ZOBOZDRAVSTVO

Zobozdravstvo

celostna ureditev
Zobozdravstvo je le ena od vej celostne oskrbe človekovega telesa in duha. Človeško telo je kot drevo, ki raste in se razvija, potrebuje in vpija vse tiste sestavine, ki omogočajo njegov razvoj v smeri pozitivizma, dobre energije in zadovoljstva.

Tako v obliki hrane, ki je nujna za preživetje, tudi v zadovoljevanju drugih človeških potreb po varnosti, po samo-potrditvi, po ljubezni, po ustvarjanju in izražanju. Vsi ti elementi in zadovoljevanje teh potreb delajo življenje bolj polno in zanimivo.

Zobozdravstvene storitve vključujejo pregled zob, dlesni in ustne votline, da se ugotovi katero od nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti je potrebno odpraviti. Zobozdravstvo je po definiciji veja medicine, ki preučuje, diagnosticira bolezni in zdravi bolezni ter motnje v ustni votlini. Preprečuje in zdravi tudi z ustno votlino povezane strukture in vpliv na človeško telo. Zobozdravstvo je storitev, ki se izvaja v zobozdravstvenih ambulantah, pri čemer sodeluje zobozdravnik, njegovi asistenti, higieniki in zobni tehniki.

Splošno zobozdravstvo

Splošno zobozdravstvo skrbi za ustvarjanje primernih pogojev za rast modrostnih zob ali odstranitev le-teh, v primeru, da na ostale zobe nimajo ugodnega vpliva. Splošno zobozdravstvo se ukvarja tudi z izdelavo zobnih mostičkov, da se tako prekrijejo manjkajoči zobje, poleg tega pa tudi izdelava protez. 

Proteze delimo na totalne in delne. Delne proteze nadomestijo le del zob, ki manjkajo v čeljusti, medtem ko totalne proteze nadomestijo celotno zobovje. Posameznikom se s protezo povrne lep nasmeh in učinkovito funkcionalnost zob za žvečenje in grizenje. 

Splošno zobozdravstvo skrbi tudi za zdravljenje koreninskih kanalov, škripanje z zobmi, težave s čeljustnimi sklepi in tudi negativnimi posledicami kajenja. Le-to se zdravi s čiščenjem zobnega kamna ter s peskanjem zob, da se prepreči obarvanost zob in vsaj deloma vrne belino zob. Čiščenje zobnega kamna namreč zmanjšuje možnost obolenja dlesni in zaustavi njeno napredovanje. 

Zobozdravstvo priporoča, da vsak posameznik vsaj enkrat letno obišče izbranega zobozdravnika. Zobozdravnik na pregledu preveri stanje zob, ustne votline in opazuje morebitne spremembe. Zobozdravniki Doktor 1A se vam bodo pomagali soočiti z vsemi težavami. Skupaj boste poiskali rešitev in v najkrajšem možnem času.

Želite urediti zobe za vedno? Brez bolečin, ugodno in popolnoma varno? Zobozdravstvo Doktor 1A daje velik poudarek za na vse paciente, ki imajo velik strah pred obiskom zobozdravnika. Svetovali vam bomo najboljšega zobozdravnika za vas.

Estetsko zobozdravstvo
Estetsko zobozdravstvo se ukvarja z zdravjem zob in pri tem vključuje tudi estetiko. Nekateri estetsko zobozdravstvo imenujejo tudi kozmetično zobozdravstvo. V estetsko zobozdravstvo spadajo porcelanske luske, bele plombe, beljenje zob, dvig dlesni, dograditev zob, zobni vsadki, lasersko oblikovanje dlesni, nevidni zobni aparati, nakit za zobe in preobrazba zob. Estetsko zobozdravstvo zagotavlja bleščeč nasmeh in izboljšanje videza celotnega obraza. Estetsko zobozdravstvo obsega minimalno invazivne posege, s katerimi izboljšamo funkcijo in izgled zob.

