[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”41″ title=”Ponudba”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3071″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Ste tudi vi eden tistih, ki vsako jutro na svoj nos nanese očala in si jih zvečer sname? Očala nosite cel dan, vmes se vam orosijo, umažejo in popackajo ali padejo na tla? Vas kdaj bolijo ušesa, ker so vaša očala pretežka?

Dioptrija je odpravljiva. Za vedno. Vas zanima kako?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Očala se izgubijo, so nerodna za uporabo pri športnih aktivnostih, lahko se razbijejo in prav radi jih založimo kam, kjer jih še nekaj časa ne najdemo. Včasih jih imamo celo na nosu, pa pozabimo, da so tam in jih iščemo po celi dnevni sobi, kuhinji, ne da bi vedeli kje so. Se vam to dogaja?

In če niste tip človeka za nošenje očal, obstaja možnost za leče. Nosilci leč leče s pridom uporabljajo pri športnih aktivnostih, saj
so udobne in neopazne. Slaba stran leč je, da jih je potrebno pogosto menjavati, niso ravno poceni, poleg leč potrebujete različne tekočine za shranjevanje in čiščenje, težavna so na potovanjih in nekaterim se zaradi njih oči sušijo in pordečijo. Najsi gre za kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem, vaše oči imajo dioptrijo in zato potrebujete korekcijo. Kontaktne leče ali očala sta pripomočka, s katerima se dioptrija popravi ko ju nosite. Kaj pa če obstaja rešitev za korekcijo vida, s katero se dioptrija odstrani za vedno?

Laserska odprava dioptrije je postopek, kjer izboljšajo vaš vid z laserskim žarkom. To sedaj počne že veliko okulističnih ambulant, ki želijo ljudem pomagati do jasnejšega, boljšega in čistejšega vida. Gre za kirurško operacijo oči, kjer z laserjem preoblikujejo vašo roženico na način, da se svetloba drugače odbija od nje. Poznamo več pristopov laserske odprave dioptrije, najbolj pogosta sta poseg LASIK in PRK ter kirurško vstavljanje umetnih leč.

Kako oko pravilno bere sliko?

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v električne impulze, ki so posredovani možganom in jih prepoznajo kot slike. Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico je slika, ki jo vidite zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka in zaradi tega imate dioptrijo. Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenosti zrcal. Dioptrija je enaka obratni vrednosti goriščne razdalje v metrih.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb za lasersko operacijo oči.

[/vc_column_text][contact-form-7 404 "Not Found"][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_toggle title=”Do 3 kratne razlike med cenami za lasersko operacijo oči!” el_id=”1458895249437-4247c7a6-40f2″]

Pri Doktor 1A smo preverjali cene med ponudniki za lasersko odpravo očesne dioptrije in ugotovili, da je med najcenejšo operacijo (PRK) in najdražjo operacijo (Relex),  kar 3 kratna razlika v ceni?

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Zakaj so cene laserske odprave dioptrije tako različne?” el_id=”1458895253812-d91c9aa9-7ee1″]

– veliko očesnih klinik ne vlaga veliko v nakup nove opreme, ter ne investira v oglaševanje in si posledično verjetno zato lahko privoščijo nižje cene operacij

– nekatere metode operacije se med sabo razlikujejo že v potrošnemu materialu, ter v vrednosti opreme (laserja) s katerim doktor opravi lasersko operirajo oči. Novejši laserji so lahko dražji in zato posledično tudi operacija stane več, kar pa še ne pomeni boljše oz. kvalitnejše operacije.

[/vc_toggle][vc_column_text]

Dioptrija je lahko pozitivna ali negativna. Pozitivna dioptrija fizikalno pomeni pozitivno goriščno razdaljo pri geometriji lomljenja žarkov v očesu –žarki svetlobe, ki vstopijo v oko se lomijo za mrežnico.  V tem primeru govorimo o daljnovidnosti. Daljnovidnost ponavadi nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla ali premajhne lomnosti optičnega sistema. Daljnovidni ljudje vidijo jasno na daleč in slabo na blizu. Dioptrija zbiralne leče omogoča korekcijo te napake.

Negativna dioptrija fizikalno pomeni negativno goriščno razdaljo pri geometriji lomljenja žarkov v očesu – žarki svetlobe, ki vstopajo v oko se lomijo pred mrežnico. V tem primeru govorimo o kratkovidnosti. Kratkovidnost se navadno pojavi zaradi prevelike lomnosti optičnega sistema ali zaradi predolgega očesnega zrkla. Kratkovidni ljudje vidijo jasno bližnje predmete, predmete ki so oddaljeni vidijo slabo. Dioptrija razpršilne leče omogoča korekcijo te napake. Očala, kontaktne leče in laserska operacija oči skušajo zmanjšati te napake in popraviti tako, da svetlobne žarke usmerijo na mrežnico.

Kako se korigira dioptrija?

Dioptrija se korigira z očali ali lečami, ki imajo razpršilno oz. zbiralno lečo. Laserska odprava dioptrije omogoča korekcijo dioptrije za vedno. Laserska odprava dioptrije je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim se nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna (za odpravljanje  kratkovidnosti ) ali pa se ji poveča strmina (za odpravljanje daljnovidnosti ) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Na področju korekcijske očesne kirurgije so na voljo različni moderni pristopi, ki  izboljšajo motnje vida.  Najbolj uporabljeno in priljubljena metoda LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja), PRK metoda (keratektomija) in Relex Smile metoda. Če te metode niso primerne, obstaja tudi možnost vstavljanja umetnih leč, ki se izvede prav tako z operacijo – kirurško.  Pri vseh pristopih se dioptrija več ali manj izniči. Umetne leče, ki se jih kirurško vstavi v oko,  spremenijo tok svetlobnih žarkov in tako izostrijo vid. Gre za različne metode, ki imajo vsaka svoje prednosti in slabosti.

Ali je laserska operacija, kjer se izniči dioptrija boleča?

Laserska operacija dioptrije ni boleča. Med posegom LASIK ali PRK bolečin ne boste čutili. Dobili boste anestetične očesne kapljice in po potrebi  dodatna protibolečinska zdravila. Mnogi pacienti, ki so bili deležni postopka  LASIK, poroča samo o blažjem nelagodju dan ali dva dni po operaciji. Več nelagodja boste občutili po posegu PRK, saj se pri tem postopku odkrivajo globlji sloji roženice. Preden boste po postopku PRK dosegli jasen in udoben vid, se morajo zaščitne površinske celice regenerirati in prerasti zdravljeno mesto. Ta proces pa lahko traja teden ali dva, včasih pa tudi dlje. Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan.  Pri posegu  PRK pa veliko kirurgov priporoča vsaj dva do tri dni počitka.

Ali je laserska operacija, kjer se izniči dioptrija varna? Kakšna so tveganja?

Organizacija FDA  posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval.

Priporočamo vam, da obisčete stran doktor 1a, kjer boste našli še dodatne informacije o operaciji. Na voljo vam je 11 klinik v Sloveniji in na Hrvaškem, ki opravljajo različne metode laserske operacije oči. Na voljo vam je brezplačen posvet pri zdravniku, kjer vam bodo pregledali oči in povedali ali ste primeren kandidat. Če kontaktirate okulista preko Doktor 1a vam nudimo dodaten popust v vrednosti 50€.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]