fbpx

ZOBOBOL

ZOBOBOL

Modrostni zobje imajo globje korenine, povzročajo močne bolečine
Zobobol ali bolečina v zobovju je ena od najbolj neznosnih bolečin, ki lahko doleti človeka. Lahko se pojavi tako v samem zobu, kot tudi ob njem v obzobnem tkivu (dlesni). Zobobol je bolečina, ki jo je težko prenašati in se z njo še težje spopasti.
Zobobol po navadi zaznamo kot bolečino skelenja ali kljuvanja. V veliko primerih zobobol izgine hitro, v drugih primerih zobobol traja dalj časa ali pa se ponavlja v intervalih. Najpogostejša posledica zobobola je neustrezna ustna higiena in neredno obiskovanje zobozdravnika. Zato je potrebno, da se takrat, ko se pojavi zobobol, pacient nemudoma odpravi k zobozdravniku, ki bo odkril pravi vzrok za zobobol in ga tudi uspešno odpravil.
Zobobol je ena najbolj neznosnih bolečin, ki lahko doleti človeka
Zobobol – najpogostejši vzroki:  

⦁ karies (zobna gniloba),
⦁ kopičenje gnoja, ki se nahaja v korenini zoba ali okrog njega,
⦁ poškodba ali zlom zoba,
⦁ poškodba plombe,
⦁ vnetje ali druge bolezni dlesni – kasneje lahko pride tudi do parodontalne bolezni,
⦁ vnetje zobnega živca,
⦁ zaradi izraščanja modrostnega zoba,
⦁ pomanjkanje ustne higiene,
⦁ razpadajoči delčki hrane med zobmi.

Zobobol – ta neznosna bolečina izvira iz notranjosti zoba, nastaja okrog njega ali izvira iz čeljusti. Ker pa zobobol nastane iz različnih vzrokov, se posledično razlikuje tudi samo zdravljenje zobobola. V najhujših primerih, ko drugi načini zdravljenja zobobola ne pomagajo, je potrebna odstranitev zobnega živca in izvesti koreninsko zdravljenje zoba (endodontsko zdravljenje zoba), ki ga lahko opravi zobozdravnik ali pa specialist endodont. Vsekakor pa to ni edina metoda ko nastopi zobobol, včasih je že dovolj odstranjevanje kariesa, zamenjava plombe ali drug podoben poseg, katerega opredeli zobozdravnik glede na vrsto zobobola.

Zobobol – katere vrste poznamo?

⦁ blaga ali huda;
⦁ občasna ali stalna;
⦁ ostra ali utripajoča.

Če pacient slučajno začuti ostro bolečino ob ugrizu, gre modra za luknjo v zobu, zlomljen ali počen zob, poškodovani živec ali poškodovano zobno pulpo, mora takoj obiskati svojega zobozdravnika. Zobobol, ki traja približno 30 minut po zaužitju toplega ali hladnega, je lahko prav tako znak poškodbe pulpe, dlesni, živca ali luknje. Če pa zobobol spremlja stalna močna bolečina in otekanje pa je potrebno nemudoma obiskati dežurnega zobozdravnika. Ker to lahko pomeni, da je zobna pulpa odmrla, infekcija pa se lahko razširi na dlesni in tudi kosti in pride do še večjih težav.

Zobobol – najpogostejši povzročitelji:

Najpogostejši povzročitelj za zobobol je zobna gniloba ali karies. Največkrat zobna gniloba nastane zaradi neredne in pomanjkljive higiene, kjer se posledično namnožijo bakterije. Če je zobna gniloba (karies) pravočasno odkrita, je velika možnost da bakterije niso prodrle do zobnega živca in povzročila njegovega vnetja. Bakterije izločajo lepljivo snov, s pomočjo katere se prilepijo na površino zoba. Iz sladkorja in škroba v hrani tvorijo kisline, ki razjedajo zobno sklenino. Posledica poškodovane zobne sklenine je zobobol, zobje so občutljivi na sladko, vroče in mrzlo. Ker se zobna gniloba (karies) ne odkrije pravočasno ali se ga ne zdravi, bakterije prodrejo zobno pulpo, v kateri se nakopiči gnoj in povzroči boleč ognojek. Če le ta ni zdravljen lahko okvari čeljust ali obnosno votlino ter preide do sepse. Tak zobobol se lahko prepreči z rednim in temeljitim čiščenjem zob po vsakem obroku, pomembno pa je tudi, da se ne zauživa prevelike količine sladkorja.

