Zobozdravstvo

zobozdravstvo

Zobozdravstvo je le ena od vej celostne oskrbe človekovega telesa in duha. Človeško telo je kot drevo, ki raste in se razvija, potrebuje in vpija vse tiste sestavine, ki omogočajo njegov razvoj v smeri pozitivizma, dobre energije in zadovoljstva.

Tako v obliki hrane, ki je nujna za preživetje, tudi v zadovoljevanju drugih človeških potreb po varnosti, po samo-potrditvi, po ljubezni, po ustvarjanju in izražanju. Vsi ti elementi in zadovoljevanje teh potreb delajo življenje bolj polno in zanimivo.

Storitve, ki jih zobozdravstvo ponuja zajemajo pregledovanje zob, dlesni in ustne votline, da bi ugotovili katero od nepravilnosti ali pomanjkljivosti je potrebno odpraviti. Zobozdravstvo je po definiciji veja medicine, ki preučuje, diagnosticira bolezni in zdravi bolezni ter motnje v ustni votlini. Preprečuje in zdravi tudi z ustno votlino povezane strukture in vpliv na človeško telo. Zobozdravstvo je storitev, ki se izvaja v zobozdravstvenih ambulantah, pri čemer sodeluje zobozdravnik, njegovi asistenti, higieniki in zobni tehniki.

Splošno zobozdravstvo se ukvarja z ustvarjanjem primernih pogojev za rast modrostnih zob ali odstranitev le teh, če se ugotovi, da na ostale zobe ne vplivajo ugodno. Med splošno zobozdravstvo spada izdelava mostičkov med zobmi, da bi prikrili manjkajoče zobe, kot tudi izdelava protez. Proteze razdelimo na delne in totalne. Z delnimi protezami se nadomesti del zob, ki manjkajo v čeljusti, s totalnimi protezami pa celotno zobovje, ki manjka v posamezni čeljusti. Osebi se s protezami vrne nazaj lep nasmeh in ponovno učinkovito funkcijo opravljanja zob za grizenje in žvečenje. Splošno zobozdravstvo se ukvarja tudi z zdravljenjem koreninskih kanalov, škripanja z zobmi, težav s čeljustnimi sklepi in negativnimi posledicami kajenja. Le te se zdravijo s čiščenjem zobnega kamna ter s pleskanjem zob, da bi preprečili obarvanost zob in vsaj deloma vrnili belino zob. Čiščenje zobnega kamna zmanjšuje verjetnost za obolelost dlesni in zaustavlja njeno napredovanje.

Estetsko zobozdravstvo se ukvarja z zdravjem zob in pri tem vključuje tudi estetiko. Nekateri estetsko zobozdravstvo imenujejo tudi kozmetično zobozdravstvo. Med storitve estetskega zobozdravstva spadajo porcelanske luske, bele plombe, beljenje zob, dvig dlesni, dograditev zob, zobni vsadki, lasersko oblikovanje dlesni, nevidni zobni aparati, nakit za zobe in preobrazba zob.

Če govorimo o hrani, se njena dolga pot začne s pridelavo, do predelave in na koncu do prodaje v trgovini. V merilu človeškega telesa pa se začne ravno v ustni votlini. Ustna votlina je leglo bakterij in te se neprestano razmnožujejo in širijo. Negativna posledica le tega je slab zadah iz ustne votline. Zobozdravstvo poudarja, da se z ustrezno ustno higieno le ta lahko odpravi. Poleg tega pa je ustna votlina tudi leglo bolezni in med najnevarnejšimi sta zobna gniloba ali karies in vnetje dlesni oziroma obzobnih tkiv (parodontitis) ter posledično parodontoza.

zobozdravstvo

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov.

Ime in priimek (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

Telefonska številka

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Parodontitis je nevaren tudi zato, ker bakterije, ki so njegov vzrok, ogrožajo tudi druge telesne organe in vplivajo na bolezni srca in ožilja. Zaradi težav z dlesnimi trpi okoli polovica prebivalstva Evropske unije. Če prištejemo še ostale bolezni in težave z zobmi ter ustno votlino, se delež povzpne na skrb zbujajočih 75 odstotkov. Lahko bi rekli, da je zobozdravstvo panoga, kjer bo potrebno v prihodnosti še veliko narediti. Med znake parodontitisa spadajo pordele, otekle, občutljive ter boleče dlesni in obzobna tkiva, ki pogosto krvavijo. Bakterija, ki povzroča zobno gnilobo je nevarna za celoten organizem, zlasti zato, ker se s krvjo lahko razširi po celem telesu. To se lahko zgodi pri umivanju zob, nepravilni uporabi zobne nitke, žvečenju, itd. Okužba z bakterijo povzroča v telesu vnetne spremembe – lahko okuži notranje plasti srca in srčnih zaklopk. V primeru okužbe z bakterijami iz ustne votline, lahko ta vpliva na zaplete v nosečnosti in prezgodnjemu porodu ali splavu.

Zobozdravstvo poudarja pomen preventive. Preventiva je najprijaznejši, najcenejši in tudi najboljši način, da preprečimo bolezni in nevšečnosti v ustni votlini. Danes imamo ravno zaradi pravočasnega zaznavanja bolezni zob in dlesni bistveno boljši pregled nad stanjem zob, kot pred desetimi leti. Opazen je celo porast karcinoma v ustni votlini, ki ga s preventivnimi in rednimi pregledi ob pravem času diagnosticiramo in posledično lahko zdravimo.

Zobozdravstvo in zobozdravniki poudarjajo pomen preventive, kar pomeni redno ustno higieno, zdravo prehranjevanje in za organizem prijazen način življenja. Pomembno je redno menjavanje zobne ščetke – na vsakih 100-200 čiščenj, lahko tudi zobne prhe. Priporočljivo je, da po uživanju sadja in kislih jedi ter pijač zobe splahnemo z veliko vode. Najmanj eno uro po tem jih ne umivamo z zobno ščetko. Lahko si zobe očistite z žvečilnim gumijem brez sladkorja. Direktno pred spanjem ne uživamo hrane in pijače – razen vodo ali nesladkan čaj, saj si moramo drugače ponovno umiti zobe. Jabolko pred spanjem predstavlja veliko nevarnost za pojav zobne gnilobe in težav, ki jih povzroča.

Zobozdravstvo je odločitev vsakega posameznika, ki da nekaj nase in si želi poskrbeti za lepe, zdrave in močne zobe. Ste tudi vi eden izmed njih?

Zobozdravstvo 3.75/5 (75.00%) 4 votes