Zobni aparat

zobni aparat

Veliko ljudi nima ravnih zob. Včasih gre za rahla odstopanja med zobmi, drugič za večje nepravilnosti zob in čeljusti. To ni nič takega, nepravilnosti so del življenja in vsakdana. Fiksni zobni aparat je prava rešitev za vaše zobe v teh perečih situacijah in kljub določenim neprijetnostim prinaša številne koristi.

Morda jih sprva ne opazite, vendar na dolgi rok se poznajo in čeprav bo nošenje aparata kdaj neprijetno, se trud na koncu poplača.

Namen aparata

Zobni aparat predpiše ortodont, ko po pregledu zob ugotovi, da le ti niso v primernem položaju. Predpiše se tako zaradi funkcionalnih kot estetskih razlogov. Zobje se zaradi aparata lepo poravnajo in so po  nošenju v ustni votlini v pravilnem in skladnem zaporedju. Zobje šele v pravilnih položajih dobijo boljše pogoje za novo življenje in tako je omogočen njihov zdrav nadaljnji razvoj. Prinašajo tudi boljšo samopodobo in lepši nasmeh.  Odločitve za zobni aparat se ne poslužujejo le otroci in mladostniki, ampak tudi posamezniki stari nad 30, 40 let in več. Zobni aparat cena je tudi vedno bolj dostopna storitev in pravilna odločitev ter odlična investicija v vaše zdravje in dobro počutje. Zobni aparati so lahko v pomoč, da zadnji zobje – osmice sploh zrastejo v primerih, ko pred tem za to ni bilo prostora. Nepravilni položaj zob hitreje povzroča karies in paradontozo. Ko so zobje preveč blizu je zobna higiena ovirana, če so preveč daleč se na praznih mestih nabira hrana. Nič od omenjenega ni dobro za vaše zobje, zato je zobni aparat nujna in pametna odločitev.

Postopek izdelave aparata

Aparat za zobe in njegova namestitev je enostavna in izdelana za vsakega posameznika individualno. Vaše zobe bodo slikali in nato na podlagi rentgenskih slik izdelali model čeljusti ter načrt, kako zobe naravnati v pravilne položaje.
zobni aparati cenaZobni aparat cena bo za vas ugodna. Materiali za izdelavo aparata za zobe so kakovostni in enostavni za uporabo. Nosilci, po angleško bracket za fiksni zobni aparat so izdelani iz materialov in sicer so ti lahko kovinsko jekleni, zlati, keramični in plastični. Različni materiali imajo različne prednosti in slabosti. Kovinski so najmočnejši,
zlati so v svoji barvi znak prestiža, keramični so zelo lepi, vendar pri odstranjevanju obstaja nevarnost, da se sklenina zob poškoduje, kar ortodonti rešujejo z zelo pazljivim ravnanjem ter plastični, ki so sicer preprosti vendar zelo varni in enostavni.

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Razdelitev zobnih aparatov

V grobem zobne aparate lahko razdelimo v dve veliki skupini in sicer snemljivi zobni aparati, ki jih pacienti lahko sami snamejo in vzamejo iz ust in fiksni aparat za zobe, ki se po namestitvi v ustno votlino nekaj časa ne sname. Fiksni zobni aparat ortodont pritrdi na zobe tako, da ga pacient sam ne more sneti. Prednost fiksnega ortodontskega aparata je, da njegovi mehanizmi premikajo zobe iz nepravilnega v pravilni položaj, sile aparata pa so stalno delujoče.

Fiksni zobni aparat je izdelan iz nosilcev različnih materialov. Nosilci, po angleško bracket za fiksni zobni aparat so izdelani iz materialov in sicer so ti lahko kovinsko jekleni, zlati, keramični in plastični. Različni materiali imajo različne prednosti in slabosti. Kovinski so najmočnejši, zlati so v svoji barvi znak prestiža, keramični so zelo lepi, vendar pri odstranjevanju obstaja nevarnost, da se sklenina zob poškoduje, kar ortodonti rešujejo z zelo pazljivim ravnanjem ter plastični, ki so sicer preprosti vendar zelo varni in enostavni. Druga razdelitev za fiksni zobni aparat je glede na tiste aparate, kjer se žični lok fiksira na nosilec z elastiko ali na samozaklepne nosilce, ki vsebujejo mehanizem, ki poveže lok in nosilec. Samozaklepni fiksni zobni aparat delimo na aktivne in pasivne, odvisno kako je nosilec in lok povezan. Samozaklepni nosilci se hitreje izdelajo, vendar so dražji. So bolj sofisticirani, vendar se hitreje poškodujejo. Zaradi svoje kompleksnosti in drobnega mehanizma se pri samozaklepnih nosilcih hitreje nabira hrana in to prav tako vpliva na hitrejše poškodovanje aparata, če uporabnik pri tem ni previden in pazljiv.

Priljubljeni so tudi nevidni zobni aparati, pri katerih je zobni aparat nameščen na notranji strani zob – na ligvalni – jezični strani in je neviden. To je definitivno prednost zobnega aparata, ki za pacienta ni zanemarljiva. Po drugi strani nevidnost na jezični strani zna biti moreča, saj ovira naravno gibanje jezika. Pri nevidnem zobnem aparatu so sile, ki se sproščajo ob delovanju močnejše, morda tudi manj optimalne. Namestitev te vrste aparat je zahtevna in draga. Tudi pri nevidnih zobnih aparatih poznamo dva pristopa oziroma tehnike delovanja; prva tehnika se uporablja pri bolj zahtevnih primerih in zob kontrolira v vseh treh dimenzijah – je močnejša in bolj efektivna, medtem ko druga preprostejša tehnika premika zobe le v dveh dimenzijah. Tehniko izbere ortodont glede na individualen primer vaših zob.

Katere prednosti aparat za zobe prinaša?

  • Pravilen ugriz
  • Ravni zobje in pravilni zobni loki
  • Preventiva proti kariesu in paradentozi
  • Lep in predvsem bel nasmeh
  • Boljša samopodoba
  • Ne pozabi na ljubezen do ustne higiene – ta je rešitev za odpravo vseh težav!

Zobni aparat je samoplačniška zdravstvena storitev in se ne krije iz zdravstvenega zavarovanja. Zobni aparat cena ni zanemarljiv dejavnik pri odločitvi za ortodontsko zdravljenje. Klinike, ki izvajajo zdravljenje zobnih nepravilnosti in omogočajo namestitev zobnega aparata so v Ljubljani in v Zagrebu na Hrvaškem. Zobni aparat cena se začne gibati pri 800€ dalje.

Svetujemo vam, da obiščete stran Doktor 1A in pridobite še dodatne informacije. Lahko nas pokličete po telefonu ali nam pišete na e-mail naslov. Nudimo vam tudi dodaten popust v višini 50€, v kolikor storitev naročite preko nas.

Zobni aparat 3.00/5 (60.00%) 3 votes