za to metodo). V kolikor to ne pride v poštev, je možno tudi vsaditev implantanta (zobni vsadek), s katerim popolnoma nadomestimo zob. Začetki vstavljanja implantantov segajo v konec šestdesetih let prejšnjega tisočletja. Je izjemna pridobitev za vse, ki so izgubili enega ali več zob, saj so v današnjem času izjemno kakovostni in po izkušnjah skoraj doživljenjski.

Puljenje modrostnega zoba je običajno med 18. in 25. letom starosti

V kolikor potrebujete morda drugo mnenje, posvet, ali bi se morda dalo ohraniti vaš zob, nam lahko pišete na spodnji povezavi in si zagotovite brezplačni posvet!  Zagotovite si svoj termin še danes in brez obveznosti!  

Pošljite povpraševanje in pridobite informacijo, kje lahko uredite zobni rentgen (Rtg) in rtg slikanje, poleg tega pa boste pridobili še seznam pohvaljenih in priznanih zobozdravstvenih ordinacij:

Zakaj rentegn (rtg) preko Doktor 1A?

  • Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravniških storitev.
  • Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.
  • Zagotavljamo vam neboleč poseg.
  • Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite svoje povpraševanje zdaj za zobni rentgen (rtg).

Ime in priimek (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

Telefonska številka

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

ZOBNI RENTGEN 3.71/5 (74.29%) 14 votes