fbpx

OKULIST

Okulist

okulistična ambulanta
Okulist je zdravnik za oči in je tudi specialist oftalmologije. Beseda okulist izhaja iz latinščine, beseda oftalmolog izhaja iz grščine. Oftalmologija je veda, ki se ukvarja z zgradbo, funkcijami, nepravilnostmi in boleznimi očesa.

Okulist pregleduje, diagnosticira in pomaga pri korekciji motenj vida. Med najpogostejše motnje vida uvrščamo kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Vse naštete motnje so posledica nepravilne oblike očesnega zrkla ali nepravilne ukrivljenosti roženice – astigmatizem. Zaradi predolgega zrkla (motnjo kratkovidnosti) ali prekratkega zrkla ( motnja daljnovidnosti ) oko svetlobnih žarkov ne fokusira na mrežnico kot bi bilo najbolje, da le ti sliko okolice prenesejo do možganov. Okulist vam pomaga, da se dane motnje odpravijo. Mrežnica je del očesa – tkivo, ki je zadolženo za nastanek slike, ki jo vidimo. Center mrežnice je rumena pega in le ta je sposobna natančnega vida, ki ga uporabljamo pri branju, prepoznavanju obrazov in ostalem. V primeru daljnovidnosti ali kratkovidnosti potrebujemo očala ali leče z pozitivno oz. negativno dioptrijo, ki očesu pomaga, da žarke pravilno fokusira. Ko govorimo o daljnovidnosti se ti lomijo za mrežnico namesto na njej, ko govorimo o kratkovidnosti se ti lomijo pred mrežnico namesto na njej.

Okulist je strokovnjak, ki vam bo predpisal dioptrijo za očala ali leče in vas napotil k optiku, kjer si boste izbrali okvir za očala in kjer vam bodo naredili in sestavili leče za očala. Okulist vam bo izmeril dioptrijo za leče in vam svetoval pri pravilni izbiri kontaktnih leč. Očala in kontaktne leče so pripomoček, ki omogočata da se vid v času njunega nošenja korigira in kot posledica le tega jasno in razločno vidimo slike ter predmete v okolici. Če vas očala ali kontaktne leče motijo pa lahko razmišljate še o eni rešitvi, ki vam dioptrijo očesa korigira za stalno. Govorimo o laserski operaciji oči.

Pošljite povpraševanje sedaj!

Z 1 povpraševanjem do 11 različnih ponudb okulistov.

Do 3 kratne razlike med cenami za lasersko operacijo oči!
Pri Doktor 1A smo preverjali cene med ponudniki za lasersko odpravo očesne dioptrije in ugotovili, da je med najcenejšo operacijo (PRK) in najdražjo operacijo (Relex), kar 3 kratna razlika v ceni?
Zakaj so cene laserske odprave dioptrije tako različne?

Laserska operacija oči je postopek pri katerem okulist kirurg za izboljšanje vida uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe s katerim nežno preoblikuje roženico— površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna ( odpravi se kratkovidnost ) ali pa se ji poveča strmina ( odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma).

Na področju korekcijske očesne kirurgije vam bo okulist predstavil različne sodobne pristope za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK (lokalna keratomileuza s pomočjo laserja), PRK (keratektomija), Relex Smile metoda ter kirurško vstavljanje umetnih leč.

Očesna ambulanta in okulist, ki bo izvedel operacijo so vam na voljo za vaša vprašanja in razrešitev morebitnih pomislekov.

Laserska korekcija vida LASIK običajno traja manj kot eno minuto, medtem
okulist zdravnikko celoten postopek traja približno petnajst minut za posamezno oko. Očesna ambulanta in njihovo osebje bodo poskrbeli, da bo operacija za vas kar se da prijazna in neboleča. V oko vam bodo vstavili anestetične kapljice in okulist bo začel z operacijo. Laserska operacija oči PRK traja samo petnajst minut. Med posegom ste budni, vaš očesni kirurg pa vam lahko ponudil blago oralno pomirjevalo, ki vam bo pomagalo, da se sprostite. Pri posegu LASIK bo okulist kirurg na prvem sloju roženice ustvaril tanko režo, jo odmaknil in z laserjem odstranil nekaj tkiva roženice, nato pa bo režo namestil na svoje mesto. Pri posegu PRK se reža ne ustvari, laser enostavno odstrani zunanji sloj roženice, ki se po operaciji zaraste. Okulist vam bo na voljo za dodatne informacije in pomoč tudi po operaciji.

Posega LASIK in PRK sta ambulantna posega. V očesni ambulanti boste preživeli eno uro in po tem odšli domov. Ne glede ne to kako oddaljena je očesna ambulanta od vašega doma, vas mora domov peljati nekdo drug, saj bo vaš vid po posegu nekoliko zamegljen. Večina oseb, na katerih je bil opravljen poseg LASIK, se lahko na svoje delovno mesto vrne naslednji dan. Pri posegu PRK pa večina okulistov priporoča vsaj dva do tri dni počitka. V primeru, da bi se vaš vid poslabšal ali bi nekaj dni po operaciji čutili močno bolečino, pokličite okulista.

VGRADNJA ZNOTRAJOČESNE LEČE
Ali je laserska operacija dioptrije varna? Kakšna so tveganja?
Organizacija FDA posega LASIK in PRK prepoznava kot varna in učinkovita. Pri laserski korekcija vida se uporablja hladen (ne-termalni) žarek svetlobe, ki je računalniško nadzorovan. Okulist kirurg laser vklopi in ga lahko kadarkoli izklopi. Za zmanjševanje tveganja za napake je prisotnih veliko varoval. Za operacijo imate garancijo 5 let. Če bi bilo po operaciji karkoli narobe, vam je okulist dolžen pomagati do te mere da se stanje popravi in stabilizira. Na voljo vam je 14 klinik v Sloveniji in na Hrvaškem, ki opravljajo različne metode laserske operacije oči. Okulistična ambulanta vam bo pomagala do izboljšanega vida. Na voljo vam je brezplačen posvet pri zdravniku (v primeru posega), kjer vam bodo pregledali oči in povedali ali ste primeren kandidat. Če kontaktirate okulista preko Doktor 1a vam nudimo dodatne popuste.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Pravno obvestilo o piškotkih