fbpx

Astigmatizem

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”41″ title=”Ponudba”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_tta_tabs style=”modern” active_section=”1″ pagination_style=”outline-square” el_class=”bigP”][vc_tta_section title=”Astigmatizem” tab_id=”1444311564242-5d8c91f5-cf02″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text el_class=”bigP”]Astigmatizem

Za preverjanje, če imate astigmatizem, prosimo, rešite ta test med sedenjem pred računalnikom. Namen tega testa je s pomočjo spodnje slike določiti, če so vse napere na kolesu enako črne.

  1. Pokrijte svoje levo oko in glejte v spodnjo sliko in opazujte črte, ki povezujejo števila 1, 3, 5, 7, 9 in 11.
  2. Poskusite določiti, če je kateri del črte videti temneje in/ali bolj črno. Če je odgovor da, je možno da imate astigmatizem.
  3. Pokrijte svoje desno oko in ponovite koraka 1 in 2.

astigmatizem

Astigmatizem je refrakcijski problem, ki se ga da popraviti z očali ali kontaktnimi lečami in običajno povzroča zamegljenost v eno stran močneje kot v druge. Lahko je tudi vzrok za glavobole in utrujenosti oči. Ponavljamo, to je samo preprosto testiranje in možno je, da imate astigmatizem tudi če so črte videti enako črne. Nasprotno pa je možno tudi, da nimate astigmatizma tudi če so črte videti neenako črne. Prosimo, dogovorite se za profesionalni pregled oči, da se dokončno prepričate.

Zdravje oči

To je hiter test, ki ga lahko opravite in vam morda razkrije, če imate težavo z zdravjem oči torej astigmatizem. Za ta test morate nositi svoja bralna očala (če jih imate) in morate sedeti za računalnikom.

Med gledanjem naslednje mreže si prosimo zastavite naslednja vprašanja:

  1. Ali vidite črno točko v sredini grafikona?
  2. Med zadrževanjem fokusa svojega pogleda na črni točki v sredini, ali lahko vidite vse štiri strani kvadrata?
  3. Med zadrževanjem fokusa svojega pogleda na črni točki v sredini, ali lahko vidite vse črte znotraj kvadrata? Opazite prekinitve, luknje, pike ali zamegljenost?
  4. Med zadrževanjem fokusa svojega pogleda na črni točki v sredini, ali so vse črte popolnoma vodoravne in navpične? Je vsak kvadrat enako velik?
  5. Med zadrževanjem fokusa svojega pogleda na črni točki v sredini, ali lahko vidite gibanje določenih linij ali vibrirajoče črte?

astigmatizem

To je dober test za redno izvajanje. Nemudoma obvestite svojega zdravnika, če ste opazili kakšne nenavadne odzive na ta test saj lahko to pomeni, da imate astigmatizem. Vsak, ki so mu bile diagnosticirane težave z mrežnico ali rumeno pego (makulo), bi moral ta test opravljati dnevno, da preveri kakršne koli spremembe v videnju te mreže.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Testirajte svoj vid takoj” tab_id=”1444311464477-7137d225-890b”][vc_column_text el_class=”bigP”]test1Testirajte svoj vid takoj

Postavite naslednjo karto (imenovano “E karta” na razdaljo 3 metrov/9,6 čevljev) na svojo tablico, prenosnik ali natisnjen papir.

Pokrijte svoje levo oko z eno roko in poskušajte določiti v katero smer je obrnjena črka “E”, uporabite svoje desno oko.

Ko končate z desnim očesom, ponovite vajo z levim.

Ta vaja se lahko uporabi tudi za določanje, če so očala, ki jih nekdo trenutno uporablja, še vedno primerna zanje.

Manjši kot so simboli, ki jih lahko določite, boljši je vaš vid. Številke pri vsaki vrstici simbolov povedo, kako dober ali slab je vaš vid.

Normalen vid je med 6/6 in 6/15. Višje številke predstavljajo slabši vid.

6/6 – 6/9 je normalen vid, očala niso potrebna.

Če je vaš vid slabši od normalnega, se posvetujte s specialistom za oči.

Ko odkrijete, da je vaš vid slab, poskusite s preverjanjem vida skozi luknjico. Pojav luknjice lahko ustvarite s preluknjanjem papirja s šivanko in pokritjem očesa s tem papirjem, tako da postavite luknjico na oko, da lahko vidite skozi to luknjico.

Če se vid izboljša skozi luknjico, lahko nabavite očala pri optiku, a morate vseeno obiskati okulista.

To je dober način samo za preverjanje vida na daljavo.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Igra okvirjanja” tab_id=”1444311563297-de3fcf21-4352″][vc_column_text el_class=”bigP”]igrauokvirjanjaIGRA OKVIRJANJA

Da lahko vidite v 3D, morajo vaši možgani uporabiti vidne informacije z obeh oči. Če sta dva pogleda preveč različna in se ne moreta uskladiti, bodo možgani prisiljeni izbirati. Zavrnili bodo vse informacije, ali njihov del, z enega očesa. Možgani lahko potisnejo ali izklopijo vidne informacije, ki jih ne morejo uporabiti. Igra okvirjanja vam lahko pove, če sta obe vaši očesi VKLOPLJENI istočasno. Slika na levi vam kaže, kaj naj bi se zgodilo.

