Zobni aparati

zobni aparati

Zobni aparati že dolgo niso več le kup železa v naši ustni votlini. To je bilo morda res nekoč, dandanes pa se je ortodontija zelo razvila, zato posebno pozornost namenja tudi estetiki zobnih aparatov. Nekateri zobni aparati so tako lahko celo okras v ustih, bolj kot to pa je seveda pomembno, da opravljajo svojo temeljno nalogo: omogočajo pravilno rast zob.

Ste vedeli? Zobni aparati so tako pomembni prav zaradi tega, ker omogočajo vodeno izrast zob, pomagajo pri rasti čeljustnice, urejajo prostorske nepravilnosti zob in tako naprej.

Včasih je res veljalo, da so zobni aparati in ortodontsko zdravljenje namenjeni le otrokom ter mladostnikom. A v času moderne ortodontije je vse drugače. Vedno bolj narašča tudi število oseb, ki so se za zobni aparat odločile po 25. letu starosti. Zakaj tudi ne, saj si konec koncev prav vsi želimo lep, pravilen in funkcionalen nasmeh!

Čemu zobni aparati pravzaprav služijo?

 • Dandanes se za zobni aparat odločimo zaradi različnih razlogov. Vsekakor ne samo zaradi estetskega, čeprav je ta verjetno na prvem mestu. Še kako namreč velja dejstvo, da pravilna postavitev zob doprinese k lepemu nasmehu ter k večji samozavesti. Pozitivna samopodoba pa je zelo pomembna tako za najstnike kot tudi odrasle ljudi, saj vpliva na naš odnos do okolice ter obratno. Kot zanimivost lahko povemo, da imate danes na voljo tudi nevidne zobne aparate.
 • Pomemben razlog, zakaj so zobni aparati potrebni, se skriva tudi v zdravju naših zob. Če imamo zobe v ustih nepravilno postavljene, lahko žvečenje hrane povzroča kar precejšnjo škodo ter seveda hitrejšo obrabo zob. Vse skupaj lahko vodi celo do izgube zoba, tega pa si ne želi nihče!
 • Zobni aparati poleg tega omogočajo veliko boljšo higieno zob. Pravilno razporejene zobe brez številnih skritih kotičkov lahko veliko lažje ščetkamo in tako poskrbimo, da so res čisti. Če zobje niso skladni, se lahko kaj hitro pojavi tudi parodontoza.
 • Na koncu naj zapišemo, da zobni aparati vplivajo tudi na pravilen govor.

Doktor 1A – prava pot do ustreznega ortodonta!

Seveda vam zobni aparati ne bodo prav nič pomagali, če vam jih ne bodo izdelali vrhunski ortodonti, saj morajo biti popolnoma prilagojeni vašim ustom in zobem. A kje najti takšne specialiste? Vabimo vas, da se pri iskanju najboljše ortodontske storitve obrnete na našo odlično agencijo Doktor 1A.

V agenciji smo zavezani poslanstvu, da ljudem čim hitreje pomagamo do najboljše zdravstvene storitve, in sicer tako, da na podlagi skrbno pripravljenih anket ocenjujemo zadovoljstvo strank, ki so opravile storitev pri naših ponudnikih. Prav tako se trudimo, da imamo v svoji ponudbi ortodonte z ugodnimi cenami, ki seveda nikakor ne vplivajo na kakovost njihovih storitev. Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se na ponudnika obrnili direktno. Garancija na zadovoljstvo je tako brez dvoma zagotovljena!

zobni aparati

Vrste zobnih aparatov: snemljivi in fiksni zobni aparati

Snemljivi zobni aparati

Snemljivi zobni aparati so tisti, ki jih lahko čez dan snamemo z zob. Prav zato je njihova slabost prav v tem, da jih ne nosimo dovolj pogosto. Potrebna je namreč velika mera samokontrole, saj je pri zdravljenju zelo pomembno, da so aparati v ustih dovolj časa ter da upoštevamo vsa navodila ortodonta. Njihova prednost pa se skriva v tem, da lahko pri njih brez težav poskrbite za ustrezno ustno higieno ter da jih ni potrebno nositi 24 ur na dan. Na splošno so cenejši od fiksnih zobnih aparatov.

Med snemljive zobne aparate sodijo na primer:

 • Nevidni zobni aparat (invisalign), ki je bistveno manj opazen, poleg tega pa je pri hranjenju nemoteč. V zadnjem času je izdelan iz posebne folije oziroma plastične mase. Namenjen je odpravi manjših zobnih nepravilnosti, zdravljenje pa traja dlje. Takšen aparat je dražji od ostalih.
 • Funkcionalni aparat, ki služi odpravi nekaterih razvad (sesanje dude, prsta, grizenje ustnic ali nohtov, …), izboljšuje griz ter obrazno estetiko, primeren je predvsem za otroke in mladostnike.
 • Aktivna snemljiva plošča je prav tako namenjena predvsem otrokom. S takšnim aparatom se zobje nagibajo in tako se doseže pravilnejša izrast zob. Plošča zagotavlja boljšo higieno, lažje prehranjevanje, ni pa uporabna v težjih primerih stanja zob.
 • Poznamo še vratni elastični teg, miofuinkcionalne aparate, ustni odbijač in podobno.