Če govorimo o hrani, se estetsko zobozdravstvo dopolnjuje z njo in se njena dolga pot začne s pridelavo, do predelave in na koncu do prodaje v trgovini. Estetsko zobozdravstvo se v merilu človeškega telesa začne ravno v ustni votlini. Ustna votlina je leglo bakterij in te se neprestano razmnožujejo in širijo. Negativna posledica le tega je slab zadah iz ustne votline. Estetsko zobozdravstvo poudarja, da se z ustrezno ustno higieno le ta lahko odpravi. Poleg tega pa je ustna votlina tudi leglo bolezni in med najnevarnejšimi sta zobna gniloba ali karies in vnetje dlesni oziroma obzobnih tkiv (parodontitis) ter posledično parodontoza.

Parodontitis, katerega vključujemo tudi v estetsko zobozdravstvo je nevaren zato, ker bakterije, ki so njegov vzrok, ogrožajo tudi druge telesne organe in vplivajo na bolezni srca in ožilja. Zaradi težav z dlesnimi trpi okoli polovica prebivalstva Evropske unije. Če se prišteje še ostale bolezni in težave z zobmi ter ustno votlino, se delež povzpne na skrb zbujajočih 75 odstotkov. Lahko bi rekli, da je zobozdravstvo panoga, kjer bo potrebnov prihodnosti še veliko narediti. 

Med znake parodontitisa spadajo pordele, otekle, občutljive ter boleče dlesni in obzobna tkiva, ki pogosto krvavijo. Bakterija, ki povzroča zobno gnilobo je nevarna za celoten organizem, zlasti zato, ker se s krvjo lahko razširi po celem telesu. To se lahko zgodi pri umivanju zob, nepravilni uporabi zobne nitke, žvečenju, itd. Okužba z bakterijo povzroča v telesu vnetne spremembe – lahko okuži notranje plasti srca in srčnih zaklopk. V primeru okužbe z bakterijami iz ustne votline, lahko ta vpliva na zaplete v nosečnosti in prezgodnjemu porodu ali splavu.

Zobozdravstvo poudarja pomen preventive

Preventiva je najprijaznejši, najcenejši in tudi najboljši način, da se prepreči bolezni in nevšečnosti v ustni votlini. Zato je estetsko zobozdravstvo pomembno v današnjem svetu. Danes je ravno zaradi pravočasnega zaznavanja bolezni zob in dlesni bistveno boljši pregled nad stanjem zob, kot pred desetimi leti. Opazen je celo porast karcinoma v ustni votlini, ki ga s preventivnimi in rednimi pregledi ob pravem časudiagnosticirajo in posledično lahko zdravijo.

Zobozdravstvo in zobozdravniki poudarjajo pomen preventive, kar pomeni redno ustno higieno, zdravo prehranjevanje in za organizem prijazen način življenja. Pomembno je redno menjavanje zobne ščetke – na vsakih 100-200 čiščenj, lahko tudi zobne prhe. 

Priporočljivo je, da po uživanju sadja in kislih jedi ter pijač zobe splahnemo z veliko vode. Najmanj eno uro po tem jih ne umivamo z zobno ščetko. Zobe se lahko očisti tudi z žvečilnim gumijem brez sladkorja. Direktno pred spanjem ni priporočljivo uživati hrane in pijače – razen vodo ali nesladkan čaj, saj si je potrebno drugače ponovno umiti zobe. Jabolko pred spanjem predstavlja veliko nevarnost za pojav zobne gnilobe in težav, ki jih povzroča.

zobozdravstvo 3

Estetsko zobozdravstvo poskrbi za bleščeč nasmeh. Zobozdravstvo je odločitev vsakega posameznika, ki da nekaj nase in si želi poskrbeti za lepe, zdrave in močne zobe. Ste tudi vi eden izmed njih? Izpolnite spodnji obrazec in neobvezujoče vam bomo poslali tabelo 17 zobozdravnikov v Sloveniji in na Hrvaškem.

Prednosti, ki vam jih omogoča agencija Doktor 1A – zobna protetika:

ŠIROKA PONUDBA

Izbirate lahko med bogato ponudbo preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev na osnovi anket pacientov po posegu.

BREZPLAČEN PREGLED in POPUST

Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.

NEBOLEČ POSEG

Zagotavljamo vam neboleč poseg. 

BON V VREDNOSTI 100€

Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov.

Implantati omogočijo da se ponovno smejite!