Postavite svoj nos na rjavo oko spodaj.

Osredotočite svoje oče na eno rjavo oko.

Postavite svoj prosti palec pred svoj nos.

Še naprej bodite osredotočeni na oko. Če sta obe očesi vklopljeni, boste videli dva palca, kako okvirjata eno oko..

Zdaj pa prestavite svoj fokus na vaš palec. Zdaj bi morali videti dve očesi, kako okvirjata en palec.

STE BILI USPEŠNI?

Obe vaši očesi sta VKLOPLJENI in ste odločen kandidat za zabavno 3D gledanje. Nadaljujte s tem vodnikom in uživajte!
TEŽAVE?

Ponovno sledite navodilom in pazite, kam fokusirate svoje oči.

Če nosite leče, poizkusite vajo brez njih.

Ne vidite dveh palcev (ali dveh oči)? Ali pa en palec izgine in se ponovno pojavi? Ali pa se en palec pojavi medlo – kot meglena slika? Morda bi morali razmislili o celovitem pregledu oči , ki vključuje testiranje binokularnega vida. Da bi poiskali strokovnjaka za oskrbo vida, se posvetujte z Directory of Vision Care Providers

Ne predajte se. Za poskušanje 3D gledanja vam ni potrebno imeti perfektnega binokularnega vida. Gledanje 3D podob na tej strani lahko izboljša in okrepi vaše binokularne sposobnosti. Preverite, kako očesni zdravniki uporabljajo 3D podobe za izboljšanje vida[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Test Ishihara” tab_id=”1444311464375-a3726a8f-1069″ el_class=”big”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text el_class=”bigP”]Test Ishihara

Test Ishihara se pogosto uporablja za določanje daltonizma (barvna slepota za določene barve: rdečo, modro in zeleno).

Razlikuje se med:

protanopi, ki ne vidijo rdeče;

devteranopi, ki ne vidijo zelene;

tritanopi, ki ne vidijo ali modre ali rumene.
Tritanopov se ne da določiti z uporabo testa Ishihara, temveč namesto tega zahteva test 100 Hue test, ki ga mora izvesti vaš  specialist za očesno nego.

Redkejši so ljudje s popolno barvno slepoto, ki zaznavajo le različne stopnje sive. Zanje se reče, da trpijo za akromatopsijo.

Postavite se 1 m od zaslona.

ishihara1

Kaj lahko opazite znotraj vsakega od teh krogov?

Če vam ne uspe prebrati števil 7, 16, 57 in 42, se zdi pregled pri specialistu za očesno nego nujen.

Test oči za kratkovidnost in daljnovidnost

ishihara2

Da bi ta test izvedli pravilno, se morate postaviti na razdaljo od zaslona približno:

2,20 m za 20″ zaslon,

1,50 m za 17″ zaslon,

1 m za 15″ zaslon,

75 cm za 14″ zaslon.

Z roko si pokrijte eno oko brez da bi pritiskali na veko in opravite test. Nato si pokrijte drugo oko in ponovno pričnite s testom.
Vaš vid na daljavo je pomanjkljiv, če vidite O ostreje ali bolj črno v rdeči ali zeleni barvi.

V splošnem, če vidite O bolj črn ali ostrejši v rdečem delu, ste verjetno kratkovidni (miopija) ali pa imate nagnjenost h kratkovidnosti.

In obratno, če vidite O bolj črn ali ostrejši v zelenem delu, ste definitivno daljnovidni (imate hiperopijo).

V vsakem primeru se zdi pregled pri specialistu za očesno nego nujen.

Test za oči za vid na blizu

ishihara3

Ti problemi pogosto pridejo s starostjo in verjetno ne potrebujete testa, da vam pove, če imate težave z gledanjem stvari, ki so blizu. Na primer, samo poskusite prebrati časopis vsake toliko časa…

Vseeno pa je tukaj test za vas.

Postavite se 30-40 cm od zaslona.

 

Z roko si pokrijte eno oko brez da bi pritiskali na veko in opravite test. Nato si pokrijte drugo oko in ponovno pričnite s testom.
“Namen te kratke vaje je, da testirate svoj vid na blizu. Če imate težave z branjem vrstic proti koncu, se morate posvetovati s specialistom. To enostavno pomeni, da potrebujete očala. Brez skrbi, to se zgodi vsem nam po štiridesetem letu. Imenuje se presbiopija.”

Če ste besedilo prebrali enako uspešno z levim kot z desnim očesom, imate verjetno dobro centralno ostrino. Če vam ne uspe prebrati vseh črk, se zdi pregled pri specialistu za očesno nego nujen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]