Ali ste vedeli? V agenciji Doktor 1A se dobro zavedamo, da je le s pomočjo uporabe zobnega aparata mogoče doseči pravilen položaj zob, ki so izrasli nepravilno. Zaradi tega želimo, da bi bil zobni aparat dostopen prav vsakemu. Tako smo poskrbeli tudi za nižje cene – kot smo že omenili, vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se na ortodonta v naši ponudbi obrnili direktno.

Fiksni zobni aparati

Fiksni zobni aparati so tisti, ki jih namesti ortodont in sicer za daljše obdobje zdravljenja. Pacienti si jih tako ne morejo odstraniti kar sami. Sestavljeni so iz nosilcev, ki se prilepijo na zobe, imenujemo jih zvezdice (bracketi). Skozi te zvezdice je napeljana tanka žica loka, le-ta poteka od zvezdice do zvezdice ter pritiska na zobe.

Med fiksne zobne aparate sodijo:

 • Klasični kovinski fiksni zobni aparati, ki dajejo dobre rezultate, zato se jih uporablja zelo pogosto. Žička je na zvezdico pritrjena z drobno gumico. Z razvojem tehnik so postali vse manj opazni in moteči. So tudi najcenejši.
 • Samozaklepni zobni aparati so aparati, kjer se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno, da se žični lok vpne v utor nosilca. Lok je namreč speljan skozi zvezdico s pomočjo mini vrat. Omogočajo lažjo skrb za ustno higieno, saj tu ni nameščenih gumic. Poleg tega tudi menjava lokov poteka hitreje. Dajejo najboljše rezultate, je pa zdravljenje nekoliko dražje.
 • Brezbarvni ali beli zobni aparati se lahko pohvalijo predvsem s tem, da so praktično neopazni. So zelo popularni in nekoliko dražji, žal se lahko tudi zabarvajo.
 • Lingvalni aparati so od zunaj nevidni, pri nošenju pa bolj motijo ter se tudi težje čistijo. Nameščeni so na notranjo stran zobnega loka. Namestitev teh aparatov je dražja in bolj zahtevna.

aparati zobni

Že imate izbranega ortodonta, ki vam bo namestil zobni aparat?

Če ga še nimate, potem se soočate z veliko dilemo: Katerega ortodonta izbrati? Komu lahko zaupate? Kako ga lahko preverite? Obrnite se na agencijo Doktor 1A!

Doktor 1A je prva zdravstvena agencija, ki ocenjuje zadovoljstvo svojih pacientov. Agencija deluje na osnovi zanesljivih virov ter priporoča izključno izbrane zdravnike ter ustanove. Le-ti morajo ustrezati najstrožjim kriterijem, ki jih postavlja omenjena agencija. Doktor 1A pacientu pomaga, da zase najde najboljšo samoplačniško zdravstveno storitev.

Pošljite nam svoje povpraševanje!

Na osnovi tega vam bomo poslali seznam s kar 10 vrhunskimi ortodonti, ki se nahajajo v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem. Ortodonti, ki vam jih bomo priporočili v Doktor 1A, imajo najboljše ortodontske ordinacije ter ponujajo samo vrhunske ortodontske storitve. Še kako pomembno je tudi dejstvo, da boste lahko vse storitve opravili na enem mestu, in sicer brez dolgih čakalnih dob ter nadležnega prestavljanja terminov.

Doktor 1A bo zagotovo vaša najboljša odločitev!

 • Izbirate lahko med bogato ponudbo zanesljivih in preverjenih slovenskih ter hrvaških ponudnikov zobozdravstvenih storitev.
 • Posebej naj poudarimo še to, da vas čakata BREZPLAČEN prvi pregled ter ekskluziven 20 % popust! Tako vam lahko zagotovimo kar 20 % nižjo ceno, kot bi jo dobili sami, če bi se pri ponudniku naročili direktno.
 • Zagotavljamo vam neboleč poseg.
 • Želite še več? Po opravljeni storitvi izpolnite anketo o zadovoljstvu pacientov ter si prislužite bon v vrednosti 100 € iz ponudbe Doktor 1A!

Pošljite svoje povpraševanje zdaj!

zobni aparati

Izpolnite obrazec in prejeli boste 17 neobvezujočih ponudb Doktor 1A zobozdravnikov. 

Ime in priimek (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

Telefonska številka

Vaše sporočilo

 Strinjam se s splošnimi pogoji. (označite okence)

Leave a Reply

Zobni aparati 3.40/5 (68.00%) 5 votes