Najpogostejši vzrok za zobobol pri odraslih je vnetje zobnega živca, ki je posledica kariesa. Težava je v tem, da v začetni fazi karies po navadni ne pripelje do zobobola, saj sklenina ni povezana z zobnimi živci. Ko pa karies prodre še globlje v zob do zobne pulpe pa se začne pojavljati hud zobobol, saj je zobna pulpa sestavljena iz žil in živcev. Prvi znaki vnetja so neprestani zobobol, otekline, včasih celo povišana temperatura in povečane bezgavke na vratu. Posledica globokega kariesa (zobne gnilobe) je tudi granulom, pri katerem občutimo močen zobobol. Granulom je vnetje okoli konca zobne korenine.

Zobobol – kaj pomaga?

Pred pregledom pri zobozdravniku zaradi zobobola, se pacient večkrat vpraša: »zobobol kaj pomaga?«. Bolečino si lahko pacient doma olajša tudi sam. Ob misli zobobol kaj pomaga, si lahko bolečino omili s protibolečinskimi zdravili ali pa na naravni način, ki pomaga samo do neke mere, ne more pa nadomestiti profesionalne zobozdravniške oskrbe.

⦁ Zobobol kaj pomaga? Spiranje ustne votline z zelišči. Pomirjevalno in protibolečinsko delujejo arnika, žajbelj in kamilice. Priporočeno je spiranje ustne votline s čajem iz mešanice 15 g arnike, 35 g žajblja in 50 g kamilice.
⦁ Zobobol kaj pomaga? Spiranje ustne votline s fiziološko raztopino oziroma slano vodo, ki je lahko pripravljena doma. V toplo vodo vmešana sol se večkrat zapored spira ustno votlino.
⦁ Zobobol kaj pomaga? Hladni obkladki hitro zmanjšajo bolečino, a učinek je kratkotrajen. Hladen obkladek se položi na obolelo mesto, kar bo povzročilo krčenje krvnih žil, zato bolečina nebo več tako močna. Priporočljivi so tudi zato, ker zmanjšujejo otekanje in vnetne procese.
⦁ Zobobol kaj pomaga? Klinčki (olje nageljnih žbic) vsebuje anestetik, ki začasno omili zobobol. Najpomembnejša učinkovina v klinčkih je evgenol, ki je močan anestetik z antiseptičnim delovanjem, zaradi česar so klinčki tudi uspešni pri uničevanju bakterij in preprečujejo infekcijo.
⦁ Zobobol kaj pomaga? Česen velja za najboljše naravno sredstvo, ki lajša zobobol, saj česen vsebuje alicin, ki deluje kot močan antibiotik. Priporoča se pretlačen in rahlo posoljen strok česna namestiti na boleč zob.


Za lajšanje zobobola se lahko uporabi aspirin, a le če se ga zaužije. Nikar se ga ne uporablja tako, da ga položi na boleč zob in čaka da se raztopi, saj aspirin deluje le če se ga zaužije in ni namenjen lokalni rabi. Poleg tega lahko aspirin povzroči razdraženje dlesni in opekline, ki pa bodo v ustni votlini naredile še večje težave.

Zobobol si lahko olajšate tudi sami
Da pa bi se izognili zobobolom, je pomembna zdrava prehrana s čim manj sladkorja, katera pospešuje razmnoževanje bakterij. Po vsakem obroku je potrebna temeljita ustna higiena, tako zob kot tudi dlesni, da ne pride do zobobolov. Priporočljiva je uporaba mehke zobne ščetke, ki ne poškodujejo dlesni in zobne sklenine. Ko so zobje temeljito očiščeni je potrebno po predelih, kjer ne pride zobna ščetka, očistiti tudi z zobno nitko, saj zaradi takih predelov največkrat pride do zobobola. Tudi kajenje in alkoholne pijače največkrat pripeljejo do okužb in posledično zobobolov. Predvsem pri otrocih pride do zobnega gnitja in zobobolov, saj imajo navado nočnega pitja sladkih pijač. Izogibati se moramo tudi odpiranju stvari z zobmi, saj ta način lahko posledično poškoduje zobno sklenino ali zelo zlomi zob.

Ne čakajte predolgo. Doktor 1A vam zagotavlja BREZPLAČEN prvi pregled, kjer bodo zobozdravniki pregledali vaša usta in zobe, ter vam strokovno svetovali, kako rešiti vaš zob. Za vas si bodo vzeli dovolj časa ter se dogovorili za termin, ki vam bo najbolj ustrezal. Nato pa bodo poskrbeli za to, da bo proces zdravljenja potekal na najvišjem nivoju in kar se da hitro.

Potrebujete nasvet zobozdravnika?

Obrnite se na Doktor 1A!

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite povpraševanje sedaj!

Pridobite neobvezujočo ponudbo 17 zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!